Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Η Ανθρωπογεωγραφία των νέων συσχετισμών

Ολόκληρο το άρθρο του Ν. Κοτζιά που δημοσιεύεται σήμερα, 3.5.2008, στην εφημερίδα "Αξία" με θέμα: Που είναι οι δεξαμενές ψήφων;

Κεντρικό ερώτημα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι από πού θα αντλήσει ένα κόμμα ψήφους προκειμένου να ενισχυθεί εκλογικά και στις περιπτώσεις των μεγάλων κομμάτων προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Στο ερώτημα αυτό, υπάρχουν σειρά βασικών απαντήσεων από τις οποίες οι δύο πρώτες είναι πλέον προφανείς και προβάλλονται συστηματικά από τους αναλυτές, ενώ οι επόμενες δύο αναφέρονται περισσότερο στο περιθώριο. Και, όμως, οι τελευταίες είναι συχνά οι σημαντικότερες.
Πρώτη απάντηση: Σύγκλιση στο κέντρο
Η πρώτη απάντηση είναι η πλέον παραδοσιακή και επίμονη στην Ελλάδα. Προσβλέπει στη μετακίνηση των μεγάλων κομμάτων προς το κέντρο. Θεωρείται, δηλαδή, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα διαχωρίζονται ως προς το ένα άκρο τους (προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά) και τείνουν να συμπέσουν, δηλαδή διεκδικήσουν, ως προς το άλλο άκρο τους, το κέντρο. Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο ανάγνωσης, τα μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να αποσπάσουν μεταξύ τους ψηφοφόρους που κοιτάνε προς τα άκρα και κατά προέκταση το μεταξύ τους παιχνίδι γίνεται στο κέντρο. Με βάση αυτή τη λογική τα δύο μεγάλα κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, επεδίωξαν τα τελευταία χρόνια να καλύψουν το πολιτικό κέντρο, ή αλλιώς, να καταλάβουν τον κοινωνικό μεσαίο χώρο. Η επιδίωξη αυτή, έχει στις σημερινές συνθήκες αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι
Πρώτον, η διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες είναι ότι λόγω της σύγχρονης ιστορίας και ιδιαίτερα της χούντας, τα κόμματα που είναι δεξιά από τη ΝΔ δεν είναι επαρκώς ελκυστικά προκειμένου να της αποσπάσουν ψήφους, ενώ αντίθετα, τα κόμματα που είναι αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο ελκυστικά για τους ψηφοφόρους του τελευταίου. Κατά συνέπεια τυχόν μετακίνηση προς το κέντρο, πλην συγκυριακών καταστάσεων, δύναται να έχει μεγαλύτερο κόστος για το ΠΑΣΟΚ παρά για τη ΝΔ.
Δεύτερον, τείνοντας και τα δύο κόμματα προς το κέντρο, υποβαθμίζονται οι διαχωριστικές τους γραμμές. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για εκείνον που κυβερνά (ΝΔ) και όχι για εκείνον που κάνει αντιπολίτευση. Επιπλέον, λόγο των κυβερνητικών αμαρτιών του ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, μια τέτοια σύγκλιση τις υπενθυμίζει συνεχώς. Δυσκολεύει, δηλαδή, την ανάδειξη των προοδευτικών πλευρών διακυβέρνησής του και υπενθυμίζει τις δεξιόστροφες στις μνήμες του εκλογικού σώματος.
Τρίτον, λόγο της ιστορίας, η έννοια Δεξιά είναι περισσότερο φορτισμένη απ’ ό,τι εκείνη της αριστεράς (για αυτό εξάλλου ισχύει ο πρώτος παράγοντας που αναφέραμε). Κάθε μετακίνηση προς το πολιτικό κέντρο θεωρείται ένα καλό «άλλοθι» για τη δεξιά, ενώ για το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα. Ο βαθμός συσπείρωσης των δραστήριων μελών του μειώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι εκείνος της ΝΔ.
Τέταρτο και όχι ήσσονος σημασίας είναι το γεγονός ότι οι έννοιες πολιτικό κέντρο και κοινωνικά μεσαίος χώρος δεν συμπίπτουν παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Σήμερα, που η παγκοσμιοποίηση πιέζει τους όρους ύπαρξης, επιβίωσης και αναπαραγωγής των μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα, τα τελευταία ριζοσπαστικοποιούνται ταχύτερα απ’ ό,τι στη δεκαετία του ενενήντα όταν χάρη στα προγράμματα της ΕΕ προσδοκούσαν «ήρεμες ημέρες». Όταν, όμως, μετακινούνται τα μεσαία στρώματα προς τα αριστερά, η πολιτική σύγκλισης προς τα κεντροδεξιά αποτελεί για κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ πράξη πολιτικής αυτοκτονίας. Αν δε, δεν καλυφθούν από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ (στο όνομα της μετακίνησης προς το κέντρο) μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ακροδεξιά.
Τέλος, ας σημειώσουμε, ότι όταν το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και των μεσαίων στρωμάτων συμπιέζεται προς τα κάτω, τότε ακόμα και το ονομαζόμενο κέντρο τείνει να ριζοσπαστικοποιηθεί. Το «κέντρο», λοιπόν, δεν είναι μια αμετάβλητη σταθερά, αλλά προσδιορίζεται πάντα ως προς τους άξονες αριστερά και δεξιά. Κατά συνέπεια σε συνθήκες όπως τις σημερινές, ακόμα και το νοητό κέντρο κερδίζεται με πιο αριστερές πολιτικές απ’ ό,τι πριν μία δεκαετία.
Δεύτερη απάντηση: Μετακίνηση προς τα άκρα
Πολλοί που απορρίπτουν την σύγκληση στο κέντρο, θεωρούν ότι όταν οι συνθήκες προκαλούν ριζοσπαστικοποίηση, είτε ενεργητική, είτε παθητική (απογοήτευση και απόρριψη της πολιτικής εν γένει), τότε δυναμώνουν σε ένα βαθμό τα κόμματα που κινούνται πιο δεξιά ή αριστερά από τον δικομματισμό. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να ακολουθήσουν και τα μεγάλα κόμματα πολωτικές στρατηγικές. Αντί της σύγκλισης στο κέντρο να μετακινηθούν προς τις πολιτικές των μικρών κομμάτων που κερδίζουν. Όμως, και αυτή η επιλογή που εμπεριέχει ορθά στοιχεία, όταν ακολουθηθεί με ακρότητες μπορεί να οδηγήσει σε σωρεία λαθών και αυτό διότι:
Πρώτον, οι δυνάμεις που κινούνται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος ένα σημαντικό μέγεθος. Μπορεί, βέβαια, να είναι κρίσιμου μεγέθους. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ψηφοφόροι μετακινούνται προς τα κόμματα της αριστεράς για άλλους λόγους από ό,τι θα ήθελαν οι ηγεσίες των τελευταίων. Κατά κανόνα δεν μετακινούνται προκειμένου να συγκροτηθεί κάποια μεγάλη αριστερά ενάντια στο ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα μετακινούνται προκειμένου να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ σε άλλου είδους διακυβέρνησης και με διαφορετικές δυνάμεις και πρόσωπα.
Δεύτερον, δεν είναι ριζοσπαστικό, σύγχρονο και αριστερό ότι λέγεται και εκφέρεται ως προγραμματικός λόγος από τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ. Συχνά τα τελευταία διατρέχονται από συντηρητισμό, πολιτική χαρακωμάτων και υπεράσπισης του προϋπάρχοντος. Η αξιολόγηση αυτή δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός ότι η λειτουργία τους είναι απαραίτητη στη χώρα, ως υπερασπιστές αδικημένων κοινωνικών ομάδων. Όμως, με κανένα τρόπο δεν αποτελούν, τουλάχιστον σήμερα, εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις για τον κόσμο της εργασίας και του πνεύματος. Περισσότερο αποτελούν εν δυνάμει συμμαχικές δυνάμεις με συγκεκριμένες δυνατότητες.
Τρίτον, το πιο τολμηρό και ριζοσπαστικό τμήμα της αριστεράς, ο Συνασπισμός, δεν προσελκύει εξαιτίας των λύσεων που προτείνει. Προσελκύει διότι προσέγγισε με τρόπο ριζοσπαστικά κάποια από τα ζητήματα κλειδιά της ελληνικής κοινωνίας και αποκάλυψε σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καθωσπρεπισμούς το προσωπείο της ΝΔ. Έθιξε ζητήματα και θεματικές που οφείλει να θέσει και το ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερο βάρος.
Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, η όποια μετακίνηση προς αυτές τις θεματικές και μεθόδους οφείλει να γίνεται με τρόπο που να διευκολύνει την κατάκτηση των υπό μεγάλη πίεση ευρισκόμενων μεσαίων στρωμάτων. Να οργανώνει τη συμμαχία των περιθωριοποιημένων και των μισθωτών -που υφίστανται μεγάλη επίθεση- με το σύνολο των ταλαντούχων που υπάρχουν σε όλα τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος να δημιουργηθεί το μεγάλο μπλοκ των καταπιεσμένων και δυναμικών στρωμάτων της χώρας που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της.
3. Η μεγάλη δεξαμενή είναι εκτός πολιτικής γεωγραφίας
Σε κάθε εκλογή υπάρχουν δύο σημαντικές ομάδες ψηφοφόρων που είναι μεγαλύτερες του όποιου (νοητού η μεταφυσικού) πολιτικού κέντρου και οι οποίες ουσιαστικά αποφασίζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πρώτη ομάδα είναι οι νέες γενιές ψηφοφόρων. Πέρα απ’ όσα τμήματα της νεολαίας έχουν ήδη ενταχθεί ή συνταχθεί με τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς, το υπόλοιπο καταγράφεται κατά κανόνα είτε ως μια αντισυντηρητική ριζοσπαστική δύναμη, είτε ως ένα ρεύμα του οποίου έχει πέσει το ηθικό, αφού δεν διακρίνει να υπάρχουν προοπτικές για αυτό στην κοινωνία και προσμονές στην πολιτική. Συχνά δε, όχι μόνο απορρίπτει την τρέχουσα πολιτική συμπεριφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά υιοθετεί και μια κυνική αντίληψη για την πολιτική. Σ’ αυτά τα τμήματα της νεολαίας, το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά οφείλουν να δώσουν προσδοκίες και να αποκαταστήσουν με λόγο και πράξη το νόημα της πολιτικής συμμετοχής και το νόημα της πολιτικής δράσης. Με μια τέτοια επιλογή, οι νέοι ψηφοφόροι ανεξάρτητα από την υπάρχουσα πολιτική γεωγραφία μπορούν να εμπλουτίσουν και ριζοσπατικοποιήσουν την πολιτική σκηνή.
Η τελευταία ομάδα ανάμεσα στους ψηφοφόρους είναι εκείνοι που επιλέγουν συνειδητά να ψηφίσουν άκυρο, να ρίξουν λευκό ή και να απέχουν. Οι δημοσκοπήσεις και οι συντηρητικοί αναλυτές δεν ασχολούνται με αυτές τις ομάδες. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό το εξαιρετικά μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος είναι σε περιόδους ως τις σημερινές βαθύτατα απογοητευμένες και ταυτόχρονα πολιτικοποιημένες. Έχουν εγκαταλείψει κατά κανόνα το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο είναι δυσαρεστημένες, αλλά δεν θέλουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα. ‘Η είναι βαθιά απογοητευμένες από το υπάρχον πολιτικό σύστημα συνολικά. Με τις θεωρίες περί μεσαίου χώρου έχουν χαθεί από την οπτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο οφείλει να τους πείσει ότι οι λόγοι για τους οποίους απογοητεύτηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ισχύουν, πλέον, και αξίζει να επαναδραστηριοποιηθούν. Όμως, κάτι τέτοιο απαιτεί διαφορετικές συμπεριφορές από την αντιπολίτευση και πολιτικές προτάσεις που να απευθύνονται σε αυτά τα ιδιόμορφα πολιτικοποιημένα τμήματα. Έναν λόγο που να πείθει ότι αξίζει μια νέα αρχή, μια επανασύνδεση με την πολιτική σκηνή και μια επαναδραστηριοποίηση. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα οδηγεί σε συνδυασμό με όσα είπαμε για τις προηγούμενες ομάδες, πολιτικό κέντρο, κάλυψη προς τα αριστερά, προσέλκυση της νεολαίας, υπέρβασης της απογοήτευσης και του κυνισμού έναντι της πολιτικής, σε μια εκλογική νίκη.

