Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Ναι μεν αλλά....

Και μετά; Και μετά;

-Μετά τον ανασχηματισμό, τι;
-Μετά την επιστροφή της τρομολαγνείας, τι;
-Μετά την διαπραγμάτευση και την εκεχειρία όταν κριθεί οτι αυτή βολεύει, τι;
-Μετά τις βεντέτες, τι;
-Μετά τις εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήσεις στη Βουλή, τι;

Αναρωτιέμαι πώς γίνεται τελικά όλα αυτά τα δύστοκα ΤΙ να 'συνομωτούν' σ' ενα απίστευτο ΤΙΠΟΤΑ. Ενθουσιαζόμαστε γρήγορα και ξεχνάμε ακόμα πιο γρήγορα. Και η ζωή τσουλάει. Ετσι.

Για να μεταφράζουν κάποιοι εύκολα οτι, όσοι έχουν κατακρίνει κρούσματα αυθαιρεσίας, διαφθοράς, υπέρβασης εξουσίας, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αιματοχυσίες και μια σειρά άλλων αυθαιρεσιών που κατατρέχουν τη σύγχρονη διεθνή 'Δημοκρατία', είναι υποκινητές και ηθικοί αυτουργοί αποτρόπαιων πράξεων. Για να αποφασίζουν ξαφνικά και μέσα σε μια νύχτα ότι, παρά τις όποιες καταχρήσεις, τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν εύκολα απο ΚΑΤΑ σε ΥΠΕΡ. Κι αυτό ΕΤΣΙ.

Δηλαδή, μετά τη καταδίκη της βίας (όπως πρέπει δηλαδή) περάσαμε σε 'μέτρα' και 'οδηγίες'. Ακόμα και ο Δήμαρχος Αθηναίων μας απαγόρευσε να αμφιβάλουμε. Κάποιοι είπαν οτι όσοι διαμαρτυρήθηκαν για το φόνο του 15χρονου παιδιού είναι οι ίδιοι που προκάλεσαν την απόπειρα δολοφονίας ενάντια του 21χρονου αστυνομικού. Αντί, δηλαδή, στην αστυνομία να ξανασχεδιάσουν την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, τη συστηματική δουλειά για τη προστασία του πολίτη και όχι τον 'τσαμπουκά' εναντίον του, αντί να επικρίνουν τους συναδέλφους τους και να ζητήσουν την απόλυσή τους εξαιτίας της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς τους απέναντι σε Πολίτες, αντί να εξατάσουν αν τελικά αληθεύει οτι η νοοτροπία τους εκφοβίζει και τρομοκρατεί αντί να υπερασπίζεται και να υποστηρίζει, αποφάσισαν οτι τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουν σε 'μέτρα'. Τα ίδια 'μέτρα' δεν είδα να τα παίρνει ο πολιτικός σχεδιασμός για τις άδικες κρατήσεις πολιτών και τη κακομεταχείρισή τους σε Τμήματα. "Μέτρα" δεν είδαμε για το Βατοπέδι, για τη 'ζαρντινιέρα,' για τις off shore εταιρείες, για τις υποκλοπές, τους εργολάβους που ρίχνουν βιτριόλι σε ενοικιασμένους εργαζόμενους-συνδικαλιστές, τις παράνομες κρατήσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις ανύποπτων πολιτών, τις ανακρίσεις και μια σειρά άλλων 'μέτρων' παραγραφής και αποσιώπησης. Συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά δεν μετατρέπονται σε κατασκευασμένες απειλές και "άλλοθι"για την παραγραφή των πραγματικών προβλημάτων. Αντίθετα, εμείς οι απλοί Πολίτες που πιστεύουμε οτι αυτή η εξέγερση είχε αιτίες, είμαστε υποχρεωμένοι να απολογηθούμε....!!!

