Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Υπάρχουν και ΄χρήσιμες' καταστροφές;;;;


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ( απο το in.gr, 8.5.2008):



Ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα από την καθυστέρηση του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα μετά τον καταστροφικό κυκλώνα. Αεροπλάνα του ΟΗΕ παραμένουν καθηλωμένα περιμένοντας το στρατιωτικό καθεστώς να τους δώσει άδεια, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης στη Μιανμάρ παραμένουν τραγικές.
Ο Πόλ Ρίσλεϊ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στην Μπανγκόκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τρία αεροπλάνα με 50 τόνους μπισκότα υψηλής θερμιδικής αξίας παραμένουν καθηλωμένα στο Ντουμπάι, το Μπανγκλαντές και την Ταϊλάνδη.
Ο Π.Ρίσλεϊ δήλωσε στο Associated Press ότι το WFP βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη χούντα προκειμένου να λάβει άδεια, αλλά ότι δεν υπάρχει απάντηση από τους στρατιωτικούς.
«Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι καθυστερεί η απαραίτητη βοήθεια σε τρόφιμα» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, η Κίνα, σύμμαχος της Μιανμάρ, εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί το στρατιωτικό καθεστώς με τη διεθνή κοινότητα.«Ελπίζουμε η Μιανμάρ να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα και να ξεπεράσει σύντομα την καταστροφή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η Μιανμάρ πρέπει να επιτρέψει την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει.
«Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα απλό θέμα. Δεν πρόκειται για πολιτική, πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε.
Λίγο αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος στην πρεσβεία της Μπανγκοκ δήλωσε ότι η χούντα έδωσε το πράσινο φως να προσγειωθεί στη χώρα τουλάχιστον ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους επιζώντες.
Τραγική είναι εξάλλου η κατάσταση στη Μιανμάρ. Αμερικανίδα διπλωμάτης που επικαλέστηκε μέλη ομάδων διάσωσης εξέφρασε την Τετάρτη τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα φτάσει τις 100.000. Την ίδια στιγμή τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για 80.000 νεκρούς σε μία μόνο περιφέρεια.
Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 22.980 νεκρούς και 42.119 αγνοούμενους.
Αλλά και για όσους επέζησαν από την καταστροφή η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Απεσταλμένος του BBC στα νότια της χώρας περιγράφει σκηνές φρίκης: οι ζωντανοί περιβάλλονται από πτώματα, ενώ δεν διαθέτουν καταφύγιο και τροφή.
Παρά τη σποραδική επανέναρξη της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της Ρανγκούν και την ελαφρά πτώση των τιμών σε βενζίνη και τρόφιμα, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει τραγική.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα, καλώντας τους κατοίκους να μην πιστεύουν τις φήμες που μιλούν για λεηλασίες, έναν δεύτερο κυκλώνα, ή ακόμα και ένα σεισμό στην περιοχή.


Και τελικά χρειάστηκε μια καταστροφή με 15.000 νεκρούς και 30.000 αγνοούμενους για να ακουστεί στον κόσμο αυτό, αυτό και αυτό. Οπως σχεδόν πάντα οι άνθρωποι κινητοποιούνται για τον διπλανό τους μόνο όταν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα. Κι έτσι μόλις σήμερα κάποιοι έμαθαν οτι στη Βιρμανία υπάρχει στρατιωτική χούντα εδώ και 45 χρόνια(1962)!!!! Δηλαδή ακόμα πριν κι απο την ελληνική χούντα....! Ελάχιστοι γνώριζαν οτι το 1989 όταν οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν η χούντα της Μιανμάρ εκτέλεσε 3000 ανθρώπους και επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο. Καθώς το καθεστώς έχει αποκόψει την Βιρμανία από τον υπόλοιπο κόσμο, η μετάδοση των τελευταίων ειδήσεων από το εσωτερικό της χώρας έχει γίνει πολύ δύσκολη, έως αδύνατη. Μια πνοή ήταν τα social media και τα blogs, τα οποία μετέδιδαν κατά εκατοντάδες το τι γίνεται με την εξέγερση. Όλα αυτά μέχρι σήμερα, οπότε και -εντελώς τυχαία- το ίντερνετ έχει περιορισμούς στην χώρα για “τεχνικούς λόγους”. Έτσι οι bloggers είναι αδύνατον να επισκεφθούν άλλα blogs και να γράψουν στα δικά τους. Η μετάδοση ειδήσεων γίνεται πλέον με πολύ δυσκολία.