41 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Πολύ ωραία πολιτική ανάλυση. Η γνώμη μου είναι οτι το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να προχωρήσει θα πρέπει να ανοίξει πόρτες σε αριστερά ρεύματα (όπως έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, να θέσει νέες έννοιες στο τραπέζι και να τις προωθήσει όπως: μη κυβερνητικοί οργανισμοί, κινηματική δημοκρατία, συμμετοχή στις αποφάσεις μέσω του ίντερνετ, στροφή προς πιο οικολογικές λογικές ακόμη και για την οικονομία. Αυτά όλα είναι τάσεις στο εξωτερικό. Κάτι είχε πει δειλά-δειλά ο Παπανδρ. πριν λίγα χρόνια αλλά είτε δεν ακούστηκαν είτε περιγελάστικαν. νομίζω επειδή δεν υπήρχαν άνθρωποι να στηρίξουν κάποιες τέτοιες ιδέες.

tractatus είπε...

Εχεις δίκιο για την τελευταία σου επισήμανση....αλλά υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο ΠΑΣΟΚ ως ικανή κρίσιμη μάζα που μπορούν πρώτα να μάθουν και μετά να πιστέψουν στην καινοτομία αυτών των ιδεών; Εκεί είναι το πρόβλημα...γι' αυτό και αύριο που θα ανέβάσω ολοκληρωμένο το άρθρο οι προβληματισμοί τίθενται κατά την άποψή μου πιο ξεκάθαρα...θα χαρώ να σε ακούσω και να συζητήσουμε....

Homo Sapiens είπε...

Καλησπέρα Ελένη,

Καλή η επιλογή του κειμένου προκειμένου να ψηλαφίσουμε λιγάκι τον αποκαλούμενο μεσαίο χώρο..με την αυριανή σου ανάρτηση θα κάνουμε και τη σχετική συζήτηση. Επίσης, διάβασα με ενδιαφέρον την εξαιρετική συζήτηση στο πολύ καλό ιστολόγιο του greek rider...
Πάντως, εδώ και δύο μήνες που έκανα το blog και γυροφέρνω στην blogoγειτονιά ανακαλύπτω ότι υπάρχει ένα πλούτος ιδεών και σκέψεων που απαιτεί μία ορθολογική (μάλλον γρίφος είναι) διαχείριση του ελεύθερου χρόνου...Τι να πρωτοδιαβάσεις? :)
Μήπως πρέπει να γράψουμε ποστάκιμε αυτό το θέμα?
have a nice weekend!

katerina είπε...

Ελένη μου, καλό μήνα, καλή Ανοιξη, σκληρή εποχή βέβαια, αλλά θα την αντέξουμε και αυτή....
Το κέντρο, ο μεσαίος χώρος, ανύπερκτος Ελένη μου. Όπως και ο ...Κοτζιάς άλλωστε. Η λογική, της ....έρευνας αγοράς για το τι ζητάει ο ...πελάτης ψηφοφόρος είναι πέρα για πέρα λάθος. Το όραμα δεν είναι ουτε γιαούρτι, ούτε σερβιέτα, να δουμε αν ο κοσμος το αγοράζει με γευση ροδάκινο ή ...με φτερά αντιστοιχα.
Κανείς, πουθενά δεν ψάχνει μια μικροδιαχειριστική προσέγγιση των πραγμάτων. Όλοι ψάχνουμε κάτι να ταυτιστούμε, πολιτικά, ηθικά, αισθητικά. Τα ζητήματα μικροπολιτικής, που με τέτοια ....αδεξιότητα διαχειρίστηκε και στην προηγούμενη και στην νυν καριερα του, ο συγγραφέας, έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες.
Τι θέλουμε να κάνουμε πρέπει να πούμε, τον προορισμό πρέπει να προδιαγράψουμε, και μετά ο δρόμος θα βρέθει.
Αχ, δεν ήθελα να ξεκινήσω έτσι την Ανοιξη στο blog σου, αλλά ρε Ελένη ο Κοτζιάς και οι σοφιστείες τους με ξαναγυρίζουν σε πολύ ....χειμωνιάτικα σκηνικά.

tractatus είπε...

Κατερίνα μου Καλή και όμορφη άνοιξη...εξάλλου ο μήνας ο 'σκληρός' πέρασε....

Ακούω με προσοχή τις επιφυλάξεις σου ή τις βεβαιότητές σου...ωστόσο το άρθρο, έχει και συνέχεια και καλύτερα να το διαβάσεις ολόκληρο....
Επίσης, απο τη πρώτη στιγμή σκέφτηκα οτι δεν ψάχνουμε για προϊόν που λες κι εσύ αλλά...αλλά Κατερίνα μου χωρίς εμπειρογνωμοσύνη του ποιοί είμαστε και που πάμε δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα...Εχθές άκουγα μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου στον τύπο -ημέρα ελεύθερης έκφρασης σήμερα- και φυσικά όταν απευθύνεσαι κάπου λαμβάνεις υπόψη σου σε ποιούς και γιατί απευθύνεσαι...ίσως ένα είδος αυτολογοκρισίας, λοιπόν. Γι' αυτό μη βιάζεσαι εξαιτίας παλαιών συμπερασμάτων....η ανάρτηση δημοσιεύεται σήμερα και γι' αυτό έχει σημασία να την κρίνεις τώρα για το δεδομένο θέμα και στη δεδομένη συγκρυρία....Θα χαρώ να επανέλθεις...θυμάσαι το post μου περι διαφωνίας; Εγω σε αυτό θα επιμείνω...Διαφωνούμε μεν συζητάμε δε...:)

tractatus είπε...

