Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Καλωσόρισμα ή αντίο;

Ένα σημαντικό διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο, με θέμα «Μέσα Ενημέρωσης και μετανάστες: Καλωσόρισμα ή αντίο;», πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή έως και το Σαββάτο στην Πάτρα, από τον εκεί δήμο, την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), στα πλαίσια του Προγράμματος «Διαπολιτισμικών Πόλεων», δικτύου, στο οποίο είναι ενταγμένος ο δήμος Πατρέων. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε δεδομένου του οξύτατου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Αχαϊκή πρωτεύουσα - πύλη εξόδου της Ελλάδας από μεγάλο αριθμό προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, που συνωστίζονται εκεί σε μια προσπάθεια να βγουν εκτός Ελλάδας και να φτάσουν στην Ιταλία. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων φτάνει και τις 4.000 και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εκεί κοινωνία, αλλά και γενικότερα η διερεύνηση του φαινομένου, αποτέλεσε την αφορμή για την πραγματοποίηση του πραγματικά ενδιαφέροντος Συνεδρίου, στο οποίο εισηγητής ήταν και ο αρχισυντάκτης του «Ε», Στρατής Μπαλάσκας.

Ο ρόλος-«κλειδί» των τοπικών ΜΜΕ στην υποδοχή των μεταναστών αναλύθηκε σε μια από τις ενότητες του Συνεδρίου. Ο διάλογος έγινε έντονος σε ορισμένα σημεία, καθώς αναδύθηκαν αντιθέσεις σχετικά με τη θεσμική δυνατότητα που έχει ο δημοσιογράφος να αποτελεί μέρος της είδησης, και όχι μόνο να την καταγράφει.
Κινηματογραφική ήταν η εισήγηση του Στρατή Μπαλάσκα, που προέβαλε το γνωστό βίντεο όπου εμφανίζεται τουρκικό σκάφος με λιμενικούς να μεταφέρουν μετανάστες στην ελληνική πλευρά! Η προβολή είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού στην Πάτρα κυρίαρχο θέμα ήταν η εξάρθρωση κυκλώματος ανδρών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, που περνούσε πρόσφυγες στην Ιταλία. Αποκαλυπτικό και το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποίησε με τους πρόσφυγες, που καταλήγουν στην Πάτρα, να περνούν στη Λέσβο με φουσκωτές βάρκες και κάθε λογής πλεούμενα. «Ένα νησί με ακτές σπαρμένες βάρκες…» Παρουσίασε επίσης εικόνες από την υποδοχή και τη φιλοξενία τους στο κλειστού τύπου Κέντρο του νησιού. Αντί επιλόγου, και θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν ο δημοσιογράφος πρέπει να καταγράφει ή να παρεμβαίνει, ο Στρατής Μπαλάσκας προτίμησε τη θύμηση. «Θυμάται τους χιλιάδες πρόσφυγες της μικρασιατικής ρωμιοσύνης. Και συμμετέχει στην προσπάθεια υποδοχής, περίθαλψης και προπάντων την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων του σήμερα.»

Στη Ρόδο
Πρωτογενές υλικό για το Μεταναστευτικό, από ένα άλλο ακριτικό σημείο της Ελλάδας, τη Ρόδο, έδωσε ο Λουκάς Μαστής, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ροδιακή». Μίλησε για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, αφού δεν μπορεί να μιλά κανείς για φιλοξενία σε εγκαταλελειμμένα σχολεία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Σημείωσε, πάντως, ότι οι νησιώτες είναι ανεκτικοί αλλά και πως ό,τι και να κάνουν δεν είναι αρκετό, αφού η κατάσταση ξεπερνά τα όρια των δυνατοτήτων τους. Ο Λ. Μαστής αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις θετικής συμπεριφοράς τοπικών φορέων έναντι των μεταναστών. Η πρώτη είχε πρωταγωνιστή το δήμαρχο Λέρου, Τιμόθεο Κοττάκη, ο οποίος ζήτησε συμβολικά, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ να αποφασιστεί η διάθεση του 5% των δημοτικών εσόδων για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η δεύτερη αφορούσε στο μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, Παΐσιο, ο οποίος τέλεσε την ταφή της ηλικιωμένης μουσουλμάνας μετανάστριας.

