Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Ελευθερώστε τη Γάζα!


Λάρνακα

Με δύο ξύλινα σκάφη αναχώρησαν από το λιμάνι της Λάρνακας 46 ακτιβιστές από 17 χώρες με στόχο να σπάσουν συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και ελευθερίας.
Τα σκάφη απέπλευσαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να φθάσουν στις ακτές της Γάζας το Σάββατο.
Οι ακτιβιστές προέρχονται και από τις πέντε ηπείρους. Ανάμεσά τους πολλοί Ελληνες, η αδελφή της συζύγου του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, η 84χρονη επιζήσασα του Αουσβιτς Έντι Επστάιν και η 81χρονη Αμερικανίδα μοναχή Αν Μοντγκόμερι.
Οι 46 ακτιβιστές μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Σε συνέντευξη Τύπου προ της απόπλευσής τους από την Κύπρο οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νότα με την οποία προειδοποιεί ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της Γάζας σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Επίσης, κατήγγειλαν ότι έχουν δεχθεί ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές κατά της ζωής τους.
Τα δύο ξύλινα σκάφη, το «Free Gaza», 21 μέτρων, και το «Liberty», 18 μέτρων, αγοράστηκαν στην Ελλάδα ειδικά για το ταξίδι αυτό από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Free Gaza Μovement (Κίνημα Ελεύθερη Γάζα), αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.
Ο στόχος των ακτιβιστών είναι να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που στραγγαλίζεται εδώ και ένα χρόνο από τον ισραηλινό αποκλεισμό.
«Ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί», δήλωσε στη γαλλική Le Monde μία εκ των ακτιβιστών, η 84χρονη επιζήσασα του Άουσβιτς Έντι Επστάιν. «Ο ισραηλινός στρατός υποβάλλει τη Γάζα σε λιμοκτονία και η Δύση παρατηρεί σιωπηλή μήπως και κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Οι διωκόμενοι έγιναν διώκτες» αναφέρει.
Τη συμπαράστασή τους στο εγχείρημα έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων o Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, ο Νοτιοαφρικανός Αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και η Βορειοϊρλανδή νομπελίστρια Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ.

Πηγή in.gr, 21.8.2008

Σκίτσα του Carlos Latuff [wiki, deviant art]).

6 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Αξιέπαινη προσπάθεια σίγουρα. Που αξίζει να την επικροτήσουμε...

tractatus είπε...

Την επικκροτούμε. Φυσικά θα ήταν καλύτερο να μπορούμε να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο πολλοί...:)

Sinistra Radicale είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Sinistra Radicale είπε...

Και γιατί δεν αναφέρεις ότι μέσα στους ακτιβιστές είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης;;;;;;;;;;;

tractatus είπε...

Πολύ σωστά και πολύ καλά το λές. Και βέβαια ήταν αλλά ανέβασα ένα άρθρο που έτυχε να μην αναφέρει και τον Κουράκη....άλλη φορά θα το ψάξω να είμαι μαζί!!;)

ritsmas είπε...

Εγραψα κι εγω κατι σχετικό, απλως γιατί δεν ηθελα να μην πω κατι, εστω ασήμαντο, αλλά κάτι... \φιλια