Σήμερα με αφορμές τις φυσικές καταστροφές και τους θανάτους τα δελτία ειδήσεων μεταδίδουν:


«Ακόμη δεν μπορεί να υπολογισθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο κυκλώνας Ναργκίς στη Βιρμανία» γράφει η γερμανική Tageszeitung για τον καταστροφικό κυκλώνα και επισημαίνει: «παρά την καταστροφή η στρατιωτική χούντα εμμένει στο δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο.

Η αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι αναγκαία.
Γιατί; Διότι αυτή τη στιγμή προηγείται η παροχή άμεσης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον κυκλώνα και δεύτερον δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σε τέτοιες συνθήκες αξιόπιστη εκλογική διαδικασία.
Όπου δεν υπάρχει πια ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε πόσιμο νερό, ούτε συγκοινωνιακό δίκτυο δεν μπορεί να διεξαχθεί κανενός είδους ψηφοφορία.»

Ποιος θα είναι τελικά ο κερδισμένος από τον κυκλώνα η χούντα ή ο λαός;



«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ είναι αποφασισμένη, παρά τη βιβλική καταστροφή που υπέστη ο λαός της, να κάνει το δημοψήφισμα: είναι σκάνδαλο» σημειώνουν οι βρετανικοί The Times:
«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσει τον λαό αυτής της χώρας

«Ενδέχεται ο κυκλώνας Ναργκίς που προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές να αποδειχθεί χρήσιμος» υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera:
«Οι εικόνες από την καταστροφή παρουσιάζονται ήδη στις ΗΠΑ μαζί με μια πλειάδα ηθοποιών του Χόλυγουντ που επιθυμούν να διαφωτίσουν την αμερικανική κοινή γνώμη για την πολιτική κατάσταση στην Βιρμανία. Στόχος τους η αναζωπύρωση νέου κύματος διαδηλώσεων εντός και εκτός της χώρας

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα.. Πόσες ανθρωπιστικές καταστροφές είχε υποστεί η Κίνα στο Παρελθόν. Τώρα κάνει και Ολυμπιάδα...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Παρα πολυ ενδιαφέρον αλλα και σοκαριστηκο κείμενο ελενη. Ποσο άσχημα είναι τα πράγματα ακόμη στον κόσμο. καταστροφές, πείνα, χούντες δολοφονίες και εμείς εδώ στην εφήμερη μακαριότητα μας...

Στέλιος είπε...

Είναι κρίμα που, για να ακουστεί η κατάντια της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων σε μία μακρινή χώρα, χρειάσθηκε μία τέτοια καταστροφή...

ritsmas είπε...

exeis prosklisi sto blog mou

Greek Rider είπε...

@Ελένη συγχαρητήρια που αναδεικνύεις το θέμα. Τελικά οι δημοκρατικές κατακτήσεις ενός λαού προηγούνται πάντοτε της όποιας προόδου. Το καθεστώς εκεί είναι απαράδεκτο, η απάθεια του δυτικού κόσμου είναι μεγάλη και οι φυσικές καταστροφές αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο συχνές.

Homo Sapiens είπε...

