Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

'Περσινά ξυνά σταφύλια'

«ΟΛΟΙ εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Αθλητές, παράγοντες, μάνατζερ. Οι τελευταίοι θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την παρουσία των αθλητών τους στα διεθνή μίτινγκ, να μην υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι σήμερα οι πρωταθλητές δεν λαμβάνουν αναβολικά. Τα γεγονότα εξάλλου το αποδεικνύουν. Απλώς, κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν ώστε όλα να ακολουθήσουν τον δρόμο τους. Εγώ ήμουν ένας απ' αυτούς». Οχι... αυτή η δήλωση δεν ανήκει σε Ελληνα αθλητή, παράγοντα, μάνατζερ που αναμειγνύεται στην πρόσφατη υπόθεση των αναβολικών για την ελληνική ομάδα της άρσης βαρών. Η δήλωση ανήκει στον Μπέν Τζόνσον που στους αγώνες της Σεούλ το 1988 σημείωσε χρόνο ρεκόρ:9,79!!! Οι επιστήμονες που ασχολούνταν με τον χώρο του κλασικού αθλητισμού είχαν λίγο πριν από τη διοργάνωση ανακοινώσει ότι κανένας δεν επρόκειτο να σπάσει το φράγμα του 9,80 πριν από το 2000. Η επίδοση κατέστησε τον Τζόνσον ύποπτο και πράγματι την επόμενη ημέρα ανιχνεύθηκε στον έλεγχο του δείγματος ούρων του η απαγορευμένη στεροειδής ουσία στανοζολόλ. Ο μύθος του κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος...


Ομως, η κατάρα του ντόπινγκ επανήλθε «δυναμικά» στο προσκήνιο μετά απο 10 χρόνια ...Θυμάστε την υπόθεση :festina?
Η Festina θεωρούνταν η σπουδαιότερη ομάδα στον ποδηλατικό χώρο. Ενας από τους καλύτερους ποδηλάτες της, ο Γάλλος Κριστόφ Μορό, βρέθηκε τον Ιούνιο θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ύστερα από μία διοργάνωση στην πατρίδα του. Η άμεση αντίδρασή του ήταν να κατηγορήσει έναν από τους φροντιστές της ομάδας ότι του χορηγούσε αναβολικά στεροειδή εν αγνοία του. Δύο ημέρες προτού αρχίσει ο αγώνας, ένας από τους φροντιστές της ομάδας συνελήφθη στα γαλλοβελγικά σύνορα έχοντας στις αποσκευές του μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων ουσιών (περίπου 400 δόσεις αναβολικών στεροειδών). Το περιστατικό αυτό είχε αποτέλεσμα να παραδεχθεί ο Μορό αλλά και ακόμη έξι μέλη της Festina ότι έπαιρναν δυναμωτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ), μία ορμόνη που ωριμάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.


ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ; Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

Θυμάστε τη παρότρυνση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ... να γεμίσουμε τα στάδια; Τον τρόπο που μας σύστησε να τα γεμίσουμε;

- "Φτιάξτε αθλητές"...είπε ο Πρόεδρος....
Δεν θα θυμίσω όλα όσα επακολούθησαν με τους πρωταθλητές αγώνων δρόμου, Κεντέρη και Θάνου...ακόμα οι λεπτομέρειες είναι νωπές και τραυματικές για όλους.

Ομως, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ είχε κάνει κι άλλες δηλώσεις....Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» υποστήριξε ότι: «το ντόπινγκ έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη καταστρέφει την υγεία του αθλητή και η δεύτερη αυξάνει τεχνητά τις επιδόσεις του. Πιστεύω ότι μόνο η πρώτη είναι κατακριτέα. Χρειάζεται επομένως να ορίσουμε επακριβώς τι σημαίνει ντόπινγκ. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να μειώσουμε δραστικά τον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τα σκευάσματα εκείνα που προκαλούν προβλήματα υγείας».
Οι απόψεις τού από το 1980 προέδρου της ΔΟΕ έδωσαν αφορμή για οξείες αντιδράσεις. Στη Βρετανία, χώρα που φημίζεται για την προσήλωσή της στην έννοια του «fair play», ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Στίβου σερ Αρθουρ Γκολντ χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις Σάμαρανκ, καθώς «δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος ποιες ουσίες είναι βλαβερές και ποιες όχι. Ανεξάρτητα απ' αυτό, όμως, η λήψη ενδυναμωτικών ουσιών παραμένει μία απάτη που επηρεάζει την τύχη των υπολοίπων».


Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά μάς είναι γνωστά εδώ και 20 περίπου χρόνια, το ερώτημα παραμένει: Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί; Στην περίπτωση της ελληνικής dream team υπάρχουν κάποιοι που με τη συγκατάθεσή τους ή την ένοχη σιωπή τους...παρήγγειλαν σκευάσματα απο τη Λάρισα, μέσω ενός επαρχιακού γυμναστηρίου που είχε τη δυνατότητα(;!) να παραγγέλνει φαρμακευτικό υλικό από το internet, χωρίς τελωνειακές διαδικασίες και χωρίς έλεγχο απο τον ΕΟΦ;
Θα απαντήσει κάποιος, αν ξέρει...(γιατί μπορεί και να μην έχει ασχοληθεί...) λέμε τώρα...

-Τελικά μέχρι που εκτείνεται η χρήση των αναβολικών στην Ελλάδα;
-Μας ενδιαφέρει να το μάθουμε έστω κι αν η αποκάλυψη είναι οτι ακόμα και τα 'είδωλα' μπορούν να καταρρεύσουν;

Και οι αθλητές;

-Αν κάποιος σας προσέφερε απαγορευμένη ουσία και σας εγγυόταν ότι θα νικήσετε και δεν θα συλληφθείτε, θα τη χρησιμοποιούσατε;
-Θα λαμβάνατε μια απαγορευμένη ουσία η οποία θα σας έδινε τη δυνατότητα να κερδίσετε σε κάθε διοργάνωση που θα παίρνατε μέρος για πέντε χρόνια, αν γνωρίζατε ότι αυτή η ενέργειά σας θα μπορούσε να σας σκοτώσει;

Ποιές ήσαν οι περιστάσεις που οδήγησαν μέχρι εδώ;
-Οι ομοσπονδίες γνώριζαν; Οι προπονητές; Οι γιατροί της ομάδας;Μήπως οι 'ευγενείς' χορηγοί; Κάποιος που να ξέρει...βρε παιδί μου...να υπέπεσε στη αντίλημή του...λέμε τώρα. Ενας πρώην, ένας νύν παράγοντας, υπουργός, γενικός γραμματέας έστω...κάποιος που ξημεροβραδυαζόταν στα αποδυτήρια και φρόντιζε για τα συχαρήκια...
Η ιστορία είναι τόσο παλιά που μόνο γραφικοί τύποι δηλώνουν σήμερα οτι δεν γνώριζαν τι γίνεται με των πρωταθλητισμό και γι' αυτό οι ευθύνες επιμερίζονται λίγο-πολύ σε όλους...Η σειρά τους είναι τουλάχιστον γνωστή για να μη πούμε ότι είναι και επιλογή τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ιστορία με το ντόπινγκ άρχισε και ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα σε αθλητές και επιστήμονες. Οι πρώτοι θέλουν να ξεγλιστρήσουν ατιμώρητοι και για τον σκοπό αυτό καταφεύγουν και στις πιο «περίεργες» εμπνεύσεις. Στα κέντρα ελέγχου έχουν βρεθεί αθλητές να κρύβουν ειδικούς σάκους με καθαρά δείγματα ούρων από συναθλητές τους και να αντικαθιστούν τα ενοχοποιητικά κατά τη διάρκεια των ερευνών. Αλλοι έχουν υποβληθεί σε «μεταμοσχεύσεις δείγματος ούρων»· αυτό σημαίνει ότι τα ούρα κάποιου άλλου εισάγονται με καθετήρα μέσα στην ουροδόχο κύστη του αθλητή οπότε αλλοιώνονται τα αποτελέσματα! Για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών συζητείται η υιοθέτηση της εξέτασης αίματος ως πιο αξιόπιστης μεθόδου.

