Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Απο που ν' αρχίσουμε τελικά και με τι να συνεχίσουμε;


Τελικά τι να πιστέψει κάποιος σε αυτή τη χώρα και γιατί όταν:





Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η διαφθορά κυριαρχεί σε βουλευτές, πολιτικά κόμματα, πολεοδομία, γιατρούς, νοσοκομεία, εφορίες, αστυνομία και στο χώρο της δικαιοσύνης. Το 44% δηλώνει ότι λάδωσε για να προχωρήσει η υπόθεση τους στο δημόσιο.


Παράλληλα, εκτιμάται ότι για την καταπολέμηση χρειάζεται η επιβολή βαρύτερων ποινών, παρότι το 55% πιστεύει ότι η πολιτική εξουσία δεν είναι διατεθειμένη να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό.

Σε σειρά ιεράρχησης των εστιών διαφθοράς οι πολίτες τοποθετούν: βουλευτές και πολιτικά κόμματα, πολεοδομία, γιατρούς και νοσοκομεία, εφορίες, αστυνομία και δικαιοσύνη. Το νέο στοιχείο αυτής της έρευνας είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας ξεπερνά φορείς και οργανισμούς. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 4.720 ατόμων άνω των 18 ετών σε όλη τη χώρα.

Πρώτο στοιχείο της διαφθοράς είναι ο χρηματισμός, καθώς το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν πως για να προχωρήσει μια υπόθεσή τους στο δημόσιο θα πρέπει να δώσουν χρήματα. Μάλιστα το 34% δηλώνουν ταπεινωμένοι και το 29% θυμωμένοι που έδωσαν το σχετικό...δωράκι.

Για το ποιος είναι υπεύθυνος για το πρόβλημα της διαφθοράς οι πολίτες μοιράζουν τις ευθύνες ανάμεσα στους ίδιους και στην κυβέρνηση, με μια μικρή...υπεροχή της κυβέρνησης. Το 25% αποδίδει τη διάδοση της διαφθοράς στην κακή λειτουργία της δικαιοσύνης και άλλο ένα 25% στη νοοτροπία.
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, και ως μέτρα αντιμετώπισής της οι ερωτηθέντες προτείνουν επιβολή βαρύτερων ποινών σε ποσοστό 71%, καλύτερο έλεγχο το 69%, βελτίωση των αποδοχών των υπόπτων για διαφθορά το 52%. Το 73%, δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση και η κεντρική πολιτική εξουσία είναι διατεθειμένες να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της διαφθοράς

Αλλά και η έξωθεν καλή μαρτυρία...καλά κρατά!







6 σχόλια:

Meropi είπε...

Ελένη μου, φταίει τόσο η ανεκτικότητα της κοινωνίας στη διαφθορά, τόσο και η ανεκτικότητα της εξουσίας έναντι αυτής.

tractatus είπε...

Μα και βέβαια όλη αυτή η συνενοχή απο τα κάτω προς τα πάνω και τούμπαλιν είναι που φτιάχνει το παιχνίδι της διαφθοράς. Σκέψου πάντως και τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σε τι και γιατί να πιστέψουν....:(

Greek Rider είπε...

Η βασίλισσα διαφθορά κυριαρχεί στο βασίλειο του χρηματικών προτύπων της κοινωνίας μας.

Ασφαλώς είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους μας, οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους παρά να γίνουν Ζορό ή ήρωες της μισής ώρας.

Όταν κανείς δεν αισθάνεται κοινωνική ευθύνη γι' αυτό που κάνει τότε η κοινωνία μας οδεύει συνολικά προς την διαφθορά.

Η διαφθορά όμως μας φέρνει και πιο κοντά στα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας νεοφιλελεύθερου τύπου όπου όλα επιτρέπονται αρκεί να παράγουν βραχυπρόθεσμο χρηματικό κέρδος αγνοώντας τις άλλες πιθανές συνέπειες.

ανεστης είπε...

Και πως εξηγείται το οτι συνεχίζουμε να ψηφίζουμε την ίδια διαφθορά που εδώ και καιρό έχουμε διαπιστώσει; Απλό: Ψηφίζουμε αυτούς που μας δίνουν πιθανότητες να συμμετέχουμε κι εμείς στη διαφθορά!

tractatus είπε...

Ανέστη αυτό είναι...είμαστε συμμέτοχοι στο έγκλημα δηλαδή ακριβώς γιατί σε μια χώρα χωρίς κανόνες το μόνο που σκέπτεται κάποιος είναι να πιάσει τη καλή χωρίς ιδιαίτερο κόπο και εξαιτίας κάποιας χάρης που για κάποιο λόγο (μεταφυσικό) του χρωστάνε...Κι έτσι ο κύκλος απλά κάνει το γύρο γύρω απο τον εαυτό του....

tractatus είπε...

GR η διαφθορά είναι τόσο διαδεδομένη πλέον που θεωρείται μονόδρομος. Το πρόβλημα είναι οτι κανείς δεν πήρες στα σοβαρά τη τραγωδία....ακόμα και η ίδια η Ηλέκτρα μπλέχτηκε μέσα στις ίδιες της τις παγίδες...:(