Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

...Υπάρχει και η αγρότισσα φίλτατοι!!!

Είναι να απορείς όλες αυτές τις ημέρες που διατυπώνονται τα αιτήματα των αγροτών γιατί δεν ακούγεται καθόλου η φωνή της αγρότισσας. Είναι πράγματι εντυπωσιακό που ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα η αναφορά στην αγρότισσα συσχετίζεται με τον εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας, «με τη συνοχή της ελληνικής οικογένειας σε μια, φαινομενικά (;!) ανδροκρατούμενη κοινωνία, με τη συμβολή της στην οικονομική ζωή της υπαίθρου, τη συντήρηση και πρόοδο της οικογένειας και το λαϊκό πολιτισμό».Δηλαδή σε ό,τι έχει σχέση με στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας που απλά επανατοποθετούν τη γυναίκα-αγρότισσα στην ίδια θέση με χθες και προχθές.

Όταν συζητάμε για την αγρότισσα είναι σαν να συζητάμε για ένα είδος προς εξαφάνιση που κάποιοι καλούνται να το προστατέψουν. Ξεχνούν οι περισσότεροι πολιτικοί ότι στις γυναίκες οφείλεται όχι μόνο ο πολιτισμός αλλά και η οικονομία αν αναλογιστεί κανείς ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΗΣΕΙ είτε γιατί οι άνδρες τους ταξιδεύουν είτε γιατί ασχολούνται με άλλες δουλειές παράλληλα είτε γιατί είναι στο καφενείο. Και μη τρέχουν κάποιοι να πουν ότι υποτιμώ τη δουλειά των ανδρών – αγροτών. Καθόλου. Αλλά κανείς από αυτούς που διεκδικούν δίκαια αιτήματα στα μπλόκα δεν έχει αναφέρει ούτε μια φορά ότι μεταξύ τους υπάρχει κι ένα σημαντικό κομμάτι γυναικείας εργασίας που όχι μόνο δεν φαίνεται στις οθόνες αλλά δεν ακούγεται καν από τους ίδιους που το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα!

Γιατί πώς να το κάνουμε πράγματι οι Ελληνίδες αγρότισσες ζούν σε μια κοινωνία που εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να είναι πατριαρχική, ιεραρχική, εξουσιαστική και άδικη. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν 130 αγροτικοί συνεταιρισμοί που έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες που ζούν στην ύπαιθρο και εργάζονται στα χωράφια χωρίς να είναι καταγεγραμμένες σε κανένα μητρώο και σε καμία στατιστική; Πόσες απο αυτές είναι ανασφάλιστες, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη; Ακόμα και για τή σύνταξη το 81 χρειάστηκε να εγκριθεί απο τον Αρειο Πάγο...!!! Κατά τα άλλα οι αγρότισσες λογίζονται ωσάν τις άλλες εργαζόμενες και η σύνταξή τους μειώνεται μόνο κατά 3 χρόνια (δηλαδή απο τα 65 στα 63) με τέτοια 'γενναιοδωρία'....

Αλήθεια ποια είναι τα κίνητρα και τα μέτρα για την ανάπτυξη μιάς νέας γενιάς αγροτισσών που παράλληλα είναι μητέρες, σύζυγοι, κόρες (κι αυτό έχει σημασία)…σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 15% ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται κατά 25%;

Και ανάμεσά τους;;; Και οι μετανάστριες γυναίκες που δουλεύουν συνοδοιπορώντας κάτω από αντίξοες συνθήκες στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας και που η ελληνική νομοθεσία ακόμα δεν τις έχει συμπεριλάβει σε κάποια διάταξή της για να προστατέψει την άνιση μεταχείριση και την εκμετάλλευση. Θυμηθείτε τι έγινε με τους καλλιεργητές της φράουλας στην Ηλεία αλλά και με μετανάστες γενικότερα που πεθαίνουν από πείνα και κρύο (σήμερα πέθανε ένας μετανάστης βουλγαρικής καταγωγής και πάλι στην Ηλεία).

Κατά τα άλλα πολλές από τις Ελληνίδες βουλευτίνες και, λυπάμαι που το λέω, περιδιαβαίνουν καθημερινά τα πολυτελή καταστήματα, solarium, κέντρα αισθητικής και καφέ του Κολωνακίου απλά για να προετοιμάσουν μια εμφάνισή τους στην τηλεόραση στον κο Πρεντετέρη, Αυτιά, Καμπουράκη κ.ο.κ.!

7 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

εξαιρετικό ποστ.

Greek Rider είπε...

Μάλιστα τώρα η τάση είναι και πάλι η εξίσωση ανδρών και γυναικών από την ΕΕ (με αύξηση του ορίου π.χ. συνταξιοδότησης των γυναικών ασφαλώς...). Γενικά η γυναίκα έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει καμία γυναικεία διεκδίκηση σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο άνιση με κάθε αφορμή.

Π.χ. είχα ψάξει κάποτε τις αμοιβές των γυναικών στις υπόλοιπες (μη αγροτικές εργασίες) και το συμπέρασμα ήτανε ότι εργάζονται παραπάνω, με λιγότερες αποδοχές και δεν φτάνουν ποτέ σε υψηλές θέσεις.

Στις ΗΠΑ μάλιστα σε πολλές εταιρείες οι γυναίκες (και παρά την αυστηρή νομοθεσία) υποσκάπτονται άτυπα.

tractatus είπε...

Ευχαριστώ Πασχάλη. Είναι πάντως μια πλευρά που περνάει στο ντούκου να το πώ λαϊκά...
:)

tractatus είπε...

GR Το έχω ξαναγράψει εδω οτι η ιστορία αλλάζει πολύ αργά όπως κι οτι ακόμα και στην Ελβετία των πολλών Νόμπελ η γυναίκα ψήφισε το 1974....!!!
Θέλει δουλειά πολύ αλλά και μια συνέπεια που αφορά και τις ίδιες τις γυναίκες. Δεν μπορεί δλδ να αποφαίζει η πλειονότητα που είναι συνήθως άνδρες για όλα. Κάπου και οι γυναίκες έχουν ένα φταίξιμο σε αυτό: Οτι δεν διαμηνύουν τα πρόβλήματα και τις θέσεις τους...αλλά τι περιμένεις απο ένα κοινοβούλιο με ελάχιστη εκπροσώπηση γυναικών και απο την άλλη με αυτή που εκφράζει καθεστηκυια τάξη. Ετσι δεν γίνονται ανατροπές!!!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ελενη,
τα προβλήματα της αγροτιάς δεν έχουν φύλο. Οι διεκδικήσεις μας είναι κοινές . Το θέμα που θέτεις έχει να κάνει με την θέση της γυναίκας γενικότερα σε μια κοινωνία όχι και τόσο σύγχρονη, όπως δυστυχώς είναι η αγροτικές κοινωνίες.
Η γυναίκα ιδιαίτερα στην αγροτιά βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση είναι αλήθεια..
Η λιγοστές γυναίκες αγρότισσες που ξέρω είναι ηρωίδες.

Αυτές όμως οι λίγες οι αγρότισσες και όχι οι πολλές- σύζυγοι αγροτών που έχουν στο όνομα τους παραγωγές και χωράφια τα οποία επισκέπτονται σπανίως...

tractatus είπε...

Γράφεις:
"Η γυναίκα ιδιαίτερα στην αγροτιά βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση είναι αλήθεια..
Η λιγοστές γυναίκες αγρότισσες που ξέρω είναι ηρωίδες" ε! γι' αυτές τις γυναίκες μιλάω κι εγω Νίκο -ιδιαίτερα στην αγροτια και τις ηρωιδες...και δεν νομίζω οτι μιλάμε για λιγοστές, όπως λές εκτός αν κρίνεις μόνο απο τη Μελίκη. Οι γυναίκες γενικότερα στα νησιά είναι αυτές που έστησαν πολιτισμούς καλλιεργώντας και βάφοντας παράθυρα. Το γεγονός οτι η ελληνική κοινωνία τις κατατάσσει δεύτερες σημαίνει οτι στον αγροτικό κόσμο η δουλειά τους δεν αναγνωρίζεται ακόμα περισσότερο απο εκείνη της πόλης.
Και κάτι τελευταίο. Οι κυρίες που είναι εκπρόσωποι στη Βουλή έχω την εντύπωση οτι μόνο για τη θέση τη δική τους ενδιαφέρονται -στο παράθυρο ή στο υπουργείο- κι όχι για τη θέση της γυναίκας γενικότερα...γιατί απ'οσα λές στο σχόλιό σου τελικά τα προβλήματα έχουν και φύλο...φίλε μου Νίκο...:)

Nikos Lioliopoulos είπε...

Τελικά έχουν φύλο και τα προβλήματα...