Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Εχετε νέα;


Είναι αλήθεια ότι στις δημοκρατίες ο λαός φαίνεται να κάνει αυτό που θέλει….όμως, η πολιτική ελευθερία δε συνίσταται καθόλου στο να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Δηλαδή, μέσα σ’ ένα κράτος και σε μια κοινωνία με νόμους, η ελευθερία, δεν μπορεί να συνίσταται παρά σε εκείνο που οι πολίτες οφείλουν να θέλουν και να μη βιάζονται να κάνουν αυτό που δεν θέλουν. Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέγουν, γνωρίζοντας γιατί, και να μπορούν να λένε και ΟΧΙ ακριβώς γνωρίζοντας. Οι πολιτικοί οφείλουν να κάνουν ακριβώς το ιδιο αναγνωρίζοντας τις περιστάσεις. Και οι εκπρόσωποι του τύπου, επίσης. Αλλά πάνω απ’ όλους και πρώτα οι Πολίτες χωρίς ρόλους και αξιώματα.

Παρακολουθώ κατά καιρούς τις συζητήσεις στα ΜΜΕ και διαπιστώνω ότι τα περισσότερα πρόσωπα αλλά και η όποια τεχνική τους, δηλαδή οι κραυγές, οι διακοπές, τα συνεχή εμπόδια να ολοκληρώσει ο 'συν-ομιλητής', οι πανομοιότυπες-αδελφές επιλογές, η παρουσίαση της κατ’ αποκοπήν αλήθειας, οι ομάδες, τα συντρίμμια, τα θεάματα, οι ανταγωνισμοί...οι προσπάθειες να ανοίξουν ή να περιγράψουν ένα...blog, τείνουν να γίνουν ξεπερασμένα μέσα. Και οι άνθρωποι που τα εκπροσωπούν είναι, πώς αλλιώς, επίσης ξεπερασμένοι. Από το στήσιμό τους μέχρι την ορολογία που χρησιμοποιούν. Απο τον τρόπο που κουνάνε τα χέρια τους μέχρι τη μαγκιά τους που ξεχυλίζει....Σχεδόν ξέρεις κάθε φορά ποιοι θα τα πουν και, κυρίως, τι θα πουν. Καμία έ κ π λ η ξ η!! Κανένα νέο.

Ακόμα και οι ‘υποστηρικτές’ των blogs είναι ο εξής ΕΝΑΣ (ίσως μεθαύριο κι ένας δεύτερος κάτω από τις ίδιες μεθόδους τηλεθέασης) που απλά ακολουθεί την πάγια τακτική του συστήματος των media, προφανώς όχι για να αποκαθηλώσει κάτι που ισχυρίζεται αλλά για να στηλώσει κάποιες δικές του ανάγκες….επιλέγει δηλαδή να λέει: ΝΑΙ και, μάλιστα, χωρίς κανείς να του το έχει αναθέσει…!! Οπως, οι περισσότεροι εκπρόσωποι....Μα το να λές ΝΑΙ είναι πάντα εύκολο, όταν σ’ ενδιαφέρει πρωτίστως ο εαυτός σου…Έτσι δεν είναι;

Ναι λένε και οι περισσότεροι υπάρχοντες και ανερχόμενοι πολιτικοί ή πολιτικάντες που απλά θέλουν να βρεθούν στη θέση των υπαρχόντων. Τόσο απλό….Λένε ΝΑΙ στις ίδιες δοκιμασμένες συνταγές, στη ίδια κατ’ αποκοπήν αλήθεια, αν όχι στο ίδιο ψέμα, στο ίδιο στρίμωγμα στις φωτογραφίες με τα κεφάλια που εξέχουν, στις ίδιες μπροστινές καρέκλες για να τους φωτογραφίσουν ή να τους προβάλλουν, στις ίδιες χαιρετούρες με 'ανωτέρους', ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι αυτού του είδους η πολιτική είναι ξεπερασμένη κι ότι πάμε για άλλα. Είναι απλό: Έχουν προσδοκίες αλλά προσδοκίες που δεν αφορούν την κοινωνία, την οποία προφανώς και δεν εκπροσωπούν. Μα το να λές ΝΑΙ είναι πάντα πιο εύκολο όταν σ' ενδιαφέρει πρωτίστως ο εαυτός σου...Ετσι δεν είναι;

Δυστυχώς, για όλους όσους δεν το έχουν ακόμα καταλάβει η κοινωνία γνωρίζει να ξεπερνά ό,τι δεν της χρειάζεται ΕΓΚΑΙΡΩΣ και φυσικά δεν ρωτά κανένα και το κάνει Πρώτη.