… και στην Πάτρα
Ο διευθυντής σύνταξης, τέλος, της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ξεκίνησε την ομιλία του με το γνωστό ανέκδοτο που έχει πρωταγωνιστή το Χότζα. Δύο αντίδικοι που «έχουν δίκιο», όπως «δίκιο έχει» και αυτός που επισημαίνει την αντίφαση του Χότζα ως δικαστή… Στην περίπτωση του τοπικού Τύπου, οι αναγνώστες περιμένουν ή απαιτούν από την εφημερίδα που αγοράζουν καθένας και κάτι διαφορετικό. «Στην περίπτωση των μεταναστών είναι αλήθεια ότι ο τοπικός Τύπος βραχυκύκλωσε εξ αιτίας του πλήθους των καλωδίων που περίμεναν να ηλεκτροδοτηθούν από τις στήλες του…», σημείωσε. Πώς γίνεται να έχουν όλοι δίκιο;
«Οι τοπικές πολιτικές αρχές κατηγορούνται γιατί δεν κάνουν σταθμό υποδοχής σε περιοχή, για την οποία όμως κανείς δε συναινεί, και όλοι έχουν δίκιο, ενώ οι ίδιες διατείνονται ότι ο σταθμός θα φέρει κι άλλους πρόσφυγες στην Πάτρα κι έχουν δίκιο, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κραυγάζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να μένουν, και έχουν δίκιο. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε μπροστά, δεν μπορούν να πάνε πίσω αλλά και δεν μπορούν να μείνουν εκεί που βρίσκονται…» Δίκιο όμως έχει και ο Τύπος: «Τα έχει γράψει όλα, δεν έχει τίποτα άλλο να πει, αλλά όλοι περιμένουν κάτι παραπάνω να γράψει, και έχουν δίκιο…»

Απαντήσεις σε ερωτήματα
«Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται»

Μεροληπτική κοινωνία ή μεροληπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί φεύγουν οι μετανάστες από τον τόπο τους; Απαντήσεις σε ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα έδωσαν οι εισηγητές άλλης μιας ενότητας, με θέμα τη διαφορετικότητα και τα μέσα ενημέρωσης. «Το πρόβλημα για τα ΜΜΕ δεν είναι η μεροληψία. Είναι η απλοϊκότητα…» Την άποψη αυτή εξέφρασε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Παρατήρησε ότι «έχουν παραιτηθεί από τη βασική αποστολή τους, που είναι να εξηγούν στους αναγνώστες τι συμβαίνει…». Έκανε μια άλλη ανάγνωση των αυστηρών μέτρων που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να φρενάρει το μεταναστευτικό κύμα που δέχεται, χρησιμοποιώντας τις σκέψεις ενός Γερμανού που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς. Και που θέλει να εμποδίζεται η μεσαία τάξη, και τα «καλά μυαλά» των χωρών αυτών, να τις εγκαταλείψουν. Γιατί, αν φύγουν, θα υποθηκεύσουν το μέλλον των πατρίδων τους. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσουν να χαθεί το μέλλον αυτών των χωρών…
Στις δυσκολίες του Τύπου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα μετανάστευσης αναφέρθηκε ο διευθυντής των «Νέων», Παντελής Καψής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ξενοφοβικές απόψεις μπορεί να συναντήσει κανείς από «Δεξιά μέχρι Αριστερά». Τι πρέπει να κάνουν τα ΜΜΕ;
«Καλά τη δουλειά τους. Να μεταφέρουν την πραγματικότητα όπως είναι.» Δεν αισθάνεται αισιόδοξος για το Μεταναστευτικό στο μέλλον («θα διαιωνίζεται»), αλλά σημείωσε ότι η κοινωνία μπορεί να το διαχειρίζεται με ανθρωπιά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ότι το ζητούμενο είναι να περάσουμε σε μια πολυπολιτισμική χώρα. «Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και αποδεκτή λύση…», υποστήριξε και τόνισε ότι χρειάζεται οργανωμένος διάλογος για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τέλος, Σταύρος Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η οποία δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι εν δυνάμει επικίνδυνο. Μίλησε ακόμα για τα 40 εκατομμύρια των μεταναστών που ζουν σήμερα στην Ε.Ε. και τους οποίους αδυνατεί να διαχειριστεί. Ένας υπάλληλος της Ε.Ε. χειρίζεται το «28ο» μέλος της και τα χρήματα που αναλογούν στη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι ένα ευρώ ανά μετανάστη.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
«Δεν ξαναβούτηξα σε θάλασσα…»

Το κλίμα φορτίστηκε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου χθες το μεσημέρι, όταν στο βήμα ανέβηκαν η Μόνικα - Αθηνά Μπέλλο και ο Αμάν Ναζαρί για να ζητήσουν από το ακροατήριο και την Πολιτεία το αυτονόητο.

