Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Κινούμενη άμμος το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη

-Τι γίνεται με τους σοσιαλιστές στη Ευρώπη;

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός δίνει μάχη σήμερα για να κρατήσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε κλίμα πένθους, μετά τη δολοφονία στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές ‘ψάχνονται’ με μια εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στη δημοτικότητα του Σαρκοζί(!) και τη δικό τους διχασμό που είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει και τι αποτελέσματα θα έχει,
Στη Γερμανία το πείραμα του Μεγάλου Συνασπισμού εγκαταλείπεται και ηδη η Γερμανίδα Καγκελάριος στρέφεται στους Πράσινους
Στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Βελτρόνι και στην Αγγλία οι Εργατικοί έχουν άδηλο μέλλον.

Στην Ελλάδα τα πράγματα θυμίζουν ‘κινούμενη άμμο’ και το θέμα είναι ποιόν θα ‘ρουφήξει’ πρώτον το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό…. (ξέρω ποιοί χαμογελούν ΕΔΩ χαιρέκακα αλλά εγω χαμογελώ με κατανόηση...)

Ποιός μπρορεί να αμφισβητήσει τη κρίση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην Ευρώπη με ο,τι αυτό πρεσβεύει; Δηλαδή, το γεγονός οτι οι ανισότητες δεν θα πρέπει να υπολογίζονται πλέον μόνο οικονομικά αλλά κοινωνικά και ηλικιακά. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και απ’ ότι φαίνεται οι ‘πεφωτισμένοι’ της διανόησης που ανήκουν σε αυτούς τους χώρους δεν πρόβλεψαν, δεν προετοίμασαν…επαναπαύτηκαν στις δάφνες που τόσα χρόνια τους μετέτρεψαν σε καθεστηκυία τάξη, χωρίς σύγχρονο πολιτικό υπόβαθρο. Κι εδώ, επιτρέψτε μου, να αμφιβάλλω για το υπόβαθρο που ισχυρίζεται οτι έχει δημιουργήσει ο ΣΥΝ λόγω των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, μιάς και ακόμα το κόμμα της άλλης αριστεράς δεν έχει συνειδητοποιήσει οτι τα πράγματα αλλάζουν κινηματικά και όχι εξ' αιτίας αλλαγής στην Προεδρία ενός κόμματος. Κι ότι το υπο διαμόρφωση ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ακόμα και αν προέρχεται απο διαφορετική πολιτική ιστορία, επηρεάζει τις εξελίξεις και στα ελληνικά κόμματα της Αριστεράς...πλήν του ΚΚΕ φυσικά.

Από την άλλη μεριά το μεσανατολικό καλά κρατεί. Κανείς δεν θέλει να προβλέψει. Σάμπως δεν έχουν εφαρμοστεί τα πάντα πάνω σ’ αυτό το πτώμα που λέγεται: Ειρήνη στην περιοχή; Από συμφωνίες μέχρι επισκέψεις αρχηγών της Αυτοκρατορίας έχουν περάσει από πάνω του…

Και τελικά η Ευρώπη στηρίζει τις ελπίδες της για ανατροπή της συντήρησης στο Ομπάμα! «Ο γερουσιαστής του Ιλινόι έχει πολλές συμπάθειες στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί είναι ερωτευμένοι μαζί του και θεωρούν ότι τυχόν εκλογή του θα αποδείξει πως η Αμερική έχει ξεπεράσει τις φυλετικές αντιπαραθέσεις. Οι Γάλλοι τον προτιμούν πλέον από τη Χίλαρι (38% έναντι 36%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση), πιστεύοντας ότι ενσαρκώνει το όνειρο μιας Αμερικής σε ειρήνη με τον εαυτό της. Στην Ιταλία, ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι έχει δανειστεί το σύνθημα του Ομπάμα, «Ναι, μπορούμε!». Και στη Βρετανία, έχουν ιδρυθεί πολλές οργανώσεις Φίλων του Ομπάμα με έντονη παρουσία στο Facebook» http://diastaseis.blogspot.com/(7.3.2008).

Ομως, ακόμα και στο κόμμα των Δημοκρατικών οι ισορροπίες είναι εύθραυστες γιατί αν τελικά τα πράγματα εξελιχθούν 'δυσκοίλια' μέχρι το χρίσμα, τότε η σύγκρουση που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος και τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος θα είναι ανεξέλεκτες προς τα πάνω ή προς τα κάτω....

Το σίγουρο είναι ότι η συντήρηση εξακολουθεί να διαπερνά το πολιτικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο στο όνομα μιάς άδηλης αλλαγής που ακόμα αναζητά τη κρίσιμη μάζα των χαρισματικών ηγετικών φυσιογνωμιών σε συνδυασμό με τα νέα πολιτικά κινήματα που θα αντιδράσουν στα θεσμοθετημένα οικονομικά κέντρα, στη φυλετική και κοινωνική διαφοροποίηση και τον αυταρχισμό.

22 σχόλια:

OnWine είπε...

Πρωτον:ο Σοσιαλισμός καλά πάει στην Ελλάδα..
Ο Συνασπισμός ανεβαίνει... το ΚΚΕ είναι σταθερό... που βλέπεις το πρόβλημα?

Δεύτερον: Αν παρακολουθείς σοβαρά τα οσα γίνονται στις ΗΠΑ, θα ξέρεις ότι μεταξύ Χίλλαρυ και Ομπάμα, ο συντηρητικός είναι ο Ομπάμα. Μιλάω γιά διατυπωμένες θέσεις πανω σε θέματα σοβαρά, και όχι στα λόγια..

Τριτον: Στην Ευρώπη, οι ουσιαστκές διαφορές είναι ασήμαντες (εκτός και αν σοσιαλισμός σε εξαιρετικά Light έκδοση νοείται Σοσιαλισμός).

Αν σήμερα δεν ξέρουμε τι είναι Αριστερά, ε... σοσιαλιστής μέχρι και ο Καραμανλής μπορεί να ισχυριστεί οτι είναι (με ... συγκριτικό προσδιορισμό έναντι του ...ιδιοκτήτη του όρου!).

tractatus είπε...

Βρε καλώς τον στο είδος του...:)Πρώτος και καλύτερος.
Κοιπόν επειδή κι εμένα μου αρέσει να κλείνω τις εκκρεμότητες
1ον: Σοσιαλισμός, όσο κι αν σου αρέσει εσένα και μερικών που μετράνε την αριστεροφροσύνη δήθεν αντισυστημικά, δεν είναι μόνο ο ΣΥΝ και φυσικά για το ΚΚΕ θα βραδυάσουμε αν αρχίσω να συζητώ οτι, παρά τις σταθερές ταξικές και μόνο αρχές του, δεν είναι αριστερά με την έννοια της προόδου. Πρόκειται για συντηρητικό κόμμα με συγκεκριμένα αυτιστικά τσιτάτα που τα εναλλάσσει σε όλα τα θέματα χωρίς διάκριση και επεξεργασία.

2ον: Περιμένω τις διατυπωμένες συντηριτικές θέσεις του Ομπάμα γιατί πράγματι δεν έχω διεισδύσει όσο εσύ στο θέμα των εκλογών των δημοκρατικών των ΗΠΑ καθώς και τη σύγκριση με την συνυποψήφιά του. Για να μην κουραστείς μπορείς να αναρτήσεις links κι εγω θα διαβάσω....

3ον:Η διαφορά είναι το σ με μικρό και με μεγάλο...μάλιστα. Βέβαια δεν είπε κανείς οτι οι διαφορές είναι σημαντικές...έγραψα κάτι τέτοιο;

Ιδιοκτήτης, αγαπητέ σχολιαστή, δεν είναι κανείς με όρους προόδου στην κοινωνία...ποιός μιλάει για στατική πολιτική για να θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη; Μήπως η άλλη αριστερά που μετράει συνέχεια πόσο πιο αριστερή είναι; Και εδω ξεχώρισε το σοσιαλισμό που απογοητεύει ίσως απο τον λαϊκισμό που ισχυρίζεται οτι είναι ο Τσε Γκεβάρα αμα λάχει...

Κι επειδή σε βλέπω ορμητικό να ξέρεις οτι θα επιστρέφω ...τις στροφές αναλόγως ;)

vagnes είπε...

Ο παγκοσμιος σοσιαλισμος δεν εχει αποφασισει ακομη ποιος ειναι ο νεος δρομος που θα πρεπει να περπατησει και να τραβηξει και τους πολιτες προς τα εκει και αρκειται σε προτασεις καλλωπισμου του καπιταλιστικου συστηματος.
Ειναι σαν να εχει παραδοθει, σαν να εχει ριξει λευκη πετσετα στον αγωνα επικρατησης.
Εντεχνα οσο κανενας αλλος δεν ξερει, ο καπιταλισμος πετυχαινει με τις επουσιωδεις διαφοροποιησεις του, να κερδιζει τους αντιπαλους του, αφου προβαλει στους πολιτες ως το αυθεντικο συστημα που ο σοσιαλισμος προσπαθει ως κακεκτυπο να τον μιμηθει.

Καπιταλισμος ειναι να εξουσιαζει το κερδος και διαφθορα ειναι ενα απο τα επακολουθα της εξουσιας.

