Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

"Προσωρινά"





Έχω την αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα τα περισσότερα πράγματα κινούνται πλέον 'προσωρινά'. Σειρά από γεγονότα και αποφάσεις που κάποιοι άλλοι παίρνουν εξ’ ονόματός μας και εξαιτίας μας σε μια διαδρομή χωρίς εμπόδιο, χωρίς κανόνες και χωρίς στόχο. Η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι πολίτες μοιάζουν με κομπάρσους-ούτε καν πρωταγωνιστές- που απλά παρελαύνουν στο trailer των διαφημιστικών spots, άλλοτε σε ειδήσεις κι άλλοτε σε δείπνα πολυτελείας. Άλλοτε με ένδυμα casual κι άλλοτε με εκείνο το... γυαλιστερό της περίστασης. Το ίδιο φαίνεται να είναι…Δεν έχει σημασία, άλλωστε, το ένδυμα αλλά το δείπνο....

Κάπως έτσι διαμορφώνεται πλέον η είδηση και, δυστυχώς, και το γεγονός. Τυχάρπαστο, περαστικό κι εφήμερο μοιάζει μ’ ένα πακέτο εργασίας που ανοίγει και κλείνει σε τηλεοπτικό χρόνο τις αποφάσεις του μέλλοντός μας. Από την ενοποίηση των ταμείων μέχρι τη καλοκαιρινή ψηφοφορία για τα κολέγια. Από την διαλεύκανση της μυστηριώδους δολοφονίας μέχρι την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε μπαρ της Μυκόνου. Από την αλητεία μέχρι τη γενναιοδωρία. Απαρέγκλιτα και μεθοδευμένα όλα καταλαμβάνουν το χώρο και τον χρόνο τους μέχρι να ξεχασθούν. Έτσι. Χωρίς σηματοδότηση. Χωρίς παιδεμό. Άλλωστε ο χρόνος είναι πάντα εφήμερος. Και, κυρίως, δεν αφορά εμάς... αλλά τους άλλους. Όπως όλα τα δύσκολα.

Ναι. Τα δύσκολα….Πάντα ήταν μια αναβολή για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ήταν το μόνιμο που ερχόταν κι όχι το πρόσκαιρο που θα τελείωνε….Οι αναβολές είχαν περισσότερο ακροατήριο όπως και οι διηγήσεις… "Τα μπάνια του λαού" είναι σοφή κουβέντα αλλά κάποτε είχαμε και χιούμορ... γι' αυτό δεν σχολιάζουμε το "πόθεν έσχες"...μας φθάνει το μειδίαμα...

Άλλωστε η παραμυθία σημαίνει παρηγοριά στην αρχαϊκή...

9 σχόλια:

Homo Sapiens είπε...

...μία ατέρμονη "προσωρινότητα", μία καθολική μονιμότητα σε ένα περιβάλλον χαζοχαρούμενης ευφορίας και χυδαίου ευδαιμονισμού, με μία κοινωνία που μονάχα καταναλώνει (προϊόντα, ειδήσεις, πολιτικά ψεύδη, κοροϊδία), βολεύεται με δανεικά και υποσχέσεις... είναι ερωτευνένη με τη λήθη...είναι μια κοινωνία του "fast food", μία εύκολη κοινωνία για κάθε...εκμετάλλευση.

Αυτό το προσωρινά είναι τόσο μόνιμο.

tractatus είπε...

και διαρκείας....:(

Nikos Lioliopoulos είπε...

Διαρκείας ναι ,μόνιμο όχι .
Δεν το νομίζω .
Διάβασα σε κάποιο μπλογκ δεν θυμάμαι σε ποιο (ας μα συγχωρήσει ο φίλος/η είναι τόσα πολλά) ότι η Αθήνα φέτος δεν είναι και τόσο άδεια . Κάτι μου λέει αυτό . Οτι το παραμυθι με την αρχαία η με την σύγχρονη σημασία του δεν κρατάει και πολύ.
Glory days are over...

Greek Rider είπε...