Κι ένα τελευταίο...Θυμάστε τη Φλόρενς Γκρίφιθ-ΤζόΪνερ; Είναι η αθλήτρια των 100μ. και 200μ που, παρά τα «εξωγήινα» ρεκόρ της στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, απεχώρησε ξαφνικά μερικούς μήνες αργότερα της από τον στίβο. Τότε όλοι όσοι μιλούσαν για αναβολικά και κατεστραμμένη από τις τοξίνες υγεία ένοιωσαν οτι δικαιώθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1998 η βιονική γυναίκα Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 39 ετών..
Τα ρεκόρ της έζησαν περισσότερο από την ίδια...




14 σχόλια:

αντωνης είπε...

καλησπερα Ελενη!

Παρα πολυ ομορφο το ποστ, για ενα θεμα που οσο και αν ειναι επικαιρο ειναι δυστυχως και διαχρονικο.
Πιστευω βεβαια οτι στη χωρα (???) που ζουμε δεν θα μαθουμε ποτέ την πληρη αληθεια.
Η αποψη μου ειναι οτι προτιμω καθαρο αθλητισμο χωρις διακρισεις, παρα ντοπαρισμενα μεταλλια.

αταξίας είπε...

Εμπεριστατωμένο και ορθά τοποθετημένο post. Είχα όμως μία ελπίδα, αγαπητή tractatus ότι δεν θα αναφερόσαστε κι εσείς σε αυτό το θέμα. :-)

Ας είναι... Πάντως πολύ ωραία τα λέτε!

αταξίας

tractatus είπε...

@αντώνη δυστυχώς το post είναι όμορφο αλλά τα νέα άσχημα...που λένε και πράγματι
@αταξία το σκέφτηκα αρκετά πριν το ανεβάσω αυτό το πολύκροτο και πολυφορεμένο απο παλιά νέο αλλά δεν σου κρύβω οτι αυτά τα ερωτήματα με απασχολούν, όπως με απασχολεί γενικότερα το γεγονός οτι στην Ελλάδα λέγονται πολλά, γράφονται πολλά, ακούγονται πολλά αλλά κανείς δεν απαντάει υπεύθυνα για όσα μας απασχόλησαν μέρες και μέρες....αυτό δεν είναι μια απαξιωτική στάση που τελικά συμβάλλει και στην αδιαφορία των πολιτών...και στη σιωπή;

αντωνης είπε...

Ελενη, ετσι ακριβως ειναι. Πολλα ακουμε για καποιο καιρο, συνηθως για οσο βολευει τα παλιοκαναλα και μετα τιποτα. Σε αυτο ομως φταιμε ολοι μας.
Και αυτο μας οδηγει στην απαξιωση των παντων και η ελλειψη πιστης για οτιδηποτε.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ελένη,νομίζω και συγνώμη αν σε στενοχωρήσω ,οτι πέφτεις και εσύ στην παγίδα της γενίκευσης που με χαρακτηριστική ευκολία πέφτουν και τα κανάλια για πολλά θέματα όπως το συγκεκριμένο. Το "Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι σήμερα οι πρωταθλητές δεν λαμβάνουν αναβολικά" παρ'οτι δεν είναι δική σου έκφραση οδηγεί στο ίδιο εσφαλμένο συμπέρασμα. Σίγουρα το ντόπινγκ είναι μαστιγα και εχει καταστρέψει πολλά αθλήματα όπως αυτό της ποδηλασίας με πολλά πιο τραγικά (και πρόσφατα)παραδείγματα πχ. υπόθεση ΑΣΤΑΝΑ, ακύρωση τηςνίκης του Floyd Landis στον περυσινό γύρο της Γαλλίας, θάνατος Marco Padani, και πολλά άλλα.
Στην άρση βαρών τα πράγματα είναι χειρότερα μιας που ανακατεύεται και ο εθνικός μας τυχοδιωκτισμός ,όπως πολύ ωραία έγραψε σε προηγούμενο πόστ του ο φίλος μας Homo Sapiens.
Τώρα για το τι πρέπει να γίνει δεν ξέρω ,έχουν ειπωθεί πολλά τiw τελευταίες μέρες. Εκεινo που σίγουρα θέλω να πω είναι μην πυροβολείται τον αθλητισμό, είναι οτι καλύτερο υπάρχει στη ζωή μας.
Εξάλου νομίζω οτι όλη η ντόπα του κόσμου δεν φτάνει για να κάνει κάποιος μια ντρίπλα όπως του Ζιντάν , την μαεστρία του Ν.Γκάλη , τις απίστευτες φιγούρες πάνω στον Πάγο του Peter Forsberg, τη μαγική φαλτσαριστή μπαλιά του Barry Zito ,
τα ακροβατικά της Κομανέτσι ή την απίστευτη Ευστοχία του Tiger Woods!
Υ.Γ. Ειμαι λιγάκι αιρετικός η μου φαίνεται?

