Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ο λαϊκισμός που πάει παντού....

Βρήκα στον πολύ καλό νέο 'συχωριανό' μας homo sapiens το παρακάτω άρθρο και σας το μεταφέρω:

Το πρωταπριλιάτικο του ΛΑΟΣ
Tου Πάσχου Μανδραβελη, Καθημερινή, 4.4.2008

"Στην αρχή κάποιοι πίστεψαν ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Το εξώδικο όμως υπάρχει στον δικτυακό τόπο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, και -παρά το γεγονός ότι έχει ημερομηνία 1η Απριλίου- μάλλον είναι πραγματικό. Ετσι για να διαλύσει κάθε υποψία: στον τόπο αυτό δεν φύεται μονάχα φαιδρά πορτοκαλέα, περισσεύουν και οι φαιδρές κομματικές πρωτοβουλίες.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει (χθες και σήμερα) διημερίδα με τίτλο «Το νέο κομματικό τοπίο στην Ελλάδα». Δύο από τις εισηγήσεις της ημερίδας έχουν να κάνουν με την ακροδεξιά στη χώρα μας που εκφράζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το ΛΑΟΣ. Κατά την προσφιλή τακτική της ακροδεξιάς, το ΛΑΟΣ απειλεί με ένδικα μέσα οποιονδήποτε χαρακτηρίσει το κόμμα ακροδεξιό. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ενθαρρυντικό για τη χώρα το γεγονός ότι όσοι εμφορούνται από ακροδεξιές απόψεις ντρέπονται να το πουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια υποχρέωση στους υπόλοιπους να αποφεύγουν την κατάταξη του ΛΑΟΣ στην ακροδεξιά.
Μέχρι προχθές το ΛΑΟΣ απειλούσε με μηνύσεις μόνο δημοσιογράφους. Τώρα, εκτείνεται και στους πολιτικούς επιστήμονες. Ετσι, με αφορμή δύο εισηγήσεις της εν λόγω ημερίδας, το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έστειλε εξώδικο (!) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, απειλώντας να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου «να προασπίσει τη φυσιογνωμία του κόμματος» από εκείνους «που επιχειρούν τον πολιτικό και κομματικό διασυρμό του» (sic).
Σύμφωνα με το εξωφρενικό αυτό εξώδικο, το ΛΑΟΣ απαιτεί από τους διοργανωτές της ημερίδας «αφενός να διαφοροποιήσουν τον τίτλο της ενότητας “Το δεξιό άκρο του κομματικού συστήματος”... και αφετέρου να ανακαλέσουν στην τάξη (!) την ομιλήτρια (Βασιλική Σιούτη, επίκουρο καθηγήτρια της Παντείου)... ζητώντας να επαναπροσδιορίσει τον τίτλο της ομιλίας της (“Πως γεμίζει η δεξαμενή της Ακρας Δεξιάς; Σύνθεση και προέλευση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2004 και 2007”)... με αυστηρούς -και όχι “καφενειακούς” και συκοφαντικούς- επιστημονικούς όρους και όχι με εσώψυχες υποκειμενικότητες και κομματισμούς». Και το εξώδικο καταλήγει με ένα βαθύ επιστημολογικό συμπέρασμα: «Αλλωστε η επιστήμη πρέπει να συνδέεται με την πραγματικότητα και όχι με κατάβαθα κακίας και μεροληψίας των φερομένων ως “επιστημόνων”» (!)
Στο εξωτερικό θα έβαζαν τα γέλια με μια τέτοια πρωτοβουλία, στην Ελλάδα, όμως, που ακόμη συζητούμε την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας με όρους «ασύλου», τα πράγματα είναι σοβαρά. Εντάξει! Τα στελέχη του ΛΑΟΣ έχουν το ελαφρυντικό της απύθμενης άγνοιας και για την πολιτική επιστήμη και για τον τρόπο που λειτουργεί η επιστημονική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά -και παρά το γεγονός ότι δεν τιμά τη χώρα μας- έχουμε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα σε ρόλο ιεροεξεταστή. Δεν επιχειρεί απλώς να πλήξει την ελευθερία του λόγου, θέλει να ορίσει και την ορθή επιστήμη -και ευτυχώς δεν έχει ακόμη τα σύνεργα.
Παλιότερα, από τούτη εδώ τη στήλη είχαμε ισχυριστεί ότι το ΛΑΟΣ δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, αλλά απλώς βαθύτατα λαϊκιστικό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός δεν είναι παρά ένοπλος λαϊκισμός..."
Εγω, θα προχωρούσα και πάρα πέρα...ο,τι ο λαϊκισμός μπορεί να γίνει ένοπλος, όταν κανείς δεν τον σταματάει....

4 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Το θεωρώ αδιανόητο το Λαος να μη θεωρείται ακροδεξιό κόμμα και να απαρνείται μάλιστα αυτό τον τίτλο .
Πρίν γράψω τις θέσεις μου επι του θέματος θα ήθελα αν μπωρεί κάποιος φίλος να με βοηθήσει βρίσκοντας κάποιο εγκυκλοπαιδικό η λεξικογραφικό λήμμα για το τι σημαίνει δεξιός και αροδεξιός ιδιαίτερα. Εχω την αίσθηση ότι η διατύπωση του Πάσχου οτι δεν είναι ακροδεξιό κόμμα το Λάος πρέπει να είναι μάλλον λανθασμένη!
Για μένα ακροδεξιά είναι αυτά ακριβώς που πρεσβεύει το Λάος σήμερα.

tractatus είπε...

Νίκο, ορισμούς μπορείς να βρείς αρκετά εύκολα...αλλά οι εκάστοτε πολιτικές συνθήκες 'διστρεβλώνουν' τους αρχικούς που μεταλλάσσονται πολλες φορές, ανάλογα με τις σύγχρονες ερμηνείες....το ίδιο συμβαίνει και με το τι εννοούμε σήμερα ως αριστερά. Πάντως, αν θέλεις επακριβείς έννοιες δεν έχεις παρά να ψάξεις στο ίντερνετ...ολα είναι γραμένα εκεί....

gpapoul είπε...

Ας παραδειγματίζονται όσοι παίρνουν στα «χαλαρά» την όλη υπόθεση…

tractatus είπε...

Και χαλαρά και προβάλλοντας πλέον το ΛΑΟΣ ως εναλλακτική λύση στο πολιτικό κενό....Που θα πάμε τελικά;
Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχουν κι ευθύνες τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και μεμονωμένα στον καθένα μας.