Ελένη καλησπέρα. Πολύ εύστοχη η ανάρτησή σου. Παρόλο που είμαστε ακόμη στον Αύγουστο να μου επιτρέψεις να προβλέψω ότι το επόμενο "ακαδημαϊκό" έτος της κυβέρνησης θα έχει πολλές εκπλήξεις, πολλές αντιδράσεις και πολλά επεισόδια, από αυτά που είχαμε ξεχάσει για πολλά χρόνια.

Η ιδιωτική αστυνομία που ετοιμάζουν θα έχει αυτό το ρόλο, να καταστείλει τις αντιδράσεις που κυοφορούνται με το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Το προσωρινό, αυτή τη φορά, θα είναι πολύ προσωρινό.

tractatus είπε...

@ Νίκο...μακάρι να υπάρξει συνειδητή αντίδραση και δράση. Το γεγονός οτι οι τσέπες είναι ξηλωμένες δεν μου λέει πάντα οτι ο κόσμος αντιδρά...γιατί αντιδρά αντανακλαστικά και όχι συνειδητά....Το συνειδητά με απασχολεί. Κι επομένως μιας σειρά θεμάτων που μια απο τις αιτίες είναι και η ανέχεια....πρέπει, όμως, να υπάρχει γνώση και αντίδοτο για να μη κρατήσει το προσωρινό, Νίκο...κι εκεί είναι ο καϋμός....:)

tractatus είπε...

@GR ισχύει αυτό που έγραψα και στον Νίκο....Αν δεν δω αντίπαλο δέος και συνειδητή αντίδραση, δεν αισιοδοξώ....Για κάποιο λόγο ξεχνάμε πολύ γρήγορα στην Ελλάδα...ίσως ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες αλλά ερμηνείες κατα το δοκούν (βλ. Ζορμπά, ομόλογα, Γερμανός, μίζες, κουμπάρους κ.λ.π.). Επιπλέον μην υποτιμάται το γεγονός του "άρτος και Θέμα"...το ξέρει καλά ο ΚΚ αυτό κι επίσης ετοιμάζει πακέτο ενίσχυσης με ψίχουλα για τους...πτωχούς που ο ίδιος και η πολιτική του δημιούργησε....Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα δώσει ένα μικρό χάπι για αμνησία έτσι ώστε η Ολυμπιακή κ.α. 'μεταρρυθμίσεις' να περάσουν ανέξοδα μέχρι και τις Ευρωεκλογές...Μέχρι τότε μικρό καλάθι...μετά θα δούμε....

Greek Rider είπε...

Ελένη πρέπει να είμαστε τόσο αισιόδοξοι ώστε να μην τα παρατάμε. Πάντως ο Πασχάλης έκανε πρόσφατα ένα πολύ καλό ψυχογράφημα του ΚΚ.

Νομίζω ότι η ΝΔ είναι απίστευτα νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση με βάση της την αδιαφορία και το ίματζ της σοβαρότητας. Η εικόνα έναντι της ουσίας.

Τα σκάνδαλα που ξέσπασαν αυτή την περίοδο και πέρασαν έτσι είναι το νέο φιλελεύθερο παράδειγμα.

tractatus είπε...

Επιμένω ομως οτι δεν βλέπω αντίπαλο δέος κι αυτό είναι πιο ενοχλητικό γιατί ουδείς μονιμότερος του προσωρινού...
Δλδ Μετά το νεοφιλελευθερισμό τι, με ποιούς και πώς;
Το γιατί Οκ το λύσαμε τα υπόλοιπα παραμένουν....αλλά και η γενναιότητα των πολιτικών επίσης.
Μπροστάρηδες δεν έχει η εποχή, Λευτέρη...

Albus Genius είπε...

Απλά προτιμούμε ένα συγκεκριμένο μέσο γνώσης. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο με συγκεκριμένες δυνατότητες και τρόπους. Ο γραπτός λόγος ένα άλλο μέσο. Τό ότι δεν διαβάζουμε και επιλέγουμε τον εικονικό τρόπο ενημέρωσης αυτούς τους "τύπους" γνώσεων θα "κατακτάμε". Δεν μας απαγόρευσε όμως κανένας να διαβάζουμε. Για να μη ρίχνουμε συνεχώς την μπάλλα στην εξέδρα.