Καλημέρα Ελένη,

Προκλητικός ο τίτλος, αν και κατανοώ το πνεύμα και τον συλλογισμό πίσω από συτόν...Ωστόσο, είναι λυπηρό να ανακινείται το θέμα της Βιρμανίας μετά από μία τεράστια καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς. Αν θυμάσαι, στις εξεγέρσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου (με νεκρούς), η παγκόσμια κοινή γνώμη έστρεψε το ενδιαφέρον προς τα εκεί, αλλά γρήγορα το ζήτημα ξεχάστηκε...Έστω κι έτσι όμως, αν είναι η σημερινή καταστροφή να αποτελέσει έναυσμα για διεθνή δράση και κοινωνικές αλλαγές στη Βιρμανία, τότε δεν πρέπει να είμαστε μεμψίμοιροι (βέβαια, επιφυλάσσομαι)

Υ.Γ. Διάβαζα τίτλους στις εφημερίδες: βιβλική καταστροφή, θεομηνία, εικόνες Αποκάλυψης'

Τι τραγική ειρωνία! Άραγε, τιμωρούνται από Θεούς και μοίρα ή είναι ξεχασμένοι από ανθρώπους και Θεούς?

Υ.Γ

NdN είπε...

Καλημέρα Ελένη,

Η χούντα της Μιανμαρ έχει πολύ στενές σχέσεις με την Κίνα και επομένως οι οποιεσδήποτε πιέσεις πέφτουν στο κενό. Ακόμα και μετά από αυτή την κατστροφή δεν ανοίγουν τα σύνορα για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Δυστυχώς τα πράγματα στη συγκερκιμένη περιοχή δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο το αρνείται η Κίνα.

tzonakos είπε...

Πάρα πολυ ενδιαφέρον κείμενο !
Μπράβο σου, τα λες όπως πρέπει.
Προν απο μήνες, κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, στα μπλογκς βασικά, πολλά μπαννεράκια για το Μυανμάρ.
Ητνα τότε που ξεσηκώθηκε κόσμος εκεί.
Τωρα πού ειναι αυτά, δεντα βλέπω, ίσως ξαναβγούν με αφορμη την καταστροφή και αυτά !
Εχουν χούντα απο το 1962.
Αυτοι που ζούν εκεί γεννήθηκαν καταδικασμένοι. Σκέψου οτι όσοι ειναι σημερα εκει 40-50 χρονών έχουν ζήσει πράγματα που εμεις εδω δεν μπορούμε να φανταστούμε.
Και δεν ξέρω πόσα μπορούμε να κάνουμε και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει !
...

ανεστης είπε...

Με τόσους νεκρούς να μιλάνε τα ΜΜΕ για "χρήσιμη καταστροφή" είναι αν μη τι άλλο μια χυδαία κυνική στάση που κρίνει "υπεράνω" ζωών. Η χούντα της Βιρμανίας (μη λέτε Μιανμάρ, αυτό το όνομα επιβλήθηκε απο τη χούντα), έχει την αμέριστη υποστήριξη της Κίνας και της Ινδίας που έχουν επενδύσει σε πετρέλαια κλπ. Να ένας ακόμα λόγος που η "χρησιμότητα" της καταστροφής πάει περίπατο.
Αν όμως επιμένουμε στην ορολογία, οι μόνοι "χρήσιμοι νεκροί" μπορούν να είναι μόνο αυτοί της εξέγερσης που δηλώνουν την αντίθεση του κόσμου.

tractatus είπε...

@καπκουμ πράγματι αυτή σου η μελαγχολική κατάληξη έχει να κάνει με διαπιστώσεις που είναι αληθινές και που κάνουμε πάντα ως απλοί παρατηρητές...αλήθεια αναρωτιέμαι καμιά φορά πώς τα έχουμε καταφέρει έτσι οι άνθρωποι να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές χωρίς να μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό ;! :(

tractatus είπε...

@νίκο απλοί παρατηρητές...κολλημένοι στην τηλεόραση να βλέπουμε και να ακούμε...αλλά να κάνουμε; Σκέψου χούντα απο το 62!!!!

@σ.μ.και που ακούστηκε τώρα αναρωτιέμαι αν θα αλλάξει κάτι...άραγε ποιός φταίει για όλα αυτά; οι κυβερνήσεις των ελεύθερων χωρών ή και εμείς που είμαστε πολίτες αυτού του κόσμου;

tractatus είπε...

