Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Απο ποιούς κινδυνεύουμε;


Το 'ανθρώπινο δυναμικό' της αστυνομίας θα πρέπει να έχει υπόψη του οτι πληρώνεται για να προστατεύει τους Ελληνες Πολίτες. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει άμεσα να απολύεται και να δικάζεται για παράβαση καθήκοντος...
Δείτε, πώς κάποιοι ένστολοι και ένοπλοι θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να συμπεριφέρονται σε ανυπεράσπιστους πολίτες, μόνο γιατί αυτοί είναι ένοπλοι και όργανα της τάξης. Η μαρτυρία είναι ενός Βρετανού επιχειρηματία που ζεί στην Αθήνα, κάπου στο γκάζι και τη περασμένη Κυριακή μετά τα μεσάνυχτα έβαλε βόλτα το σκύλο του στη γειτονιά πριν πέσει για ύπνο. Ο ίδιος κατήγγειλε στο BBC το γεγονός ότι έγινε μάρτυρας μιάς απρόκλητης και αδικαιολόγητα βίαιης συμπεριφοράς εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στα σημερινά ΝΕΑ απο τη Κίττυ Ξενάκη

O Βρετανός επιχειρηματίας ζήτησε να μη δημοσιευτούν τα στοιχεία του. Αφηγήθηκε ωστόσο στο ΒΒC με λεπτομέρειες τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του. Καθώς περπατούσε στο Γκάζι με τον σκύλο του, έπεσε πάνω σε μια «ως επί το πλείστον ειρηνική» διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά. Αποφάσισε να ακολουθήσει. Η ατμόσφαιρα, εξήγησε, ήταν «σχεδόν καρναβαλική», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και καλούσαν τους νέους που διασκέδαζαν εκείνη την ώρα στα μπαρ της περιοχής να αφήσουν κάτω τα ποτά τους και να ενωθούν μαζί τους.

«Η ομάδα των διαδηλωτών ήταν περίπου 600 άτομα, ανέβαινε την Πειραιώς, όταν άρχισαν να φτάνουν κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι αναπτύχθηκαν μπροστά και πίσω από τους διαδηλωτές, καθώς και στους πλαϊνούς δρόμους», αφηγήθηκε ο Βρετανός. «Κάποια στιγμή, αφού η πλειονότητα των διαδηλωτών είχε προσπεράσει έναν από αυτούς τους πλαϊνούς δρόμους, μια ομάδα ανδρών των ΜΑΤ επιτέθηκαν και απομόνωσαν περίπου 15 άνδρες και γυναίκες στη σκοτεινή είσοδο ενός καταστήματος, στη γωνία.

«Καμία αντίσταση»
Την ώρα που οι διαδηλωτές σήκωναν τα χέρια στο κεφάλι, δείχνοντας πως δεν είχαν σκοπό να προβάλουν αντίσταση, οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν με τα κλομπ, απειλώντας τους με χειρότερα. Τις γυναίκες τις έδεσαν μαζί με χειροπέδες, τους άνδρες τους γύμνωναν και τους έψαχναν. Κοντά τους έσπευσαν και άλλοι αστυνομικοί, ώστε να εμποδίσουν τους περαστικούς να γίνουν μάρτυρες των όσων συνέβαιναν. Τέσσερις 20άρηδες που περνούσαν- ήταν σαφές πως δεν είχαν καμία σχέση με τη διαδήλωση- δέχθηκαν επίθεση. Καθώς απομακρύνονταν, έναν άνδρας των ΜΑΤ έτρεξε πίσω από τον έναν και τον χτύπησε στην πλάτη, κάνοντας χυδαία σχόλια για το μέγεθός του... Με το που στράφηκε ο νεαρός, ο αστυνομικός άρχισε να τον χτυπά με το κλομπ του, τον χτύπησε στο κεφάλι και στο πλάι του προσώπου».

