Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Πτήση

Η αισθητική και, κατ' επέκταση και η Πολιτική, χάλασαν απο τη στιγμή που πάψαμε να κοιτάμε τη φιγούρα μας στον ολόσωμο καθρέπτη της εξώπορτας. Απο τότε, δηλαδή, που μάθαμε να βλέπουμε την εικόνα μας μόνο αποσπασματικά και μάλλον βιαστικά είτε γιατί δεν είχαμε χρόνο είτε γιατί απλά αλλάξαμε συνήθειες.

Κάπως έτσι και οι πολιτικοί μας, ακολουθώντας τη μόδα των δημοσκοπήσεων, καταφεύγουν σε αποσπασματικές δηλώσεις, κυρίως στον 'καθρέπτη' του δελτίου ειδήσεων, συγκαλύπτοντας την αλήθεια ή ξεστομίζοντάς τη κατ' αποκοπή...δηλαδή, μισή ή προσαρμοσμένη στη συγκυρία.

Με αυτό το σκεπτικό φιάξαμε καινούργιες λέξεις στην οικονομία βαπτίζοντας τον νεοφιλελευθερισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις σε 'μεταρρυθμίσεις', στον εργασιακό χώρο τη 'δυνατότητα' την κάναμε 'ευκαιρία', τη προεκλογική παροχολογία...την είπαμε 'παροχές', τις αποζημιώσεις σε πληγέντες 'τριχίλιαρα', τη κοινωνική πολιτική, θα έλεγα 'φιλανθρωπία' αλλά και τις off shore εταιρείες 'νόμιμη' φοροδιαφυγή, τη προνομιακή κρατική διαφήμιση, 'εκδοτικές ανάγκες' της συζύγου-δημοσιογράφου του Υπουργού Τύπου κ.ο.κ.

Το σκηνικό πράγματι δείχνει να αλλάζει...αλλά και πάλι οι λέξεις μάς ξεπερνούν όταν μιλάνε για ανατροπή. Η ανατροπή δεν είναι διαμαρτυρία αλλά πολιτικό σχέδιο σε βάθος χρόνου. Γι' αυτό και αργεί...τα στάδια είναι σχεδόν προκαθορισμένα και αφορούν αρχικά στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, και η λέξη 'συνεργασία' δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Κάποιοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που ξεπερνά τις 'ατάκες' και την υπεροψία. Κάποιοι πρέπει ακόμα να διανύσουν δρόμο για να κατακτήσουν την εμπιστοσύνη προς τη κατεστημένη πολιτική και να πάψουν να πορεύονται ψαρεύοντας σε απόμερες παραλίες....

Κι επιτέλους κάποιοι πρέπει να ξαναστήσουν τον καθρέπτη στην εξώπορτα...Ισως έτσι συνειδητοποιήσουν ότι πριν βγούν στην κοινωνία θα πρέπει να φτιάξουν την αισθητική τους!

19 σχόλια:

ritsmas είπε...

Αυτά τα περί καθρέφτη με σαγηνεύουν, αν και στον καθρέφτη βλέπεις πολλές φορές αυτό που εσύ θέλεις, κι όχι κατ ανάγκην την πραγματική σου εικόνα.
Τί έγινε ; Ολα καλά;

tractatus είπε...

Καλά...καλά...Να μιλήσουμε σύντομα.
Θα σε επισκεφτώ δις...έκανα μάλιστα μια σύντομη ανάγνωση και όπως πάντα στα κείμενα που μου αρέσουν κάνω και δεύτερη.
Οσο για τον καθρέφτη...θυμάσαι αυτόν τον ολόσωμο πριν βγούμε απο τη πόρτα...απο τότε χάσαμε την είκονα νομίζω...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συνεργασία σημαίνει: ΣΥΝ-εργασία. Εργασία σε πολούς τομείς. Σε πολλά ζητήματα. Οχι άλλα μεγάλα λόγια.

Υ.Γ. Το παράδειγμα του καθρέφτη ήταν ..ευρηματικότατο!

Matrix είπε...

Και κάποιοι που νομίζουν ότι δεν χρειάζονται καθρέφτη , που νομίζουν ότι είναι πολύ ωραίοι πρέπει να κοιταχτούν όχι μόνο στον καθρέφτη αλλά και γύρω τους.

ritsmas είπε...