@greek rider ο λαός λέει: "όπου φτωχός και η μοίρα του" κι αναρωτιέμαι γιατί πράγματι τις περισσότερες φορές όλα αυτά συμβαίνουν ακόμα περισσότερο σε φτωχές, μη δημοκρατικές χώρες που δίνουν συνέχεια τη μάχη για το αυτονότητο: την επιβίωση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια....

@ Πασχάλη...τρομερές ανισότητες γι' αυτό λέω οτι δεν υπάρχει ισότητα αλλά ισοτιμία στην καθημερινότητα...σκέψου οτι θα μπορούσαμε να είχαμε γεννηθεί εκεί κάποιοι απο εμάς και σήμερα να είχαμε απλά ακολουθήσει τη μοίρα αυτών που χάθηκαν...Ξέρω οτι είναι προκλητικός ο τίτλος και κρατάω μικρό καλάθι αν τελικά εξαιτίας αυτής της καταστροφής θα ξυπνήσει και το δημοκρατικό αίσθημα των άλλων των ελεύθερων δλδ κρατών για να δούν αυτή τη χώρα κα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και στην Ινδία και το Θιβέτ...φαίνεται τις περισσότερες φορές αυτός ο ψευτοκαθωσπρεπισμός και η χρυσόσκονη του δυτικού και όχι μόνο πολιτισμού σκεπάζει τα πάντα...τόσο απλά...λίγο απο άνεση, λίγο απο κέρδος, λίγο απο διασκέδαση φτάνουν για να μην ξαναθυμηθούμε ποτέ οτι ακόμα εκεί έχουν χούντα...έτσι πέρασαν ήδη 45 χρόνια, άλλωστε!!!

tractatus είπε...

@ndn γιατί αυτά τα κράτη δεν αντιστέκονται αλήθεια; Μια δική τους ένωση στην περιοχή θα τίναζε την Κίνα στον αέρα κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας...εννοώ με την έννοια της διαμαρτυρίας όπως έκαναν οι Θιβετιανοί...αφού όλα είναι κλειστά κάπως πρέπει να αντιδράσουν και σίγουρα οι περισσότεροι κάνουν μεγαλύτερη φασαρία...ισως μαζί με ειρηνικές διαδικασίες ή εκεχειρίες όπως η Ολυμπιάδα θα πρέπει να καταγράφεται και η αντίδραση για όσους στοχεύουν στην ελευθερία τους....δεν χρειάζονται οι καταστροφές για να καταγραφεί η παραβίαση ... μαζωχιστικό είναι αυτό....

tractatus είπε...

@είδες βρε Γιάννη πόσο εύκολα ξεχνάμε; κι όχι απαραίτητα γιατί βολευόμαστε αλλά και γιατί μας απασχολούν άλλα πράγματα...πολλές φορές κι εμάς η επιβίωση μας απασχολεί απλά με άλλα μέτρα και κάτω απο διαφορετικές συνθήκες...αλλά τόσα χρόνια χούντα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα κίνημα εδώ που να ασχολείται με το θέμα αυτό και να βοηθά, να ενημερώνει, να διοργανώνει εκδηλώσεις και να συγκεντρώνει χρήματα για όσους έχουν ανάγκη; Κι απο την άλλη τα ΜΜΕ ...δεν έχω δει κάτι σχετικό στη συχνότητα που πρέπει για τέτοια ζητήματα...η σοσιαλιστική διεθνής δεν θάπρεπε να έχει θέση, άραγε;

tractatus είπε...

@ανέστη η κυνική στάση των ΜΜΕ είναι και μι απο τις αιτίες που η χούντα της Μιανμάρ διατηρείται απτότητη εδώ και 45 χρόνια...αυτές οι ένοχες σιωπές κάνουν το μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα....

Θα συμφωνήσω μαζί σου για τους ΄χρήσιμους' νεκρούς που δίνουν τη μάχη για τη δημοκρατία...είναι ήδη χιλιάδες στη Βιρμανία αλλά και πάλι κανείς δεν μαθαίνει τίποτα....