Ο σοσιαλισμος υποσχεθηκε κατι που δεν μπορουσε να τηρησει. Υποσχεθηκε την παταξη της διαφθορας ωστε να εξοικονομισει πορους και στηριξη για τους ασθενεστερους. Κατεφερε σε ενα βαθμο το δευτερο απετυχε οικτρα στο πρωτο.
Εξουσια χωρις διαφθορα ειναι τελικα ουτοπια και τα παραδειγματα αφθονα παντου.
Το συστημα του καπιταλισμου προσφερει (κυνικα εστω) τη πιθανοτητα και την ελπιδα στον πολιτη να επιτυχει στην προσωπικη του ανελιξη εκλμεταλλευομενος ακομη και τη διαφθορα!!
Ο σοσιαλισμος ενω κατι τετοιο θελησε να το πολεμησει, δεν καταφερε να ελεγξει τη διαφθορα των κυβερνητικων στελεχων και μελων του οπου κυβερνησε.
Το αποτελεσμα το βλεπουμς σημερα. Ο πολιτης μενει χωρις αξιοπιστο προστατη των συμφεροντων του και στην παλη του για την καθημερινη επιβιωση του, απομονωνεται και σκεπτομενος μονο το ατομικο του συμφερον "αγκαλιαζει" με κρυα καρδια, ειναι αληθεια, το καπιταλιστικο συστημα, που του δινει την ελπιδα(;) για κατι ΑΤΟΜΙΚΑ καλυτερο.

Δυστυχως τα πραγματα ειναι ετσι φιλη μου και χρειαζεται νεα θεωρια και πραξη για να γυρισει ξανα ο ηλιος της αισιοδοξιας.
Αυτο ομως ακομη δεν φαινεται στον παγκοσμιο οριζοντα

tractatus είπε...

vagnes έκανες πολύ ουσιαστική παρέμβαση και σ' ευχαριστώ που έγινε εδώ μέσα. Εβαλες πολλά πράγματα στο τραπέζι και θα επανέλθω, μιάς και σήμερα πάω έξω απο την πόλη. Το βράδυ ελπίζω να μπορέσω να σου γράψω και τις δικές μου σκέψεις....παρά το γεγονός ότι έχεις θίξει τα πιο σημαντικά αίτια της απουσίας του σοσιαλισμού.;)

Ανώνυμος είπε...

Ελένη πρέπει να προβληματιστείτε από το πολύ πικρό σχόλιο του Σχολιαστή.

Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Περιβάλλον.
Ιδού η Ρόδος. Απτά θα δώσετε και από το Συνέδριο την Διαφορά...

Μη ξεχνάς ποιός διόρισε τον .. Γκαρκάνα- Δαγκάνα... που όποτε έχει να προτείνει κάτι είναι.. μείωση μισθών και συντάξεων.. μείωση του Κοινωνικού Κράτους...
Αυτό πλέον αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχτούν..
Έφτασε ο καιρός που όπως λέει και Θουκιδίδης είμαστε "επί ξηρού ακμής" (στην κόψη του ξυραφιού) και εδώ δεν μπορεί να κρυφτείς: τα όρια είναι πλέον κάτι λιγότερο από μολυβιά...

Τα κλασσικά σοσιαλιστικά κόμματα είχαν τον θετικό στην μεταπολεμική ιστορία ότι μπορούσαν να είναι και συστημικά και αντισυστημικά ταυτόχρονα και να προωθούν πράγματα μέσω αυτής της ισορροπίας.
Τώρα πιστεύω ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.
Πρόσεξε.. όσο και ο Συριζα μεγαλώνει θα έρθει η ώρα ή να γίνει αντισυστημικός με όρους μέλλοντος.. ή να γίνει ένα νέο πασόκ του 20% και μαζί με το παλιό πασόκ να γίνει ότι στην Ιταλία, μετά από μια κενροαριστερή πανστρατιά να έλθει η δεξιά-δεξιά..

Το στοίχημα λοιπόν είναι αντισυστημικός με όρους μέλλοντος..
αυτό πρέπει να ψάξουν και οι πολιτικοί και τα κόμματα και όλοι μας!!!

Στέλιος είπε...

Ελένη και στη γαλλία κέρδισαν τις δημοτικές εκλογές οι σοσιαλιστές αλλά το κυριότερο στην ισπανία ο Θαπατέρο βγήκε πάλι νικητής και είμαι και εγώ λιγάκι περήφανος γιατί τις 3 τελευταίες μέρες ήμουν εκεί και έκανα...καθοδήγηση σε φίλους μου! Χεχε! Δες αν θες τα σχόλια μου.

vagnes είπε...

