Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS


Μαμάη 3, 10440, ΑθήναΤηλ./Fax: 210 822 8795Email:

info@medsos.grΙστοσελίδα: http://www.medsos.gr/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις Παράκτιες Περιοχές -Ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει την υπογραφή του Μεσογειακού Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, από τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών που διεξήχθη στη Μαδρίτη (20-21/1/2008). Με βάση, όμως, το γεγονός ότι βαθαίνει συνεχώς το έλλειμμα μεταξύ λόγων και έργων πολλών κυβερνήσεων και ότι η παράκτια ζώνη δέχεται πλέον υπερβολικές πιέσεις που δημιουργούν μη αντιστρεπτές καταστάσεις, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του και το στόχο του να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, καθώς φαίνεται να είναι γενικόλογο κείμενο κατευθύνσεων χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και δεσμεύσεων.
Το πολυαναμενόμενο έβδομο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο ακολούθησε μια συστηματική διαδικασία σύνταξης και διαβούλευσης πέντε σταδίων, κατέληξε σε ένα συμβιβαστικό - συναινετικό κείμενο και τελικά υπεγράφη από όλα τα κράτη μέλη, είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ένα νομικό δεσμευτικό - ρυθμιστικό κείμενο διεθνούς συνεργασίας για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών. Μένει, βέβαια, τώρα τα κράτη-μέλη της Σύμβασης να το υιοθετήσουν και να το ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία, για να τεθεί έτσι σε νόμιμη ισχύ.
Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Υπεύθυνος θεμάτων ακτών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «με μια προσεχτική ανάγνωση του Μεσογειακού Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, καθώς και των αναφορών από τις πέντε συναντήσεις των κρατών-μελών, μπορεί να παρατηρήσει κανείς την πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων στόχων, δεσμεύσεων - μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων. Σε μια προσπάθεια συγκερασμού και σύνταξης ενός «ευέλικτου» συναινετικού κειμένου, που δεν θα επηρεάζει τις επιμέρους οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, διαμορφώθηκε ένα κείμενο που αναφέρεται σε ορισμούς και γενικές κατευθύνσεις για τα κράτη-μέλη, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά σε ημερομηνίες και δέσμες μέτρων. Ζητάμε, λοιπόν, από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας πει- δεδομένων των πρακτικών των συναντήσεων- ποιος ήταν ο ρόλος του στη διαμόρφωση ενός τόσο «ευέλικτου» κειμένου και τι έκανε για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου μέσα από τη στήριξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων - μέτρων, στόχων και χρονοδιαγραμμάτων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επεξεργάζεται Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Παράκτιου και Νησιωτικού Χώρου. Ο Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τόνισε ότι «γεννιέται εύλογα το ερώτημα, αν το Σχέδιο ΚΥΑ θα ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου και θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις και δέσμη μέτρων εφαρμογής, αλλά και αν θα τεθεί σε ενδελεχή και ουσιαστικό διάλογο με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων να παίρνονται σοβαρά υπόψη από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού είναι αρνητική. Είναι καιρός το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να ανοίγει μέτωπο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τον ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, να αλλάξει πολιτική, να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία του περιβάλλοντος και να προωθήσει ουσιαστικό διάλογο, τόσο με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, όσο και με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, μια και αυτό προκύπτει πλέον ως απαίτηση από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία (μεταξύ άλλων και από το Πρωτόκολλο που υπέγραψε η Ελλάδα). Και φυσικά περιμένουμε το Ειδικό Χωροταξικό και το Σχέδιο ΚΥΑ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του παράκτιου και νησιωτικού χώρου, να ενσωματώνει και να προωθεί τις πολιτικές κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου και όχι να τις αντιστρατεύεται, όπως έγινε με το γενικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού».
Για περισσότερες πληροφορίες:Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Τύπου και ΕπικοινωνίαςΔίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOSΤηλ: 210 8228795 – 6974 829523Φαξ: 210 8253435E-mail: mailto:annako@medsos.gr" href="mailto:annako@medsos.gr">annako@medsos.gr

5 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

Καλησπέρα tractatus,

Με αφορμή αυτό το post νομίζω ότι είναι καλή ευκαιρία να ανοίξουμε μία συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία - επιτέλους - αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπουργείο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και παραγωγικές δράσεις και όχι βέβαια μία ακόμη αναποτελεσματική γραφειοκρατία...Θα επανέλθω αύριο...

