Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Μετά το Βουκουρέστι τι;

Δεν μου αρέσει να μεμψιμοιρώ αλλά δεν μου αρέσει να υποτιμούν και τη νοημοσύνη μου...
Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα μετά από Σύνοδο Κορυφής και το έκανε χθες βράδυ από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι για να πει σε πρώτο ενικό ότι «έπραξα αυτό που είχα πει… έβαλα βέτο». Ο κ. Καραμανλής απηύθυνε μήνυμα στα Σκόπια («στόχος της Ελλάδας δεν είναι να σας ταπεινώσει»), στην αντιπολίτευση («ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μένει μακριά από τα εθνικά θέματα») και στους Έλληνες πολίτες («με πολλή δουλειά μπορούμε να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα»)».

Δηλαδή, πράγματι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο, έπαιξε το τελευταίο χαρτί της εξωτερικής του πολιτικής σε ο,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που ήταν μονόδρομος, κυρίως, εξαιτίας της εσωτερικής κατακραυγής που θα αντιμετώπιζε επιστρέφοντας. Ο κος Καραμανλής για μια ακόμα φορά έκανε εσωτερική πολιτική, συγκρατώντας τη μειοψηφία του ενώ την ίδια στιμγή προσπάθησε να δρέψει δάφνες για μια εξωτερική πολιτική που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως θεραπεία στην ανυπαρξία της πρόληψης που λέγεται διπλωματία. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη πληθώρα από μεγάλα λόγια τύπου: «σκληρές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις σε διεθνές επίπεδο» αλλά και την κατάληξη: «Θέλω να γνωρίζετε πως νιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί… είμαστε μια κοινωνία που σήμερα δικαιούται να νιώθει αυτοπεποίθηση. Ξέρω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και καθένας από εσάς στην καθημερινή του ζωή είναι πολλές. Ξέρω, όμως, ότι με πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια μπορούμε να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε. Καθένας χωριστά και όλοι μαζί».

Και πάλι, δηλαδή, εκτός θέματος ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή το θέμα λύθηκε κε Καραμανλή; Μήπως θα έπρεπε να έχετε ήδη προετοιμάσει την επόμενη μέρα της εξωτερικής σας πολιτικής και να μας πείτε κάτι γι’ αυτή, μιας και βρίσκεστε στο Βουκουρέστι δηλαδή, αντί να κάνετε μικροπολιτική; Εξάλλου σας έχουμε ξαναδεί στην ελληνική Βουλή να λέτε μια από τα ίδια όποτε σας φωνάζουν.

Επίσης, γνωρίζετε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής συνδέονται;…Μήπως, λοιπόν, γι’ αυτό, θα έπρεπε να μας πείτε δυο κουβεντούλες και για τα Βαλκάνια; Για παράδειγμα ποια θα είναι η ελληνική στάση και σε άλλα ζητήματα τα οποία αναβλήθηκαν ή συμφωνήθηκαν; Ακούσαμε για την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία; Επίσης, είδαμε μια σθεναρή στάση των Eυρωπαίων εταίρων μας απέναντι στις εμπορικές και στρατιωτικές επεκτατικές πολιτικές των ΗΠΑ. Υπάρχει σχέδιο κοινής 'εξωτερικής πολιτικής' για την ΕΕ; Καλά είναι τα εσωτερικά αλλά εκεί ήσασταν για εξωτερική πολιτική. Μήπως έχετε κάτι να μας πείτε εσείς και η υπουργός εξωτερικών;

Μήπως θα έπρεπε, επίσης, να λάβετε υπόψη σας και άμεσα να σχεδιάσετε αφού δεν το κάνατε προηγουμένως πολιτική συμμαχιών για την περιοχή; Αυτά τα γνωρίζετε για προλάβετε ίσως χειρότερα; Η χώρα αυτή είχε για πολλά χρόνια το όνομα «Μακεδονία» και μια νέα ονομασία θέλει διεργασία και χρόνο για να γίνει αποδεκτή, ειδικά όταν πρόκειται για μια μικρή χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Το έχετε λάβει υπόψη σας αυτό; Και φυσικά η ώρα της ΕΕ πλησιάζει αλλά να μην γίνουμε και γραφικοί ….

13 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Αγαπητή tractatus με πρόλαβες,

σχετικά θέματα ήθελα να γράψω κι εγώ προκειμένου να δείξω με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την πραγματική πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Τελικά μένω στα σχόλια μου σε σχετικό post για τα θετικά της Συνόδου σε διπλωματικό επίπεδο και συντάσσομαι μαζί σου για τα υπόλοιπα..

Στέλιος είπε...

Ελένη τα ίδια λέω κι εγώ. Αν η αυτονόητη στάση, που την είχε έγκαιρα περιγράψει και το Πασόκ, παρουσιάζεται ως η γκραν επιτυχία για να τονωθεί το προφίλ Καραμανλή, τότε τί να πεί το Πασόκ για την επιτυχία της ένταξης της κύπρου στην ΕΕ όταν τότε οι Τούρκοι απειλούσαν με πόλεμο?

katerina είπε...

Ελένη μου, εγω πάλι, ξερεις τωρα αυτή, με τις αποκλίνουσες πολιτικες συμπεριφορές, το Μπράβο μου το είπα.
Και σε περιμένω, να μου τα χώσεις.
Αν και εσυ καλη μου, εισαι πολύ ευγενής και πολύ ανθεκτική στα δικά μου αποκλίνοντα......

tractatus είπε...

Κατερίνα γενικά προσπαθώ να είμαι ανθεκτική στις αποκλίσεις αλλά κυρίως στις κλίσεις....:)
Δεν είπε κανείς να μη πουμε Μπράβο και γι' αυτό έγραψα οτι δεν μεμψιμοιρώ....αλλά βρε Κατερίνα μου, αυτός ο θρίαμβος για το οτι φτάσαμε στο βέτο...που είναι το τελευταίο όπλα που διαθέταμε, δεν με κάνει να νοιώθω άνετα. Θα περίμενα να δώ έναν σχεδιασμό εδώ και 4 χρόνια(καλά θα μου πεις εσύ κι απο πριν...βέβαια γιατί όχι σου λέω) αλλά ακόμα και τώρα που κινδυνεύουμε να οξύνουμε όλα τα εθνικιστικά σύνδρομα, ε! δεν έχω καμία εμπιστοσύνη οτι ο Καραμανλής θα κουνήσει να επισκεφτεί τα Βαλκάνια και τα Σκόπια για να βρούν την λύση. Θα επαναπαυτεί στον ιμπεριαλισμό του μεγάλου και του βετόμαγκα και θα περιμένει την παραγγελία. Τα σύνορα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση...είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα εντός κι εκτός....

tractatus είπε...

homo kai σ.μ. νομίζω οτι έχουμε συμφωνήσει γράφοντας...αναμένουμε, λοιπόν, για να μην είμαστε καχύποπτοι....Εγω προσωπικά θα ήθελα μέχρι το Πάσχα να δω κινήσεις, συναντήσεις κ.λ.π.

katerina είπε...

Oχι Ελένη, το Μπραβο δεν ειναι για το βετο, το όνομα και ότι αλλο.
Πιστευα πάντα ότι δικαιούνταν να εχουν όποιο όνομα θέλουν.
Το μπράβο, ειναι για ενα και μονο λογο. Για το ελαφρα ταραγμένο βλέμμα της Κοντολίζα.
Για το απορημένο βλέμα του Πλανητάρχη.
Το μπραβο, ειναι για την βγαλμενη γλώσσα στους Πατερουληδες Μας...

ritsmas είπε...

