Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Τα 'νέα' μας...όπως ήταν πάντα, άλλωστε γιατι να το κρύψουμε;!

Καημένο ΠΑΣΟΚ!
Απογοητεύει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η εικόνα που αναδεικνύεται ότι υπάρχει στο εσωτερικό του στη Λέσβο

Γράφει η ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ απο το Κυριακάτικο ΕΜΠΡΟΣ
17/5/2008
Τραυματισμένο για μια ακόμη φορά, με γκρίνιες και υπόγειες συγκρούσεις οδηγείται αύριο, Κυριακή, στις κάλπες το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές ανάδειξης των νέων οργάνων του. Η κίνηση Βατού να καταγγείλει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την απερχόμενη Νομαρχιακή Επιτροπή στάθηκε η αφορμή ν’ ανοίξει «νέος κύκλος αίματος» στους κόλπους του, δεδομένου ότι επανέφερε τις μνήμες της αδιάφορης στάσης της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις φωνές της βάσης, ό,τι και αν αυτές υποστηρίζουν. Η απόφαση του Γιάννη Βατού ν’ αποσύρει τελικά την υποψηφιότητα που είχε καταθέσει κεντρικά στην ΕΚΑΠ για τη θέση του γραμματέα της ΝΕ, «παρέσυρε» χθες και άλλα επτά υποψήφια μέλη που έκαναν γνωστό κυριολεκτικά στο παρά πέντε -την ώρα που τυπώνονταν τα ψηφοδέλτια των εκλογών- ότι δεν θα συμμετάσχουν τελικά στις εκλογές. Όσο και αν στελέχη της Ν.Ε. προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν χθες το γεγονός, αποδίδοντάς το σε «μια συνήθη τακτική που παρατηρείται σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις», το βέβαιο είναι ότι οι μαζική αυτή αποχώρηση υποψηφίων που η υποψηφιότητά τους μάλιστα σηματοδοτεί διαμαρτυρία κορυφαίων στελεχών, στιγμάτισε για μια ακόμη φορά την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Βατός με επιστολή διαμαρτυρίας του προς την ΕΚΑΠ την περασμένη Δευτέρα, είχε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε Νομαρχιακή Συνέλευση όπως προβλέπει η εγκύκλιος του ΠΑΣΟΚ. «Ζητήσαμε δηλαδή το αυτονόητο κάθε δημοκρατικής διαδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά προχθές σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Βατός. Ο ίδιος εξηγεί ότι στη νομαρχιακή συνέλευση «θα ενημερώνονταν τα μέλη για τη νέα εγκύκλιο, η οποία μεταξύ άλλων θέτει για πρώτη φορά ζητήματα ασυμβίβαστου για όσους κατέχουν κι άλλες πολιτικές θέσεις (έμμισθες ή όχι). Επιπλέον, μας δινόταν η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε πολιτικά, να κοιταχτούμε στα μάτια και ν’ ακούσουμε τις δεσμεύσεις των υποψηφίων για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου εμείς οι ίδιοι να πείσουμε την κοινωνία ότι έχουμε αλλάξει».
«Με αυτό τον τρόπο - συνεχίζει στην ίδια δήλωση ο κ. Βατός - ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε ν’ ανατρέψουμε το κατεστημένο γνωστών και διαχρονικών μηχανισμών και παραγόντων, οι οποίοι σε κάθε εκλογική διαδικασία τριγυρίζουν στους διαδρόμους, μοιράζουν οφίτσια, καρέκλες και ό,τι παλιατζούρα υπάρχει στο κόμμα. Πρόκειται για τους ίδιους που με αυτήν την νοοτροπία επιθυμούν τη Δευτέρα στις 19 Μαΐου να είναι και πάλι οι κυρίαρχοι του «παιχνιδιού», στέλνοντας οριστικά κάθε διαφορετική, προοδευτική φωνή ενεργού πολίτη, στο σπίτι!».
Καταλήγοντας, ο ίδιος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μέσα από την απουσία του δημοκρατικού διαλόγου αναβάλλεται και πάλι η λογοδοσία και η αυτοκριτική, γεγονός που ισοδυναμεί με παραίτηση από τις αρχές του λαϊκού μας κινήματος και ενός κόσμου με αξίες που θέλουμε να υπηρετούμε. Με αυτά τα δεδομένα αρνούμαστε να διεκδικήσουμε “καρέκλες” χωρίς πολιτικό αντίκρισμα και να συμμετάσχουμε στις επερχόμενες εκλογές της 18ης Μαΐου. Θα προτιμήσουμε για μια ακόμα φορά οι ελπίδες μας να πάρουν αναβολή (άραγε μέχρι πότε;) από το να γίνουμε άλλοθι μιας δήθεν δημοκρατικής διαδικασίας».

...και άλλες αποσύρσεις
Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Βατού, χθες, άλλοι επτά υποψήφιοι ακολούθησαν την ίδια στάση, θέλοντας να στείλουν σαφές μήνυμα στα κεντρικά όργανα του κόμματος. Συγκεκριμένα, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή απέσυραν τις υποψηφιότητές τους οι Σωτήρης Μαρινάτος και Κώστας Μπλάνης, Αμβαζά - Καπετανάκη Στέλλα και Ευσταθίου Παναγιώτης (σ.σ.: το όνομα του τελευταίου δεν είχε ανακοινωθεί από τη Ν.Ε. και προφανώς είχε θέσει την υποψηφιότητά του στην ΕΚΑΠ). Από την Περιφερειακή Επιτροπή απέσυραν τις υποψηφιότητές τους οι Βασίλης Ξυπτεράς, Σουβατζής Ευστράτιος και Ρεντετάκος Μιλτιάδης.
Σε γραπτή κοινή δήλωσή τους ο Σωτήρης Μαρινάτος και ο Βασίλης Ξυπτεράς εξηγούν και τους λόγους της απόφασής τους να αποσυρθούν από τις εκλογές:
«Την προσεχή Κυριακή θα διεξαχθούν οι εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των νέων Οργάνων του ΠΑΣΟΚ.
Στη δύσκολη αυτή καμπή του Κινήματος, οι εκλογές αυτές πρέπει να έχουν σκοπό την ενότητα και την ανασυγκρότησή του. Τα τελευταία γεγονότα μας αναγκάζουν να αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας απ’ τα όργανα του Κινήματος, επειδή οραματιζόμαστε μια πολιτική διαδικασία που θα αφορά όλο το ΠΑΣΟΚ και θα συμμετέχει όλο το ΠΑΣΟΚ».
Κοινή δήλωση με την οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους εξέδωσαν επίσης η Αμβαζά - Καπετανάκη Στέλλα και ο Ευσταθίου Παναγιώτης.
«Στην περίοδο που διανύουμε, όπου καταπατούνται ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, γκρεμίζεται το κοινωνικό κράτος προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων από μια ανίκανη - ανάλγητη - συντηρητική Δεξιά κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ ν’ αντιμετώπιζε με υπευθυνότητα και ευαισθησία τις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες, ώστε να αναδειχτούν πολιτικά όργανα που θα εκπροσωπούν όλο το ΠΑΣΟΚ με συνιστώσες τη συμμετοχικότητα, την ανανέωση, τη διαφάνεια. Όργανα για να ανταποκριθούν στις πολιτικές μάχες που έρχονται.» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωσή τους τα δυο μέλη του ΠΑΣΟΚ
Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι «Αντ’ αυτού, οι υπεύθυνοι των “κεντρικών” για τη Λέσβο που όπως πάντα, έχουν μάθει “να τα λένε” μόνο με συγκεκριμένους τοπικούς παράγοντες, αδιαφόρησαν προκλητικά για τις δημοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόσθηκαν σε όλη την Ελλάδα, έλαμψαν δια της απουσίας τους και περιφρόνησαν τις ενστάσεις συντρόφων, με αποτέλεσμα ν’ αποσυρθούν και να μη μετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Κατόπιν τούτου, αποσύρουμε κι εμείς τις υποψηφιότητές μας για λόγους δεοντολογίας και συντροφικής αλληλεγγύης...».
«...Δεν αντιδικούμε με τους υπόλοιπους συντρόφους μας που θα είναι υποψήφιοι - αναφέρουν σε άλλο σημείο. Εξάλλου, δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για το χρόνιο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο. Μαζί τους θα δώσουμε αγώνες για περισσότερη συμμετοχή και διαφάνεια. Για να παραμερίσουμε τα προσωπικά συμφέροντα και να δώσουμε χώρο στην πολιτική».
Και καταλήγουν αναφέροντας ότι «θέτουμε τον εαυτό μας -υποψήφιο ή όχι- σε μια άλλη πολιτική διαδικασία, που θ’ αφορά όλο το ΠΑΣΟΚ και στην οποία θα συμμετέχει όλο το ΠΑΣΟΚ».