Ο Αμάν ήρθε από το Αφγανιστάν και ζει στην Πάτρα. Είναι μεταφραστής και συνεργάζεται με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αποφάσισε να μιλήσει στο Συνέδριο, βλέποντας τις φωτογραφίες που παρουσίασε ο Στρατής Μπαλάσκας. Με χέρια και φωνή τρεμάμενα θυμήθηκε τη διαδρομή που έκανε ο ίδιος μέχρι την Πάτρα, αλλά και την τραυματική εμπειρία που του άφησε η μάχη με τα κύματα για να περάσει από την Τουρκία στη Μυτιλήνη. Από τότε δεν μπορεί να πλησιάσει τη θάλασσα… Δύο φορές το προσπάθησε, χωρίς επιτυχία.
Συγκλονιστική και η Μόνικα - Αθηνά Μπέλλο, που γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα. Αλλά η χώρα της δεν της έχει καν εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης. Η παραμονή της στην Ελλάδα για φέτος είναι εξασφαλισμένη, αλλά δεν ξέρει αν αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Κι αν την απελάσουν; «Θα πάω σε μια χώρα που δε γνωρίζω καν την κουλτούρα της…» Ζήτησε από τους δημοσιογράφους που μετείχαν στο Συνέδριο να αναφέρουν την καταγωγή των μεταναστών και των προσφύγων και να μην τους χαρακτηρίζουν γενικά και αόριστα με τον όρο «αλλοδαποί».
Η Μόνικα - Αθηνά είναι φοιτήτρια στην Πάτρα, εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με συμμετοχή σε διασώσεις από φυσικές καταστροφές κ.ά., αλλά δυστυχώς «αυτό δε σημαίνει τίποτα γι’ αυτό το κράτος». Αγαπά την Ελλάδα που την πληγώνει. Δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να δίνει αυτή την άνιση μάχη, και για πόσο.
Ζήτησε μόνο ένα πράγμα από τα ΜΜΕ: «Αν θέλετε να γίνετε οι ήρωες της καθημερινότητάς μας, βοηθήστε να ακουστεί η φωνή μας εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει…»


Η σκληρή πραγματικότητα του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα
Πού πάνε οι πρόσφυγες φεύγοντας από τη Μυτιλήνη

Άναυδοι έχουν μείνει οι μετέχοντες στο Διεθνές Δημοσιογραφικό Συνέδριο από την έκταση του προσφυγικού προβλήματος, κατά την επίσκεψή τους στον εξαθλιωμένο καταυλισμό. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο εργαστηρίου του συνεδρίου.
Η εικόνα σοκάρισε Έλληνες. Αν και στην πραγματικότητα είναι η καθημερινή κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Πάτρας και την οποία έχουν καταγράψει επί σειρά ετών τοπικά, εθνικά και διεθνή ΜΜΕ. Εκατοντάδες προσωπικές ιστορίες, που ξεκινούν από τα βάθη της Ασίας, περνούν με τη συνδρομή δουλεμπόρων στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία τους στη Μυτιλήνη, με προορισμό χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Στην πλειοψηφία τους, οι δημοσιογράφοι που έλαβαν μέρος στο Συνέδριο, αν και εξοικειωμένοι με τέτοια θέματα, ήρθαν στην Πάτρα προετοιμασμένοι για να δουν στοιχεία του φαινομένου που υφίσταται. Δεν ήταν ίσως προετοιμασμένοι να βρουν και να επισκεφτούν έναν εξαθλιωμένο καταυλισμό μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας.
Τα σχόλια για τον καταυλισμό ποικίλα. Μια Νορβηγίδα δημοσιογράφος σχολίαζε ότι είναι άθλιος, αποτελεί ντροπή και χωρίς να γνωρίζει σε ποιον φορέα ανήκε η ευθύνη, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί. Δημοσιογράφος από τη γαλλική Λυών υποστήριζε ότι δε συνιστά πρόβλημα και ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική, όσο αυτή που επικρατεί στις παραγκουπόλεις της παράκτιας ζώνης της Ισπανίας.

Ήρθαν σχεδόν 200
Αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια, αφού μόνο το τελευταίο τριήμερο υπολογίζεται ότι αποβιβάστηκαν σε διάφορα σημεία της Λέσβου περίπου 200 άτομα.
Ειδικότερα, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 177 άτομα, σε διάφορα σημεία του νησιού. Άλλα δέκα άτομα εντόπισαν λιμενικοί μέσα στη θάλασσα, την Παρασκευή, και το Σάββατο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και τη θαλάσσια περιοχή «Πετεινός», ανοιχτά της Εφταλούς. Ανάμεσά τους ήταν δυο γυναίκες και πέντε παιδιά.
Χθες ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής ήταν 460 άτομα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 2.12.2008

5 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Πολυ ενδιαφέρον άρθρο. Δεν λύνει όμως την μόνιμη απορία γιατο θέμα.
Υπάρχει κάποιο όριο στους μετανάστες που μπορεί να δεχθεί αυτή η χώρα; Και αν ναι ποιό είναι αυτό, μπορεί κανείς να το απαντήσει;
Αλγεινή πάντως μου κάνει η άποψη του δημοσιογράφου απο την Λυών οτι δεν είναι και τόσο τραγικά στον καταυλισμό. Ανατρίχιασα.

still-elate είπε...