πασχάλη, έχεις δίκιο για αυτό που σκέφτεσαι οτι δεν έχουμε χρόνο...επίσης, πολλές φορές συναντώ παραποιημένα κείμενα ή συρραφές κειμένων που εν τω συνόλω τους φαίνονται οτι κάτι θέλουν να πουν αλλά τελικά είναι απλά μονόλογοι κάποιων που αποκτούν αυθυπαρξία μέσα απο αυτή τη διαδικασία.
Σαφώς υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρονται κείμενα αλλά η γνώση τα ξεχωρίζει και τα κάνει ενδιαφέροντα ακριβώς γι' αυτό....γεγονός φυσικά που διασταυρώνεται απο το είδος των σχολίων που μπορεί ν' ανταπεξέρχεται ο συγγραφέας....φυσικά εσυ και ο greek rider είστε μια πολύ ευχάριστη σχεδόν έκπληξη θα έλεγα τόσο για τα θέματα που ανεβάζετε όσο και για την επαρκή ανάλυσή τους. Επίσης, τα σχόλιά σας δείχνουν οτι αφιερώνετε χρόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εποχή του 'αρπα κόλα' και 'βάλε μια απ' όλα' που διανύουμε...βλέπεις το διαδκτυο βοηθάει και σε αυτό.:))

αντωνης είπε...

Ελενη εννοεις την εκπομπη της Φλεσσα με το Δημου και το Μανδραβελη ή κατι αλλο;

Καλημερα

Θα επανελθω αργοτερα οταν μπει ολοκληρο το αρθρο.

tractatus είπε...

Αντώνη, να αυτή εννοώ ακριβώς. Και φυσικά σε περιμένω να επανέλθεις σε λίγο...:))))

αντωνης είπε...

Καλησπερα.
Διαβασα προσεκτικα το αρθρο, να σημειωσω οτι η εφημεριδα αυτη μου αρεσει γενικοτερα. Ειναι απο τις ελαχιστες που θα παρω οταν τυχει να αγορασω εφημεριδες, που το κανω σπανια πλεον.

Κοιτα, εχει ορισμενα σωστα σημεια και γενικοτερα δεν θα διαφωνησω με κατι απο οσα γραφει. Αλλά Ελενη μου, ειναι πολυ θεωρητικος για μενα ο Κοτζιας.
Αυτο που λειπει σημερα ειναι οι ξεκαθαρες προτασεις για τα προβληματα που εχει ο κοσμος. Το εχω ξαναπει και με αλλες αφορμες, πρεπει για να γινει καποτε αξιοπιστο το ΠΑΣΟΚ (γιατι νιωθω οτι τωρα δεν ειναι τοσο, ωστε να πεισει και παλι τον κοσμο) πρεπει να βγει και να πει στον κοσμο τι ακριβως θα εκανε αν κυβερνουσε. Σε ολα τα θεματα, πως θα τα αντιμετωπιζε.
Παραδειγματα υπαρχουν ενα σωρο.
Ας πω μερικα
-Πρωτα απο ολα το Περιβαλλον.
-Τι θα εκανε για την ακριβεια, η οποια πλεον εχει παρει πολυ ανησυχητικες διαστασεις.
-Τι θα εκανε για να περιορισει τη ληστρικη επιδρομη των τραπεζων; Ολα στην Ελλαδα, κινουνται με τα τραπεζικα δανεια. Απο εμας με τα χαζο-δανεια καλυψης δηθεν "αναγκων" μεχρι τις μεγαλυτερες επιχειρησεις, ολα ειναι χρεωμενα. Οταν δεν στηριζεσαι στα ιδια κεφαλαια, τι αραγε μπορει να περιμενεις ως χωρα;
-Τι θα εκανε για την κατασταση στην Παιδεια, στην Υγεια.
-Τι προτεινει για τον εκσυγχρονισμο του κρατικου μηχανισμου.
-Ποια η θεση του για τους αγροτες και τα προβληματα που αντιμετωπιζουν.
-Πως θα προσπαθουσε να περιορισει τα φαινομενα διαφθορας παντου.
Και τοσα αλλα.

Να βγει επιτελους και να πει ποιο ειναι το σχεδιο του για τη χωρα. Η οποια δεν βαδιζει πουθενα.
Ας αποφασισουμε επιτελους τι θελουμε ή τι μπορουμε να κανουμε στα πλαισια της παγκοσμιοποιησης και ας βρεθει ενα σχεδιο για το πως θα το πετυχουμε αυτο. Δεν υπαρχει καμια πυξιδα για τιποτα. Ολα φαινονται σα να κινουνται μονα τους, ερημην αυτων που θα επρεπε να αποφασιζουν.
Και μενουν να αποφασιζει για την πορεια μας η οικονομια και οχι η πολιτικη. Αλλά ποια οικονομια; Η παρασιτικη και η παραοικονομια;

Αληθειες πιστευω οτι θελει ο κοσμος πλεον. Βαρεθηκε και τα μεγαλα και κουφια λογια και τις πολλες υποσχεσεις.

Ουτε υπαρχουν πλεον πολλοι ανθρωποι που πιστευουν σε ιδεολογηματα. Και τι θα πει δεξια και αριστερα σημερα; Αλλωστε στην Ελλαδα "ο,τι δηλωσεις εισαι". Απο που και ως που ας πουμε το ΚΚΕ ειναι αριστερα;;;

Και φυσικα ολα αυτα δεν μπορει να τα πετυχει ενα κομμα αν δεν ξεκαθαρισει επιτελους τι θελει. Και με ποια προσωπα θα το πετυχει αυτο. (δεν μπορει να εχει στις ταξεις του ανθρωπους που πλουτισαν απο την ενασχοληση με την πολιτικη) Δυστυχως δεν ειμαι αισιοδοξος Ελενη.
Ο Παπανδρεου κατι προσπαθει να κανει, αλλά νομιζω οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι πλεον σε πολυ μεγαλο τμημα του σαπιο.
Θα επρεπε να εχει ηδη προχωρησει με πιο γοργα βηματα και με σαφη προσανατολισμο.
Ιδωμεν...

αντωνης είπε...

Σορι για το σεντονι, αλλά δεν γινοταν αλλιως.
Παρεπιπτοντως, πολυ ωραια η χθεσινη εκπομπη.

katerina είπε...

Ελένη μου, στο είπα, ....με γλύκα σε σένα και θυμό για τον Κοτζιά. Και κοιτα πλάκα, κάθε φορά που διαβάζω οτιδήποτε δικό του, ας όψονται οι φίλοι γιαυτό καλή μου, επιβεβαιώνει την πρώτη μου εντύπωση.
Πάντα πολιτικάντης της δεκάρας και της αρπαχτής, πάντα ιστοριογράφος θεατής και ποτέ ....δράστης τρομάρα του....
Και τώρα τι κάνει Ελένη μου, μας ζωγραφίζει τον δρόμο για που;;;
Ποιο είναι το όραμα του ΠΑΣΟΚ σήμερα;;; Η εκλογική άνοδος;;; Μα για άλλη μια φορά ο δρόμος είναι λάθος γιατί δεν υπάρχει προορισμός.
Ο Κοτζιάς και όλοι οι πολλοι Κοτζιάδες αυτού του ταλαίπωρου ...χώρου, και είναι πολλοί, πάρα πολλοί, στο ίδιο έργο θεατές. Σκιτζήδες ....χειρούργοι, που περιφέρουν την πραμάτεια τους και ταλαιπωροι...ποδηλάτες την αγοράζουν.
Ο κόσμος τους φωνάζει που είναι το φεγγάρι, κι αυτοί κοιτάνε το δάχτυλο.
Αριβίστες του κερατά, που νομίζουν ότι η πολιτική φύεται στις γλάστρες της βεράντας τους κι όχι στον δρόμο.
Αχ, Ελένη μου, δεν συνεχίζω. Και δεν το ξαναδιαβάζω, γιατί σε αγαπάω και η αστική μου ευγένεια θα προσπαθήσει να μην στενοχωρήσει την φιλενάδα μου, και μπορεί και να το ...σβήσει.
Εσένα σε αγαπάω πολύ, αυτόν πάλι.....
Σταθερά, και είναι από τα λίγα σταθερά που έχω σε αυτόν το βίο.

tractatus είπε...