29 σχόλια:

αντωνης είπε...

Κριμα πραγματικα. Για αλλη μια φορα τα ιδια και τα ιδια...

Μπραβο στους ανθρωπους που αναφερονται στο αρθρο, δειχνουν οτι ακομα υπαρχει ισως μια μικρη ελπιδα.

Καλη σου μερα Ελενη.

tractatus είπε...

αντώωωωωωνη!!!!
ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι τελικά...

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα Ελένη,

Δυστυχώς, σε ακόμα μία εσωκομματική διαδικασία αποδεικνύεται ότι, ο πολιτικός λόγος, οι διακυρήξεις και οι καλές προθέσεις του Συνεδρίου (και του Προέδρου) αφομοιώνονται βιωματικά και συνειδησιακά από μία οικτρή μειοψηφία της βάσης. Προσωπικά, είχα αρχικά την επιθυμία να συμμετέχω στη διαδικασία, αλλά με μία καλύτερη και προσεκτικότερη σκέψη το απέφυγα επιμελώς...Ορθά ή όχι, το μέλλον θα δείξει :)

Πάντως, τα προβλήματα που συζητάμε τόσο καιρό ζουν και βασιλεύουν!

katerina είπε...

Γεια σου Ελενη.
Υ.Γ. Ειλικρινα, δεν θελω να σχολιάσω. Και τι να πεις πια;;;

NdN είπε...

Κρίμα για όσους νόμιζαν ότι θα γεννηθεί κάτι διαφορετικό. Τα πράγματα γίνονται καθημερινά πιο δύσκολα, αλλά από ότι φαίνεται τους γνωστούς καρεκλοκένταυρους στο Κίνημα τους απασχολεί μόνο η καρεκλίτσα τους, που όμως όπως πάει δεν θα υπάρχει λόγος για να κρατήσουν.

Από την άλλη και με το να υποχωρήσεις τι κερδίζεις εκτός από το να ακουστεί η φωνή σου μία και μόνη φορά;

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ελένη, παντού τα ίδια τελικά; πολυ φοβάμαι οτι δεν πάει άλλο. Σε μια νομ. ολομέλεια απο αυτές που εμείς κάνουμε αλλά είμαστε μια χούφτα ανθρώπων ,είχα πεί οτι το Πασόκ πέθανε. Κατι νέο πρέπει να δημιουργηθεί . Πρέπει να μηδενιστεί το κοντέρ και πάλι απο την αρχή, θα την ανεβάσω σύντομα και στο μπλόγκ μου...
@Homo :ορθά ; ορθότατα!!!

tractatus είπε...

Κατερίνα μου...η σιωπή είναι χρυσός ειδικά όταν έχει λόγο....

Πασχάλη,τα ζητήματα που θέτεις είναι η ουσία του πως ΔΕΝ λειτουργεί η Δημοκρατία σήμερα....σε όλα τα επέιπεδα...άλλες φορές λοιπόν η διαδικασία είναι τύποις κι άλλες δεν γίνεται και καθόλου όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση....Ετσι οι πολίτες θεωρούν κυνικά κάποιες φορές οτι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν αλλάζει....Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται η πολιτική, δεν ελέγχεται η λειτουργία των θεσμών, δεν λαμβάνονται δημοκρατικά οι αποφάσεις....δεν ενημερώνονται καν στοιχειωδώς οι πολίτες...Είναι μεγάλο το θέμα ...θα ανεβάσω κάποια στιγμή όταν θα περάσουν λίγες μέρες σκέψεις μου....

αντωνης είπε...

@Νικο, θα ειναι σιγουρα ενδιαφερουσα μια τετοια αναρτηση.
Αλλά μην την γραψεις εν θερμω. Ασε να περασουν λιγες μερες.

tractatus είπε...

ndn η υποχώρηση δεν σημαίνει ήττα...Για μένα προσωπικά (σε ότι έχω απο συγκρότηση και χρόνια) σημαίνει οτι αντιστέκομαι να αναμειχθώ και να κάνω εκπτώσεις ακριβώς γιατί τα ΕΧΩ ΔΕΙ πια ΟΛΑ κι γιατί αυτό το λίγο απο εδω και λίγο απο ΕΚΕΙ όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά διαιωνίζει μια κατάσταση....Οι άνθρωποι έχουν σχεδιάσει μηχανισμούς για τα επόμενα 10 χρόνια και θα αφήσουν πίσω και συνέχεια...και εγω θα μείνω να τους παλεύω απο μέσα...Εχω κι άλλα να κάνω...εξω στην κοινωνία που κι αυτή θέλει δουλειά μέχρι να μάθει οτι η ψήφος δεν είναι χαρτάκι, παραγγελιά και χάρη...αλλά ουσιαστική δημοκρατική υπόθεση για την οποία κάποιοι έχασαν ακόμα και τη ζωή τους για να λειτουργεί σήμερα...Δημοκρατία έχουμε...όμως εμβάθυνση της δημοκρατίας και λειτουργία των θεσμών δεν έχουμε....
Και φυσικά κάποιοι το θυμούνται βλέποντας Λαζόπουλο....

OnWine είπε...

Ασφαλώς δεν θα σχολιάσω.... Απλά, δηλώνω την παρουσία μου, τα διάβασα... και εδώ και αλλού...

Λυπάμαι γιά όσους αδικήθηκαν... με κάθε τρόπο...

Nick Styl είπε...

Ο τίτλος του post είναι εξαιρετικά επιτυχημένος...μου θυμίζει την κλασσική αγγλική έκφραση... SSDD (same shit, different day...)

Αφού το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη συνέχιση της λειτουργίας των ΤΟ, ΔΟ και ΝΕ έχει μοιραία τελειώσει ως κόμμα εξουσίας και η πιθανότητα να επανέλθει σε ποσοστά αυτοδυναμίας είναι μηδαμινή...
Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει ως στρατηγική το να περιμένει απλά τη φθορά της ΝΔ και όχι την πραγματική αλλαγή.
Αν μπορούσε να φέρει την αλλαγή θα το έκανε μέσα στο ίδιο το κόμμα...
Επίσης είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλη η ηγετική ομάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες.
Όταν λοιπόν ένα κόμμα είναι όμηρος των δομών και των συνδικάτων κτλ δεν υπάρχει ουσιαστικό μέλλον...
Ο Παπανδρέου φαίνεται να είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που πραγματικά είναι ειλικρινής σε ότι αφορά την υποστήριξή του στη "συμμετοχική δημοκρατία". Αν το δεχτεί αυτό κάποιος, τότε το συμπέρασμα είναι ότι αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα εξαιρετικό πείραμα και αποδεικνύει περίτρανα ότι στα σύγχρονα κόμματα δεν έχουν τη δύναμη οι ηγεσίες, αλλά οι μηχανισμοί...
Και τελικά, δεν νομίζω ότι αξίζει να συμμετέχει κάποιος σε ένα τόσο φθαρμένο σύστημα... οπότε όσοι στενοχωρεθήκανε για την μη εκλογή...δεν χάνουν και πολλά...

NdN είπε...

Ελένη μου γνωρίζεις ότι δεν ισχυρίζομαι αυτό σε καμία περίπτωση. Δεν αναφέρθηκα επ' ουδενί σε ήττα, σε συμβιβασμούς κτλ.