Κοινό σχέδιο της Ε.Ε. δεν υπάρχει, ας μη γελιόμαστε. Ωστόσο ειναι η πρώτη φορά που με τόση σαφήνεια η Ευρωπη για τους δικούς της λόγους επιχειρεί τον απογαλακτισμό της από τις ΗΠΑ.Κι αυτό καλή μου φίλη δεν πρέπει να το πετάξουμε στα σκουπίδια κι ενώ την ελληνική κυβέρνηση.
Η υπόθεση των Σκοπίων πήγε όπως πήγε γιατί υπήρξε αυτή η φοβερή συγκυρία με την Ευρώπη από τη μια, η οποία δεν θέλησε να διακινδυνεύσει τις σχέσεις μετη Ρωσία και φυσικά ταχει παρει στο κρανίο με την αντιπυραυλική ασπίδα και από την άλλη με τον Μπους, ο οποίος ως καμμένο, τσουρουφλισμένο χαρτί ήταν ανυπαρκτος, αμελητέα ανθρώπινη εικόνα. Κι αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς.
Στο μέλλον το πρόβλημα υπάρχει και διερωτώμαι πώς θα το χειριστούμε μετά από εξι ,οκτώ μήνες. Πολλοί διατείνονται ότι αν προκύψει μια διαλλακτικότερη κυβέρνηση στη γείτονα, κάτι μπορεί να αλλάξει, όπως κάτι μπορεί να αλλάξει με την Ουάσιγκτον και το νέο πρόεδρο.
Ολα αυτά , φυσικά, είναι ευσεβείς πόθοι. Ας μην ξεχνάμε όμως τον κινδυνο να διαλυθεί καποια στιγμή το κρατος των Σκοπίων όσα χρήματα κι αν διαθέσει γι αυτό το αμερικανικό λομπι.
Κι αυτό θα ειναι καλό ή κακό ;

tractatus είπε...

Κατερίνα μου θα συμφωνήσω για το Μπράβο που όμως, για την ελληνική εκπροσώπηση είναι απλά θέμα συγκυρίας και προσωπικά οι συγκυρίες ποπυ αφορούν σε πολυμερείς συμφωνίες δεν μου απαντούν στις διμερείς συμφωνίες...γι΄αυτό και θα συμφωνήσω με τη Ρίτσα σε αυτό:Η υπόθεση των Σκοπίων πήγε όπως πήγε γιατί υπήρξε αυτή η φοβερή συγκυρία με την Ευρώπη από τη μια, η οποία δεν θέλησε να διακινδυνεύσει τις σχέσεις μετη Ρωσία και φυσικά ταχει παρει στο κρανίο με την αντιπυραυλική ασπίδα και από την άλλη με τον Μπους, ο οποίος ως καμμένο, τσουρουφλισμένο χαρτί ήταν ανυπαρκτος, αμελητέα ανθρώπινη εικόνα. Κι αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς"


τα άλλα είναι για μένα για μια ακόμα φορά θέμα κωλοφαρδεία και η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με αυτούς τους όρους ...

"

tractatus είπε...

Ρίτσα, ευχαριστώ για το σχόλιο....αλλά κι εγω στο μέλλον, κυρίως, αναφέρομαι αφού το παρελθόν ήταν η κατάληψη στο βέτο. Κι αναρωτιέμαι αν πράγματι μιλάμε για απογαλακτισμό απο τις ΗΠΑ ή απλά η Μέργκελ (σε συνεργασία με τον Σαρκοζί) πράγματι θα ηγηθεί μιάς νέας πολιτικής για την ΕΕ. Κι εκεί, όμως, η Ελλάδα δεν ξέρω αν κάν το έχει σκεφτεί οτι θα πρέπει δλδ να πάρει θέση ή απλά πηγαίνει στο Βουκουρέστι κάνει το αυτονόητο και επιστρέφει για να περιμένει πάλι να της προκύψει η στάση....κι εδώ θα μου επιτρέψεις να πώ οτι κάποτε είχαμε ισχυρή εξωτερική πολιτική κι αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με την παρουσία μας στα fora αλλά κυρίως με τις προβλέψεις μας και τις ανάλογες συμμαχίες μας εγκαίρως....αυτό λέγεται διπλωματία...