Αντώνη όντως καλή ήταν η χθεσινή εκπομπή...όσο για το σεντόνι μια χαρά...συζήτηση κάνουμε και σε αυτά που γράφεις εκτενώς θα συμφωνήσω....το να κάνεις, όμως, μια πραγματογνωμοσύνη σε ποιούς απευθύνεσαι δεν είναι άχρηστο, κατά τη γνώμη μου. Φυσική και δεν λύνει θέματα όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ανεργία, τα δάνεια των επιχειρήσεων και όσα πολύ σωστά αναφέρεις....αλλά αυτή είναι δουλειά του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν σχεδιάζεται χωρίς μιαθεωρητική προσέγγιση...ακόμα κια η πράξη θέλει θεωρία...για να έχει εφαρμογή...
Σήμερα και, δεν είναι τυχαίο αυτό Αντώνη, τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη ως προς την αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία τείνουν να αλλάζουν...μόλις εχθές 'έπεσε' και το κάστρο του κόκκινου Δημάρχου του Λονδίνου, πιο πριν η Ρώμη...τι έχει μείνει λοιπόν; Η Ελλάδα κι ένα κόμμα εξουσίας δεν πρέπει τελικά πριν σχεδιάσει να δει σε ποιούς απευθύνεται και γιατί; Απο την άλλη μεριά ανήκουμε σε μια Ευρώπη που ενδεχομένως να συμπαρασύρει πράγματα που θα πρέπει να τα ζυγίσουμε εκ νέου μιάς και οι προκλήσεις της εποχής είναι διαφορετικές.....αλλά πρώτα πρέπει να δούμε τα του οίκου μας...
Αντώνη μου έχω κι εγω επιφυλάξεις όπως όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι στο χώρο κι έχω απογοητευτεί, επίσης, απο σειρά πραγμάτων, προτάσεων, λειτουργιών κ.λ.π. και αυτό έχει κρατήσει πολύ και το ξέρουμε όσοι πράγματι νοιαζόμαστε για τον Πολίτη και δεν λιβανίζουμε κανένα...θέλω κι εγω αποδεικτικά στοιχεία, όπως εσύ...αυτό, όμως, δεν σημαίνει οτι δεν προβληματιζόμαστε, δεν αναλογιζόμαστε τι ακριβώς είναι αυτή η 'κινούμενη άμμος' που θα αναδείξει ενδεχομένως ένα νέο μανιφέστο...το μελετάμε, το καταγράφουμε και το σκεπτόμαστε και όλες οι γνώμες είναι ανοικτές και συζητήσιμες, φθάνει να είναι ισορροπημένες και λογικές...

tractatus είπε...

Katerina μου, χαλάρωσε...είπαμε "Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός" και αυτός πέρασε...έτσι σ'ευχαριστώ κατ'αρχήν που χωρίς κέφι σχολίασες αλλά με γλύκα και αγάπη...ωστόσο, μου σχολίασες πάλι το πρόσωπο και όχι το δια ταύτα κι επομένως σέβομαι οτι δεν σε ενδιαφέρει να δείς αν αυτό το κείμενο έχει έστω και μια μικρή αλήθεια που θα έπρεπε να τη λάβουμε υπόψη όχι για την άνοδο βρε Κατερίνα μου....αν και για κόμμα εξουσίας μιλάμε κι αυτό δεν είναι κάτι που δεν θα κάνει ακόμα και ο cool Alexis αν έχει αυτά τα ποσοστά....όχι λοιπόν, για την άνοδο αλλά γι' αυτό το νέο σκηνικό το ρημάδι που θάλεγες κι εσύ που πάει να διαμορφωθεί...και εγω εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου γιατί αυτά που περιγράφει ο Κοτζιάς δεν είναι πολιτικάντικα αλλά ουσιαστικά στο χάρτη της πολιτικής και της ανακατάταξης της πολιτικής....Δεν ξέρω τι γνωρίζεις και λες: "Πάντα πολιτικάντης της δεκάρας και της αρπαχτής, πάντα ιστοριογράφος θεατής και ποτέ ....δράστης τρομάρα του...." αλλά εγω προσωπικά κάθε φορά που διαβάζω ένα κείμενο διαβάζω το κείμενο κι όταν δεν συμπαθώ κάποιον ακόμα προσπαθώ να δω αν έχει κάτι που μπορεί και να είναι σωστό....όχι με το ζόρι αλλά επι της ουσίας...
Κι επι της ουσίας το συγκεκριμένο άρθρο έχει σωστά σημεία....αλλά σέβομαι -όχι απο αστική ευγένεια αλλά απο απλό σεβασμό στο θυμό σου-και δεν επιμένω να ξανασχολιάσεις βέβαια...εννοώ το άρθρο....

αντωνης είπε...

Ελενη, οι αναλυτικες προτασεις ενος κομματος εξουσιας δειχνουν και σε ποιο δρομο θελει να βαδισει. Οπως πχ η προεκλογικη θεση οτι θα φορολογηθουν τα αδιανεμητα κερδη των επιχειρησεων (ή κατι παρομοιο).
Οταν ομως ρωτησαν για το ασφαλιστικο, και ο Παπανδρεου απαντα γενικολογα οτι "λεφτα υπαρχουν" ας το κανει πιο συγκεκριμενο. Θα τα παρω απο κει και θα τα δωσω εκει.
Εδω κοντευουν να εξαφανιστουν τα μεσαια στρωματα της οικονομιας και να μεγαλωσει δραματικα η αποσταση φτωχων-πλουσιων. Και για ολα αυτα ευθυνεται και το ΠΑΣΟΚ, γιατι δεν ειχε τους μηχανισμους να ελεγξει την αγορα τοτε που ηρθε το ευρω. Και ηταν τοσο απλο.

Φυσικα και προβληματιζομαστε και γι' αυτο και συζηταμε. Μπας και βελτιωθει κατι.

tractatus είπε...

Αντώνη,...συμφωνώ-συμφωνώ-συμφωνώ. Μαζί σου είμαι κι εγω αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα του άρθρου :)
Ομως, καταλαβαίνω οτι πολύ δίκαια κι εσύ κι η Κατερίνα(εκείνη έχει και μια αρνητική στάση για τον Κοτζιά ΟΚ...) αγωνιάτε για την ουσία της ΠΡΑΞΗΣ και όχι της γενικολογίας...και η ΠΡΑΞΗ δεν φαίνεται απο αυτά τα κείμενα που καταγράφουν αλλά δεν προτείνουν, που αναλύουν αλλά δεν δρούν...το καταλαβαίνω αυτό. Κι έχω κι εγω την ίδια αγωνία για το αύριο....όχι το δικό μου αλλά το δικό μας όλων ανεξαιρέτως...αλλά πρέπει να γίνουμε κρίσιμη μάζα για να αλλάξουμε τη παγωμάρα αυτού το εκλογικού σώματος που αν μη τι άλλο έχει ιδέες και είναι πολιτικοποιημένο αλλά κανείς δεν το αξιοποιεί όπως πρέπει και σε αυτό καταλήγει και το άρθρο: "Όμως, κάτι τέτοιο απαιτεί διαφορετικές συμπεριφορές από την αντιπολίτευση και πολιτικές προτάσεις που να απευθύνονται σε αυτά τα ιδιόμορφα πολιτικοποιημένα τμήματα. Έναν λόγο που να πείθει ότι αξίζει μια νέα αρχή, μια επανασύνδεση με την πολιτική σκηνή και μια επαναδραστηριοποίηση"...

OnWine είπε...

Βρε Ελένη, οσο και να προσπάθώ να είμαι... καλός, ολο και κάποια ανάρτηση τέτοιου τύπου βάζεις... και δεν με αφήνεις!

Μα τι λέμε τώρα! Παίρνουμε μιά a priori θέση, και κάνουμε τα ...αδύνατα δυνατά να την ...αποδείξουμε, με επιχειρήματα τραβηγμένα, οχι απ' τα μαλλιά, αλλά...

Εγώ, παλιά, ήξερα οτι τα πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων, και όχι τα ...δεδομένα από τα συμπεράσματα!

Διαβίβασε τα συγχαρητήριά μου στον συγγραφέα... του συνιστώ θερμά να ασχοληθεί με το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας, ή αν είναι "πολιτικά δρων" (και όχι απλά... αναλυτής) με συνταγές μαγειρικής!

Καλή όρεξη...

tractatus είπε...

Σχολιαστή, καλωσόρισες. Δεν ξέρω γιατί προσπαθείς να είσαι καλός....είσαι κακός;
Ανέβασα ένα post για συζήτηση...λες την άποψή σου χωρίς να χρειάζεται να γίνεις κακός ή καλός...απλά συμφωνείς ή διαφωνείς επι του κειμένου...έτσι απλά.

Ως προς τον συγγραφέα δεν ξέρω τι του συστήνεις αλλά στο συγκεκριμένο κείμενο ανάλυση δεδομένων γίνεται, τα συμπεράσματα εννοούνται απο την ανάλυση και η ανάλυση δεν οδηγεί κατ' ανάγκη στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε σειρά συσχετισμών που έχουν να κάνουνε με την ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων...δλδ αν δεν σκεφτόταν ένα κόμμα εξουσίας ποιό είναι το εκλογικό σχήμα που έχει προκύψει σήμερα μέσα απο την ιστορική εξέλιξη αλλά και τη συγκεκριμένη συγκυρία τι κόμμα εξουσίας θα ήταν που δεν θα υπολόγιζε πολιτικά κάποια ζητήματα ακριβώς για να διαμορφώσει πρόταση...δλδ αυτά δεν γίνονται πουθενά αλλού μόνο ο Κοτζιάς τα κάνει;

Αυτή τη στιγμή η Αριστερά και τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν υποστεί τεράστια ήττα...όλα αυτά χρήζουν ανάλυσης δεδομένων και θα πάρει χρόνο ο επαναπροσδιορισμός του τι είναι αριστερά σήμερα όπως και αν τελικά είναι η αριστερά η απάντηση σε αυτό που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται το εκλογικό σώμα.
Η ανάρτηση του κειμένου αυτού αυτό το νόημα είχε και πραγματικά λυπάμαι που αντί να συζητάμε για το θέμα συζητάμε για το άτομο και του κάνουμε και συστάσεις εκ του μακρόθεν....