Εγώ απλά ρώτησα τι κερδίζουμε. Αξιοπρέπεια; Το να ακουστεί η φωνή μας δυνατότερα μία φορά ακόμα;

Διάβασα και το ποστ μιας φίλης στο οποίο υπήρχε η ιδια απαισιοδοξία αλλά δεν σχολίασα. Θα το πω εδώ. Στο ΠΑΣΟΚ αυτές οι πρακτικές υπήρχαν από πολύ παλιότερα. Με το να φύγουμε τώρα θα κερδίσουμε κάτι; Αν ναι, πες το μου και φύγαμε μαζί!

Αν όχι, τότε δεν μπορείς να λες ότι λόγω αυτών των πρακτικών αρνούμαι να αναμειχθώ γιατί τότε δεν έπρεπε να αναμειχθείς από την αρχή.

Ελένη θα το πω ακόμα μία φορά και εσύ επειδή έχουμε κάνει και συζητήσεις εκτός blog το ξέρεις. Η τελευταία φορά. Ή τώρα ή ποτέ. Αν χάσουμε θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά, αλλά θα πούμε ότι παλέψαμε, σε τέρατα, σε μηχανισμούς, σε προσωπικές φιλοδοξίες...δεν ξέρω και δεν με αφορά. Απέναντι σε όλους και σε όλα!

Υ.Γ. Και για να μην παρεξηγηθώ από κάποιους δεν εννοώ να χάσουμε και να πάμε αλλού. Εννοώ να μείνουμε και να παρακολουθούμε. Απολιτικ και να ασχολούμαι με την Καλομοίρα...απλά δεν μου ταιριάζει.

Καλό βράδυ!

tractatus είπε...

Νίκο καλημέρα.
Ξεκινώ με μια ερώτηση; Μου λες οτι δεν έπρεπε να αναμειχθώ απο την αρχή αν γνώριζα πώς είχαν τα πράγματα; Μα φυσικά και δεν μπορούσα να ξέρω μέχρι που θα έφταναν κι είχα κι ελπίδες όπως ο κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος οτι θα μπορούσα να αλλάξω κάτι με τη συμμετοχή μου...ομως, το κατεστημένο στο κόμμα δεν αλλάζει, αγπαητέ μου Νίκο, με συμφωνίες κυριών...αλλά με ρίξεις και τώρα μετά απο τα 5 χρόνια που έχω επανέλθει μπορώ να το ισχυριστώ αυτό...

Κι ένα άλλο...αυτό το παλαιότερα μήπως μπορείς να μου το προσδιορίσεις γιατί μέχρι το 1985 (εγω τότε εννοώ το παλαιότερα)υπήρχαν αυτά αλλά υπήρχαν και τα άλλα...δλδ φωνές ανθρώπων που ξεχώριζαν και ζητούσαν το αυτονότητο όπως εμείς τώρα που ζητάμε συνέλευση για παράδειγμα....


Νίκο μου, προφανώς οι αντοχές, η συγκρότηση και ο χαρακτήρας του καθενός είναι διαφορετικά πράγματα για όλους και τον καθένα χωριστά. Και υπο αυτή την έννοια ο καθένας μας αποφασίζει τον χρόνο και τον τρόπο να μείνει ή να φύγει...κι ευτυχώς όλοι είχαμε ζωή και πριν απο αυτή τη περίοδο.

tractatus είπε...

Niko Styl, προφανώς ξεκινήσαμε με τις καλύτερες προθέσεις και προφανώς συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο απο την αρχή σε πράγματα...ομως, όλα τα πράγματα έχουν το σωστό timing ...εκεί νομίζω οτι έχουμε χάσει αλλά ίσως έχει αρχίσει να κερδίζει η κοινωνία των Πολιτών...τόσο γιατί μέρα με τη ημέρα ξεκαθαρίζει με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει, όσο και γιατί στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα...Ιδωμεν, λοιπόν!

Homo Sapiens είπε...

Διαδικτυακή μου φίλη,

χρόνια σου πολλά και ό,τι επιθυμείς! Σου εύχομαι επιτυχίες και εκπλήρωση στόχων σε όλα τα πεδία, με περισσότερη ενέργεια, δράση, έπνευση, νέες ιδέες....και καλό και ποιοτικό blogging :))

Να' σαι καλα!

maika είπε...

Xρόνια πολλά!!!!
;0)))

αντωνης είπε...