...θα μου επιτρεψεις Ελενη 2-3 ερωτησεις στο φιλο μου σχολιαστη:
Τι ουσιαστικο αλλαξε σε σχεση με τα προηγουμενα εκτός απο τον αρχηγο στον Συριζα ωστε να αρχισουμε να ελπιζουμε για μια διεξοδο απο το τελμα που μας κατακλυζει;
Πόσο ορθο ειναι πολιτικα, την ανταλλαγη ποσοστων των δημοσκοπησεων μεταξυ Πασοκ και Συριζα, να τη βαφτιζουμε αλλαγη και ανεβασμα του σοσιαλισμου;
Το συμπερασμα οτι ο σοσιαλισμος παει καλα στην Ελλαδα τι ακριβως θετικα θα μας φερει, για την επομενη εκλογικη αναμετρηση, για την επομενη κυβερνηση που θα μας προκυψει;

Φιλοι μου το ζητουμενο της ΝΔ για τις επομενες εκλογες ειναι να μας βρει ξανα σε διαφοροποιησεις, διασπασεις, ομαδοποιησεις και περιχαραξεις και το σχεδιο της βοηθαμε να το πετυχαινει με ακριβεια.
Η σωστη αποψη του ντοπιου σοσιαλισμου τελικα ποια ειναι;
Να αποκτησει ο σοσιαλισμος μια μονιμα αντιπολιτευτικη δυναμη ή να προσπαθησει μεσα απο συμβιβασμους και συνεναισεις να προσφερει ενα πιο αξιολογο προγραμμα εξουσιας απο την ΝΔ;

NdN είπε...

Σωστά τα περιγράφεις Ελένη μου, αλλά για να κάνω και λίγο το συνηγορο του διαβόλου, αφού πουθενά δεν τους εμπιστεύονται τους Σοσσιαλιστες, μήπως τελικά ο σωστός δρόμος είναι η συντήρηση; Είναι λοιπόν δυνατό να κάνει λάθος η πλειοψηφία παντου, σε κάθε χώρα της Ευρώπης και να έχουμε δίκιο εμείς, η μειοψηφία, αυτοί που προσπαθουν μαζί με αυτούς που διέρχονται την κρίση;

Υ.Γ. Θα διαβάσω με προσοχή αυτά που έγραωε ο φίλος vagnes και θα επανέλθω αν χρειαστεί.

tractatus είπε...

Καλησπέρα. Προφανώς, αγαπητοί φίλοι, χαίρομαι που κάνουμε μια σοβαρή και γόνιμη συζήτηση εδω μέσ και σας ευχαριστώ γι' αυτό. Μόλις γύρισα απο την άλλη άκρη του νησιού(Σίγρι) και είμαι αρκετά κουρασμένη για να απαντήσω όπως θα ήθελα. Θα το κάνω αύριο κι ελπίζω μέχρι τότε να έχουν πάρει κι άλλοι το λόγο ή κάποιοι να έχουν προσθέσει ή απαντήσει(σχολιαστή) και να εμπλουτιστεί κι άλλο ο διάλογος. Με βοηθάτε πολύ (ελπίζω κι εγω) να βάλω τους προβληματισμούς μου σε τάξη με όλες τις παρεμβάσεις σας.

gpapoul είπε...

Η νίκη του Θαπατέρο απέδειξε ότι όσο κι αν προσπαθούν οι εξωθεσμικοί παράγοντες να επιβάλλουν την άποψη τους -και τα συμφέροντα τους-, άλλοι είναι τελικά αυτοί που αποφασίζουν. Αυτά συμβαίνουν στις δημοκρατίες...
Αρκεί όμως και τα κόμματα (κυρίως τα σοσιαλιστικά που βάλλονται κανά κανόνα σε τέτοιες περιπτώσεις) και τα πρόσωπα που τα εκπροσωπούν να ξεπεράσουν τον αντι-επικοινωνιακό σύνδρομο και να ασχοληθούν με την κοινωνία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις λύσεων για τα όποια ζητήματα. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι έχουν γνώση και περί συμφερόντων και περί ΜΜΕ. Περιμένουν όμως να δουν, να ακούσουν...
Αλλιώς, σοσιαλιστές και μη, παραμένουν απλοί παρατηρητές των δεξιών κυβερνήσεων και σχολιαστές της επικοινωνιακής διοίκησης που παραδοσιακά ασκεί η δεξιά πανευρωπαϊκά...

tractatus είπε...