Μόλις έλαβε αυτήν την καταγγελία, το ΒΒC ζήτησε το σχόλιο της ΕΛ.ΑΣ. Όπως αναφέρει, αφού πρώτα δήλωσε άγνοια, επέστρεψε έπειτα από δέκα λεπτά το τηλεφώνημα αρνούμενη κατηγορηματικά ότι έγινε χρήση βίας. «Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα του Σαββάτου», δήλωσε στο ΒΒC εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Μια ομάδα ατόμων κινούνταν στην Πειραιώς. Άρχισαν να προκαλούν ταραχές και να σπάνε κοντά στο υπουργείο Εργασίας. Αναπτύχθηκαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, συνολικά 60 άνδρες, οι οποίοι προχώρησαν σε 51 συλλήψεις παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας... Εάν είχε συμβεί κάτι σαν αυτά που περιέγραψε ο μάρτυράς σας, τα μέσα ενημέρωσης δεν θα είχαν χάσει την ευκαιρία να το μαγνητοσκοπήσουν, καθώς είναι ακριβώς το είδος αυτών που ψάχνουν. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χάσουν ένα τέτοιο περιστατικό». Κατόπιν αυτού, το ΒΒC ήρθε ξανά σε επαφή με τον Βρετανό επιχειρηματία: «Δεν είδα κανέναν κάμεραμαν εκεί. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέλαβαν 50 άτομα. Η εντύπωση που είχα ήταν πως δεν γινόταν κανένα σοβαρό επεισόδιο μέχρι που έφτασε η αστυνομία». Ο Βρετανός αναγνώρισε πως «υπήρχαν στοιχεία που ήθελαν να προκαλέσουν φασαρίες. Είδα να σπάνε κάνα-δυο ΑΤΜ και κάμερες κλειστού κυκλώματος στον δρόμο, είδα και κάποιες πέτρες να εκσφενδονίζονται. Άλλοι όμως προσπαθούσαν να τους σταματήσουν. Και τελικά, οι ειρηνικοί διαδηλωτές κατέληξαν να φάνε το ξύλο».

«Θα σας σκοτώσουμε»
Ο επιχειρηματίας, που μιλάει ελληνικά, υποστήριξε πως άκουσε τους αστυνομικούς να λένε στους συλληφθέντες: «Σας έχουμε στο χέρι τώρα. Είστε έξω από τα πανεπιστήμιά σας τώρα. Θα σας σκοτώσουμε». Την ίδια εκδοχή των πραγμάτων αφηγήθηκε στο ΒΒC και μια άλλη διαδηλώτρια, σχεδόν αυτολεξεί. «Αυτός που περπατούσε μπροστά μου χτυπήθηκε με κλομπ, το ίδιο και αυτός που με ακολουθούσε. Εγώ λιποθύμησα και δεν με χτύπησαν. Είχα πανικοβληθεί. Όποιος κινούνταν χτυπήθηκε. Όποιος μιλούσε χτυπήθηκε. Ένας αστυνομικός συνέχισε να περπατά μπροστά μας ουρλιάζοντας ύβρεις. “Θα σας σκοτώσουμε”, έλεγε. Ήταν πολύ τρομακτικό».


Για του λόγου το αληθές υπέστην παρόμοια συμπεριφορά σε ειρηνική διαδήλωση που ακολούθησα μαζί με άλλους τη Δευτέρα, 8.12.2008 στο κέντρο της Αθήνας. Θα μπορούσα να είχα μείνει στην τόπο εάν αποφάσιζαν μετά το άνανδρο χτύπημα στο γόνατο να μου έριχναν και 2-3 κλομπιές απο πάνω. Ισως με λυπήθηκαν γιατί μου έφυγαν γυαλιά και έπεσα στο πεζοδρόμιο πάνω σε σπασμένες βιτρίνες. Ωστόσο, το έκαναν στον διπλανό μου που κατάφερε να ξεφύγει με ένα καρούμπαλο στο κεφάλι για μια εβδομάδα. Τα στοιχεία μας φυσικά είναι διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφερθεί και τα δικά μου εφόσον εδώ μέσα γράφω επώνυμα.

Ο τρόπος που 'ερευνούν' τους νέους είθισται τις περισσότερες φορές να είναι απο προσβλητικός μέχρι τρομοκρατικός και απειλητικός. Στη μικρή δε κοινωνία είναι ακόμα περισσότερο οδυνηρός όταν ένας έφηβος (φυσικά και ενήλικος) να στηθεί στον τοίχο εν μέσω περαστικών με τα χέρια πίσω απο το κεφάλι για απλή εξακρύβωση. Το ίδιο και την ώρα που επιβιβάζεται ή αποβιβάζεται απο το πλοίο που κινδυνεύει ακόμα και να χάσει εξαιτίας της καθυστέρησης. Τα 'όργανα της τάξης' θα πρέπει να καταλάβουν οτι είναι εντεταλμένοι να προφυλάσσουν και όχι να εκβιάζουν τους πολίτες και πάνω απ' όλα οτι θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες και τη διαφορετικότητά τους είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για εναλλακτικά ντυμένους νέους. Είτε δηλαδή τους αρέσει είτε όχι κάτι που δεν προκαλεί παρά μόνο τα δικά τους, προσωπικά, στερεότυπα. Δεν είναι εκεί για να κρίνουν την ηθική των άλλων όταν αυτή φυσικά δεν απειλεί. Γι' αυτό και η πρόσληψη και η εκπαίδευση των αστυνομικών δεν είναι παρόμοια με άλλους κλάδους του δημοσίου.