Λοιπόν, Ελεν, με το θεμα της Αρκαδιας εχει γινει χαμός. Περαν των τηλεφωνημάτων στην εφημεριδα, ειχα πολλές προσκλήσεις για φαγητό , εγγραφή στο συλλογο Τεγεατών, ωστε να ψηφίζω κιόλας, αλλες προσκλήσεις..μεχρι και ο Αθανασοπουλος της ΔΕΗ και ο αλλος της Βιοχαλκο ενεφανίσθησαν, ενας φαρμακοποιός που τοβγαζε φωτοτυπια και το στελνε στην ξαδελφη στο Στάδιο ενώ εγω αγοραζα κολυριο (!) κλπ...και τωρα με κάλεσαν για ενα ντοκυμαντέρ..δεν καταλαβα, να μιλησω, να κάνω το μοντέλο της Αρκάντια, τί να σου πω...Το στειλαμε και στον Τζον Αντον, το δασκαλο στη Φλωριδα..Αλλος βαθιά συγκινημένος..Κοιτα να δεις τωρα, τί έπαθα...
Ομως ο Πεδρο δεν με πήρε τηλεφωνο και δεν ξερω καν αν το διαβασε..
φιλια
ριτς πολυλογουσα

Κούκος είπε...

"Γι' αυτό και αργεί...τα στάδια είναι σχεδόν προκαθορισμένα και αφορούν αρχικά στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ."

Eλένη μου, το πρώτο στάδιο είναι ο αγώνας του λαού. Το τελευταίο είναι η οποιαδήποτε συνεργασία. Ποτέ καμιά λύση δεν θα δοθεί από τα πάνω.

tzonakos είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο.
Τυχαία, και εγω ασχολούμαι στο τελευταίο μου θεμα με τις δημοσκοπήσεις.
Ιδια ερεθίσματα, παρόμοιες σκέψεις, που καταλήγουν στο ίδιο :
Την αποσπασματική, κατα το δοκούν ερμηνεία και παρουσία/παρουσίαση αποτελεσμάτων των γκάλλοπ συνάμα με πολιτικούς σε παράθυρα.
Ενα άλλο είδος ... Windows.
Πολιτικά Windows XP ( Χάσου Ρε ).
Μισές ή εν-δέκατον εικόνες, απόψεις τάχα μου που αναλύουν κι εξηγούν.
Ανθρωποι που επηρρεάζουν τη δημόσια ζωή, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, που όπως λες βγαίνουν σαν να μην κοιτάχτηκαν πριν βγούν.
Απουσιάζει ο λόγος του απλού πολίτη αφου γι αυτόν "κανονίζουν" άλλοι.

Εις υγείαν μας.

tractatus είπε...

Νίκο ο καθρέφτης έχει σημασία να είναι ο ολόσωμος και μάλιστα πριν βγούμε απο την πόρτα...έτσι για να ξέρουμε τι ακριβώς θα συναντήσουμε έξω απο αυτή ;)

tractatus είπε...

Πάνο, στην αρχή είχα σκεφτεί να ονομάσω το post "Καλώς τα τα παιδιά!" αλλά προτίμησα την 'Πτήση'γιατί η διαδικασία της συν -εργασίας θα είναι μια ολόκληρη πτήση χωρίς να ξέρουμε προς ποιά χώρα της ΕΕ(τουλάχιστον) κατευθύνεται...οπότε να γνωρίζουμε και πόσες ώρες θα χρειαστεί...
Φυσικά το αεροδρόμιο πάντα είναι μια έκπληξη στις προσγειώσεις ;)

tractatus είπε...

Ρίτσα μου, κατ' αρχήν χαίρομαι που υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον...ήταν φυσικά πολύ καλογραμμένο, όπως πάντα άλλωστε, το άρθρο σου με προβολές τόσο προσωπικές όσο και γενικότερες. Πιστεύω οτι τώρα πλέον θα έχεις μιλήσει με τον Pedro...και φυσικά περίμενέ με....:)
Φιλιά

tractatus είπε...