@καπκουμ κανείς δεν είπε οτι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε λάθη μιάς και ως διαχειριστής της εξουσίας λειτούργησε χωρίς κανόνες, εξού και η διαφθορά που λέει o vagnes. Και δυστυχώς η πόλωση του δικομματισμού πράγματι έχει συμπληρώσει αυτό το εκρηκτικό μείγμα όπου εξουσίες εναλλάσσονται χωρίς πολιτικό διάλογο στην κοινωνία παρά μόνο με στερότυπα που βασίζονται άλλοτε σε ονόματα, άλλοτε σε χρήμα κι άλλοτε σε μηχανισμούς. Εχει καταργηθεί ο,τιδήποτε αυτόφιο και πηγαίο κρατούσε σε εγρήγορση τον πολιτικό λόγο και την αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο με αποτέλεσμα το ατομικό και μόνο να είναι το ζητούμενο. Αλλα μην νομίζετε οτι δεν γίνεται αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ...υπάρχει κι εδώ ταξικός αγώνας όσο κι αν δεν τον βλέπετε και πολλές φορές αυτό το κατεστημένο εμποδίζει τις νέες, υγιείς φωνές αλλά και κάποιες απο τις παλιές που δεν κόπτονται για τις καρέκλες τους, να πάρουν ανάσα.
"Πρόσεξε.. όσο και ο Συριζα μεγαλώνει θα έρθει η ώρα ή να γίνει αντισυστημικός με όρους μέλλοντος.. ή να γίνει ένα νέο πασόκ του 20% και μαζί με το παλιό πασόκ να γίνει ότι στην Ιταλία, μετά από μια κενροαριστερή πανστρατιά να έλθει η δεξιά-δεξιά.."Μπορείς να εξηγήσεις αυτούς τους όρους μέλλοντος; Οσο για να γίνει ΠΑΣΟΚ του 20% είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε τι ακριβώς θα προτείνει ο ΣΤΡΙΖΑ κάτσε να οργανωθεί σε προτάσεις...όλη η αριστερή πολιτική βασισμένη στο άρθρο 16 αδελφέ, δεν πάει...κάπου θα πρέπει να μας πει πιο συγκεκριμένα πράγματα για όλα τα ζητήματα και σκέψου οτι ακόμα φιάχνει οργανώσεις. Μένω σε αριστερό νησί και μπορώ να αντιληφθώ οτι τα πράγματα δεν είναι στρωμένα με ροδοπέταλα επειδή ο Τσίπρας χαμογελάει ωραία και είναι νέο πρόσωπο...δεν φτάνει αυτό το ξέρουμε όλοι αυτό.

@σ.μ και στο κόμμα του Θαπατέρο απ' ότι μαθαίνω πάντως έχουν αρχίσει τριγμοί...θα επανέλθω συγκεκριμένα

@ndn έχεις δίκιο να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου αλλά μήπως θα έπρεπε να επιστρέφεις στο πολύ απλό ότι πράγματι δίνοντας κάποια ψίχουλα στους πολλούς οι λίγοι εξακολουθούν να κάνουν παιχνίδι χτές με άλλους κανόνες και σήμερα με άλλους; Δεν μου αρέσουν κι εμένα τα σενάρια φαντασίας αλλά είναι πολύ απλό να βλέπω καθημερινά μια Ελλάδα να ξεπουλιέται κι εδώ απαντώ και για τον καπιταλισμό που λέει ο vagnes
"Ο πολιτης μενει χωρις αξιοπιστο προστατη των συμφεροντων του και στην παλη του για την καθημερινη επιβιωση του, απομονωνεται και σκεπτομενος μονο το ατομικο του συμφερον "αγκαλιαζει" με κρυα καρδια, ειναι αληθεια, το καπιταλιστικο συστημα, που του δινει την ελπιδα(;) για κατι ΑΤΟΜΙΚΑ καλυτερo" είναι ένας κύκλος που δεν προλαβαίνουμε να τον αφομιώσουμε στο σύντομο βίο μας αλλά αυτός συνεχίζεται και διαρκεί....:(

tractatus είπε...

@gpapoul μα φυσικά δεν μπορεί τα σοσιαλιστικά κόμματα να είναι παρατηρητές...αλλά ως φορείς της εξουσίας οφείλουν πλέον μετά απο τόσες θητείες να δημιουργούν κανόνες ασφαλείας ενάντια στην διαφθορά βάζοντας π.χ. θητείες σε όργανα και θέσεις...ή αξιολογώντας πρόσωπα και θεσμούς...Αυτό που πάσχει είναι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και οι σοσιαλιστές θα πρέπει πράγματι να βλέπουν πιο μπροστά αλλά με πρακτικές και όχι με ατέρομονες συζητήσεις. Ο σοσιαλισμός είναι περισσότερο απ' όλα πράξη ειδικά όταν τώρα πιο έχουμε μια σειρά παραδειγμάτων που απέτυχαν. Είμαι σίγουρη οτι κυοφορείται κάτι νέο αλλά αυτό θα φανεί εντός της 10ετίας..δεν ξέρω κάν τι όνομα θα έχει. Σίγουρα θα αφορά, όμως, τους περισσότερους και όχι τους λιγότερους έστω κι αν τη μάχη τη δίνουν οι λίγοι.

