Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ας προσπαθήσουμε πάλι στις 11 Φεβρουαρίου!!!

Πρίν ένα χρόνο μαζι με μερικούς εξαίρετους μπλόγκερς, τους Παπαχατζή Παν. τον vagnes, τον τζονάκο, τον KαπKουμ, τον Αντώνη.και τον NdN σκεφτήκαμε να απαιτήσουμε μια ποιοτική τηλεόραση με καλύτερα προγράμματα, καλύτερα δελτία ειδήσεων, καλύτερες συζητήσεις, ενημερωτικές εκπομπές κ.α. Ζητήσαμε το αυτονόητο: Να μην υποτιμάνε τη νοημοσύνη μας τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι προσκεκλημένοι τους.


Ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από άχρηστες, ανόητες, στερεοτυπικές ‘πληροφορίες’ που άλλοτε του τις σερβίρουν με σαντιγί κι άλλοτε με μπισκότο. Για κάποιους βέβαια λόγους αρκετοί ανταποκρίνονται στο ‘κέρασμα’ γιατί τους αρέσει να περνάει η ώρα…ή γιατί αλλιώς δεν περνάει η ζωή.

Δείτε πόσα προγράμματα προσφέρει η τηλεόραση για την ενημέρωση των πολιτών στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ανακύκλωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την έρευνα, τα δικαιώματα παιδιών, των μεταναστών, των ΑμΕΑ και ένα σωρό άλλα τα οποία καθημερινά παραλείπονται ή ‘φιλτράρονται’ από το χαζοκούτι.
Δείτε και απορρίψτε τις φίρμες των πολιτικών και των καλλιτεχνών που άκοπα και αυθαίρετα ανακυκλώνονται και αναλώνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Αναρωτηθείτε γιατί αυτοί οι ίδιοι και οι ίδιοι είναι ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Ποιός και γιατί τους επιλέγει;
Αναρωτηθείτε πώς και γιατί συναντιώνται τα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες συνοικίες, στις ίδιες ταβέρνες, στα ίδια καφέ, στα ίδια πλατώ;
Αναρωτηθείτε και κλείστε για μια μέρα τη τηλεόρασή στα μούτρα όσων προφανώς υποτιμούν τη νοημοσύνη σας.
Ανοίξτε το blog γιατί μπορείτε να επιλέξετε.

Τα blogs εμπεριέχουν την καινοτομία -ίσως και επανάσταση - αφού κάποιος μπορεί να λέει την άποψή του χωρίς περικοπές. Τα παραδοσιακά μέσα ‘κινδυνεύουν’ από αυτή την επανάσταση. Ήδη η τηλεόραση θεωρείται ξεπερασμένη και μεγάλοι οργανισμοί, κανάλια ενημέρωσης κ.λ.π. κατευθύνονται στο Internet.
Όμως τα blogs είναι αξιόπιστα όταν δεν προσποιούνται κι όταν ο blogger δεν έχει ανάγκη υπόστασης από το blog του. Είναι, ήδη, μια προσωπικότητα από μόνος του και στην καθημερινή του ζωή και δεν ‘κινδυνεύει’ να ψωνιστεί από όσα γράφει ή του γράφουνε γιατί το blog είναι μέσο ενημέρωσης, κατάθεση άποψης και σχολίων. Τόσο απλά, όταν ξέρεις, έχεις, θέλεις αντίστοιχα.

Λοιπόν, η κρίση της πολιτικής έχει λύση: Πρέπει άμεσα οι πολίτες να οικειοποιηθούν το δημόσιο χώρο και λόγο. Κι αυτό γίνεται όταν είναι σωστά ενημερωμένοι.


Ας το προσπαθήσουμε πάλι στις 11 Φεβρουαρίου!!!


13 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Πολύ αξιόλογη και σωστή αυτή η πρωτοβουλία.

Θεωρώ ότι αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται πολύ στοχευμένα, π.χ. ενάντια στο Α κανάλι τη μια φορά στο Β την επόμενη φορά.

Επίσης ένα σοβαρό θέμα είναι οι διαφημίσεις επιβλαβών προιόντων. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει ότι κάποιο προιόν είναι επιβλαβές (π.χ. διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών όταν τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένη την κρίση) χωρίς να κυνηγηθεί;

Υπάρχουν αυστηροί νόμοι γι' αυτά που προστατεύουν τις επιχειρήσεις.

αντωνης είπε...

Ελενη, βαζω λινκ το πολυ ωραιο (για πολλοστη φορα) κειμενο σου!

:)

tractatus είπε...

Σωστά GR την επόμενη, λοιπόν, φορά που μπορεί να μην είναι σ' ενα χρόνο αλλά σε λιγότερο μπορούμε να τη κάνουμε στοχευμένη. Πάντως το επιβλαβές προϊόν είναι ολο το πακέττο...μιάς και η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία...
Μπορείς πάντως να το ανεβάσεις κι εσυ για υποστήριξη...
:))))

tractatus είπε...

