Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΣΧΕΣΕΙΣ...

Συνήθως, οι νέες σχέσεις στον έρωτα και τη πολιτική προκύπτουν όταν οι υπάρχουσες περνούν κρίσεις. Οι νέες σχέσεις έρχονται συχνά να καλύψουν το κενό που έχει διαμορφωθεί, όχι κατά βάση, φέρνοντας κάτι νέο αλλά, κυρίως, γιατί φαίνονται νέες.


Ετσι απο τη κρίση του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) φαίνεται οτι περνάμε στη κρίση και πάλι του δικομματισμού με διαφορετικό παρτενέρ αυτή τη φορά(ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ). Το παρακαλουθούμε με αφορμή τις εναλλασσόμενες κομματικές διαδικασίες για κρίση αρχηγού(έστω...κάτω απο διαφορετικές συνέχειες), τον εντεινόμενο ιδεολογικο-πολιτικό ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση της 'αριστεράς', την τάση ανακάλυψης 'σωσία' του Τσίπρα, την επιδίωξη συμμετοχής νέων στα Κοινά, πολλές φορές, χωρίς διαφορετική νοοτροπία απο τους παλιούς ή και χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, τις εναλλασόμενες προτάσεις στη Βουλή για τον τρόπο αντιμετώπισης της 'ήπιας πολιτικής' της ΝΔ, τη διαμάχη στο 'ποιός έχει περισσότερους bloggers' στο διαδίκτυο, τις δημοσκοπήσεις, τις πρωτιές, τις συνεντεύξεις, τις ατάκες...


Κάπως έτσι ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καλύψει το 'κενό' μίας "παλιάς" σχέσης, εγκαινιάζοντας μία 'νέα' που στήριξε, στη κυριολεξία, στην εκλογή του κ. Τσίπρα. Ο αιφνιδιασμός της αποχώρησης του 'παλιού' και της έλευσης του 'νέου' δεν προετοιμάστηκε πολιτικά, δεν επιλέχθηκε διαδικαστικά, δεν προτάθηκε συλλογικά.


Ο απερχόμενος Πρόεδρος επιχείρησε να αξιοποιήσει το timing που έχει δημιουργήσει η πολιτική του θεάματος πατώντας σ' ενα επικοινωνιακό τρύκ και στην ουσία διαιωνίζοντας το "μία απ' όλα". Αυτό δεν σημαίνει οτι ο κ. Τσίπρας ως νέος αριστερός δεν έχει προσόντα και ταλέντα. Ωστόσο, ένας νέος, φιλόδοξος και ταλαντούχος που καλείται ν’ αναλάβει ένα κόμμα που συστηματικά υπερεκπροσωπείται στο εσωτερικό των μεσαίων, ιδίως μορφωμένων, τάξεων, θα όφειλε αν μη τι άλλο να ‘διαφημίζεται’ όχι για τη νεότητά του και το συμπαθές προφίλ του αλλά εξαιτίας της πολιτικής διάστασης εντός της άλλης ή μη αριστεράς που θα σηματοδοτούσε η υποψηφιότητά του.

Αντίθετα η συνεχής και αδιάλειπτη πράγματι εμφάνισή του με κάθε ευκαιρία στα ΜΜΕ ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της εποχής του θεάματος όπου ο πολιτικός αντιστοιχεί με διασημότητα και όχι το νέο στίγμα της αριστεράς που μεταφράζεται σε κοινωνική-οικονομική και πολιτισμική εν τέλει παρέμβαση. Αυτά τα τελευταία, αν ο συμπαθής κ. Τσίμπρας είχε προλάβει να θητεύσει περισσότερο στα Κοινά, ίσως είχε καταλάβει ότι απαιτούν ομάδες εργασίας κι ότι αυτές δεν στήνονται επικοινωνιακά αλλά μαχητικά σε διαδικασίες.


Δυστυχώς, ο 'αρχιτέκτονας΄της νέας σχέσης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται οτι, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται προσωρινά μέσα απο τα πυροτεχνήματα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει διάρκεια. Αντίθετα θα είναι μια προσωρινή καταφυγή χωρίς συνεκτική ιδεολογική μετατόπιση η οποία σύντομα μπορεί και να φέρει 'εκπλήξεις' συσπείρωσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

16 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Καλησπέρα,

Πώς ερμηνεύεις τη σημερινή αποτυχημένη -μικρή προσεύλεση κόσμου- διαδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Εγώ είμαι ακόμα σε σκέψη επ'αυτού...

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@homo sapiens: Η προσέλευση ήταν ίδια με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Απλά αυτή τη φορά ο ΔΟΛ επέλεξε να "μετρήσει" τους παριστάμενους και να τους "βρει λιγότερους". Αποκλείεται να ήταν μόνο 600 άτομα, δεν κλείνει η Βασ. Όλγας με τόσους.

Ισχύει αυτό που λέει η Ελένη: ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσης. Αυτοί που βάλανε τον κ. Τσίπρα τόσο ψηλά κάνανε τη δουλειά τους, δεν τον χρειάζονται άλλο.

tractatus είπε...

Μάλλον όπως τα λέει ο Γιώργος είναι...δυστυχώς απο Μυτιλήνη δεν μπορώ να ξέρω το πραγματικό μέγεθος της συγκέντρωσης...
Γιώργο, αυτό το πατρωναρισμα των ΜΜΕ, όμως, έχει κατά καιρούς πολλούς αποδέκτες και γι΄αυτό πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Δήμερα εδω -αύριο εκεί και ο πολίτης ανάμεσα...:(

still-elate είπε...

Άλλο "δηλωνω στα γκαλοπ" κι αλλο "κατεβαινω με πλακατ"...

Η αριστερα δεν ειναι αυτο που ηταν, και πρεπει να το καταλαβουμε...

Όσο για τον Τσιπρα... στην Κρητη εχουμε ενα ρημα με ασχημη "ακουστική" αλλα μεταφερει πολλα νοηματα...
"σκ-τοβουτω"
Σημαινει "ειμαι υπερφιαλος, και τρωω τα μουτρα μου τελικα, οταν ξυρισουν το γαμπρο"...

Τους βλέπω να σκ-τοβουτανε λοιπον... οσονουπω...

Matrix είπε...

Θα συμφωνήσω με την elate στο....

Άλλο "δηλωνω στα γκαλοπ" κι αλλο "κατεβαινω με πλακατ"...

Τώρα για το ποιός και τι είναι αριστερά για μένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δεν έχει καμία σχέση με ταμπέλες και ωραία λόγια, έχει σχέση με καθημερινές πρακτικές και τρόπους ζωής και παρέμβασης.

Όσο για τον κόσμο...
Για να δούμε σήμερα, έστω και με βροχή... :)

tractatus είπε...

Πολύ θαθελα να είμαι μαζί σας!

Nikos Lioliopoulos είπε...

"Δυστυχώς, ο 'αρχιτέκτονας΄της νέας σχέσης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται οτι, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται προσωρινά μέσα απο τα πυροτεχνήματα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει διάρκεια. Αντίθετα θα είναι μια προσωρινή καταφυγή χωρίς συνεκτική ιδεολογική μετατόπιση η οποία σύντομα μπορεί και να φέρει 'εκπλήξεις' συσπείρωσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης."
Αρκeί βέβαια το Πασόκ να μην παρασύρεται σε αυτό το ανούσιο γαϊτανάκι.(βλ. σχετικό post στο blog του hommo sapiens)

tractatus είπε...

