Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ζωντανοί Πολιορκημένοι



22/11/2008 ΕΜΠΡΟΣ απο τη Π. Γιακουμή

Σε αναβρασμό βρίσκεται από προχθές για μια ακόμη φορά το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής, καθώς 250 περίπου ανήλικοι αλλοδαποί εκεί ξεκίνησαν, από το απόγευμα της Πέμπτης, απεργία, αντιδρώντας στην παράνομη κράτησή τους και στις συνθήκες βέβαια που επικρατούν στο Κέντρο Κράτησης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τουλάχιστον 150 από αυτούς θα έπρεπε ήδη να είχαν μεταφερθεί στο Κέντρο Ανηλίκων στην Αγιάσο, αφού έχει γίνει η καταγραφή τους και τυπικά είναι ελεύθεροι, όμως εδώ και μια εβδομάδα το «Θεομήτωρ» έχει «κλείσει τις πόρτες» λόγω πληρότητας! Το πρόβλημα αναμένεται να έχει και συνέχεια, αφού - όπως φαίνεται - στο «Θεομήτωρ» δεν προβλέπεται ν’ ανοίξουν άμεσα θέσεις, ενώ από την άλλη μεριά συνεχίζονται οι παράνομες αφίξεις στα παράλια της Λέσβου.

Όταν το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μετατρέψει σε Κέντρο Ανηλίκων το ανακαινισμένο κτήριο του Σανατορίου «Θεομήτωρ», στην Αγιάσο, δε φαίνεται να υπολόγισε ότι κάποια στιγμή ένας αριθμός των ανηλίκων που μεταφέρονται στο Κέντρο θα παρέμενε κιόλας εκεί. Έτσι, το Κέντρο αυτό, που το πρώτο διάστημα λειτουργίας του έμοιαζε με «χώρο αναμονής», αφού με το που μεταφέρονταν εκεί οι ανήλικοι έφευγαν για το λιμάνι της Μυτιλήνης, τώρα φαίνεται να έχει «πείσει» ένα σημαντικό αριθμό αλλοδαπών για τις υπηρεσίες και τη φροντίδα που τους παρέχονται εκεί.
Τελικά όμως, το Κέντρο αυτό μοιάζει να εξελίσσεται σε κέντρο φιλοξενίας για λίγους, αφού κανείς δεν μπορεί να «διώξει» τους ανήλικους που επιλέγουν να παραμένουν εκεί, ενώ από την άλλη μεριά δεν υπάρχει χώρος για εκείνους που συνεχώς καταφθάνουν, όχι μόνο από τα απέναντι παράλια αλλά και από τα γειτονικά νησιά… αφού το σκεπτικό που κυριάρχησε ήταν να λειτουργήσει σαν Κέντρο Ανηλίκων Αιγαίου!

Ζητούν την ελευθερία τους
Από το απόγευμα της Πέμπτης, 250 περίπου ανήλικοι που κρατούνται σε δυο θαλάμους του Κέντρου Κράτησης της Παγανής έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας την ελευθερία τους. Οι νεαροί φωνάζουν από τα κάγκελα και ζητάνε επίμονα να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Ανηλίκων του «Θεομήτωρ», ενώ αρνούνται να λάβουν φαγητό.
Εξαιτίας της έντασης και του εκνευρισμού που έχει δημιουργηθεί στους δυο αυτούς θαλάμους, δε λείπουν και τα επεισόδια μεταξύ των νεαρών, χωρίς ευτυχώς μέχρι τώρα να έχουν πάρει μεγάλη έκταση.
Ο διοικητής του «Θεομήτωρ», Απόστολος Αθηναίος, από την πλευρά του «σηκώνει τα χέρια ψηλά», αφού - όπως λέει - ο ίδρυμα με 80 περίπου κρεβάτια αυτή τη στιγμή φιλοξενεί γύρω στα 100 άτομα και δεν υπάρχει δυνατότητα να δεχθεί άλλα. «Εδώ και δυο εβδομάδες περίπου δεν έχει αλλάξει ο αριθμός των ανηλίκων που βρίσκονται στους χώρους μας. Εμείς δεν μπορούμε να τους διώξουμε, γιατί το σκεπτικό λειτουργίας αυτού του Κέντρου ήταν ακριβώς να δημιουργήσει ένα χώρο που θα προσφέρει φροντίδα και ασφάλεια στους ανηλίκους. Υπάρχουν μάλιστα και 12 άτομα που έχουν φύγει με άδεια στην Αθήνα για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους και θα επιστρέψουν.»
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους ανηλίκους έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας που αναζητά λύσεις. Το βέβαιο είναι ότι δε φαίνεται να υπάρχει λύση, τουλάχιστον για όλους τους ανηλίκους που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής, και κανείς δεν έχει προβλέψει τις εξελίξεις καθώς η κατάσταση εκεί μοιάζει καζάνι που βράζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: