Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Κόβονται οι επιδοτήσεις των μικρών αγροτών


Απο το ΕΜΠΡΟΣ 93.7.2008)
του Ν. Μανάβη

Παραγωγοί της Λέσβου, 5.633 στον αριθμό, θα χάσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν αν γίνει δεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απένταξη από τις επιδοτήσεις των παραγωγών που λαμβάνουν από 0 ως 250 ευρώ ανά έτος. Συνολικά αυτή η κατηγορία των παραγωγών θα χάσει 721.579,6 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε παραγωγός θα χάσει 128,1 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, ούτε κανείς μπορεί να πει ότι θα κλυδωνίσει το εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών, σίγουρα όμως θα αποτελέσει μια ακόμη απώλεια για πολλούς μικρούς παραγωγούς, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου όπου έχουμε πολύ μεγάλη κατάτμηση του αγροτικού κλήρου.
Επιπλέον, αυτή η ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη ότι στα νησιά του Αιγαίου πολλοί παραγωγοί ασχολούνται με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες για να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Οι πιο ηλικιωμένοι νησιώτες παραγωγοί απλά θα υπομένουν κι αυτό το μέτρο, μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά, ενώ οι νεότεροι νησιώτες παραγωγοί θα χάσουν πολύ ταχύτερα το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια των μικρών κλήρων τους, προσπαθώντας να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος από άλλες δραστηριότητες, κι οι περισσότεροι από αυτούς θα αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τα νησιά. Όπως έχουν γίνει τα πράγματα, επιβεβαιώνονται αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής αγροτικής οικονομίας. Άλλωστε, ποτέ στις προτάσεις της Κομισιόν δεν έχει γίνει ειδική μέριμνα για νησιωτικές περιοχές όπως το Αιγαίο. Είναι, ωστόσο, απαράδεκτο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας να δηλώνει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι έτοιμη να αλλάξει θέση και να αποδεχθεί τη ρύθμιση που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέρα όμως από τους μικρούς παραγωγούς της Λέσβου και των άλλων νησιών, η αλλαγή της θέσης της ΠΑΣΕΓΕΣ θα ανοίξει το δρόμο για το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, όπου στο σύνολο της χώρας 209.998 παραγωγοί θα βγουν εκτός επιδοτήσεων εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο αυτό.Οι παραγωγοί που θα χάσουν τις επιδοτήσεις στη Λέσβο αποτελούν το 28,98% όσων λαμβάνουν επιδοτήσεις ως σήμερα στο νησί. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι παραγωγοί που χάνουν τις επιδοτήσεις τους είναι το 23,52% του συνόλου των παραγωγών της χώρας. Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις για τις απώλειες επιδοτήσεων και για τον αριθμό των παραγωγών που χάνουν τις επιδοτήσεις τους στη Λέσβο -και πανελλαδικά-, έγιναν με βάση τις ως τώρα καταχωρημένες αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2008. Όπερ σημαίνει ότι τόσο τα ποσά, όσο και ο αριθμός των παραγωγών που χάνουν τις επιδοτήσεις μπορεί τελικά να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.
Επιταχύνουν το ξεκλήρισμα
Τα 28,48 εκατομμύρια ευρώ που θα χάσουν οι 210 χιλιάδες μικροί παραγωγοί αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και δεν πρόκειται να «σώσουν» τους άλλους αγρότες που θα τα πάρουν, καθώς ο στόχος του μέτρου αυτού είναι βαθύτερος, ήτοι να επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών. Δηλαδή στόχος είναι αυτό που αναμενόταν να γίνει το 2013, να γίνει μερικά χρόνια νωρίτερα από το 2009. Η προαναφερθείσα θέση του κ. Καραμίχα, που εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ την προηγούμενη εβδομάδα, για απένταξη από τις επιδοτήσεις των παραγωγών που λαμβάνουν επιδότηση ως 250 ευρώ είναι η Κερκόπορτα. Σε επόμενη φάση, πιθανότατα το 2013, θα τεθεί θέμα περικοπής των επιδοτήσεων σε ακόμη μια μεγάλη κατηγορία παραγωγών π.χ. σε όσους λαμβάνουν επιδοτήσεις ως 1.000 ευρώ ή ως 2.000 ευρώ, ή για παράδειγμα θα μποροούσαν να περιοριστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις μόνο σε όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ δήλωσε ότι το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ θα επιδιώξει ως αγρότες να θεωρούνται μόνο εκείνοι που ζουν κατά κύριο λόγο από το γεωργική επάγγελμα. Και σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Καραμίχας δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου για τους αγρότες των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και από άλλες πηγές όπως είναι τα τουριστικά επαγγέλματα, η αλιεία, οι οικοδομές. Επίσης ο κ. Καραμίχας με τη θέση του αυτή στέλνει «στον Καιάδα» τους μικρούς παραγωγούς όλης της ελληνικής υπαίθρου, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους, τους μισθωτούς και τους μικροεπαγγελματίες των χωριών (μπακάληδες, αρτοποιούς, κρεοπώλες κ.λπ.), που παραδοσιακά συμπληρώνουν το εισόδημά τους από τις μικρές γεωργικές εκτάσεις που καλλιεργούν και τις επιδοτήσεις που τους δίνουν αυτές. Αντίθετα οι μεγαλογιατροί, οι μεγαλοδικηγόροι και οι επιχειρηματίες που ζουν στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, που κατέχουν τεράστιες εκτάσεις αλλά δεν τις καλλιέργησαν ποτέ, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις, αφού θα εμφανίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε οι ίδιοι, είτε, όπως συνήθως συμβαίνει, κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Τα χειρότερα έρχονται
Τα όσα είπε ο κ. Καραμίχας δεν αποτελούν προσωπικές του απόψεις, καθώς δείχνουν το πλαίσιο στο οποίο κινείται το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εφόσον οι θέσεις αυτές επικυρωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου, το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ θα έχει λύσει τα χέρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού θα του έχει δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει κι αυτό τη θέση του για τους μικρούς αγρότες. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα, το υπουργείο είναι αντίθετο στην απένταξη των μικρών αγροτών από τις επιδοτήσεις.Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2005, όταν ΠΑΣΕΓΕΣ άνοιξε το δρόμο για την ολική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και το υπουργείο άρπαξε και αξιοποίησε πλήρως την ευκαιρία που του δόθηκε. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ το επόμενο διάστημα θα κληθούν να πάρουν θέση, και να απαντήσουν αν είναι με τους μικρούς αγρότες ή όχι. Στις 19 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε.