Το ένστικτο της συλλογικής αυτοσυνειδησίας και της αντίδρασης στα κακέκτυπα του θεάματος έχει αρχίσει να λειτουργεί και είναι πλέον θέμα χρόνου να καταγραφεί με νούμερα.



8 σχόλια:

Στέλιος είπε...

Ελένη το "πάγια" με "-ι" !

Equilibrium είπε...

κι εγώ το πιστεύω ότι δεν απέχουμε από την "επανάσταση της ανατομικής καρέκλας" όπως μου αρέσει να την αποκαλώ εγώ, από εκείνη που θα καταγραφεί έξω από εδώ πιο έμπρακτα και "γλαφυρά"... Εν αναμονή λοιπον.

Καλώς σε βρήκα και καλό μήνα! :)

Ναπoλέων είπε...

1.3.08
Καλησπέρα
Καλές Απόκριες
Καλό Μήνα
Καλή Σαρακοστή
Καλό Πάσχα
Καλή Ψήφο
Καλές Διακοπές
Καλό Χειμώνα
Έ!... και ...Καλά Χριστούουουγεννα!
Ν.
------------
Y.Γ.
Eγώ δεν έχω νέα... Μόνο παλιά, παμπάλαια. Όπως αυτό του Hobbes στον "Λεβιάθαν", προ 400, μόνον..., ετών:
Η άσκηση της ελευθερίας μας σημαίνει αυτόματα μείωση της ελευθερίας κάποιου άλλου.
Σκέψου τώρα, συναγωνίστρια Tractatus, πόσο προσεχτικοί πρέπει νά 'μαστε!

tractatus είπε...

καλώς την equilibrium και καλό μήνα. Ωραίο αυτό με την ανατομική καρέκλα αλλά και πικρό...οσο για την επανάσταση ελπίζω να μην αργήσει και βέβαια θα καταγραφεί μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία. Θα σε επισκεφτώ...:)
Ναπολέοντα μέσα στις ευχές είσαι και βλέπω τις ξέρεις όλες, όπως και απο φιλοσοφία καλά πάς!!!
Για την ελευθερία ναι αλλά για την πολιτική ελευθερία τι έχεις να πεις; Για την ανεξαρτησία, επίσης;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Ελένη ορισμένους (τους πιο σοβαρούς) επαγγελματίες της πολιτικής τους νιώθω ώρες - ώρες σαν να απαγγέλουν το "περιμένοντας τους βαρβάρους" του Καβάφη

tractatus είπε...

συντηριτικοί και ξεπερασμένοι είναι καπκουμ δεν το συζητώ...αλλά ακόμα σέρνουν και κάτι κατάλοιπα απο συναλλαγές, δυστυχώς, κι έτσι νομίζουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης ;)))

Grammateas είπε...

Εγώ ξαναρωτάω Ελένη. Πολύ αισιόδοξη για το μέλλον είσαι. Δεν ξέρω που την βασίζεις αυτήν την αισιοδοξία. Έχεις καμιά πληροφορία; Σε συνολικό επίπεδο δημοκρατίας και αισθητικής δεν αλλάζει τίποτα. Αν αλλάξει τίποτα σε τοπικό επίπεδο και εκείνο θέλει μάχη...

tractatus είπε...

καλέ γραμματέα μου, που την είδες την αισιοδοξία;;;
Εγω μιλάω για το ΟΧΙ των πολιτών, μιλάω για την επίπλαστη δημοκρατία και την εκπροσώπηση...αυτά είναι αισιόδοξα; Μιλάω ότι δεν έχουμε κανένα νέο; Μάλλον πρέπει να ξαναδιάβασεις το κείμενο αν δεν σου κάνει κόπο βέβαια..;)))