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Καλή η "κίνησή" σου συναγωνίστρια Tractatus.

Για τα όπλα τους όμως τί ξέρουμε;;;

Ποιός εξόπλιζε/εξοπλίζει την χούντα της Μιανμάρ;;;

Όποιος ξέρει, ας μάς διαφωτίσει.

Τότε ίσως καταλάβουμε κι άλλα.

OnWine είπε...

Μήπως θα έπρεπε να τους ...βομβαρδίσουμε και από πάνω, ωστε να γίνει γνωστότερο το ...πολιτικό τους πρόβλημα???

Ελεος!!!!!!!!!!!!!!
Ελένη.... Ελεος!!!!

tractatus είπε...

Σχολιαστή δεν ξέρω αλλά αυτή η λέξη: έλεος...σου αρέσει ιδιαίτερα και πράγματι δείχνει, αν μη τι άλλο απελπισία...αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί στην προκειμένη περίπτωση απελπίζεσαι...τα επιχειρήματα ως προς το 'χρήσιμες' καταστροφές με πολλά ;;;;; στον τίτλο έχουν απαντηθεί τόσο απο το κείμενο όσο και απο τα σχόλιά μου-απαντήσεις σε συνομιλητές εδω μέσα....Ολα εμπεριέχουν πίκρα αλλά και απογοήτευση τόσο για το τρόπο που έχουν μέχρι σήμερα χειριστεί τα ΜΜΕ και ο υπόλοιπος κόσμος τη χούντα όσο και για το γεγονός οτι ακόμ και τώρα δεν βλέπω καμία ουσιαστική κίνηση αφενός για έμπρακτη βοήθεια κι αφετέρου για ανάδειξη του θέματος της δημοκρατίας....
Και φυσικά κανείς δεν είπε να πέσουν βόμβες για να γίνει αισθητό το πολιτικό πρόβλημα....κάποιοι φαίνεται να το κατάλαβαν αλλιώς θα είχα πράγματι πρόβλημα στο αν έχω γίνει κατανοητή ή όχι....

tzonakos είπε...

Πράγματι ξεχνάμε εύκολα αλαλ αυτό μου δίνει αφορμή για το επόμενο μου θέμα.
Δηλαδή πότε ξεχνάμε, πόσο, γιατι και πόσα αντέχουμε να θυμόμαστε.
Σε εναν κόσμο, εστω μια χώρα θα έπρεπε να υπάρχει αυτο που λες, για να προσφέρουμε άμεση και ουσιαστική βοήθεια σε άλλους που υποφέρουν.

Αποψή μου κι ας ακούγεται τρελό, τα κόμματα πρέπει να μετεξελιχθούν σε κάτι που θα έχει ως σκοπό και την προσφορά βοήθειας για να μην πώ το μισό κόμμα να ασχολείται με θέματα καταστροφών, περιβάλλοντος και οργάνωσης και παροχής στήριξης.

Και αυτό θα θελα μιά ευκαιρία κάπου - κάπως να το συζητήσω με άλλους.

Πάρε παράδειγμα την Αμαλία Καλυβίνου, δεν την ξεχάσαμε αλλα δεν την αναφέρουμε πια καθημερινά. Συνέβησαν άλλα πράγματα και δυστυχώς πολλοί συμπολίτες ελέω τηλεοράσεων κόλλησαν με την Ζαχοπουλιάδα και τα κομματικά - εκλογικά και ετσι, θέματα όπως το Μυανμάρ "ξεχάστηκαν".
Και τωρα ακόμα, ίσως ακόμα και τα μπαννεράκια στα μπλόγκς να μπορούσαν να προσφέρουν στην υπενθύμιση σαν σπόρος για να αλλάξει κάποτε κάτι και εκεί.

tractatus είπε...

@Λάμπη...πράγματι θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα για το ζήτημα που θέτεις...αλλά νομίζω οτι η Κίνα και η Ινδία είναι πίσω απο τους εξοπλισμούς...αυτές στηρίζουν την χούντα...το έχει αναφέρει στα σχόλιά του και ο ανέστης

tractatus είπε...