Κι αυτό το τελευταίο είναι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά όταν φυσικά επαναλειτουργήσει το κράτος.

Δείτε, επίσης, το video απο το Πρόχειρο Τετράδιο

Αλλά και τις φωτογραφίες του Γ. Κελεσίδη που δημοσιεύθηκαν στο Reuters ( απο το blog της Βάλια Κάλντα )



O κος της φωτογραφίας είναι ο Αντώνης Καρράς, πρώτος γραμματέας ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας στα δύσκολα χρόνια που είναι παρών σε όλους τους αγώνες της νεολαίας στο δρόμο και όχι στα γραφεία σχεδιασμού. Είναι ήδη 79 χρονών και μοναδικό του όπλο είναι η αξιοπρέπειά του και ο έντιμος αγώνας στη πράξη. Είναι ο ίδιος που συγκεντρώνει τα χαρτιά των αιτούντων άσυλο αλλά κι εκείνος που έχει ακόμα το μεγαλείο να σηκώνεται για να κάτσουν οι σύντροφοί του σε συνέδρια όταν αυτοί δεν έχουν θέση....



4 σχόλια:

ikor είπε...

Είναι ώρα να ανοίξει ο φάκελος "Εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας".

Επίσης, να τιμωρούνται όσοι διαπράττουν εγκλήματα κατά των πολιτών.

Δε θέλουμε βία!
Απαιτούμε όμως Δικαιοσύνη!!

Καλό σου βράδυ Ελένη!

Ανώνυμος είπε...

Υποτίθεται ότι επειδή μπαίνουν με πανελλήνιες εξετάσεις, δεν είναι κατά τεκμήριο ειδική ομάδα. Ωστόσο οι περισσότεροι πλάθονται μέσα στο σώμα. Εννοείται ότι οι άνθρωποι που έχουν άλλες ευαισθησίες θα πάνε στην τροχαία, τα γραφεία και όχι στα ΜΑΤ. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται γενική αναδιάρθρωση (ΠΧ ποτέ ξανά ΜΑΤ δίπλα σε διαδηλωτές, παρά μόνο όταν υπάρξει απόλυτη ανάγκη να επεμβάινουν) και όχι μόνο αλλαγή εκπαίδευσης...

tractatus είπε...

Συμφωνώ με την εκπαίδευση οπωσδήποτε. Κι εκεί αλλά και στους εκπαιδευτικούς ως δια βίου εκπαίδευση.
Και φυσικά δεν θέλουμε βία αλλά δεν τη προκαλούμε επίσης.

tractatus είπε...

καπκουμ αυτοί είχαν προσληφθεί για τη φύλαξη κτιρίων και κατέληξαν αντι για τα κτίρια να 'φυλάσσουν΄πορείες.
Εκπαίδευση πάντως χρειάζονται ακόμα και για το πώς μιλάνε στον Πολίτη κατ' εξοχήν αυτοί που έχουν συνδιαλλαγή για πολύ σοβαρά ζητήματα μαζί του.
Γενικότερα εγω θα προτιμούσα να μην έχουν καν όπλα. Μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύουν ζωές να υπάρχουν διαθέσιμα προς χρήση και όχι επάνω τους δίπλα σε πορείες και σε ανυπεράσπιστους πολίτες.
Ενα τελευταίο που μου κάνει εντύπωση είναι οτι δεν έχει βγει κανείς να πει οτι πράγματι αυτές τις ημέρες και μετά τη δολοφονία χρειάζεται πρώτα μια συγνώμη και μετά μια δεύτερη δική τους παρέμβαση (των σωμάτων ασφαλείας) για την απόλυση όσων έχουν σκοτώσει ή απειλήσει πολίτες συνδικαλιστικά. Αντίθετα αναρωτιέμαι ποιός πληρώνει τους δικηγόρους υπεράσπισής τους;
Συναδελφική δηλαδή συμπαράσταση αλλά χωρίς κριτήριο....