Κι αυτό το μέτρο των "700 €' ; Αυτός ο παρονομαστής ποιούς δικαιώνει τελικά; Τους κακοπληρωμένους όλους, μήπως;

Η κλιμάκωση της ανασφάλειας δεν είναι παρά το υπόβαρθμο μιάς νέας συντηρητικής στροφής που αντί να λύνει το πρόβλημα, το επιδεινώνει. Τι κρύβεται πίσω απο αυτή τη κλιμάκωση; Μα, αυτό το έλλειμα πολιτικής, το μοναδικό αντίδοτο στη βία ένθεν - κακείθεν. Τι χρειαζόμαστε; Μα, συζητητές! Ανθρώπους που να διαβουλεύονται, να πείθουν, να ζυμώνονται με τη Πολιτική, να ανταλλάσσουν, να διαφωνούν και να συνθέτουν. Αυτό είναι που έχει λήψει απο τους περισσότερους νέους:μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, αστυνομικούς...Κι εκεί είναι η ευθύνη των κομμάτων που 'πολιτεύονται' με τις ταμπέλες απο τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αναρτημένες στο πιο ψηλό τους σκαλί.

Γι' αυτό χρειάζεται αυτό το "ναι μεν αλλά" που κάποιοι θέλουν να απαγορεύσουν. Εκεί βρίσκεται η πηγή της ελεύθερης γνώμης κι επομένως της Ελευθερίας που επικυρώνεται μέσω αυτού του αντιθετικού συνδέσμου "αλλά" και που καταξιώνει μέσα απο την αμφιβολία την αντίληψη ακριβώς γιατί δεν τρομοκρατεί και δεν συμορφώνει. Μια τέτοια Δημοκρατία ψάχνουμε. Για μια τέτοια Δημοκρατία οφείλουμε να ξαναστήσουμε τη Πολιτική.




13 σχόλια:

ritsmas είπε...

Μίλα μου για ανασφάλεια! Βίτσιο κοντεύει να γίνει. Αν μου τολεγαν προ πενταετίας δεν θα το πίστευα ανάποδα να με κρεμούσαν.. Κι ομως, όλοι αυτά συζητάμε, οπως τα περιγράφεις

tractatus είπε...

Ρίτσα, ο φόβος είναι πολύ σοβαρό συναίσθημα και κάποιοι το ξέρουν και το εκμεταλλεύονται. Κατασκευάζουν, ανασκευάζουν και τελικά 'συνθέτουν' μια άλλη 'πραγματικότητα'. Εκείνη των φοβισμένων ανυποψίαστων....
Γι' αυτό η λύση είναι οι νέοι συζητητές...αυτά τα νέα 'παιδιά' που θέλουν να μιλήσουν και που οι δικές μας μισές αλήθειες τα έκαναν απο καλομαθημένα μέχρι σιωπηλά κι άχρηστα...Ελπίζω να μη πέσουμε σε αυτή τη λούμπα...της ανασφάλειας κι επομένως της νέας σιωπής...αν αυτό συμβεί τα πράγματα θα είναι πολύ πιο βίαια αργότερα....τόσο που κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει...

vagnes είπε...

Χρειαζόμαστε συζητητές και τι έχουμε; παπαγάλους μεγαλο-δημοσιογραφικων θέσεων και απόψεων, έχουμε απόψεις πανομοιότυπες με τους παραθυρο-φιλολογούντες που εκτελούν τις περισσότερες φορές άνωθεν εντολές και δεν εχουμε γνήσια σκέψη και υγιή διαλεκτική, (και λεω υγιή διαλεκτική γιατί κάποιοι νομίζουν πως ο διάλογος εξαντλείται όταν δεν συμφωνείς με τις απόψεις τους!!!)
Υπάρχει Ελένη πνευματική στενότης γενικά την οποία οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι αν καταφέρουν να την αντικαταστήσουν, με ιδιοτελείς "εξυπηρετήσεις" και βολέματα.

Όμως έτσι δουλεύει το σύστημα και εκεί δεν κάνει και πολλά λάθη, ενώ εκεί που περιμένουμε και απαιτούμε να σταθεί δίπλα μας η εσκεμμενη αποτυχία είναι συνήθως παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της και σε όλους τους τομείς.