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να συζητάμε γιά το θέμα... το θέμα απλά δεν υφίσταται, ειναι λυμμένο γιά την Ελλάδα... η δεξαμενή ψήφων γιά οποιο κυβερνών κόμμα είναι μία.... αλλά αφού θέλεις...

Η σύγκλιση προς το κέντρο (δηλαδή η επιδίωξη αντλησης ψήφων από τον κεντρώο χώρο) απορρίπτεται επειδή, κατά τον συγγραφέα, είναι συμφέρουσα ...για την ΝΔ! Χωρίς να επιχειρείται εκτίμηση του μεγέθους των "μετακινουμένων κεντρώων" ψηφοφόρων, ο σοφός συγγραφέας τους ...χαρίζει στην ΝΔ, αποφασίζοντας οτι η επιδίωξη πρόσκτησής τους είναι... επιβλαβής γιά το ΠΑΣΟΚ!!!!! Και ως εκ τούτου... ας αντλήσει ψήφους από την "μεγάλη δεξαμενή εκτός πολιτικής γεωγραφίας" που είναι οι νέοι ψηφοφόροι και οι ψηφίζοντες ...λευκό!!!!

Μα, Ελένη μου, όλες, ΜΑ ΟΛΕΣ οι αναλύσεις, μετρήσεις κλπ. θεωρούν την κεντρώα "δεξαμενή" σαν την μεγαλύτερη όλων, και αυτή είναι που καθορίζει τελικά τον νικητή στο δικομματικό μας (θελουμε δε θελουμε) σύστημα. Αυτήν προσέλκυσε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και με θυσίες το 1977 ο Ανδρέας, γιά να καταφέρει να γίνει το ΠΑΣΟΚ εξουσία... αυτή έχασε με τα σκάνδαλα.... αυτή ξανακέρδισε ...και σ' αυτή ΚΑΙ ΜΟΝΟ στηρίχτηκε η διακυβέρνηση του ακατανόμαστου (διάβαζε Σημίτη)... και αυτή εδωσε την νίκη στην ΝΔ!

Και έρχεται ο συγγραφέας, προφανώς γιά να εξυπηρετήσει διά της διατεταγμένης ανάλυσης την προειλημμένη απόφαση του "σοφού" αρχηγού σας, να στραφεί... αριστερά!!!! Και να χαρίσει τον κεντρώο χώρο στην ΝΔ.!!!

Επειδή, Ελένη μου, εχω συνηθίσει να λέω τα σύκα σύκα... θα σου επαναλάβω οτι αυτά είναι πολιτικές βλακείες (επιεικώς και λόγω... σεμνότητας) και απορώ πως έξυπνοι ανθρωποι σαν και εσένα, τα προβάλλουν προς συζήτηση... Με κάτι τέτοιες ανοησίες θα κρατήσετε την ΝΔ καμιά 10ριά χρόνια στην εξουσία!

Τώρα... θα επιμείνω και στις συστάσεις ...εκ του μακρόθεν(!!!?? -ε... δεν προτίθεμαι να τον συναντήσω γιά να του τα πω... αόπ κοντά!!!). Λοιπόν.... μαγειρας... με συνταγές... αυτό είναι το ταλέντο του, επιμένω! Τώρα, αν εσείς τέτοια κείμενα τα θεωρείτε πολιτική ...ανάλυση, εγώ τα λέω ...συνταγές ήττας. Πέραν δε αυτών, το κείμενο δεν είναι μόνο ανόητο, είναι και κακογραμμένο...

tractatus είπε...

Σχολιαστή κατ' αρχήν σε ευχαριστώ γιατί πράγματι καταλαβαίνω οτι μπήκες στον κόπο να προβείς σε ανάλυση κι αυτό εξαιτίας της καλής γνώμης σου για το blog μου κι εμού προσωπικά μέσα απο τις αναρτήσεις αλλά και τα σχόλια, κυρίως που έχουμε ανταλλάξει...και πραγματικά σε ευχαριστώ γι' αυτό.

Επι του κειμένου έχεις δίκιο που θίγεις το θέμα της μετακίνησης των 'κεντρώων' ψηφοφόρων...όμως, τελικά βρε σχολιαστή τι και ποιός είναι κεντρώος σήμερα; Είναι ο ίδιος κόσμος με το 77, είναι ο ίδιος με το 93; ΄
Απο την άλλη μεριά θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα οτι διαμορφώνεται αυτή η νέα πολιτική γεωργαφία που έχει να κάνει με ψηφοφόρους που απέχουν ή ρίχνουν λευκό αν και πολιτικοποιημένοι...κι αυτό το λέω λόγω προσωπικής μου εμπειρίας και συνδιαλλαγής με άτομα ηλικίας μεταξυ 28-35 χρονών που πολύ συνειδητά απέχουν εξαιτίας της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης και της δυσαρέσκειάς τους απέναντι σε όλα τα κόμματα αλλά με στραμένη την ελπίδα στην αριστερά κι αυτό γιατί η αριστερά θεωρείται ακόμα εκείνη η ιδεολογική τάση που 'κοιτάζει' τον αδύναμο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο κ.ο.κ. και ήδη μια τέτοια νέα τάξη νεόπτωχων νέων, ανέργων, επιστημόνων έχει δημιουργηθεί και αν μη τι άλλο είναι αρκετοί απο αυτούς θα κληθούν να αναλάβουν τα Κοινά της χώρας κάποια στιγμή....και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ακριβώς για να επιλέξουν.

Αυτό δεν ξέρω αν είναι μια ταύτιση με προειλημένη απόφαση όπως λές όταν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά γίνονται αποκλίνουσες κι όχι συγκλίνουσες...παρά το γεγονός οτι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων επιθυμεί τη συνεργασία και ως προς αυτό το κομμάτι ο συγγραφέας δεν έχει πάρει θέση υπέρ επομένως δεν προδικάζει επιθυμίες...τουναντίον στρέφεται σε κάτι που οι αναλύσεις δεν εστιάζουν...και αυτό προτείνει έμεσα και στο ΠΑΣΟΚ να κάνει...


Δεν ξέρω αν είναι συνταγές όλα αυτά όπως λες...για την μαγειρική του συγγραφέα, επίσης, δεν γνωριζω ...ίσως εσύ κάτι παραπάνω απο μαγειρική να ξέρεις ακόμα κι απο εμένα που συχνά μαγειρεύω για άλλους....
άλλωστε ανέκαθεν οι καλύτεροι μάγειρες ήσαν άνδρες...πώς αλλιώς οι γυναίκες σήμερα στο κοινοβούλιο θα ήσαν μόλις το 25% ή μήπως λιγότερο; :))

OnWine είπε...

Ξέρεις, Ελένη, οτι τα κόμματα, πέραν ιδεολογιώ, είναι οργανισμοί διεκδίκησης της εξουσίας... και είναι υποχρέωσή τους να στραφούν προς εκεί οπου η δεξαμενή των ψηφοφόρων, θα τους εξασφαλίσει τη νίκη... και ναι... καμμιά φορά, και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... και τα "αγίασε" οταν ο Ανδρέας έκανε την στροφή προς το Κέντρο, με τις γνωστές ...συνέπειες γιά την αριστερή του φυσιογνωμία... αλλά με κέρδος την ανοδο στην εξουσία.

Με εξοργίζουν λοιπον οσοι θελουν να αγνοούν αυτό, για διάφορους λόγους, πολλές φορές (οπως τώρα) απόλυτα ιδιοτελείς....

Κεντρώοι, Ελένη μου, υπήρξαν... υπάρχουν και θα υπάρχουν... χωρίς αυτό να σημαίνει ιδεολογία, και βέβαια, χωρίς να σημαίνει κοινή ιδεολογία στο πέρασμα του χρόνου...

Επιμένω, λοιπόν στην ...ανοησία του αρθρου (ισως οχι του συγγραφέα, διαβλέπω... εντολή) που ουσιαστικά ΄θεωρητικοποιεί το "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"... και που χαρίζει (με ποιό δικαίωμα, αραγε?- γιατί την σκοπιμότητα την γνωρίζουμε) την
μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικών μετακινούμενων ψηφοφόρων στην ΝΔ...

Οσο γιά τον Συν... ματαιοπονείτε, Ελένη... μετρήστε τα... κουκιά, και θα δείτε... εκτός αν οι σοφοί τύπου Κοτζιά πιστεύουν οτι ο Συν θα κρατήσει το 15-17% μεχρι τις εκλογές, εγώ δεν του δίνω πάνω από 10% το πολύ...

Αρα... αφού αρνείστε να ακολουθήσετε τις ...διαλυτικές συμβουλές μου (!!)... μην χάνετε το θάρρος σας, αλλάξτε ΣΥΝΤΟΜΑ αρχηγό και ακολουθείστε το αλάνθαστο ...ενστικτο του Αντρέα, και αφήστε τις αριστερές ...κορώνες, στροφές κλπ. γιά εκείνους που θέλουν το κόμμα σας τρίτο και... καταιδρωμένο...