3 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Ελένη πολύ ενδεικτικό το κείμενο της τρέχουσας κατάστασης.

Τα ζητήματα είναι δύο:

α) Υπάρχουν διεκδικητικοί φορείς που να μπορούν να συσπειρώνουν;

β) Είναι ικανοί οι φορείς να εμπνεύσουν έναν νέο ανένδοτο αγώνα;

Γιατί μην πει κάποιος ότι ό,τι και να κερδηθεί δεν είναι ήδη κεκτημένο δικαίωμα. Είναι ζήτημα πολύ λίγου ακόμη χρόνου που οι απλοί εργαζόμενοι και οι αγρότες δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα.

Το σύστημα τους αντιμετωπίζει ως κόστος και βάρος.

Η ΕΕ έχει στόχο να μειώσει κάτω από το μισό των τωρινών αριθμών τον πληθυσμό του αγροτικού δυναμικού.

Για τους εργαζόμενους δεν το συζητάω ήδη τους έχουν ζητήσει να κατεβάσουν τα παντελόνια.

Επίσης, το παρόν οικονομικό κλίμα και ο πληθωρισμός που σε λίγο δεν θα ελέγχεται θα πυροδοτήσει μια αποθήκη γεμάτη ήδη με μπαρούτι...

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει τίποτε άλλο (τόσο χάλια είναι η κατάσταση) παρά γενικός ξεσηκωμός. Μέσα από αυτόν μπορεί να αναγκαστούν λόγω απειλητικών συνθηκών να υποχωρήσουν σε κάποια θέματα οι κομισάριοι των Βρυξελλών.

tractatus είπε...

Το κακό GR είναι ότι α)οι αγρότες δεν είναι ενημερωμένοι τόσο για τις αποφάσεις της ΕΕ διεξοδικά ώστεν να γνωρίζουν τι ακριβώς τους περιμένει...β) οτι δεν έχουν καμία επικοινωνία με άλλους αγρότες στο εξωτερικό πιο διεκδικητικούς, γ) οτι πολλοί απο τους προέδρους του συνδικαλιστικού τους κινήματος σε ενώσεις και σε άλλα όργανα είναι απλά κομματικά φερέφωνα και πολλοί εξ αυτών διεφθαρμένοι, δ) οτι αρκετοί απο τους αγρότες έχουν αφεθεί εξ ολοκληρου στις επιδοτήσεις ε) οτι δεν υπάρχει αντίστοιχος επιμορφωτικός φορέας ώστε να τους κατευθύνει σε νέες μορφές βιολογικής καλλιέργειας και αγροτουρισμού και στ) δεν υπάρχει συλλογικότητα τέτοια που να καταφέρει να συσπειρώσει και να συνενώσει σε κοινες διεκδικήσεις τον κλάδο...όπως και σε μια σειρά απο άλλους συλλογικούς οργανισμούς...
Ακόμα και στους αγρότες και, παρά το γεγονός οτι ιστορικά πάντα προηγούνταν των επαναστάσεων..., δεν βλέπω να υπάρχει ακόμα 1ον:ηγεσία κατάλληλη και 2ον: μαζικό κίνημα έτσι ώστε να προχωρήσουμε εκεί που λες...υπάρχει πάντως ελπίδα έστω και με καθυστερήσεις :)

Greek Rider είπε...

Ελένη συμφωνώ απόλυτα!