Τώρα για το μέλλον των Σκοπίων...Είναι το ίδιο με όλα τα άλλα μικρά κρατίδια των Βαλακνίων επισφαλές αλλά βλέπεις οτι αυτοί θέλουν να βασιστούν σε μια ταυτότητα και δεν νομίζω οτι είναι απο αυτά που θα διαλυθούν, ακριβώς γιατί ίσως είναι πιο αμιγές πολιτισμικά κρατίδιο απο τα άλλα και με λιγότερους κινδύνους στα σύνορα...λέμε...γι' αυτό και ναι θα είναι πιο διαλεκτικοί, γι'αυτό κι όποιος βγει απο τις επόμενες εκλογές θα έχει ως σημαία το τι θα κάνει με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος και βέβαια είναι μια καλή ευκαιρία και πάλι για την Ελλάδ ανα το διαπραγματευτεί αλλά ....εγκαίρως.

ritsmas είπε...

Σωστές οι τοποθετήσεις σου, δεν διαφωνώ. Να προσθέσω ότι στο θεμα της γαλλιας-γερμανίας ( επιστροφή στον άξονα ; δεν ειναι ακομη σαφές ) εμείς δεν σπεύδουμε, οπως παλιότερα και επιδιώκαμε κάποια θεση στο καινούργιο τοπίο. Τώρα μας ροκανάει πολυτιμο και δημιουργικό χρονο η μουντή εσωτερικότητα μας. Και να πω ότι δημιουργούμε,, στήνουμε, υψώνουμε κατι...μπα, η εσωτερικότητα μας ειναι για την πιττα, για την καρέκλα και ολα αυτά που ενοχλούν τον πολυ κόσμο, ο οποίος ομως δεν εχει ιδιαίτερους τρόπους για να πει ξεκάθαρα τη γνώμη του.
χαιρετω

tractatus είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Ρίτσα...οσο για την πίττα βρε παιδάκι μου αυτή πάντα ήταν μια απ' όλα γωνιά σουβλατζίδικο...κι αυτό είναι που δεν περνάει ούτε εντός ούτε εκτός...κάποιος πρέπει να τους πει οτι δεν είναι όλα τόσο fast food...και πρόχειρα...ειδικά όταν οι άλλοι έξω ξέρουν απο συμμαχίες απο την εποχή του Καρλομάγνου....:)))

tzonakos είπε...

Μικρός. Μικρός φάνηκε σε αυτά που είπε, θέλοντας να δείξει ενα πρόσωπο σκληρού διαπραγματευτή και νικητή.
Κατρι που με κάνει να σκέπτομαι οτι ισως ισως παραχωρήθηκαν άλλα δικαιώματά μας σαν χώρα προκειμένου να γίνει αποδεκτό το βέτο αλλα και ταυτόχρονα να εγκλωβιστεί η Εξ. Πολιτική μας σε ενα όνομα !!!
Δηλ. η όλη παρουσία της Ελλάδας εκει ηταν για ενα όνομα τη στιγμή που παίζονται παιχνίδια και με άλλες χώρες, άλλες συμμαχίες, άλλα συμφέροντα !
Το βέτο θα φέρει και ενα μέρος απομόνωσης για την Ελλάδα. Αυτο πρέπει να διαχειριστούμε τωρα σωστά για να μην έχουμε χειρότερα και μάλιστα χωρίς να το καταλάβουμε καν.

tractatus είπε...

Τζονάκο, άσε που σκέφτομαι οτι και πάλι με γνωμονα τις δημοσκοπήσεις έκανε τις δηλώσεις...οι δηλώσεις για τα εξωτερικά θέματα έπρεπε να μείνουν σε αυτά...όλα τα άλλα ενθαρρυντικά που μας είπε...τι νόημα είχαν;