Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

VAMOS!!!


Αναρωτιέμαι αν έχει μείνει κάτι όρθιο σε αυτή τη χώρα που να μας κάνει να αισιοδοξούμε….Κάτι να ελπίζουμε, βρε αδελφέ! Αυτό δηλαδή που θέλει να έχει κάποιος –έστω και σαν τελευταίο αποκούμπι- για να συνεχίζει να πασχίζει για το καλύτερο…Φαίνεται ότι δεν είμαι μόνη αφού…

«Απαισιόδοξοι για το κόστος ζωής στο μέλλον και εξαιρετικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να βρεθούν άνεργοι οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάσθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το 65% των Ελλήνων εκφράζουν ανησυχία για την αγοραστική τους δύναμη. Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται ένας στους δυο (52%) Ευρωπαίους. Το ίδιο ποσοστό (65%), δηλαδή δυο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν κάθε μήνα το νοικοκυριό τους. Αντίστοιχα, λιγότεροι από έναν στους δυο Ευρωπαίους (47%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ανάλογη δυσκολία. Το υψηλό ποσοστό (65%) κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση μεταξύ των κρατών των οποίων οι πολίτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους μηνιαίους λογαριασμούς. Πρώτη έρχεται η προς ένταξη Τουρκία (84% των πολιτών), ακολουθούν η ΠΓΔΜ (79%), η Βουλγαρία (76%), η Πορτογαλία (71%) και έπεται η Ελλάδα»(Πηγή: ΕΡΤ, 10/7/2008)
Τίποτα δεν άλλαξε στις αναχωρήσεις και, δυστυχώς, ούτε στις επιστροφές. Ακόμα και αν έλειπαν οι ντίβες των καναλιών, ακόμα κι αν ο λαός έκανε τα μπάνια του, ακόμα κι αν οι πολιτικοί αρχηγοί σταυροκοπιόντουσαν στις εκκλησιές του αρχιπελάγους, ακόμα κι αν το πολιτικό κουτσομπολιό για τις αθλοπαιδιές, τα γεύματα, τις περαντζάδες και τις αντεγκλήσεις εν μέσω θέρους καλά κρατούσε, το κακό μαντάτο πάντα κάπου εκεί παραμόνευε: Από τον Καύκασο μέχρι τη πανδημία των ντοπαρισμένων ελλήνων αθλητών. Από τις καλοκαιρινές κραιπάλες στα νησιά μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες. Από τις μίζες μέχρι την απαλλαγή και το κλείσιμο των φακέλων. Από τον φιλελεύθερο ανταγωνισμό, την ακρίβεια, τη ΄μεταποίηση’ των επιχειρήσεων στην έλευση και νέων πολυεθνικών. Από τα δάνεια στην υπερχρέωση. Από την αδυναμία διατύπωσης εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων στο ξοφλημένο κομματικό σύστημα. Από τη ανυπαρξία πολιτικής σκέψης και λόγου στη κυριαρχία των ηχηρών δημόσιων δηλώσεων και της οθόνης.

ΟΚ. Σταματώ τη γκρίνια. Το ξέρω. Είναι απλά η αναπαραγωγή του γνωστού θυμού που αποπνέει η στασιμότητα…μια στασιμότητα που έχει αγκιστρωθεί κι αναπαράγεται συνεχώς από υλικά «παλιάς κοπής» χωρίς ίχνος ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα….Γι’ αυτό και ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας ο σκληρός…!!! Ποιος ξέρει; Ίσως τότε «το αγώγι ξυπνήσει τον αγωγιάτη»

21 σχόλια:

tzonakos είπε...

Η στασιμότητα ειναι σε βάρος μας.
Πώς λένε καμμια φορά
" πολλή ησυχία εχει και δεν μ' αρέσει " ;
Ετσι ακριβώς.
Μόνο που εδω πρόκειται για τέλμα και όχι απλά ακινησία, απραξία. Στο τέλμα βουλιάζεις κιόλας, σιγά σιγά.
Μένουμε εμείς να μην έχουμε άλλη επιλογή απο το να προσπαθούμε. Να προσπαθούμε για κάποια ψήγματα βελτίωσης. Απο το πουθενά.
Τουλάχιστον βρίσκουμε κουράγιο να χαμογελάμε κάπου κάπου ε ; :)

tractatus είπε...