Νίκο, καλωσόρισες...και πολύ σοφά μιλάς....και συμφωνώ. Γενικά ούτε οι ουρές, ούτε οι 'αρχιτέκτονες' ήταν ποτέ οι συμπάθειές μου...ξέρεις γιατί; Γιατί το ουσιαστικό πρόβλημα του 'κενού' παίρνει έτσι παράταση και δεν λύνεται...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Επιλέγω το μπλόγκ αυτό για μια εξομολόγηση. Η εικόνα του Γιώργου με πλακάτ στη διαδήλωση ήταν ότι χειρότερο μπορούσα να περιμένω απο τον αγαπημένο μου (έως πρόσφατα)πολιτικό! Φοβάμαι ότι το κενό για το οποίο σωστά λες διευρύνεται . Η μετατροπή του πασόκ απο κόμμα εξουσίας σε κόμμα διαμαρτυρίας είναι καταστροφική για τη χώρα.
Υ.Γ.Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

tractatus είπε...

Τα θέματα που θίγεις
1.Η εικόνα του Γιώργου με πλακάτ στη διαδήλωση
2.Φοβάμαι ότι το κενό για το οποίο σωστά λες διευρύνεται
3. Η μετατροπή του πασόκ απο κόμμα εξουσίας σε κόμμα διαμαρτυρίας είναι καταστροφική για τη χώρα.
θέλουν πολύ συζήτηση ειδικά τα δύο τελευταία.
Το πρώτο δεν ξέρω αν δεν σου πάει αισθητικά ή αν τελικά πιστεύεις οτι γίνεται εσκεμμένα για να μπορώ να σου απαντήσω...αλλά επειδή είναι 'εξομολόγηση' σου αφήνω την πρωτοβουλία να θέλεις να το κάνεις....

Nikos Lioliopoulos είπε...

Δεν μου πάει ούτε αισθητικά,αλλα keep walking...

tractatus είπε...

Ποτέ δεν υποτιμούσα την αισθητική...όσο για την παρότρυνση κι αυτή δεν μου κάνει αισθητικά αλλά και φραστικά...την θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου...
κάποια στιμγή θα ανεβάσω κάτι περι αισθητικής και πολιτικής κι εκεί μπορούμε να μιλήσουμε ανεξάρτητα απο πρόσωπα...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Σπουδαία ιδέα μια σηζήτηση για ητυ σχέση αισθητικής-πολιτικής. Θα περιμένω.Παραδόξως-θα σ'απογοητεύσω το ξέρω- to keep walking μ' άρεσε!
Και ξέρεις γιατι? ,επειδή ο Γιώργος μ'αρέσει πολύ όταν είναι ο εαυτός του και καθόλου όταν είναι αυτό που οι άλλοι του ζητούν να είναι.(δες αν θες το κείμενο στο μπλογκ μου με τίτλο :τι περιμένω απο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ).

tractatus είπε...

Θα δώ το κείμενο αλλά το συμπέρασμα σου ποιό ήταν...είδες τελικά αυτό που περίμενες απο το συνέδριο; Οσο για τον Γιώργο όταν είναι ο εαυτός του, δεν αντιλέγω ...το θέμα είναι πώς το διαχειρίζεται αυτό....αλλά όχι ως keep walking...ως walking...απλά.

Nikos Lioliopoulos είπε...

I am going to sleep .See you tomorrow.
Keep writing...
Υ.Γ.(είμαι γιωργο-παπανδρεικος τι να κάνουμε!)

tractatus είπε...

Νίκο μου μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου...πιστεύω οτι οι ηγεσίες σήμερα, περισσότερο απο ποτέ, οφείλουν να είναι συλλογικές κι επομένως μην παίρνεις οτι γράφω ως αιχμές για τον Γιώργο ως μονάδα αλλά ως αρχηγό σε κόμμα που διεκδικεί την εναλλακτική πρόταση στο κενό του πολιτικού σκηνικού της χώρας....αχ αυτή η ελληνική προσωπολατρεία ....αδικεί τόσα άλλα που διαδραματίζονται γύρω μας....