Γειά σου Αντώνη, φίλε!!!
Ευχαριστώ για το link...είμαστε όλοι μια παρέα εξάλλου.
Αντε κανονμίζουμε για συναντήσεις με Τζονάκο κι απο κοντά...
Νάσαι καλά!

tzonakos είπε...

Πολυ καλό κείμενο και πιο στοχευμένο πάνω στις εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης. Πιστεύω οτι η κίνηση αυτη εχει βρεί καλή ανταπόκριση και αν μη τι άλλο ο κόσμος εχει σκεφτεί περισσότερο.

Δεν ξερω αν όπως λέει ο @Greek Rider θα έπρεπε στη συνέχεια να "χτυπήσουμε" συγκεκριμένα κανάλια, θα μπορούσαμε πάντως με αναρτήσεις να ασκήσουμε κριτική σε οτι κακό η καλό βλέπουμε.

Το θέμα ειναι η αξιοπιστία των καναλιών σε θέματα ενημέρωσης και γενικά στην όλη παρουσίαση, ακόμα και στις διαφημίσεις που παίζουν ανεξέλεγκτα !

Τα μπλογκς προσφέρουν μια καλή πηγή ενημέρωσης αρκει να φιλτράρουμε σωστά τον/την μπλογκερ.

Σε χαιρετώ πολυ συνοδοιπόρε tractatus :)

------ είπε...

Καλο μεσημερι...σας βρηκα στον κ.Παπαχατζη.
Θα μπορούσα να διαβασω στην αποψινή μου εκπομπή μου μια προηγούμενη αναρτηση σας για την αγροτισσα;;;
Θα σας στειλω και μειλ.
Ελπίζω να μου απαντησετε συντομα.
Σας ευχαριστω πολύ
Νανά Τσούμα ΝΕΤ 105,8

tractatus είπε...

Τζονάκο συνοδοιπόρε ελπίζω να ακουστεί και να γίνει πράξη και εφέτος το "κίνημα ενάντια στη κακή τηλεόραση"...και ξέρεις αυτό είναι ο,τι πιο πολιτικό στις μέρες μας...:)
Για τα στοχευμένα κ.λ.π. ελπίζω να τα συζητήσουμε απο κοντά σύντομα. Δεν πρέπει να είναι κάτι χωρίς στρατηγική και κάτι που θα μας σύρει σε τηλεδικία...αρκετά έχουμε απο δαύτα.
Θα τα πουμε

tractatus είπε...

Κα Τσούμα σας ευχαριστώ και φυσικά μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση για την αγρότισσα. Σας έχω ήδη απαντήσει και στο μηνυμά σας.

ritsmas είπε...

Ελενάκι, καλή ιδέα. Για να δουμε πώς μπορεί να πάρει σαρκα και οστά σε τούτο δω το απεχθές τοπίο ;

KitsosMitsos είπε...

Το είπα και στα άλλα παιδιά. Ο στόχος απ'ό,τι φαίνεται επιτυγχάνεται. Ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει ενημέρωση από άλλα μέσα ηλεκτρονικά παρά από την τηλεόραση.
Παρεμπιπτόντως, σήμερα θα πάω σε έναν φίλο που σπίτι του δεν έχει συσκευή τηλεόρασης. Είναι από τους ελάχιστους νομίζω...

tractatus είπε...

Ρίτσα μου μακάρι το μήνυμα και ταυτόχρονα η απαίτηση για καλύτερη ενημέρωση να περάσει σε οσο το δυνατόν περισσότερους...τι είναι μια μέρα; Και που ξέρεις; Μπορεί να γίνει και συνήθειο τελικά να ενημερωνόμαστε απο άλλες πηγές...εμείς για παράδειγμα στα blog εντοπίζουμε πολύ πιο σπουδαίες ειδήσεις απο την ανταλλαγή εντυπώσεων πολιτικών αντιπάλων στα κανάλια...

tractatus είπε...

Κιτσομήτσο το να μην έχεις τηλεόραση έχει γίνει πλέον σταση ζωής και συμβαδίζει με πολλά...σκέψου πόσο όμορφο είναι να ακούμε μουσική άλλοτε δουλεύοντας, άλλοτε διαβάζοντας,γράφοντας, μαγειρεύοντας κ.ο.κ.

ikor είπε...

Ελένη καλησπέρα!

Ωραία και φέτος η πρωτοβουλία. Μαζί σας! Αλλά νομίζω ότι από τώρα (που είναι 12/02) χρειάζεται διάρκεια και στόχευση.

Αλλιώς θα γίνει σαν τη "Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο"!