Τι ωραίο σχόλιο Τζονάκο! Με αυτή τη γνωστή καρτερικότητα και το χαμόγελό σου...Βλέπεις; Κατά βάθος ακόμα και στο τέλμα είμαστε έτοιμοι να δούμε το φώς...εγω πια επιμένω να το φτιάξουμε...φαίνεται ότι όσα νομίζαμε ότι φωτίζαν ήταν απλά πειροτεχνήματα...αλλά η ουσία φίλε μου πάντα είναι μακροχρόνια διαδικασία και γίνεται απο τους λίγους...:) Οσο για τους ηγέτες τραβάνε μπροστά και δεν σκουπίζουν στις πορείες πίσω απο την ουρά...:(

katerina είπε...

Ελένη μου καλώς ήρθες.
Πάρε μια ανασα καλή μου, και σκέψου το καλό της ιστορίας. Πρέπει να έχουμε πιάσει πια τον πάτο...
Ε, αν έχει και άλλο παρα κάτω....σταματήστε ρε να κατέβω...

tzonakos είπε...

Mπορεί και να το δούμε το φώς, αλλα ισως είναι αργά για μας. Γι αυτο πρέπει να δώσουμε σκυτάλη σιγα σιγά στους επόμενους. Να μην σβήσει η φλόγα.

* Με εχεις καταλάβει αρκετά καλά.

tractatus είπε...

Κατερίνα, μετά τον πάτο δεν έχει άλλο συνήθως...αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως το ποδαράκι το έχεις ήδη έξω κι έτσι μ' ενα σάλτο σε βλέπω να τραβάς το αγώγι...Vamos!!!

Τζονάκο και βέβαια σ' εχω καταλάβει...:) Η γραφή είναι καταγραφή....και ξέρεις ο καθένας έχει τη δική του μοναδική γραφή πυ δεν μοιάζει με κανενός άλλου...;)

αντωνης είπε...

Vamos προς τα που Ελενη; Στασιμοτητα δε λες τιποτα. Και ενα κενο, τεραστιο.
Καλως επεστρεψες!!!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Η στασιμότητα είναι αποτέλεσμα του στρογγυλέματος, της "πολυφωνίας" και της εσωκομματικής "δημοκρατίας".

μία δύναμη αλλαγής υπάρχει, το ξέρετε και το ξέρω. Που θα την πάμε λοιπόν; Εκεί που προβλέπει το MEGA;

tractatus είπε...

αντώνη καλωσόρισες κι εσύ! To vamos είναι περισσότερο για να ξεφύγουμε απο τη στασιμότητα και τη μιζέρια. Το προς τα που θα το πει η ζωή, όπως πάντα. Μόνο που όταν τα πράγματα έχουμ πιάσει πάτο για να βγείς θέλει ορμή έστω και με μια ανθοδέσμη στο χέρι...φτάνει να πάει μακρυά...:)

tractatus είπε...

Γιώργο τα εισαγωγικά διαγράφουν και την άποψή σου...ομως, επέτρεψέ μου να σου πώ, οτι δεν φταίνε πάντα για όλα οι άλλοι...αυτοί φταίγανε πάντοτε....το τι κάνουμε εμείς έχει σημασία, πώς μπορούμε να υπερβαίνουμε, να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνουμε όσα λέμε, να ανατρέπουμε, να αλλάζουμε πραγματικά και όχι με φερετζέ, να είμαστε αποτελεσματικοί. Οπότε, φίλε μου, τα εισαγωγικά είναι γύρω μας, δυστυχώς, και όχι απέναντί μας. Τη Δημοκρατία την κατακτάς εφαρμόζοντας όσα λές εδώ και 5 χρόνια και όχι με μεσοβεζικες καταστάσεις. Οσο για το στρογγύλεμα είναι συμβιβασμός σε όσα δεν μπορείς απλά να ξεπεράσεις.
Αν δεν συμβιβάζεσαι και, κυρίως, όταν δεν κάνεις εκπτώσεις στους 'δικούς' σου τότε κανένα MEGA και κανένα γενικά συγκρότημα δεν μπορεί να σε απειλήσει. Απλά προχωράς μπροστά εγκαίρως....κι αυτό το τελευταίο (εγκαίρως) έχει μεγάλη σημασία....:)

Nikos Lioliopoulos είπε...