@ Γιάννη έχεις δίκιο...αυτή η απαξίωση της ενασχόλησης γενικότερα με τα Κοινά (και δεν λέω τα κομματικά φυσικά μόνο έστω και αυτά)στην Ελλάδα είναι ένα 9% όταν στην Ευρώπη είναι κειμένεται απο 20-35% που σημαίνει οτι γενικά δεν 'εκπαιδευόμαστε' στη συλλογική κουλτούρα και στο ενδιαφέρον για τον διπλανό στην καθημερινότητα...αλλά και στο αίσθημα ευθύνης...κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οπότε η μνήμη μας είναι χρυσόψαρου και γι' αυτό πολύ σύντομα περνάμε στο χαβαλέ τύπου Λαζόπουλου...είναι πιο εύκολο αλλά σιγά-σιγά αυτή η κατάσταση γίνεται πλήρης αδιαφορία και οδηγεί κι εμάς στην όποια καταστροφή, θα έλεγα...Οταν κάτι τι απαξιώνεις συνέχεια στο τέλος το εγκαταλείπεις...
Απο την άλλη δεν βλέπω να δίνονται και πολλές αφορμές για συζήτηση σε μαζικές συνελεύσεις συλλόγων, οργάνων κ.λ.π. όπου εκεί θα μπορούσε να καλλιεργηθεί συλλογική κουλτούρα αλλά και δράση για θέματα πέρα απο τοπικό επίπεδο(ούτε γι' αυτό δεν γίνεται, άλλωστε όσο θα έπρεπε)....οπότε δεν γνωρίζουμε πολλά που γίνονται παγκόσμια αυτή τη στιμή...ίσως γι' αυτό και το internet να είναι τελικά η λύση στο έλλειμμα συμμετοχής και δημοκρατίας...

tzonakos είπε...

Συμπλήρωσες άψογα τις σκέψεις μου.
Πρέπει να μάθουμε να περνάμε καλά όχι μόνο με Λαζόπουλο αλλα και κάνοντας πράξη αυτα που μας λείπουν για να αποχτήσουμε συλλογική συνέιδηση και να αναπτύξουμε δράση προόδου σε πολιτισμένα πλαίσια, όσο αυτό ειναι δυνατόν σε μιά Ελλάδα της οχλαγωγίας του καφενείου και των γηπέδων.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ειχα που είχα τα νευρα μου σ΄γμερα ,πετυχαίνω και τον γνωστό σχολιαστή...
Τελικά τι ήταν αυτό φίλε ? ειρωνεία ή απαξίωση της συζήτησης ως κάτι τόσο μακρινό απο εμάς. Αν δεν το μπορείς κόψτο το ρημάδι ( το μπλογκινγ)!
Μάλλον θα πρέπει να πιω λίγο ξίδι γιατί θύμωσα πολύ...

BOSKO είπε...

Κανείς, αλήθεια, δεν εντρύφησε, ούτε καν στάθηκε λίγο στα τόσα σοβαρά ζητήματα που ξεσκεπάζει το post σου! Πέρνα απ' το μπλογκόσπιτο μου, σε προσκάλεσα σε ένα -ας το πούμε- μπλογκοπαίχνιδο!

tractatus είπε...

και δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι οι καταστροφές συνεχίζονται χωρίς η διεθνής κοινότητα να μπορεί να κάνει κάτι ακόμα και στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας...αναρωτιέμαι τι τον θέλουμε τον ΟΗΕ και μια σειρά άλλους οργανισμούς που πιο πολύ μας απασχολούν με την γραφειοκρατία και το σχολιασμό στα ΜΜΕ παρά με την παρέμβασή τους...Κατά τα άλλα η Ολυμπιάδα ετοιμάζεται....

tzonakos είπε...