Nομίζω ότι οι απόψεις μας ειναι θεμα εμπειριών.. αν ο καταυλισμός συγκριθεί με το αμπάρι όπου ..ταξιδεψαν, είναι πολυτέλεια...

Το θεμα ειναι οτι για μας, τους πολιτισμένους, που έχουμε άλλη αντίληψη για τα στάνταρντ επιβίωσης, ειναι απαράδεκτο που τους αφήνουμε να ζουν έτσι...

Γενικά, όμως, οι πολιτικοί ακόμα κι οσοι εχουν τις καλύτερες προθέσεις, εξαρτώμενοι από την επιδοκιμασία των ελληνων υπηκόων ανω των 18, - στους οπο΄πιους ελάχιστοι αλλοδαποί συμπεριλαμβάνονται-, προσπαθούν να κανουν την ομελέτα χωρις να σπάσουν τα αβγα...

Δηλαδή χωρις να σιχτιρίσουν εκεινο το -ευρύτατο και οριζόντια τοποθετημένο στις δημοσκοπήσεις, που διατρέχει όλα τα κόμματα-, ξενοφοβικό τμημα του ελληνικού πληθυσμού.
Αν αυτο δεν λυθεί, αν δεν τους πουν "εσεις φταιτε, κι εμεις, οχι οι μεταναστες", δεν θα γίνει ποτέ τίποτε. Αν δεν εξαρτηθούν οι πολιτικοί και απ αυτούς για τους οποίους μιλάνε, δεν προκειται να αλλάξει κατι, μονο επειδη θα γινουμε πιο καλοι, πιο διαλλακτικοι.

Ο αποδιοπομπαίος τραγος ειναι κατι πολυ ευκολο να συνεχίσεις να το κατηγορείς για τα πάντα, οπως κανουν οι Ελληνες στους μεταναστες - ειδικα οταν δεν μπορεί - δεν του δινεις το δικαιωμα- να ανταπαντήσει..

tractatus είπε...

Κι ενα επιπλέον οτι οι άνθρωποι παίρνουν λάθος μηνύματα απο τη ξενοφοβία και μια άλλη σειρά απο φοβίες....διαπαιδαγωγούνται με λάθος τρόπο...Αν ήταν σε μια άλλη χώρα θα μάθαιναν κάποια πράγματα διαφορετικά και θα τα τηρούσαν ενώ εδώ μαθαίνουν οτι 'οι γυναίκες είναι για να πλένουν πιάτα', οι 'πολιτικοί για να τα παίρνουν, 'οι παπάδες μόνο για τους χριστιανούς' 'οι Ελληνες για τους Ελληνες' και πάει λέγοντας...λάθος μηνύματα παίρνουν-λάθος θα δώσουν. Ενω αν αντιμετωπίζονταν ως πολίτες που είχαν την ατυχία να γεννηθούν κάτω απο πολύ άσχημες συνθήκες προφανώς και θα εξελίσσονταν διαφορετικά....

tractatus είπε...

Οσο για τον αριθμό Νίκο...τι να πώς Σκέψου πόσοι μένουν τόσα χρόνια εδώ και έχουν γεννηθεί εδώ αλλά δεν παίρνουν υπηκοότητα....Το όριο το φτιάχνει μια σειρά απο μέτρα έτσι ώστε να ξέρουν κάποιοι γιατί επιλέγουν να μείνουν ή να φύγουν κι όχι να ταλαιπωρούν και να ταλαιπωρούνται...Οσο για την άποψη του δημοσιογράφου ίσως είναι αυτό που λέει η elate....
Πάντως για να δείς οτι μετανάστες είναι και στον τόπο τους πια πολλοί σου συνιστώ να δείς τη ταινία "Το τσεκούρι" του Γαβρά για να δείς πώς μπορεί να εξελιχθούμε...κάποτε...σενάριο φαντασίας; χμ! Δεν απέχουμε και πολύ...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι η ανάρτηση βρίσκεται και στο προσωπικό site του Γιώργου Παπανδρέου.
http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1697&rf=-1543481919&m=11705&rm=8992747&l=2