Εντυπωσιάστηκα απο τα στοιχεία FAO(παγκόσμιος οργανισμός τροφής και αγροτικής παραγωγής) που δείχνουν οτι ενώ ο ανεπτυγμένος κόσμος τα τελευταία 15 χρόνια καταφέρνει να διατηρεί αυξημένη γεωργική παραγωγή μειώνοντας δραστικά τη χρήση λιπασμάτων ο αναπτυσσόμενος κόσμος υιοθετώντας εν πολλοίς το λανθασμένο πρότυπο παραγωγής τροφής με χρήση λιπασμάτων που ακολούθησε τις τελευταίες 10ετίες ο ανεπτυγμένος κόσμος(αμερικανικό μοντέλο παραγωγής)έχει φτάσει σήμερα να χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων για να συντηρήσει ακόμα και την γεωργική παραγωγή του που έτσι ή αλλιώς είναι ανεπαρκής...

Εν ολίγοις ο σοσιαλισμός πρέπει πάψει απο μόνος τους να θεωρεί αποσπασματική τη παρουσία του στο πλανήτη και να παρέμβει συνολικά για όλο τον κόσμο...μπορεί να φαίνεται ουτοπικό αλλά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης μου φαίνεται το πιο ρεαλιστικό.

Στέλιος είπε...

@tractatus, gpapoul: Ελένη η νίκη τοθ PSOE είναι σημαντικότατη, μπορεί να μην πέτυχε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πήρε όμως 6 βουλευτές παραπάνω και σχηματίζει κυβέρνηση με το βασκικό και το καταλανικό κόμμα, όπως και πριν. Οπότε, καμμία υποχώρηση δεν υπήρχε. Περαιτέρω ο φίλος μας έχει δίκιο. Οπως είπε και ο Ζοζέ Σαραμάγκου (βλ. ΝΕΑ), ο Θαπατέρο κινήθηκε τολμηρά ενώ απλώς θα μπορούσε να αρκεστεί να δικεπεραιώνει υποθέσεις. Μόλις βγήκε το 2004 θέσπισε μέτρα σόκ για τη συντηρητική κοινωνία, όμως ακριβώς επειδή τα θέσπισε νωρίς, υπήρχε όλος ο καιρός να γίνουν αποδεκτά και να επικρατήσουν. Για να μας πούν οι σύντροφοι του ΚΚΕ γιατί η Ενωμένη Αριστερά έπαθε τέτοια πανωλεθρία? (3 βουλευτές μόνο). ΟΛΕ!

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Περιβάλλον
Και από κάτω βέβαια μια νέα τύπου οικονομία που να τα υποστηρίζει..
έχω συχνά- πυκνά στο ιστολόγιο μου γράψει πως την αντιλαμβάνομαι μια
τέτοια πρόταση.
Και πως σε αυτή την πρόταση μπορεί να συνεισφέρουν και οι ριζοσπαστικοποιημένοι σοσιαλδημοκράτες.
Η "κόψη του ξυραφιού" που λέω είναι η ανεπίστρεπτη απόρριψη από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών των "τριτοδρομικών" μπλερικών μοντέλων και των παρακλαδιών τους και η επιστροφή κατ' αρχήν σε μια κεϋνσιανή αναπτυξιακή λογική
(εκσυγχρονισμός εργαλείων βεβαίως χρειάζεται, αλλά το θέμα είναι που βάζει κανείς τη βάση. Και η βάση πρέπει να επιστρέψει στο νέο ναι, αλλά κράτος πρόνοιας και στις δημόσιες επενδύσεις)
Καταλαβαίνω ότι η βαθειά τομή που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία αν γίνει μόνο σε μια χώρα.
Άλλά πολλές αποφάσεις παίρνονται τοπικά και πολλά μπορούν να ξεκινήσουν τοπικά.

Αυτά που γράφω για το ΠΑΣΟΚ, ισχύουν και για το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για το ΚΚΕ, μπορεί κανείς να ξεκινήσει από την παράδοσή του και να πλησιάζει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα.
Μπορεί να είναι δυναμικό και πολυσύνθετο, αλλά πρέπει να συμφωνηθεί η βάση.
Στην Ιταλία αυτό έπαθαν..
Δεν βρήκαν τη βάση.

Grammateas είπε...

Νομίζω ότι όσο η συζήτηση δεν αναφέρεται σε οικονομικές πολιτικές και οικονομικούς όρους τόσο βασανίζονται οι έννοιες Αριστερά, Δεξιά κλπ. Για να θυμίσω οι έννοιες αυτές βασίζονται σε οικονομικές θεωρίες που ανέπτυξαν οικονομολόγοι θεωρητικοί. Τότε έγινε και ο διαχωρισμός. Τραβήχτηκε η γραμμή... Αλήθεια πότε ακούσατε τελευταία Έλληνα πολιτικό να αναφέρεται με σαφήνεια περί οικονομικών; Με ποιο υπόβαθρο άλλωστε να μιλήσουν; Να αναφερθώ στα οικονομικά μοντέλα που επικαλούνται Αλαβάνος και Τσίπράς; Σε αυτά του Καραμανλή, του Γιώργου και του Βενιζέλου; Αλήθεια έχουν ιδέα τι εστί οικονομία και πως μπορεί να αποτελέσει θηλειά στο λαιμό ή βάλσαμο για τους μη έχοντες; Όταν προσπαθούν τα κόμματατης Αριστερας να ανακουφίσουν συμπολίτες μας με σχέδια επί χάρτου και θεωρίες, τόσο θα βασίζονται στην "γκαζιάρα μοτοσυκλέτα του Αλέξη" για να αυξήσουν τα ποσοστά τους...

ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ είπε...

Μπορεί να μιλάει κανείς για ώρες για τον μετασχηματισμό των Σοσιαλιστικών κομμάτων σε κόμματα κεντραριστερής εξουσίας και με πάρα πολλά παραδείγματα προερχόμενα ,κυρίως, απο την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο μιλώντας με καθαρά πολιτικούς όρους ,ότι οι προτινόμενες σήμερα πολιτικές είναι προσαρμοσμένες στο πνεύμα μιας νεοφιλελεύθερης Ευρώπης με ένα Ευρωσύνταγμα που προστατεύει την ελεύθερη-ασύδωτη αγορά σε βάρος των κοινωνικών πολιτικών.Ας μην κρυβώμαστε το πρόβλημα δεν είναι η αδύναμια του ΓΑΠ να επικοινωνήσει,ούτε η νέα εικόνα του ΣΥΝ(που δεν είναι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ,υπάρχουν και άλλες συνιστώσες)μέσα απο την παρουσία του Τσίπρα,αλλ'ά η αδυναμία ενός κόμματος εξουσίας (ΠΑΣΟΚ) να εμπνεύσει το λαικό κίνημα ενάντια σε μια αντιλαική κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι δεν είναι απλά θέμα προσώπων ,όσο πολιτικών.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι απο το 2000 ακ΄πμα τα μέλη του ΣΥΝ,στον οποίο ανήκω,είχαν στην πλειοψηφία τους το αίτημα για περισσότερη αριστερή πολιτική και αποστάσεις απο το ΠΑΣΟΚ.Και αυτό έγινε με τον Αλαβανο και θα συνεχιστεί μέχρι να φανεί στη πράξη η αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ.
Στο ερώτημα τι είναι Αριστερά δεν υπάρχει αντικειμενική απάντηση,δεν έχει απαντηθεί χρόνια τώρα, θα το απαντήσουμε εμείς εδώ;
Ας κρατήσουμε σύντροφοι και συναγωνιστές και ας συνεχίσουμε απλά τους αγώνες της για μια κοινωνία όσο γίνεται πιο δίκαιη

vagnes είπε...

Συριζα της γλυφαδασ θα ηθελα μια ερωτηση να σου κανω.
Τα αυξημενα ποσοστα των δημοσκοπησεων στον Συριζα δεν πρεπει να δωσουν το εναυσμα στο κομμα για εκπονηση προγραμματος εξουσιας, με δεδομενο μαλιστα (οπως ο ιδιος λες) οτι το Πασοκ δεν μπορει να εμπνευσει;
Γιατι αν το Πασοκ απο τη μια δεν μπορει να εμνευσει, απο την αλλη ο Συριζα δεν εχει προγραμμα εξουσιας ουτε κυβερνητικης συνεργασιας με το Πασοκ, τοτε βγαινει το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ συμπερασμα οτι θελουμε κυβερνηση απο αλλα κομματα και αυτα τα αλλα ειναι το εξης ενα: ΝΔ!!
Με αλλα λογια τι θα ηταν καλυτερο για τους πολιτες και τα συμφεροντα τους που εκπροσωπει ο Συριζα;
1) κυβερνηση ΝΔ
2) κυβερνηση Πασοκ
3) κυβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
4) κυβερνηση Συριζα
5) Κυβερνηση Συριζα-ΚΚΕ
οποιο απο τα παραπανω και να προτιμα πρεπει να απαντησει με αναλογες τροποποιησεις στο προγραμμα του, αλλιως νομιζω οτι το μονο δυστυχως που μπορω να πω ειναι οτι μας κοροϊδευει χαϊδευοντας τα αυτια μας αποσπωντας χωρις να αξιζει τη συμπαθεια μας.

ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ είπε...