Vamos a la playa! Τουλαχιστον εγώ αυτό θα κάνω σήμερα!
Τιποτα δεν άλλαξε και αυτο το καλοκαίρι. Μήπως όμως και τίποτα δεν είναι όπως παλιά, Ελένη;
Καλημέρα.
@ Τζονακος, "γράφεις" με τα σχόλια σου !

tractatus είπε...

Νικόλα εγω δεν εννοώ πάντως τη παραλία...Δηλαδή δεν είμαι χειμερινή κολυμβήτρια :) κι έτσι σκέφτομαι το φθινόπωρο να αξιοποιήσω καλύτερα τον χρόνο μου...τώρα φυσικά ξεκουράζομαι...μιάς και το καλοκαίρι, όπως έγραψες, δεν άλλαξε κάτι...και φυσικά τίποτα δεν είναι όπως παλιά...κι αυτό που μένει για μένα είναι μια συνήθεια να μην αφήνω τη ζωή να μου υπαγορεύει για το πώς σκέφτομαι αλλα να σκέφτομαι εγω γί' αυτή...;)

Ανώνυμος είπε...

πόσο ακόμα πίεση χρειάζεται για να γίνει η απογοήτευση εναντίωση, ή μήπως δεν χρειάζεται μόνο πίεση;

tractatus είπε...

χρειάζεται και οργάνωση βέβαια όχι μόνο πίεση και φυσικά και εύλογο χρονικό διάστημα για να αρχίσει να κινείται κάτι...το μόνο που δεν χρειάζεται πάνως είναι ευησυχασμός...:)

tzonakos είπε...

[παρένθεση ΟΝ ]
Φίλη @ tractatuς επίτρεψε μου σε παρακαλώ να πω στον @ Ν.Λιολιόπουλο οτι με τιμάει αυτο που λέει για μένα αλλα τα ωραία σχόλια ειναι ωραία πράγματι οταν αυτα απευθύνονται σε ώτα ορθώς ακοώντων.
Κοινώς ο Νίκος ειναι ενας απο αυτούς που διαβάζουν σωστά, ερμηνέυουν καλά και προσέχουν τι λέει ο συνομιλητής.
Μόνο ετσι 'εχουμε συζητήσεις εξαίρετες και βγάζουμε συμπεράσματυα απο αυτές.
Ευχαριστώ Νικο και tractatus :)
[παρένθεση OFF]

Πόση πίεση χρειάζεται για να καταλάβουν οτι δεν αντέχουμε άλλο ;
Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να πιέζουμε !

tractatus είπε...

Δυστυχώς αυτοί που εννοείς τυγχάνει να μη πιέζονται και επομένωνς να μην ενοχλούνται Τζονάκο μου... οι άλλοι που καταλαβαίνουν απο πίεση είναι αυτοί που ζορίζονται τόσο οικονομικά όσο και συνειδησιακά σε πολλά πράγματα, δηλαδή ΕΜΕΙΣ!!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ελένη, όταν εμείς -παρά το θυμικό μας- στηρίζαμε με την ψήφο μας και τον λόγο μας δεξιές επιλογές, αυτοί φρόντιζαν να μη φταίνε.

Τα εισαγωγκά είναι δικά τους λοιπόν, όχι δικά μου. Από τότε που η Siemens τους "ενέπλεκε".


Περίμενα όμως από άτομα που χρησιμοποιούσαν το ΠΑΣΟΚ τότε να έχουν σήμερα την τιμιότητα να ανταποδώσουν τη στήριξη που τους προσφέρθηκε απλόχερα από το ΠΑΣΟΚ, παρά την τότε κατακραυγή της κοινωνίας.