ΥΓ: θέλω τη γνώμη σου για μια κουβέντα που ξεκινήσαμε πέρυσι και έχει σχέση με το θέμα σου...έλα σε περιμένω

tractatus είπε...

φίλε vagnes, σ' ευχαριστώ για τον προβληματισμό σου και ευχαρίστως θα συμμετάσχω στη συζήτηση που γίνεται στο blog σου. Ωστόσο, επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα περι 'ριζοσπαστικού; κέντρου' επέτρεψέ μου να έχω σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο τα θέματα που θίγεις εδώ και πολύ σωστά, θα κατευθυνθοήν προς τη λύση μέσα στο πλαίσιο μιάς ελεύθερης αγοράς, όπως σχεδιάζει ιδεολογικά ο συγκεκριμένος νέος χώρος...Δεν στα γράφω αυτά χωρίς να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα...ίσως γνωρίζω και κάποια παραπάνω. Αλλά το θέμα θα συζητηθεί πράγματι στο δικό σου blog.
Φυσικά συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες ως σκέψεις εδώ αλλά ακόμα κι αν διαφωνούσαμε...η συζήτηση μαζί σου ποτέ δεν παρεκτρέπεται σε υπερβολές και κρεσέντο, όπως σε άλλες....
:)

vagnes είπε...

...φεύγω για δουλειά τώρα, αλλά σε παρακαλώ μη μου βάλεις ταμπέλα ποτέ δεν κουβάλησα ταμπέλες. Ελεύθερη με επιχειρημάτα συζήτηση να κάνουμε και συγκρίσεις με την πραγματικότηα που ζούμε Ελένη

tractatus είπε...

Μα φυσικά δεν βάζω ταμπέλες σ' εσένα. Και φυσικά ελεύθερη συζήτηση κάνουμε γι' αυτό και γράφουμε εδώ μέσα. Οι ταμπέλες, ωστόσο, μπαίνουν αναγκαστικά όταν κάτι βγαίνει προς τα έξω συγκροτημένα και συλλογικά. Κι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό...Το τι φέρει φυσικά απο μέσα εκείνο είναι που συζητάμε. Και φυσικά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο απο την ταμπέλα ως ιδεολογία...Ελπίζω να έγινα κατανοητή.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ελένη συγχαρητήρια. Έβαλες σε τάξη μέσα από το σπουδαίο αυτό κείμενο πολλά από αυτά που βασανίζουν το μυαλό μας.
Αλλά κυρίως εξέφρασες τις ανησυχίες και τις φοβίες μας αυτες τις μέρες, για την επέλαση της συντήρησης και την εξόφθαλμη και εγκληματική εκμεταλευση του τρόμου που καλλιεργείται εκ μέρους της, συνδυάζοντας τα με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών που αποτελεί μέρος της υφιστάμενης τρομοκρατείας.
Οι αναρτήσεις σου αυτες τις παράδοξες μέρες αποτελούν αποκούμπι σε μια εποχή που βυθίζεται στο χάος της απελπισιας. και όλα αυτά κόντρα στο αδιανόητο κύμα συντηρητισμού καιαλλαγοφοβίας της εγχώριας διανόησης.

tractatus είπε...