Βρε... σαν ΠΑΣΟΚος τα είπα!!!

maika είπε...

salomiiiiiiiiiiiiii
δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σε βρίσκω!!!
πάρα πάρα πολύ!!
δεν κυκλοφορώ όπως παλιά στη μπλογκογειτονιά (λόγοι πολλοί και διάφοροι...βράστα...) αλλά όποτε θα τα καταφέρνω θα σου ΄ρχομαι να σε διαβάζω (ε κι ό,τι καταλάβω...)
...ετοίμασε και κανα ουζάκι!!!
πολλά πολλά φιλιά!!

Ανώνυμος είπε...

Ελένη στο δια ταύτα του κ. Κοτζιά θα απαντούσα με το παρακάτω απόσπασμα από παλιότερο δημοσίευμα της ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ: "Δεν μπαίνω εδώ στο πως τα 2 κόμματα της αριστεράς, διαχειρίζονται την διαμαρτυρία και αν θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν περισσότερο την ολοένα και βαθύτερη αντίθεση προς την σημερινή κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα. Είναι άλλο θέμα.
Θα μείνω σε όσους λένε (μήπως επειδή απλά δεν είναι κυβέρνηση;) ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Πως έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο και χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές.
Αν λέτε ότι έχετε έτοιμη πρόταση διακυβέρνησης, δύσκολα θα σας πιστέψει ο κόσμος. Μετά από τόσα στραπάτσα, κατάλαβε ότι είναι τρικ.
Ο κόσμος καθημερινά βιωματικά αποδομεί το κυρίαρχο μοντέλο και πρέπει να τον ακολουθήσετε.
Μέσα από την αποδόμηση, θα έρθει η οικοδόμηση ενός ευρύτερου κινήματος που θα κλονίσει στερεότυπα, αξιώματα, θα ζητήσει ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο κοινωνικής ζωής και τελικά θα εκφραστεί ως πρόταση όχι απλά διακυβέρνησης, αλλά ριζικής πολιτικής αλλαγής.
Σίγουρα λάθη του πρόσφατου ριζοσπαστικού παρελθόντος, πρέπει να συνυπολογιστούν, όμως χωρίς έμπνευση κανείς δεν πάει μπροστά.
Αν έχετε την έμπνευση, τότε και αυτοί που σήμερα κατακρίνετε ως απλά κινήματα διαμαρτυρίας (κάτι σαν τους "Λουδίτες", ας πούμε) θα σας ακολουθήσουν με τον τρόπο τους.
Αν θέλετε την Διακυβέρνση ως ένα ρετουσάρισμα, δυστυχώς μόνο στη φθορά του άλλου μπορείτε να ελπίζετε και αυτό είναι κακό για τον τόπο!
Είστε σε θέση να αποδομήσετε αυτά τα αξιώματα και τις κυρίαρχες λογικές που μιζεριάζουν τις ζωές των πολλών, καλύτερα από τα κατ' εσάς αναποτελεσματικά "κινήματα διαμαρτυρίας"; Απαντείστε στον εαυτό σας!"
http://tsouknida.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

tractatus είπε...

σχολιαστή πολύ ορθολογικός και εμπειρικός ο σχολιασμός σου...και βέβαια αναγνωρίζεις τελικά κι εσύ οτι θα πρέπει τα κόμματα ως οργανισμοί εξουσίας να αναλύουν προς τα που θα σταφούνε...άρα η ανάλυση καλώς γίνεται....άλλο αν δεν συμφωνείς με το περιεχόμενο της ανάλυσης και αυτό φαίνεται βέβαια ολοκάθαρα και γι' αυτό σε ευχαριστώ που εστίασες στο κείμενο περισσότερο απο το πρόσωπο...έχει σημασία για τη συζήτηση αυτό...
Ξέρεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κοινωνία πάσχουμε πολλές φορές απο τις αιχμές, τα συντροφικά μαχαιρώματα, τις μπηχτές, τις προσωπικές κόντρες, τις προσωποποιήσεις και τελικά πολλές φορές δεν ακούμε καν τι λέει ο άλλος αλλά ποιός το λέει...ακόμα και κάτι σωστό δλδ να πει...εμείς το απορρίπτουμε εκ προϊμίου...ίσως είναι οτι έχουμε παραγνωριστεί, ίσως αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης γενικότερα....

Πάντως ίσως περισσότερο απο ποτέ τώρα όλες αυτές οι ταμπέλλες να πρέπει να αναθεωρηθούν, να μεταλλαχθούν, να επανεξεταστούν...και σε αυτό δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση στα υπάρχοντα, ίσως και μια δεύτερη...αλλά πράγματι τη συγκυρία δεν την αποφασίζουμε εμείς και φυσικά ούτε και ο συγγραφέας που όχι δεν πιστεύω οτι γράφει 'κατά παραγγελία' όπως λές...οι 'κατά παραγγελία' γράφουν συνήθως στις μεγαλοφυλλάδες και είναι κατά καιρούς και στα παράθυρα ή εν γένει αυτοπροβάλλονται κι αυτό δεν το έχω δει προσωπικά στον Κοτζιά...
Ο Κοτζιάς έχω την εντύπωση οτι είναι φιλοξενούμενος στο ΠΑΣΟΚ και δεν νομίζω οτι το ΠΑΣΟΚ γενικά αυτή τη στιγμή ξέρει ποιούς και γιατί τους θέλει μαζί του....επομένως θα συμφωνήσω και με το θέμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ που λες....
Οσο για το ΣΥΡΙΖΑ κι εγω στα ίδια ποσοστά προβλέπω να φθάσει...εξάλλου μέχρι το τέλος του χρόνου οι δημοσκοπήσεις θα έχουν μεταβληθεί αρκετά ως προς το 16%....

tractatus είπε...

maikούλα....με βρήκες...ναρχεσαι και να τα λέμε...θα μπώ ξανά στο blog σου...είσαι απο εκείνους που πάντα σκέφτομαι για κάποιους λόγους...ελπίζω όλα καλά και κάθε μέρα καλύτερα....αν θέλεις γράψε μου και email....:)))))))

tractatus είπε...

καπκουμ
"Μέσα από την αποδόμηση, θα έρθει η οικοδόμηση ενός ευρύτερου κινήματος που θα κλονίσει στερεότυπα, αξιώματα, θα ζητήσει ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο κοινωνικής ζωής και τελικά θα εκφραστεί ως πρόταση όχι απλά διακυβέρνησης, αλλά ριζικής πολιτικής αλλαγής" με αυτή σου την πρόταση τα έχεις περιγράψει όλα και δεν μπορώ παρά να συμφώνήσω απόλυτα μαζί σου....πολύ ώριμη καταγραφή και καίρια....Οπως στην ζωή προχωράς με πίστη και πεποίθηση στην αλήθεια σου που σαφώς είναι πέρα απο το ένστικτο και καταστάλαγμα ζωής και απο εκεί και πέρα φυσικά οι φυσικοί σου σύμμαχοι σε συναντούν....έτσι είναι και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα...θα μπορούσα φυσικά να πώ κι εγω πόσο απογοητευμένη είμαι κ.α. αλλά νομίζω οτι σιγά-σιγά πρέπει να περνάμε στις προτάσεις τουλάχιστον στο δικό μας πιστεύω και σε όσων απο τους γύρω μας εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε...σ' ευχαριστώ για την εξαιρετική παρέμβαση.

Greek Rider είπε...

@tractatus νομίζω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ποσοστά που έχει, πέρα από άλλους λόγους, επειδή έχει συγκεντρώσει πολλές τάσεις ανεξάρτητες οι οποίες δεν είχαν φωνή.

Παράλληλα σε έναν (με τα δεδομένα του 1980) νεοφιλελεύθερο κόσμο το λίγο πιο αριστερά του δεξιά δεν έχει λειτουργική σημασία.

Νομίζω οτι θα κερδίσει περισσότερο κόσμο αυτός που θα δώσει ένα όραμα για μεγάλες αλλαγές (που λόγω των συνθηκών μοιάζουν ουτοπικές).

Όμως, διεθνώς, βλέπω οτι η οικονομία της αγοράς χάνει έδαφος στο πεδίο των μαχών (περιβάλλον, ανισότητα, κρίσεις) και κάποια στιγμή σύντομα νομίζω οι πιο αριστερές απόψεις θα επανακάμψουν επίκαιρες.

Δες τα δημοσιεύματα της Καθημερινής της Κυριακής για την οικονομία, μου θύμισαν μοντέλα που είχαμε ξεχάσει εδώ και 20 χρόνια. Αισθάνθηκα σαν να διαβάζω την Αυγή ή την Ελευθεροτυπία ή την Le Monde.

Δεν ξέρω αλλά νομίζω οτι η τωρινή πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει το μέλλον με τα προβλήματα που ήδη αρχίζουν να φαίνονται.