Φρέσκα νεα, μιας ώρας :
Προσγειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο προερχόμενο απο Ιταλία, με βοήθεια για τους επιζώντες.
Δεν εχει επιτραπεί ακόμα η προσγείωση αμερικανικών στρατιωτικών C-130.
Ο αριθμός των θυμάτων τώρα εκτιμάται σε 23.000 νεκρούς και πάνω απο 42.000 αγνοούμενους !
Στον ΟΗΕ λένε οτι θα ξεπεραστούν τα 100.000΄τα θύματα αν δεν φτάσει έγκαιρα βοήθεια σε φάμακα, νερό και φαγητό.
Η μεγαλύτερη απειλή τωρα για τους επιζώντες ειναι οι ασθένειες. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τους δικούς τους χωρίς να ξέρουν κάν τι απέγιναν.
Ενα εκατομμύριο άνθρωποι έμειαν άστεγοι !
Δεν μπορώ καν να φανταστώ την κατάσταση που επικρατεί εκεί !

tractatus είπε...

Γιάννη οι συνθήκες της καθημερινότητάς τους είναι απίστευτες ειδικά για την εποχή που ζούμε.
Παρακαολουθώ τα δελτία που μεταδίδουν 3 ή 4η είδηση το γεγονός και μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν μιλάει γι' αυτή τη χώρα επίσημος, ανεπίσημος κάποιος να πει κάτι για το καθεστώς και πέρα απο την φυσική καταστροφή για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα...φοβάμαι οτι πάλι γίνεται ποικιλοτρόπως κουκούλωμα...μια απάνθρωπη σιωπή...
Δλδ στο τσουνάμι κάποιοι είπαν να κάνουν μια προσπάθεια για οικονομική βοήθεια....εδω τώρα πέρα απο μια απλή ανακοίνωση νεκρών και αγνοουμένων τίποτα δεν ακούγεται...απογοητευτικό. Ισως οι bloggers να έπρεπε να συντηρούν εναλλάξ το θέμα έτσι ώστε να μην χάνεται απο την επικαιρότητα και ακόμα στην Ολυμπιάδα να ενταθούν τέτοια θέματα...να συντονιστούμε...

tractatus είπε...

Ελένη,
Πολύ καλή η περιγραφή και η ανάλυση για την Μιανμάρ αλλά στη πολιτική δυστυχώς τα συναισθήματα υπάρχουν μόνο ως εμπόρευμα ένθεν και ένθεν. Μη πιστεύεις ότι οι σφάχτες των λαών τώρα πονάνε για κάποιον λαό που η χούντα «του» τυχαίνει να είναι σύμμαχος της αντιπάλου Κίνας. Η Κίνα πονάει πολύ για τον Ιρακινό λαό αλλά κάνει πως δεν βλέπει κατά Μιανμάρ, Κορέα, Ιράν, Νταρφούρ… Οι δυτικοί πονάνε πολύ για τους Βιρμανούς αλλά δεν είδα τίποτα στην Αίγυπτο, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη (όχι, εδώ είδαν κάτι τρομοκράτες Παλαιστίνιους…) Μα τι να πούμε με τέτοιους όρους; Εμείς θα πονάμε και οι άλλοι θα εκμεταλλεύονται τον πόνο μας;

Για τα 700.000 θύματα νεκρούς ιρακινούς τι βοήθεια να στείλουμε;;; μα εκεί το πρόβλημα είναι απλό: σκοτώστε – σκουπίστε - τελειώσαμε! Δεν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια!

Ndn …Μήπως οι πιέσεις στις χούντες των ΗΠΑ που τώρα δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα του λαού της Βιρμανίας την ίδια τύχη δεν είχαν και έχουν;;;

Γιατί ρε παιδιά, πριν τη χούντα είστε σίγουροι ότι είχε καμιά καλή δημοκρατία;;;;; εκείνο το τρίγωνο των ναρκωτικών… που τώρα το εκμεταλλεύονται άλλοι….τα ξέρετε;;;

…Οι Βιρμανοί για 60+ χρόνια ήταν σκλάβοι μιας δημοκρατίας, της Αγγλίας, η οποία σκίζει τα ρούχα της τώρα για τη σκλαβιά του λαού από τη χούντα!!!