καλημερα
Πολυχρονη και απο εδω!!!

Ο,τι επιθυμεις!!!
:)))

Κούκος είπε...

Xρόνια σου πολλά!!!
Σου έστειλα μέιλ αλλά μάλλον έχεις λάθος διεύθυνση στο προφίλ σου.

μαριάννα είπε...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Ελένη μου! Ποιοτικά και όπως τα ονειρεύεσαι! Να είσαι πάντα κεφάτη και δυνατή να μάχεσαι γι αυτά που αγαπάς και πιστεύεις!
Σε αυτήν ακριβώς τη θέση βρέθηκα πριν μερικά χρόνια, ζώντας μια από τα ίδια μα εντελώς. Επαναλαμβανόμενα όμως, οπότε είδα και εμπέδωσα ότι είναι ουτοπία πια να ονειρεύεσαι κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα του σήμερα.
Δεν είναι πεσιμισμός, δεν είμαι πεσιμίστρια. Το αντίθετο. Είναι ρεαλισμός και συνείδηση της πραγματικότητας, όσο κι αν είναι σκληρή κι όσο κι αν δεν μας αρέσει.

Την αγάπη μου όλη!

NdN είπε...

Ελένη μου καλημέρα και Χρόνια σου Πολλά! Εύχομαι υγεία και χαρά!

Να απαντήσω και στο τελευταίο σου σχόλιο. Είπα ότι δεν θα έπρεπε να αναμειχθούμε από την αρχή (κακώς χρεισιμοποίησα 2ο ενικό γιατί δεν αφορά μόνο εσένα, αλλά όλους όσους δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με μηχανισμούς) γιατί πίστευα πως όλοι μας γνωρίζαμε την κατάσταση που επικρατούσε. Από τη στιγμή που μου λες πάντως οτι δεν μπορούσες να ξέρεις τότε τουλάχιστον για σένα δεν ισχύει το σχόλιο μου.

Το «παλαιότερα» που ανέφερα είναι το 1996. Μέχρι εκεί φτάνει η κριτική μου γιατί το ΠΑΣΟΚ του 1985 με το ΠΑΣΟΚ του 1996 και έπειτα δεν έχουν καμία σχέση. Επομένως εγώ μιλάω μόνο για την εποχή που ξέρω. Για προ 1996 απλά έχω ακούσει και δεν έχω ιδίαν άποψη.

Τέλος να αναφερθώ και στην τελευταία σου παράγραφο γιατί με παρεξήγησες. Ποτέ μου δεν συμβούλευσα κάποιον να μπει ή να φύγει από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όλους αρκετά ευφυείς για να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Το τι κάνει ο καθένας εξαρτάται, πολύ σωστά αναφέρεις, από τις αντοχές, τη συγκρότηση και τον χαρακτήρα του και ποτέ δεν έκρινα την απόφαση κανενός.

vagnes είπε...

Ελενη σου ευχομαι χρονια πολλα με παθος και καθαρη ματιά οπως παντα.
Δυστυχως στην πολιτικη για να γεννηθει κατι νεο πρεπει να πεθανει το παλιο.
Η προτροπη να πεθανει ενω με θλιβει βαθιά, ειναι ομως, οπως φαινεται, η μονη σωστη συνταγη που απεμεινε.

Αν εισαι on line πέρνα να μου πεις την γνωμη σου πριν κλεισει το παιχνιδι...!

Nikos Lioliopoulos είπε...

πέρασα για να σου πώ χρόνια πολλά απο ντο μπλόγκ σου νομίζοντας οτι θα πρωτοτυπούσα αλλά... μάταια. Το έχουν ήδη κάνει όλοι !
Χρόνια πολλά Ελένη να είσαι γερή και δυνατή και να γράφεις, να γράφεις, να γράφεις...

OnWine είπε...

Ελένη, χρόνια πολλά... και να πω ότι, τους μεγάλους στόχους στο μονοπάτι της ζωής δεν τους φτάνουμε συνήθως ποτέ... είτε γιατί κάπου, στο δρόμο, παίρνουμε άλλο μονοπάτι... είτε γιατί... αν τους φτάσουμε, είμαστε ...κάποιοι άλλοι...