Προφανώς μια Κυβέρνησης Αριστερής πλειοψηφίας θα ήταν το καλύτερο για τον λαό,ρωτάς το αυτονόητο.Ποιός θα το εκφράσει,κατά την γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αυτονόητο νομίζω για μένα.
Γιατί ντε καλά να πρέπει να συμμαχήσι ο ΣΥΡΙΖΑ μα ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ;
Όσον αφορά την έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι δεν είσαι ενημερωμένος,κείμενα προτάσεων κατατεθημένα στην Βουλή ή δημοσίως υπάρχουν,απλά δεν προβάλλονται ,επισκέψου την ιστοσελίδα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και διάβασε τις δραστηριότητες βουλευτών ή των κειμένων με τις προτάσει
Προσωπικά,για να μην αεροβατούμε όμως μια και το σύστημα δεν θα αφήσει εύκολα στην εξουσία καμμία αριστερή κυβέρνηση,το ζητούμενο σήμερα ΔΕΝ είναι η Αριστερά να αναλάβει την κυβέρνηση όσο να πεισει την πλειοψηφία του λαού να αγωνιστεί και να στηρίξει τα κινήματα ενάντια στις δεξιές και αντιλαικές πολιτικές.
Η εξουσία για μένα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά περνάει πρώτα απο τον αγώνα μέσω των κινημάτων.
Φοβάμαι ότι δεν είναι η ίδια η διαδρομή για το ΠΑΣΟΚ και παρά του ότι σέβομαι την ανάγκη των στελεχών του να ανεβούν στην εξουσία,δεν μπορώ να συμφωνήσω.

vagnes είπε...

Χαιρομαι και αυτο ειναι ειλικρινες, που ειμαι ανενημερωτος για θεσεις και προτασεις κυβερνητικου προγραμματος του Συριζα και αυτο ασχετως αν δεν περιγραφονται σαφως στο επισημο προγραμμα του Συριζα.
Θα ηθελα παντως μερικες διευθυνσεις για τις προτασεις και θεσεις αυτες που ειναι περασμενες στο site του Συριζα για να διαμορφωσω σχετικη αποψη.

Εκεινο ομως που θελω να πω ειναι το εξης:
Αν το συστημα δεν θα αφήσει εύκολα την εξουσία σε καμμία αριστερή κυβέρνηση, οπως λες και θα συμφωνησω και με δεδομενο οτι κενο εξουσιας δεν υπαρχει αφ' ενος και αφ' ετερου κυβερνηση ουτως ή αλλως θα εχουμε σαν πολιτες στο κεφαλι μας, ποια κατα τη γνωμη σου και τη δημοσια εκφρασμενη γνωμη του Συριζα ειναι η πιο συμφερουσα κυβερνηση μετα την κυβερνηση αμιγως Συριζα που αυτονοητα υποστηριζεις (και συμφωνω) και συγχρονως ειναι και ρεαλιστικη;
Γιατι καλοι οι αγωνες και τα κινηματα δεν λεω, αλλα πολυ περισσοτερα μπορουν να πετυχουν τα κινηματα και οι αγωνες, με μια κυβερνηση που εχει τα αυτια της πιο ευαισθητα σε αιτηματα και δημοκρατικες απαιτησεις των πολιτων.

tractatus είπε...

Εχουν μείνει κάποιες απαντήσεις σε εκκρεμότητα....ωστόσο, το θέμα θα επανέλθει σε προσεχές post.Προς το παρόν θα περιγράψω τα 'απμνημονεύματά' μου απο το συνέδριο...περιμένω σχόλια ένθεν-κείθεν.

ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ είπε...

Αναριωτιέμαι γιατί ντε και καλά στην παρούσα φάση θα πρέπει να αποφασίσει κανείς αν προτιμάει μια αυτοδύναμη κυβέρνησης ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.
Προσωπικά δεν αναριωτιέμαι καθόλου,μου είναι πολύ καθαρό ,στην παρούσα φάση δεν με ενδιαφέρει καθόλου να προβληματιστώ για αυτό,αφού δεν έχω δει ακόμα μια διαφορετική πολιτική θ΄σεη του σημερινού ΠΑΣΟΚ απο το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων.
Αυτό που με απασχολεί είναι ο καθημερινός αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απο όπου και αν προέρχονται.
Σιούφας ή Ρέππας ή Γιαννίτσης είναι το ίδιο για μένα,απέναντι τους είχα όλους.
Για εσάς;;;;

tractatus είπε...

@ Σύριζα ποιός μιλάεις γι ασυνεργασία με τη ΝΔ...εχει ενδιαφερόμενους το κόμμα του ΛΑΟΣ όχι το ΠΑΣΟΚ φυσικά. Και εμάς τα ίδια μας ενδιαφέρουν αλλά για το ασφαλιστικό πρέπει να έχουμε κάτι χειροπιαστό μιάς και όπως ξέρεις δεν είναι μόνο τα ταμεία αλλά και η υπογεννητικότητα που δημιουργεί το πρόβλημα. Λοιπόν, απέναντι σε αυτό θέλει συνολική πρόταση που να έχει άμεση σχέση με θέσεις εργασίας και ανάπτυξης και δη στην περιφέρεια όπου ζω. Στην απεργία είμαστε πάντως μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με εσάς, οφείλω να πώ, ακμπόσους παραπάνω...