Η βοήθεια έγινε πολιτικό πρόβλημα και να τα αφήσει αυτά η Κοντολίζα. Θέλει να στείλει τη βοήθεια αλλά με δυνατότητα υπονόμευσης του καθεστώτος. Αυτό είναι το πρόβλημα της χούντας και τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Φυσικά να πέσει και να γκρεμοτσακιστεί η χούντα αλλά μη το κάνουμε σαν την «απελευθέρωση» του Ιράκ από τη χούντα του Σαντάμ και της Σερβίας από τη «χούντα» του Μιλόσεβιτς…

Να θυμίσω τη «βοήθεια» των Γιατρών του Κόσμου του κομουνιστή-αριστερού, μετά σοσιαλιστή και κατόπιν υπουργού του Σαρκοζί (και αύριο τίνος πράκτορας;) κ. Κουσνέρ που οι μισοί έκαναν κατασκοπία κατά Μιλόσεβιτς και οι άλλοι μισοί χώριζαν τους τραυματίες σε Σέρβους και κοσσοβάρους για να μη πάει καμία ένεση κατά λάθος σε Σέρβο; Αυτή τη "βοήθεια" ποιος τη θυμάται;;;; Η χούντα της Μιανμάρ πάντως σίγουρα.

Είναι κάποιος που πιστεύει ότι αν η χούντα αυτή ήταν αδελφοπητή του Μουσάραφ θα ξεσηκώνονταν ο ίδιος θόρυβος για τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με την καταστροφή; Να θυμίσω μήπως το σεισμό στο Κασμίρ που κανένας από πουθενά δεν θυμήθηκε ότι είναι χούντα και μήνες μετά ακόμη, τα πτώματα αποσυντίθονταν και ο κόσμος έμενε σε σκηνές με 15 υπό το μηδέν;;;; ο πόνος για τους Πακιστανούς γιατί δεν συνοδεύονταν τότε από τη σχέση του με την χούντα; Μήπως και τα μέσα ενημέρωσης ε, που δεν είναι καθόλου ανεξάρτητα, παίζουν το βρόμικο παιχνίδι της πληροφόρησης ανάλογα με τον στόχο;

Να θυμίσω και τον τεράστιο ξεσηκωμό υπέρ των εξεγερμένων του Θιβέτ και αντίστροφα κατά των εξεγερμένων ανταρτών του Νεπάλ (!!!) από τους ίδιους πολιτικούς και χώρες και από τα ίδια μέσα, στην ίδια περίπου περίοδο; Τι να πω για την υποκρισία και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο;
Φυσικά καθόλου δεν κατατάσσω τα εδώ γραφόμενα στο ίδιο σύστημα αλλά ας έχουμε την προσοχή γιατί η καλή πρόθεση από το λάθος λίγο απέχει Ελένη…

…και εμείς καταναλωνόμαστε να λέμε το αυτονόητο για τις χούντες αλλά μόνο όταν τους συμφέρει θυμούνται πόσο πονεμένα λόγια λέμε. Προσοχή και στα λόγια μας λοιπόν, κάποιοι τα εμπορεύονται.

Η πολιτική δεν έχει συναισθήματα, το είπα.

Στέργιος

tractatus είπε...

Σρέργιο επειδή κάποιοι πίστεψαν και εφάρμοσαν οτι η πολιτική δεν έχε συναισθήματα έγιναν όλα όσα προανέφερες με την ανοχή των λαών ένθεν κείθεν...εγω λοιπόν δεν πιστεύω οτι η πολιτική δεν έχει συνασθήματα...πιστεύω αντίθετα οτι ακόμα κι όταν δεν έχει πρέπει να τα εφεύρει ερχόμενη στη θέση του μη ενασχολούμενου με την πολιτική, δλδ του καθημερινού πολίτη. Αυτή είναι η δουλειά της και όχι να εξυπηρετεί...να υπηρετεί.