OnWine είπε...

Ρε Ελένη,

Θέλω... αλλά δεν μπορώ!!!
Ελεος!!!

tractatus είπε...

ΟΚ.homo...περιμένω.
Σχολιαστή μου έχουμε απλά άλλους ρυθμούς...Τι να κάνω οταν κάθε μέρα μου προκύπτουν θέματα να τα μοιραστώ μαζί σας; ))))
Κι εσύ ακόμα το άλμπουμ κοιτάς;

katerina είπε...

Λοιπόν το εχω ....καρατσεκάρει!!!
Στα blogs, τα σχόλια ειναι η ουσία....

sxoliasti, αρκετό το σοκ πρωι- πρωι στο blog σου, μην επεκταθεις σε άλλες λεπτομέριες, ......ουτε τι θελεις, .....ουτε τι μπορείς.
Εχουμε και το μεροκάματο μπροστά μας.....

Ελένη, παιδί μου;;;;;;;;;;;

vecchio είπε...

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΡΑΚΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΟΚΜΑΚΙΑ (NATURA 2000)

http://sarakina.blogspot.com/

ΛΕΣΒΟΣ SOS

Μια ήπια οικοτουριστική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής δεν πρέπει να αποδομεί το φυσικό – δομημένο περιβάλλον και τις κοινωνικές – πολιτισμικές συντεταγμένες.

«...Στις 15-9-2005, το Νομαρχιακό Συμβούλιο νομού Λέσβου αποδέχθηκε τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρότεινε την περιοχή “Μάγειρας” ως καταλληλότερη για τη χωροθέτηση του σταθμού της ΔΕΗ.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέληξε, με βάση τα κριτήρια και τους όρους του “Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου”, στις ακόλουθες θέσεις κατά σειρά καταλληλότητας: Μάγειρας, Καμάρες, Βαθρακιά, Πλάκες, Σαρακήνα, Καράβα, Κόρακας.
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι οι τέσσερις πρώτες θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στα νότια του νησιού, υπερέχουν σημαντικά των υπολοίπων, δηλαδή οι θέσεις Σαρακήνα, Καράβα και Κόρακας που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Μανταμάδου, υπολείπονται των άλλων σε καταλληλότητα...».

Από τις θέσεις της Πρωτοβουλίας για τη Σαρακήνα - Τοκμάκια (Νatura 2000) http://sarakina.blogspot.com/2008/03/blog-post_09.html

Παρ’ όλα αυτά, αναρμόδιοι μικροπολιτικοί «(θ)εσμοί» θέλουν να υποκαταστήσουν την πολιτειακή και επιστημονική μέριμνα σπρωγμένοι από μια μάλλον παραδοσιακή και δοκιμασμένη επιπολαιότητα, η οποία αποτυπώνεται καθημερινά στο νεότερο πολύπαθο πρόσωπο της όμορφης Λέσβου.

Κάποιοι μάλιστα περιστασιακοί επαναστάτες, κατά φαντασίαν αριστεροί - οικολόγοι, επαγγελματίες απολογητές της «εκσυγχρονιστικής» άκριτης ανάπτυξης - κατανάλωσης λένε: «Κάντε βιώσιμες αντιπροτάσεις»...

Ορίστε λοιπόν μία αντίστοιχη:

Ως μη ειδικός, παρατηρώ μια βιασύνη με παλιά καταγωγή (βλέπε το σημερινό παλιό και με κακό καύσιμο και «αρχαία» τεχνολογία εργοστάσιο, που βασανίζει πρώτα απ’ όλα την προσφυγική πλευρά της Μυτιλήνης), δηλαδή, τέτοιες εγκαταστάσεις να εγκαθίστανται όπου υπάρχει χαμηλή ταξική δυναμική (και συνήθως λιγότερη κατανάλωση).
Απ’ την άλλη, οι μεγάλες πόλεις που «ευθύνονται» κατά προτεραιότητα για την κατανάλωση αποφεύγουν να δεχθούν κοντά στα όριά τους ακόμα και υπερσύγχρονες «αντιρρυπαντικής» τεχνολογίας εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα δε εκεί που έχουν υψηλές οικιστικές προδιαγραφές και ανάλογο κοινωνικό στάτους.
Εξαίρεση μοιάζει να είναι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο, που μάλλον ανταποκρίνεται με επάρκεια στις κοινές ανάγκες. Ένα αντίστοιχο κατά την ταπεινή μου άποψη μέρος που έχει ισοπεδωθεί, αφού από εκεί αφέθηκε το χώμα από την κοπή του λόφου για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης είναι η (πλειστάκις κατακαμένη) περιοχή Άι Γιώργη (δέκα περίπου χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη) αλλά έχει το μειονέκτημα (παρότι επικρατεί ο βοριάς που θα απομακρύνει τα ανεπιθύμητα παράγωγα, πάλι βέβαια κοντά στα κοινά μας παράλια με τη Μικρασιατική ακτή και τη Χίο και στην είσοδο των στενών της Λέσβου) ότι σε απόσταση δυο χιλιομέτρων αρχίζουν οι εντός αποχαρακτηρισμένου ή μη δασικού χώρου οικιστικές επενδύσεις της μεγαλοαστικής Μυτιλήνης. Το ταξικό στοιχείο και η ευκολία των αμετακίνητων υπαλλήλων εδώ δεν συμπορεύονται, σε αντίθεση με την περίπτωση Μανταμάδου.
Αυτό που προκαλεί ένα όχι ανεξήγητο παράδοξο, είναι η σπουδή τους να εφαρμόσουν πάση θυσία, πρωτοπορούντες μάλιστα, εν χορώ με τις πρόχειρες κακήν κακώς κομψευόμενες πολιτικάντικες πρωτευουσιάνικες (της χώρας) φωνές, τις μπακαλίστικες ρυθμίσεις των υποκαθιστόντων την χωροταξική/επιστημονική μέριμνα της Πολιτείας, και να φέρουν κακήν κακώς ακόμα μια οχλούσα δραστηριότητα στην περιοχή Μανταμάδου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα τους κατοίκους (και με δημοσιεύματα στον Τύπο) ως περίεργους μαντηλοφόρους «ιθαγενείς», στην προσπάθεια τους να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για την «καουμπόυκη» διαχείριση της «Άγριας Μανταμαδιώτικης Δύσης» και να σκεπάσουν το αντιπολιτειακό οικολογικό και πολιτισμικό επιχειρούμενο έγκλημα τους με το δέλεαρ των «αντισταθμιστικών οφελών» κάτι σαν το... αποδομητικό «νερό που καίει».

Τώρα πέρα από την συνευθύνη για τις ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΕΡΑΙΩΝ (βλέπε: http://users.thess.sch.gr/veccio/Keraia/Keraia.htm) ο δήμαρχος Μανταμάδου μετά την εν αρίστω-αναρμοδίω χορώ «εξουσιοδότηση» μερίδας τοπικών δημάρχων, παρά τις αντιτιθέμενες επιστημονικές υποδείξεις, υποκαθιστώντας και πάλι την επιστημονική προτεραιότητα και την ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ διαπραγματεύεται με τον εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η. κ Α. Μιζάν, και από μια ιστορική θέση ευθύνης, τον ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ:

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.
Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς...

Από το ηλεκτρονικό ημερολόγιο: http://giorgosmixos.blogspot.com/2006/09/blog-post_115852247345979611.html

Ας ευχηθούμε να πάρει τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη και η τοπική χορωδία για να τον ερμηνεύσει αναλόγως της επερχόμενης καταστροφής...
Ακούς εκεί «ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ»... κ. Γκάτσο, το πιο λογικό τραγούδι γράψατε... πώς λέμε:

«Θα σε βλάψει που σκεπάστηκε ο ποταμός»; (Η μάλλον διαπαραταξιακής αποδοχής - σιωπηρής συναίνεσης, απάντηση που εισέπραξε σε δημόσια ερώτηση «περίεργος» πολίτης προ πενταετίας σε «λαϊκή» μονολογικού τύπου συνέλευση, για την καταστροφή του λόφου Μυρμητζάρη και την ολική τσιμεντοποίηση/αποκαθήλωση του περιβάλλοντος χώρου στον Ταξιάρχη, στο μοντέλο της Κατεχάκη).
βλέπε και «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ» ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ...

http://users.thess.sch.gr/veccio/SARAKHNA/sarakhna-natura.html


ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ": http://www.emprosnet.gr/emprosnet/opinions/article.asp?cid=78&uid=2008041144588