Φοβάμαι μήπως η πολιτική στην Ελλάδα παραμείνει ή μετακινηθεί πιο δεξιά και μετά από κάποια χρόνια είμαστε πιο δεξιά από τους σημερινούς νεοφιλελεύθερους της δύσης;

Ειλικρινά προβληματίζομαι...

tractatus είπε...

greek rider...σωστά προβληματίζεσαι γιατί σαφέστατα μας ενδιαφέρει και μας επηρεάζει ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα αυτή η έκρηξη του νεοφιλελευθερισμού στην ΕΕ. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν στο ενδεχόμενο μιάς ανίσχυρης εν τέλει κεντροαριστεράς μήπως και η Ελλάδα συγκλίνει μια ώρα αρχύτερα σε αυτό το μοντέλο...
Θα συμφωνήσω με την πρώτη σου παράγμαφο για την αναγνώριση και προσέγγιση νέων κινημάτων...αυτό ταιριάζει με την τελική πρόταση του άρθρου σχετικά με την πολιτική γεωγραφία.
Διακρίνω όμως και μια αρκετά αισιόδοξη ματιά για το μέλλον μέσω των αντιδράσεων που υποστηρίζεις οτι δεν φαίνονται ακόμα...μακάρι να είναι έτσι...αλλά θα προλάβουμε να συντηρήσουμε και να μεγενθύνουμε, να ωριμάσουμε κινήματα πολιτικοποιημένων ατόμων που θα επιχειρήσουν την αντίστροφη μέτρηση...μη ξεχνάς ότι ηδη η οικονομία είναι δέσμια των καρτέλ και των πολυεθνικών και αυτό απο μόνο του σημαίνει οτι θα επιδιώξει και ίσως και να πετύχει νέα νεοφιλελεύθερα σχήματα παγκόσμια τα οποία δεν θα επιτρέψουν αυτή την ανατροπή....τα πράγματα πρέπει να γίνονται εγκαίρως αν θέλουμε να μη χάσουμε ένα τραίνο που δεν θα ξαναπεράσει...και πολύ φοβάμαι οτι το επόμενο που θάρθει μπορεί να μας βγάζει σε άλλους σταθμούς που κάποιοι θα έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν επειδή εμείς αργήσαμε...

Greek Rider είπε...

@Ελένη την δεκαετία του 1980 αυτοί ιδιωτικοποιούσανε και εμείς κρατικοποιούσαμε. Τώρα που αυτοί κρατικοποιούν εμείς ιδιωτικοποιούμε. Είναι τρομερή η καθυστέρησή μας αλλά μιας που γυρίζει πάλι η εποχή ας κάτσουμε εδώ που είμαστε για να συναντηθούμε και με τους άλλους που έρχονται προς την πλευρά μας, θα δεις οτι θα μας ξεπεράσουν γιατί ορισμένα σημαντικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στο τέλος θα είμαστε εμείς νεοφιλελεύθεροι και αυτοί σοσιαλιστές και αριστεροί.

tractatus είπε...

greek rider...οπότε πάλι θα είμαστε under construction και αποικία....:) δλδ κανόνες σε αυτό το κράτος και 'προληπτική' πολιτική δλδ πολιτική δεν υπάρχει; Μέτρο για το πόσο νεοφιλελεύθεροι ή σοσιαλιστές, επίσης; Και φυσικά όλοι θα χρεωθούμε ηθικά, οικονομικά, ιδιωτικά και δημόσια...πολύ φοβάμαι...αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα!

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα Ελένη,

Νομίζω ότι, είναι ανάγκη να κάνουμε μία συστηματική έρευνα, όχι τόσο για το ποιες κοινωνικές ομάδες συγκροτούν τη μεσαία τάξη ή τον φαντασιακό μεσαίο χώρο, αλλά για το τι επιδιώκουν και τι προσδοκούν οι συγκεκριμένες ομάδες. Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δίνει ορισμένα παραδείγματα εξόχως σημαντικά και κατάλληλα για στοχασμό. Δύο παραδείγματα...
π.χ. οι γάλλοι σοσιαλιστές του 35ώρου εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Γάλλων.
Οι Ιταλοί απορρίπτουν την Αριστερά και προκρίνουν τον μπερλουσκονισμό.

Έχω την εντύπωση ότι η Αριστερά τείνει να εκχωρεί (αν δεν το έχει κάνει ήδη) τον χαρακτήρα του μεταρρυθμιστή στην Κεντροδεξιά (άσχετα με το τι κάνει αυτή, δες την "μεταρρυθμιστική" επικοινωνιακή ηγεμονία της Ν.Δ), ενώ η ίδια επαγγέλεται αριστερές στροφές, δίχως μία συγκεκριμμένη μεταρυθμιστική agenda που να είναι αρκούντως ελκυστική για τη μεσαία τάξη, δηλαδή και εκλογικά ανταγωνιστική. Η μεσαία τάξη, όντως ριζοσπαστικοποιείται, αλλά ακόμα κι έτσ, η κεντροδεξιά μπορεί ακόμα - σε αρκετές περιπτώσεις - να θέλγει. Υπονοώ ότι η κατάσταση είναι πολυπλοκότερη και δυσκολότερη από μία απλή αριστερή στροφή, που αν γίνει με ενθουσιασμό και ταχύτητα μάλλον οδηγεί στον γκρεμό.
Νομίζω, ότι το διακύβευμα είναι η συγκρότηση μίας αξιόπιστης μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που μπορεί να προσφέρει λύσεις προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, συγκρουόμενη με κατεστημένα συμφέροντα και στην άλλη πλευρά αλλά, προσοχή, και στη δική της. Πρέπει, επιτέλους να ανακτήσει το χαρακτήρα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής δύναμης που εδώ καιρό - δικαίως ή -μάλλον- αδίκως- αποδίδεται στην Κεντροδεξιά.
Αυτά ως μερικές πρώτες σκέψεις...

tractatus είπε...

Πασχάλη έχεις δίκιο το θέμα είναι τι προσδοκά ο πολίτης του κέντρου γιατί το κέντρο απο μόνο του δεν έχει πλέον σαφή ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και οπότε έχει σημασία να δούμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορεί να προσδιορίζουν τον λεγόμενο 'μεσαίο χώρο' σήμερα.
Ως προς την μεταρυθμιστική πρόραση της Αριστεράς ακόμα κι εκεί τα πράγματα είναι συγκεχυμένα...νομίζω οτι πράγματι αυτή η 'κινούμενη άμμος' δεν έχει καν δείξει προς τα που πηγαίνει και γι' αυτό θα έλεγα οτι οι ψηφοφόροι που ενδεχομένως ονομάζονται κεντρώοι, άγονται και φέρονται- αναζητώντας ταυτότητα...
Ομως, τα κόμματα έχουν την δυναμική να προδιαγράψουν μια τέτοια πορεία και να δώσουν ελπίδα στον Ελληνα και στην Ελληνίδα έτσι ώστε να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του προς τη πολιτική και τους εκπροσώπους της; Πέρα απο τις σαφείς προτάσεις που χρειάζονται έχουμε ανάγκη και απο τα πρόσωπα....αλλά όσο τις ανασυγκροτήσεις τις αναλαμβάνουν τα ηδη φθαρμένα πρόσωπα δεν μπορώ να περιμένω και πολλά....:)
Απο την άλλη εχθές είδα και τον Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκα....γνωστό ύφος, γνωστές ιδέες, γνωστό στυλάκι, τείνει να γίνει ένα απολύτος γνωστό πρόσωπο που δεν θα ξεφεύγει καθόλου απο τα στερεότυπα που αντιπροσωπεύει....επομένως κανένα νέο....

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Βρε παιδιά, σας διαβάζω και ...ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω... Καλή η αριστερά, οι αναλύσεις... αλλά, πως να το κάνουμε, αλλο κόμμα και άλλο ...ομιλος προβληματισμού!

Καθε κόμμα, ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ, στόχο εχει την κατάληψη της εξουσίας... άλλο τώρα, αλλο στο προσεχές,αλλο στο απώτερο μέλλον! Γιατί ΜΟΝΟ μεσω αυτής εφαρμόζονται πολιτικές - η μη εφαρμοσμένη πολιτική θεωρία είναι σαν καλομαγειρεμένο κοτόπουλο αλλά ...στην κατάψυξη-Και γιά να το πετύχει αυτό, προσπαθεί να στρέψει ψηφοφόρους προς τις αρχές του (αν αριστερό) ή προς τις μη-αρχές του (ναι, λεβέντες, ΚΑΙ πρός τα εκεί)... και αν τα καταφέρνει, πλησιάζει τον στόχο... και τότε, ΤΟΤΕ ερχεται η μεγάλη στιγμή, που ο σκοπός ΟΦΕΙΛΕΙ να αγιάσει τα μέσα!!! Ναι, παιδιά, πως να γίνει! Με τον σταυρό (η το σφυροδρέπανο, ή οτι αλλο...) στο χέρι, εξουσία δεν υπάρχει, πάρτε το χαμπάρι!!!