αντωνης είπε...

Νικο, δε διαφωνω με οσα γραφεις. Ειδικα στην τελευταια παραγραφο θα με βρεις απολυτα συμφωνο.

Και παντα χρειαζονται και οι αιρετικες αποψεις.

tractatus είπε...

Νίκο δεν είσαι καθόλου αιρετικός...ωστόσο αν θέλουμε να μη πυροβολούμε τον αθλητισμό θα πρέπει να τον θεραπεύσουμε όπως πράλληλα θα πρέπει να θεραπεύσουμε και την εξύψωση του πρώτου. Στο συγκεκριμένο post αυτό που έχει για μένα ουσία δεν είναι να καταδικάσω αλλά να θέσω τα ερωτήματα αφού όλοι, βρε Νίκο μου και γνώριζαν και γνωρίζουν...κι εκεί είναι το επικίνδυνο...οτι διαλέγουν την υποκρισία και τη σιωπή αντί της αντιμετώπισης του προβλήματος...αν το βλέπουν ως πρόβλημα κι αν δεν αποδέχονται την ντόπα ως μέσον για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων.
Ξέρεις τι γίνεται...βαρέθηκα να ακούω θόρυβο για κάτι που όλοι το γνώριζαν, όπως γνώριζαν και τους υπευθύνους...και απλά όταν αποκαλύφθηκε κάνανε τον ίδιο θόρυβο και περισσσότερο τόσο που έγιναν γελοίοι...και τη γελοιότητα στα σοβαρά ζητήματα όπως είναι η ευθύνη, η πολιτική(γιατί κι αυτή είναι μέτοχος εδώ), ο αθλητισμός, η παιδεία, η υγεία κ.α δεν τη αντέχω....και είναι και επικίνδυνη!

vagnes είπε...

Ενας φυσιολογικος ταλαντουχος αθλητης χωρις βοηθητικες ουσιες εφτασε το ρεκορ σε ενα απιαστο για οποιονδηποτε συναθλητη του σημειο.

Οι αγωνες καθιστανται ομως συναρπαστικοι και δημοφιλεις μονο απο το σπασιμο των ρεκορ.

Ενα συνεχες και αδυσωπητο κυνηγι ρεκορ δεν μπορει συν τω χρονω να μη οδηγησει στην κατασταση που ζει ο παγκοσμιος αθλητισμος σημερα.
Τα ανθωπινα ρεκορ εγιναν ανυπερβλητα πια.
Η επομενη γενια των ρεκορ δεν μπορει παρα να στηριζεται στην ουσια, σε ουσιες.
Λαιμαργουμε για νεα ρεκορ οι θεατες, θελουν χρημα και κερδος οι χορηγοι.
Ποια λυση μενει που μπορει καποιος να προτεινει;

Μια αναδρομη στην ιστορια θα μας θυμισει τις μονομαχιες των χριστιανων οι οποιοι μονομαχουσαν με τα λιονταρια ή μεταξυ τους στο Κολοσσαιο και οι θεατες ικανοποιουνταν και χειροκροτουσαν το θανατο των μονομαχων.