Ευχομαι ειλικρινά να καταφέρεις και τα δύο ...αν όχι, καλύτερα άλλαξε μονοπάτι...

ritsmas είπε...

Καλησπέρα και χρονια πολλά και καλά και ρυθμισμένα οπως εσύ νομίζεις
ριτς

tractatus είπε...

Αγαπημένοι διαδικτυακοί φίλοι και φίλες σας ευχαριστώ όλους που με θυμάστε
Μαικούλα; :))))σε πεθύμησα

Πασκάλη ξαναμπαίνω σιγά-σισγά στα πράγματα

σχολιαστή ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά...ως προς τις παριανέσεις....ο καθείς και το μονοπάτι του....

αντώνη ευχαριστώ καλέ που βρήκες τηλέφωνο γραφείου;;;

Νίκο Λ. ευχαριστώ άντε και σε καλύτερες μέρες

κούκε μου το email μια χαρά είναι όλοι εκεί μου στέλνουν μηνύματα...ξαναδές το..εμείς πρέπει να τα λέμε κι ως κοντοχωριανοί!

tractatus είπε...

γητεύτρια μου, τώρα εξηγείται γιατί τόσος πολιτισμός και σχεδόν καθόλου πολιτική στο blog σου....ακριβώς αυτά που πέρασες, τα είχα βέβαια ξαναπεράσει το 1987 κι είπα κι εγω να ξαναδοκιμάσω στον τόπο μου πια αλλά δυστυχώς βρε Μαριάννα μου τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά....Σ' ευχαριστώ για τις ευχές κι ανταποδίδω φυσικά :)

αντωνης είπε...

καλησπερες.
Δλδ να απαντησω απο εδω;;; !!!!

tractatus είπε...

ndn ευχαριστώ για τις ευχές κι ανταποδίδω
Ισως απο το 1996 (το οποίο δυστυχώς δεν είναι καθόλου μακριά και οι πολίτες θυμούνται ακόμα περιστατικά στην καθημερινότητά τους όχι για το σύνολο της πολιτικής αλλά της συμπεριφοράς σε επίπεδο μεσαίων στελεχών)τα πράγματα να έχουν γίνει χειρότερα γιατί μόνο έτσι εξηγείται όχι ο μηχανισμός και η ίντριγκα αλλά το γεγονός ότι τίποτα δεν διορθώνεται ακόμα και με την είσοδο ανθρώπων που θέλουν να δουλέψουν κι όχι να πάρουν καράκλες...που δεν ποντάρουν κάθε φορά στη θέση για να εκτεθούν αλλά χαμηλώνουν ακριβώς γιατί η προσφορά είναι που κάνει τη διαφορά και όχι η θέση...ωστόσο, το σχέδιο είναι πλέον μακροπρόθεσμο και έχει βαθειές ρίζες Νίκο μου σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε τοπικό επίπεδο γιατί η μικρή κοινωνία είναι μικρογραφία της μεγάλης...Αυτά που έγιναν εδω έχουν γίνει κι αλλού κι επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια...απο την άλλη η καθημερινότητα είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια μαζοχισμού γιατί απο ένα σημείο κι έπειτα περι αυτού πρόκειται εκτός αν μιλάμε για γραφικές περιπτώσεις μουτζαχεντίν...οι σκεπτόμενοι άνθρπωποι έχουν πάντα μέτρο, στο χρόνο, τον τρόπο, το ύφος και τον λόγο κι κάποιοι επιλέγουν απλά να σκέπτονται χωρίς οίηση, χωρίς καλάμι, χωρίς κριτική επι παντός επιστητού, χωρίς ειρωνεία, χωρίς θέαμα, χωρίς εμμονή αλλά οπωσδήποτε και χωρίς ψευδαισθήσεις και καταστροφολογίες....βγάζουν απλά συμπέρασμα...κεντρική ιδέα που λέμε και στα γραπτά....:)

tractatus είπε...

Βαγγέλη ευχαριστώ και...φυσικά θα συμφωνήσω μαζί σου ....για να χτιστεί ένα ιερό πρέπει να πέσει ένα άλλο....

Ρίτσα πολλά φιλιά!