Τότε λοιπόν, ο πολιτικός "ρεαλισμός" υποχρεώνει να στραφεί και αλλού, να "μαλακώσει" πολιτικές... ναι, βρε παιδιά, έστω προσωρινά!... να ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΨΗΦΟΥΣ!

Ο Αντρέας το '81 ψηφίστηκε από τους μισούς γιατί πίστεψαν οτι θα έκανε οσα ελεγε, και από τους αλλους μισούς γιατί πίστευαν οτι ΔΕΝ θα έκανε οσα ελεγε (αλλο αν τους πρόδωσε και τους δύο!)... και πέτυχε τον στόχο...

Αλλά ο Αντρέας είχε τον "Πρίγκηπα" του Μακιαβέλλι στο προσκέφαλό του (διαβάστε τον... δεν θα ...πεθάνετε ουτε τα αριστερά σας γονίδια θα μεταλλαχτούν- ο ίδιος ήταν βαθειά δημοκράτης!), δεν είχε το Κεφάλαιο, ούτε τα πονήματα χριστιανοαριστερών ηθικοχτυπημένων φιλοσόφων....

Καλός και σωστός ο προβληματισμός ...ψαρέματος ψήφων γιά ενα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, εγώ διαφωνώ μόνο προς την ...κατεύθυνση, και, ΧΩΝΈΨΤΕ ΤΟ, το ...χρώμα της κατεύθυνσης (κόκκινο, ροζ,μπλέ η άλλο) δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρολο! Μόνο η ποσότητα ψήφων παίζει! Και μετά... εδώ είμαστε... επανερχόμαστε στα ίσια...

Και αν ο "πολιτικός ρεαλισμός" που εκφράζουν τα παραπάνω σας πέφτει βαρύς, αν δεν ...συνάδει με την πολιτικη αισθητική σας... ε... τότε... πηγαίνετε σε κάποιο όμιλο προβληματισμού... ή διαβάστε Lacan, Zizek... ή ζωγραφίστε... ξέρω και 'γω... αλλά αφήστε το κόμμα να κάνει τη δουλειά του...

Greek Rider είπε...

@Ελένη, Πασχάλη η αριστερά είναι πολυδιασπασμένη λόγω της φύσης της. Αντιθετά όσο πιο δεξιά πας τόσο πιο ενωμένα είναι τα πράγματα.

Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στις πιο αυτόνομες-ανεξάρτητες τάσεις που επικρατούν όσο πιο αριστερά πας και στις πιο συντηρητικές (εντός καλουπιών) όσο πας πιο δεξιά (εξαιρείται το ΚΚΕ).

Συνεπώς το ζήτημα κάποιας υποθετικής στροφής του ΠΑΣΟΚ αφορά μόνο το άνοιγμα των απόψεων σε ένα είδος επαναστατικότητας, όχι άγονης παροχολογία τύπου Τσοβόλα-δώστα όλα. Πιστεύω αυτό θα μπορούσε να είναι αναζωογονητικό.

Μια αριστερή στροφή για να γίνω πιο κατανοητός στην πλευρά του ακτιβισμού-κινημάτων κτλ σε σχέση με το περιβάλλον και τα παγκόσμια προβλήματα. Εκεί υπάρχει χώρος για αριστερή συζήτηση.

Επίσης να πω κάτι που θεωρώ σημαντικό. Αν βρεθεί αυτή τι στιγμή κάποιος που σε ένα τέτοιο μοτίβο που περιγράφω να εμπνεύσει κόσμο τότε ο κόσμος αυτός θα μετακινηθεί επειδή τώρα ψάχνεται στα τυφλά χωρίς ιδεολογικά σχήματα.

tractatus είπε...

Σχολιαστή μου δυστυχώς θα διαφωνήσω κι εγώ με την κατεύθυνση αλλά τη δική σου...και με το 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα'...αυτά δεν πληρώνουμε σήμερα; και να σου πώ και κάτι άλλο ας δοκιμάσουμε να είμαστε κάποτε και συνεπείς με τις αρχές μας...με ο,τι απέμεινε απο την τακτική που εσύ δλδ προτείνεις...ή ας βρούμε άλλες αρχές...έτσι ή αλλιώς για άλλα πρέπει να πάμε...μόνο που αυτά τα άλλα πρέπει να ανταποκρίνονται στο σήμερα αλλά και σ'ενα μέλλον αρκετά προβλέψιμο μιάς και τώρα τα 'μέσα' άλλαξαν και είναι ακόμα πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο...παγκόσμια...Οι συνταγές που αναφέρεις έχουν τελειώσει και θα το διαπιστώσεις με τον χρόνο κι εσύ. Οι προστακτικές του 'δώστα όλα' (παρά οτι είναι και παρεξηγημένες) δεν πιάνουν γιατί αλλάξαμε και γιατί τώρα πια θα ζητάμε και θα μας ζητάμε περισσότερα...κι αυτό ίσως είναι το νέο στοίχημα αυτής της τόσο διαφορετικής πολυπολιτστικής και ετερόκλιτα πολιτικής κοινωνίας που έρχεται...

tractatus είπε...

@greek rider θα συμφωνήσω μαζί σου....και στον ηγέτη και στο νέο όραμα που θα συμπεριλαμβάνει τις νέες τάσεις και τα νέα κινήματα και θα έχει ανθρώπινο πρόσωπο...μπορεί να πάρει χρόνο αλλά σίγουρα θα βάλει τις βάσεις για μια άλλη ποιότητα μέσα στην κοινωνία.

OnWine είπε...

Ελένη μου, δεν κατάλαβες τίποτα...

Ξαναδιάβασε τι εγραψα... για το timing... αν πάλι επιμένεις οτι το κομμα σας θα ελθει στην εξουσία... χωρίς ψήφους, η αν νομίζεις οτι θα εξαναγκάσει μια παγκοσμίως προς τα δεξιά στρεφόμενη κοινωνία να τείνει...αριστερά (τωρα πως θα τα καταφέρει... ισως ο ταλαντούχος αρχηγος...) επειδή... ετσι σας αρέσει, σου συνιστώ τους ομίλους προβληματισμού....

tractatus είπε...

σχολιαστή μου μια χαρά κατάλαβα ...απλά δεν συμφωνώ ....ούτε στη δεξαμενή των ψήφων που προτείνεις και φυσικά δεν με ενδιαφέρει να ακολουθήσω την πεπατημένη για να βγεί το κόμμα μου απλά στην εξουσία αλλά για να λύσει τα προβλήματα που έχει ο πολίτης ουσιαστικά και όχι με μια αγοραία πολιτική του στύλ αφού πανε όλοι δεξιά πάω κι εγώ γιατί εκεί έχει ψωμί...στο ίδιο σκεπτικό κινήθηκαν και οι εσωκομματικές εκλογές με αιχμή το πρόσωπο του Προέδρου...όμως, το να είσαι πολιτικός ή Πρόεδρος, αγαπητέ μου σχολιαστή, δεν είναι επάγγελμα κατά την ταπεινή μου άποψη...αντίθετα είναι λειτούργημα και ως τέτοιο το βλέπω χωρίς να παραγνωρίζω την υπάρχουσα πραγματικότητα αλλά και χωρίς να κάνω τέτοιες εκπτώσεις σαν κι αυτές που λές...
Η εξουσία δεν είναι άδεια μπουκάμισο...αντίθετα διμορφώνει συνειδήσεις και πρότυπα γι' αυτό και δεν θα πάρω απο τη μέθοδο του "ολα τα σφάζω κι όλα τα μαχαιρώνω" αν είναι να πάρω την εξουσία....

OnWine είπε...

Τόσο ο ...Κωστάκης της ΝΔ, οσο και ο Τσίπρας του Συν, σε ευχαριστούν τόσο εσένα οσο και τους εχοντες τις ίδιες ...απόλυτες ιδέες, γιά την αμέριστη ....υποστήριξη που τους προσφέρετε, ο δε Κωστάκης ιδιαίτερα γιά την επ' αόριστον παραμονή του στην εξουσία που του εξασφαλίζετε... Εσεις προχωρείστε ακάθεκτοι με τον σταυρό στο χέρι (η μάλλον, με το καπέλλο του ποδηλάτη στο χέρι), υπερήφανοι που το κόμμα του 44% το καταντήσατε στο 21%... Και εις... κατώτερα!!!

Κρίμα... γιατί νόμιζα οτι απλά δεν είχες καταλάβει...

tractatus είπε...

Φίλε σχολιαστή...η κατανόηση δεν σημαίνει και αποδοχή...αυτό έπρεπε εσύ να το είχες καταλάβει γιατί έχουμε διαφωνήσει σε αρκετές περιπτώσεις...οπότε δεν χρειάζεται να λυπάσαι(κρίμας)...βλέπεις εμείς οι ρομαντικοί; οι βλάκες; οι αντζαμήδες; οι χριστιανοί; πές το όπως θέλεις μπορούμε να διαφωνούμε συζητώντας, κατανοώντας ίσως και χαμογελώντας καμιά φορά αλλά σε αυτό τουλάχιστον είμαστε ρεαλιστές μιάς και δεν είμαστε τόσο απόλυτοι ώστε να καταλήγουμε σχεδόν πάντα στην απογοήτευση ή στην οργή.....