Πριν λίγες μέρες ήρθε βουλευτής και προσπαθούσε να με πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έδωσε 1,2 εκατομμύρια ευρώ στα καμένα της Ηλείας και κατέθεσε σχέδιο νόμου. Βουλευτής κανένας δεν ήρθε να με πείσει για το σχέδιο νόμου. Ήρθε όμως να με πείσει ότι το κόμμα δεν εχει θέσεις όμως. Εσύ θα έκανες το ίδιο;

Καλή λοιπόν η θεωρία του superman που δεν "τραβάει" αλλά έπρεπε να αλλάξει τον κόσμο για εμάς χωρίς εμάς. Αυτό όμως ευτυχώς δεν παίζει.

Πρέπει εγκαίρως εμείς οι ίδιοι να στηρίξουμε την αλλαγή. Όχι απλά να κρίνουμε αν ο κάθε superman φέρνει την αλλαγή on time.

Εμείς έχουμε την δύναμη και στηρίζουμε τις σωστές επιλογές τον σωστό χρόνο.

Αν απλά κρίνουμε τον ΓΑΠ που "δεν τραβάει" και "έχασε το timing", τότε στρώνουμε το χαλί στο κόμμα των επιχειρηματιών.

Συγνώμη για το έλλειμα υψηλής πολιτικής, αλλά αυτά ακούω γύρο μου από την άτιμη την βάση.

Αποφασίζουμε κάθε μέρα ποιον στηρίζουμε. Όντως όπως λες, το τι κάνουμε εμείς έχει σημασία, πώς μπορούμε να υπερβαίνουμε, να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνουμε όσα λέμε, να ανατρέπουμε, να αλλάζουμε πραγματικά και όχι με φερετζέ, να είμαστε αποτελεσματικοί. *Εμείς* όμως, ο καθένας μας. Όχι μόνο ο ΓΑΠ.

Εμείς είμαστε μεσοβέζικοι, όχι ο ΓΑΠ. Εμείς στρογγυλεύουμε, όχιο ΓΑΠ. Εμείς φταίμε αν δεν έρεθι η νέ αλλαγή, όχι ο ΓΑΠ.
Σκέψου το...

Laplace είπε...

ωραια αναρτηση :)
περασα να πω μια καλημερα
καλυψες σε μια αναρτηση,ολο το καλοκαιρι της ελλαδας..

Υ.Γ. banksy με τρελα!!φοβερος

tractatus είπε...

laplace welcome...κι αρχίζω απο το σχόλιο για τον banksy...πράγματι φοβερός!!

Δεν ξέρω αν κάλυψα τι έγινε μέσα στο καλοκαίρι...λυπάμαι βέβαια που ήταν τόσο χάλια όλα για μια απαισιόδοξη ανάρτηση...ελπίζω πάντα σε κάτι κάλύτερο...εξού και το τίτλος.

tractatus είπε...

Γιώργο ευχαριστώ για το σχόλιο.

Για να πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή...ποιός στήριζε δεξιές πολιτικές; Προσωπικά δεν έχω στηρίξει πολιτικές που δεν με εξέφραζαν και αν εννοείς τη διάρκεια της 8ετίας Σημίτη, δεν ήμουν ενταγμένη κάπου...αυτό απο την άλλη δεν σημαίνει οτι έργα που έγιναν επι Σημίτη δεν τα αναγνωρίζω...οπότε το τι είναι δεξιό και τι δεν είναι για μένα είναι κατ' αρχήν μια μεγάαααλη συζήτηση και δεν έχει να κάνει με απλουστεύσεις τύπου: δεξιά-αριστερά....ειδικά σήμερα με ο,τι εννοείται ως αριστερά...φίλε Γιώργο.