Δεν αλλαξε τιποτα σημερα παρα μονο οι ρόλοι της τραγωδιας, τους μονομαχους υποδυονται σημερα οι αθλητες, τους Ρωμαιους αυτοκρατορες οι φαρμακοβιομηχανιες ουσιων και τους αιμοδιψεις θεατες μαλλον η βουλιμια για ρεκορ της δικης μας ακορεστης απαιτησης για νεα ρεκορ.
Ποιος σημερα μπορει να πιστευει οτι τα απιθανα ρεκορ τα κερδισαν οι αθλητες με την αξια τους και οχι με την "ουσια" τους.
Για ποιον αθλητισμο λοιπον μιλαμε;

Ναπoλέων είπε...

Συναγωνίστρια Tractatus,
ως ιστορικός-ερευνήτρια θα διέπρεπες!
Νά 'σαι καλά.

Για τον ίδιον τον πρωτα(θ)λητισμό όμως δεν είδα κάτι, ούτε στο άρθρο σου ούτε στα σχόλια των φίλων.

Ποιόν εξυπηρετεί ο πρωτα(θ)λητισμός; Ποιός τόν "εφεύρε";
Ποιός «κονομάει» απ' αυτόν;

Τονώνει τον αθλητισμό ή μόνον τις τσέπες (και τις "τσέπες") κάποιων;;;

Γίνεται να έχουμε αθλητισμό ΧΩΡΙΣ πρωτα(θ)λητισμό, χωρίς "ρεκόρ";;;

Ας απαντήσουμε ΠΡΩΤΑ σ' αυτά τα ερωτήματα, αφήνοντας κατά μέρος τα ατελέσφορα αναθέματα και τις ...τετριμμενότητες...

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Υ.Γ.
Με την τόση πρόδο της επιστήμης θα φτάσουμε να μετράμε (και να ανακηρύσσουμε "ρέκορντμαν" βάσει αυτών):
1. Στους δρόμους τα χιλιοστά του δευτερολέπτου, αργότερα και εκατομμυριοστά.
2. Στα μήκη, τα ύψη, τις ρίψεις τα χιλιοστά ή και τα ..."άνγστρομ".
3. Στα βάρη τα γραμμάρια ή και τα μιλιγκράμ...

Γελοία πράγματα.
α-α-ε
Ν.

Grammateas είπε...

Ποιος είπε ότι πυροβολούμε τον αθλητισμό; Όταν με βάση τον πρωταθλητισμό περνάς στο Πανεπιστήμιο, σε όποια σχολή θέλεις, όταν σε διορίζουν αξιωμάτικο στο στρατό, όταν δίνουν άδειες ΠΡΟΠΟ και κάτι εκατομμύρια για πριμ, τότε η ντόπα γίνεται με κρατική χορηγία και εις γνώση όλων μας. Και όσο δεν μας πιάνουν τόσο βγαίνουμε να πανυγηρίσουμε. Το θέμα είναι ότι μας έπιασαν. Εκεί την πατήσαμε. Αλλιώς κανένας "έκπληκτος έλληνας πολιτής", που σίγουρα μία ιδέα έχει ότι τέτοιες επιδόσεις δεν γίνονται μόνο με ταλέντο, δεν θα είχε το φιλότιμο να τις καταγγείλει. Μιλάμε για εθνική ξεφτίλα ενός συστήματος κράτους, γονιών και παιδιών που μπροστά στην αφάνεια, προτιμούν την προσκαιρη διάκριση και τα πολλά χρήματα...

Nikos Lioliopoulos είπε...

ολη αυτή η συζήτηση θα είχε γίνει καλύτερα με αφορμή το παάσιμο στα πράσσα Θάνου -Κεντέρη. Το ασύλληπτο ήταν οτι όλο το γήπεδο αποδοκίμαζε τους αθλητές που πήραν μέρος σαν να ήταν αυτοί οι " cheaters" και οι δικοί μας οι καθαροί. Το εύκολο παραμύθι της συνομοσιολογίας που μας πουλάν όλοι αυτοι που τώρα γεμίζουν παράθυρα με ατελείωτη μπαρουφολογία περι καθαρού αθλητισμού. Αιδία ...

tractatus είπε...

Νίκο, η συμπεριφορά του πλήθους που αναζητά αποδιοπομπαίους είναι μεγάλη συζήτηση...είναι η ψυχολογία της μάζας που πολλές φορές δεν αναγνωρίζει το διαφορετικό και καλύτερο ενδεχομένως ή δρά παρορμητικά ακριβώς γιατί έχει την ψηχολογία του θεατή που, όπως πολύ σωστά, λέει ο vagnes αρέσκεται στο "άρτος και θεάματα"
έτσι κάποιοι λαϊκιστές με κορώνες επιβιώνουν χωρίς βάθος σκέψης...δεν το παιδεύουν στη κυριολεξία...κι αυτό γίνεται συνήθως σε ο,τιδήποτε μαζικό απο τα κόμματα μέχρι το γήπεδο....

tractatus είπε...

grammatea λυπάμαι...που θα συμφωνήσω: "Και όσο δεν μας πιάνουν τόσο βγαίνουμε να πανυγηρίσουμε. Το θέμα είναι ότι μας έπιασαν. Εκεί την πατήσαμε"...κι αυτό είναι το δυστύχημα ακόμα και στην καθημερινότητά μας...δεν μπορεί απωθυμένο απο το σχολείο θα είναι αυτό...κι έπειτα όλη αυτή η μαγκιά που ξεχειλίζει στο δρόμο, στη δουλειά, στη διασκέδαση...απωθυμένα...και η πρωτιά; Κανείς δεν αντέχει να είνα αφανής...δεύτερος...να περιμένει να τον ζητήσουν, να έλθει η στιγμή που όλα αυτά θα γίνουν γιατί το αξίζει κι όχι γιατί έμαθε πάσει θυσία να είναι ο δήθεν καλύτερος και με όποιο τίμημα βρε παιδί....!!!

Ναπολέοντα:
Γράφω: "Ποιές ήσαν οι περιστάσεις που οδήγησαν μέχρι εδώ;-Οι ομοσπονδίες γνώριζαν; Οι προπονητές; Οι γιατροί της ομάδας;Μήπως οι 'ευγενείς' χορηγοί; Κάποιος που να ξέρει...βρε παιδί μου...να υπέπεσε στη αντίλημή του...λέμε τώρα. Ενας πρώην, ένας νύν παράγοντας, υπουργός, γενικός γραμματέας έστω...κάποιος που ξημεροβραδυαζόταν στα αποδυτήρια και φρόντιζε για τα συχαρήκια"...όλα αυτά δεν θυμίζουν ίδιο όφελος και χρήμα;)

tractatus είπε...

@vagnes "Μια αναδρομη στην ιστορια θα μας θυμισει τις μονομαχιες των χριστιανων οι οποιοι μονομαχουσαν με τα λιονταρια ή μεταξυ τους στο Κολοσσαιο και οι θεατες ικανοποιουνταν και χειροκροτουσαν το θανατο των μονομαχων"...πόσο δίκιο έχεις..."άρτος και θεάματα"...ιαχές Βαγγέλη μου. Κανείς δεν έχει διάθεση να 'βαρέσει' τους αθλητές αλλά μέσα απο αυτή τη τάση του πλήθους να ανεβάζει και να κατεβάζει 'ηρωες' διεστρεβλώνεται η χαρά για το απλό, το καθημερινό, το μέτρο του καθενός είτε πρόκειται για αθλητή είτε για 'πρωταγωνιστή'...το κακό είναι οτι οι περισσότεροι ξεχνιούνται και πολύ γρήγορα προσαρμόζονται....Ανεβασμένοι στο βάθρο έχουν μάθει να χαιρετάνε απλά το πλήθος....ένα πλήθος που θέλει να ξεχνιέται πολλές φορές στην εθνική υπερηφάνια του πρώτου και το πολύ του δεύτερου...