@κούκε μου φυσικά δεν είσαι μόνος και συμφωνώ οτι η πρώτη δύναμη είναι ο λαός και η δική του φωνή...αλλά βρε Κούκε μου δεν βλέπεις πόσο χαλιναγωγεί η τηλεόραση και οι δημοσκοπήσεις...στο τέλος μέχρι και 'μουστάκι θα μας βάλουν να ξυρίσουμε' που έλεγε και στην ταινία του Δαλιανίδη.
Και για να σοβαρευτούμε...επειδή εκεί βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης συνεργασίας...τώρα είναι η ώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Αριστερά...γι' αυτό και ο καθρέφτης στην είσοδο ή στην έξοδο δεν βλάπτει... η εικόνα πρέπει να είναι ολόσωμη ειδάλλως να μην απορήσεις αν δείς να ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις συνασπισμού για 'πλάκα'...;)

tractatus είπε...

Τζονάκο μου αυτό το κατ' αποκοπή ψέμμα της τηλεθέασης, του παραθύρου, των γκάλοπ και μιάς σειράς επιφάσεων που μπερδεύουν την αλήθεια με τη πραγματικότητα, το βάθος με την επιφάνεια, τον λαϊκισμό με την αποκάλυψη....είναι ο,τι χειρότερο. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και φυσικά με τις αρπαχτές των κομματικών που καταναλώνονται σε επισκέψεις ενός απογεύματος, τα πράγματα δεν συζητιούνται όπως θα έπρεπε. Απο την άλλη κι ο κόσμος έχει τη δική του ευθύνη γιατί ακριβώς αντί να ζητά το κάτι παραπάνω καταλήγει χειροκροτητής της στιγμής και οπαδός...:( Ελπίζω πάντως μέσα απο την ΟΛΗ διαδικασία...να βγούμε σοφότεροι...φυσικά αυτό δεν θα γίνει και τόσο σύντομα. Ωστόσο scripta manent, φίλε μου!

tzonakos είπε...

Τουλάχιστον ξέρω εμένα. Ποτέ δεν μπόρεσα να γίνω χειροκροτητής εκτος κι αν πράγματι βαθιά μέσα μου κάτι μπορούσε να εχει τη δύναμη να με συνεπάρει, να ενθουσιάσει.
Αυτο το πετυχαίνουν ως τώρα μόνο οσα πράγματα και όσοι άνθρωποι εχουν πραγματικά χάρισμα να μπορούν να ειναι ο εαυτός τους και να μην υπονοούν άλλα απο οσα λένε.
Η αλλιώς, να μην πρέπει να σκεφτώ 140 φορές τι εννοούν !

ritsmas είπε...

Elen, μου τηλεφωνησε ο Πεδρο και τα ειπαμε. Ευχαριστω πολυ
ριτς

tractatus είπε...

Tzonako μου αυτό με τις παρανοήσεις γίνεται ακριβώς γιατί τα Κοινά μπλέκουν με τα προσωπικά. Τόσο απλά. Αυτοί που έχουν μείνει 'αθώοι' είναι συνήθως αυτοί που τηρούν τις αρχές τους...πόσους τέτοιους έχει μέσα στην κοινωνία, αναρωτιέμαι κάποιες φορές...ίσως γι' αυτό κι έχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν....

ikor είπε...

Αυτοί που περιγράφεις, όχι μόνο δε βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Αλλά πετάνε και στα σύννεφα!

Κι έτσι βλέπουν όλους τους άλλους τόσο μικρούς μπροστά τους.

tractatus είπε...

ikor πετάνε στα σύννεφα γενικά όσοι κάνουν φθηνή πολιτική ακριβώς γιατί όταν δεν αναλογίζονται με σοβαρότητα τα θέματα της κοινωνίας και τις προοπτικές για να βγει απο τα αδιέξοδα....κάνουν απλά δηλώσεις εντυπωσιασμού...σάμπως κάπως έτσι δεν γίνονται οι δημοσκοπήσεις πάντα....εν μέσω 'επικοινωνιασμών'...ας πούμε και μια αδόκιμη λέξη...:)

barel είπε...

Ένα καθρέφτη καθαρό χωρίς θαμπάδες και λεκιασμένα σημεία. Καθρέφτη αυτοκριτικής και ισχυρής δέσμευσης. Ωραίες σκέψεις συγχαρητήρια...

tractatus είπε...

barel ευχαριστώ για το σχόλιο...πράγματι οι ολόσωμοι καθρέφτες έχουν καταργηθεί...φαίνεται δεν συμφέρουν εδώ και πολλά χρόνια :)