Νίκο σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου πραγματικά με ενθαρρύνει. Οπως γνωρίζεις το έχουμε όλοι ανάγκη αυτό ειδικά αυτή τη περίοδο που οι σκέψεις και τα αισθήματα παλλινρομούν σε σχέση με τις εξελίξεις στη χώρα μας όσο και με τη γειτονιά μας κι εννοώ τη γενοκτονία στη Γάζα. Εκεί βέβαια (στη Γάζα)είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αφού πρόκειται για μια συστηματική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού, ενός προμελετημένου εκγλήματος για διαίρεση και βασιλεία...
Εδω πάλι έχεις απόλυτο δίκιο οτι θα οδηγηθούμε σε μια συντηριτικοποίηση εάν στη πορεία των όσων γίνονται δεν αντισταθούμε με καθαρό μυαλό κι αν δεν ξεσκονίσουμε σύντομα τη μνήμη μας...Και εξηγούμαι: Το κράτος δικαίου που αυτή η άχρηση κυβέρνηση προφανώς δεν ξέρει τι είναι έχοντας η ίδια καταλύσει το δίκαιο μέσα στις τάξεις των υπουργών της, δεν σημαίνει εκδίκηση-συμόρφωση-ανεξέλεγκτες συλλήψεις-κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - έλλειψη σχεδίου για την επαναφορά σε ομαλότητα-τιμωρία-ταμπουκά-επίδειξη ισχύος κ.α. Αντίθετα σημαίνει υπεύθυνο σχεδιασμό και επανεξέταση λειτουργίας του υπάρχοντος. Μαθαίνω αλλά το είδα και προσωπικά όσες μέρες ήμουνα στην Αθήνα οτι ομάδες αστυνομικών βρίσκονται παντού στον δρόμο και αναρωτιέμαι όταν δεν υπάρχει λόγος σε μια ήσυχη γειτονιά ποιός ο λόγος της παρουσίας τους; Μήπως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται κάποιο κλίμα εκπφοβισμού κι αυτό είναι μήπως εν τέλει ο 'πολιτικός σχεδιασμός' του νέου....αν. υπουργού; Εμένα προσωπικά με γυρίζει σε άλλες εποχές που όχι απλά δεν θέλω να θυμάμαι αλλά συνειρμικά θέλω και να αντισταθώ. Το Κράτος Δικαίου δεν επιβάλλεται με αστυνομοκρατία αλλά με πειθώ και με εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας ή αλλαγής της. Απλά πράγματα...όλα τα άλλα είναι πράγματι επικίνδυνα και τυχάρπαστα ανάλογα με τις ατομικές συνήθειες των όποιων επιχειρούν να επιβάλλουν τη τάξη...δλδ πρόκειται για χάος...και στο χάος όλα είναι πιθανά...

busy bee είπε...

"Άλλαξε η Αθήνα όψη,
σαν μαχαίρι δίχως κόψη,
πήρε κάτι απ’ την Ευρώπη
και ξεφούσκωσε σαν τόπι.
Άλλαξαν χαζοί και κούφοι
και μας κάναν κλωτσοσκούφι.
Άλλαξε κι ο Μανωλιός
κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"
ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΜΠΑΤΙΝΟΣ

tractatus είπε...

Είναι κι αυτό μια...άποψη: Η μαντινάδα με νόημα...
Σ' ευχαριστώ busy bee!

ritsmas είπε...

Ελενάκι, βρήκα ένα βιβλίο του Zygmunt Bauman "Ζωή για Κατανάλωση"...Κι ένα λίγο χιουμοριστικό- χρηστικός οδηγός "Το εγχειρίδιο της φανατικής κατανάλωσης", με μικρές προτάσεις και φωτο....
Το δικό μου δεν το βρήκα ακόμη, καθότι χάος παντού.
φιλια

tractatus είπε...

rits ο,τι βρεθεί σε ηλεκτρονική μορφή ευπρόσδεκτο. Κατά τα άλλα δεν προλαβαίνω να 'καταπιώ' τόσο σύντομα όλη τη βιβλιογραφία μιάς και συνεχίζω τρέχοντας κι ακάθεκτη...Χίλια ευχαριστώ πάντως για τη ...συμπεράσταση. Για το χάος μη τα συζητάς...!!!Μη τα μιλάς που λέμε και στη Μυτιλήνη...

ritsmas είπε...

Μπα, δωσε διευθυνση να στο ταχυδρομήσω...δεν εχει ηλεκτρονική μορφή γαρ. "Βλιβλιο" του θεούλη ειναι.