Τα εισαγωγικά νομίζω οτι δείχνουν με ποιούς δεν συμφωνείς τόσο στη πολυφωνία όσο και στη δημοκρατία και μάλλον γι' αυτό τα έχεις βάλει...αλλά κι αυτό είναι άλλη συζήτηση...Ερχομαι τώρα στα ερωτήματα: Λές,


"Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έδωσε 1,2 εκατομμύρια ευρώ στα καμένα της Ηλείας και κατέθεσε σχέδιο νόμου. Βουλευτής κανένας δεν ήρθε να με πείσει για το σχέδιο νόμου. Ήρθε όμως να με πείσει ότι το κόμμα δεν εχει θέσεις όμως. Εσύ θα έκανες το ίδιο;"

Κατ' αρχήν δεν συμφωνώ με τη λογική της φιλανθρωπίας κατ' εξαίρεση...αμα κάνεις φιλανθρωπία θα την κάνεις συνεχώς κι επομένως τι θα κάνεις με μια σειρά απο αδικίες και προβλήματα που έχουν πλήξει την ελληνική κοινωνία....ΔΕΝ είναι ΜΚΟ τα κόμματα, Γιώργο. Σαφώς έχουν και πρέπει να έχουν πολιτική, πρόγραμμα, προτάσεις...και σχέδια νόμου...που να περνάνε στην κοινωνία και να τα ξέρει και ο τελευταίος πολίτης ει δυνατόν...αλλιώς είναι σχέδια για το συρτάρι και επομένως εγω αυτό που θα έκανα -αφού ρωτάς- είναι να δώ αν πράγματι υπάρχει θέση, ποιοί την αποφάσισαν απο τη βάση και τη πέρασαν στη κορυφή και τέλος πώς αυτή η θέση επικοινωνείται....ανάμεσα στα μέλη και τους πολίτες...Πώς άραγε;


Δεν ξέρω ποιός μίλησε για superman? Για ηγέτη, όμως, που δείχνει τον δρόμο ποιός είναι αυτός που δεν θα μίλαγε βρε Γιώργο; Δηλαδή ο ηγέτης πρέπει να είναι superman κατά την άποψή σου για να μπορεί να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις τη σωστή στιγμή και να μη ξοδεύει χρόνο σε επαναλήψεις (τύπου διαδικασιών χωρίς ανταπόκριση στην κοινωνία) που δεν ενδιαφέρουν κανένα αφού απλά είναι μόνο γραφειοκρατικές και ουδόλως δημοκρατικές με την ουσία της δημοκρατίας;


Λοιπόν ξέρεις ποιόν στηρίζω εγω κάθε μέρα και μου παίρνει κόπο, χρόνο και ψυχη για να το κάνω; Τη συνειδησή μου! Και η συνείδησή μου δεν μου υποδεικνύει χρέη, προθέσεις και χαμόγελα...αλλά πολιτική τόσο σε θέσεις όσο και σε ποιότητα προσώπων που θα την εφαρμόσουν....ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν, όμως, αρχές και το έχουν αποδείξει μέσα στη καθημερινότητα κι όποτε κατείχαν θέσεις....Κι όταν δεν υπάρχουν τέτοιοι οφείλεις να τους ανακαλύπτεις ή να τους δημιουργείς με το παράδειγμά σου....αυτά όμως, αγαπητέ μου Γιώργο, δυστυχώς δεν έγιναν και εξακολουθούν να μη γίνονται...οπότε dum spiro spero αλλά σε κάτι καινούργιο και μάλιστα απο την αρχή....Νάσαι καλά!

Greek Rider είπε...

@Ελένη καλησπέρα.

Τελικά έτσι είναι η ζωή λίγο γκρίνια, λίγο δράση, λίγο αδράνεια.

Και κυρίως απρόβλεπτα γεγονότα.

tractatus είπε...

GR να σου πώ ...η ζωή είναι και μπορεί να γίνει και καλύτερη...τα απρόβλεπτα να μην είναι συνεχώς κακά μαντάτα...γι' αυτό κι έχει σημασία η δυναμική των πολιτών και η βούλησή τους πέρα απο κόμματα και υποδείξεις....πέρα απο τηλεδιασκέψεις και επαναλήψεις τσιτάτων...πέρα απο άγονες διαδικασίες και επικοινωνιακά τρίκ....:)