Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από άχρηστες, ανόητες, στερεοτυπικές ‘πληροφορίες’ που άλλοτε του τις σερβίρουν με σαντιγί κι άλλοτε με μπισκότο. Για κάποιους βέβαια λόγους αρκετοί ανταποκρίνονται στο ‘κέρασμα’ γιατί τους αρέσει να περνάει η ώρα…ή γιατί αλλιώς δεν περνάει η ζωή.

Ρωτήστε για παράδειγμα τους περισσότερους αν γνωρίζουν τι σημαίνει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ανακύκλωση, ανθρώπινα δικαιώματα, έρευνα, δικαιώματα παιδιών, μεταναστών, ΑμΕΑ και ένα σωρό άλλα τα οποία καθημερινά παραλείπονται η ‘φιλτράρονται’ από τα ΜΜΕ.

Τα blogs μέσα σε αυτά είναι Η καινοτομία, ίσως και η επανάσταση αφού κάποιος μπορεί να λέει την άποψή του χωρίς περικοπές. Τα παραδοσιακά μέσα ‘κινδυνεύουν’ από αυτή την επανάσταση. Ήδη η τηλεόραση θεωρείται ξεπερασμένη και μεγάλοι οργανισμοί, κανάλια ενημέρωσης κ.λ.π. κατευθύνονται στο Internet.
Όμως τα blogs είναι αξιόπιστα όταν δεν προσποιούνται κι όταν ο blogger δεν έχει ανάγκη υπόστασης από το blog του. Είναι, ήδη, μια προσωπικότητα από μόνος του και στην καθημερινή του ζωή και δεν ‘κινδυνεύει’ να ψωνιστεί από όσα γράφει ή του γράφουνε γιατί το blog είναι μέσο ενημέρωσης, κατάθεσης άποψης και σχολίων. Τόσο απλά, όταν ξέρεις, έχεις, θέλεις αντίστοιχα.

Αλήθεια αναρωτιέμαι πόσοι από τους πολιτικούς τόλμησαν να έχουν blogs? Πόσοι μπορούν να δεσμευτούν γι’ αυτά που γράφουν; Οχι υπο τύπου ανακοίνωσης...αυτό είναι εύκολο.....

Λοιπόν, η κρίση της πολιτικής έχει λύση: Πρέπει άμεσα οι πολίτες να οικειοποιηθούν το δημόσιο χώρο και λόγο. Κι αυτό γίνεται πρώτον όταν είναι σωστά ενημερωμένοι και δεύτερον όταν οι πολίτες αποφασίζουν εκείνοι ποιόν θα προτείνουν υποψήφιο βουλευτή. Γι’ αυτό και χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν, να αυτό-οργανωθούν επιτροπές πολιτών που θα επεξεργάζονται και θα προτείνουν λύσεις σε τοπικά προβλήματα αλλά και λίστες προτεινόμενων πολιτών που θα ασχολούνται με την Τ.Α., πέρα από τα κόμματα. Το cv του κάθε υποψήφιου να είναι στη διάθεση των πολιτών, αναρτημένο στο διαδίκτυο όπου θα καταχωρούνται και οι απόψεις του έτσι ώστε να δεσμεύεται για όσα λέει και, κυρίως, γράφει. Οφείλουμε να πάψουμε να αναλύουμε τις σημερινές συγκυρίες με πολιτική ανάλυση της δεκαετίας του 60, 70 ακόμα και 80. Γι’ αυτό και όσοι ασχολούνται με τα Κοινά θα πρέπει στοιχειωδώς να ανοίγουν έναν υπολογιστή και να ενημερώνονται.

Η πολιτική δεν είναι άσκηση επι χάρτου στα γραφεία του κόμματος, διαδικασίες χωρίς ανταπόκριση στην κοινωνία, αποστολές κενών εκπροσώπων που δεν θα πάρουν τον λόγο ποτέ, πλήθη στην αρένα γυμναστηρίων, διαφημιστικό σποτάκι, κονκάρδα στο γιλέκο γραφικών….
Η πολιτική είναι δρόμος
: Ιδού!

27 σχόλια:

spallantzas είπε...

εξαιρετικό ποστ Ελένη!!! Τελικά , σε αντιθεση με την κοινωνία, κάτι κινείται στην blogoσφαιρα!

tractatus είπε...

πράγματι κάτι γίνεται εδω μέσα...γι' αυτό λέω να τα πούμε πριν απο το συνέδριο και για το συνέδριο...;)

vagnes είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagnes είπε...

Ελενη χτυπας κεντρο, συμφωνω απολυτα.
Το πιο σημαντικο κομματι κατα την αποψη μου ειναι αυτο που και συ υπογραμισες:
"...που θα ασχολούνται με την Τ.Α., ΠΈΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ".

Εμεις προτεινουμε και ερχονται τα κομματα να ζητησουν τις προτασεις και τις αποφασεις μας. Απο το βαθμο εφαρμογης των προτασεων μας δεχονται ή οχι την εκ των υστερων προτιμηση και ψηφο μας.
Κερδιζουμε την ΧΑΜΕΝΗ (αν οχι θαμμενη) δυναμη της ενωσης των πολιτων κατω απο κοινα προβληματα και μακρυα απο κομματικους φανατισμους και οπαδοποιησεις.
Πολυ καλο!!!
Ας πιεσουμε λοιπον τις κυβερνησεις να θεσμοθετησουν τετοιες δρασεις.

tractatus είπε...

vagnes θα κάνουμε τις δράσεις έτσι ώστε να αναγκαστούν να τις θεσμοθετήσουν. Πρέπει να πάρουμε την μπάλλα εμείς αλλιώς αυτοί θα συνεχίσουν σε βάρος μας να διαπομπεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς....

vagnes είπε...

Θα ηθελα την αποψη σου στην αναρτηση μου

tzonakos είπε...

Οσον αφορά την πολιτική και τους πολιτικούς θα συμφωνήσω μαζί σου.
Επίσης θα συμφωνήσω οτι ο κόσμος πρέπει να πάρει τον λόγο και να συμμετέχει.
Και η μεγάλη αλήθεια ειναι αυτή που αναφέρεις : ¨" Τα blogs μέσα σε αυτά είναι Η καινοτομία, ίσως και η επανάσταση αφού κάποιος μπορεί να λέει την άποψή του χωρίς περικοπές. Τα παραδοσιακά μέσα ‘κινδυνεύουν’ από αυτή την επανάσταση. Ήδη η τηλεόραση θεωρείται ξεπερασμένη και μεγάλοι οργανισμοί, κανάλια ενημέρωσης κ.λ.π. κατευθύνονται στο Internet.
Όμως τα blogs είναι αξιόπιστα όταν δεν προσποιούνται κι όταν ο blogger δεν έχει ανάγκη υπόστασης από το blog του. Είναι, ήδη, μια προσωπικότητα από μόνος του και στην καθημερινή του ζωή και δεν ‘κινδυνεύει’ να ψωνιστεί από όσα γράφει ή του γράφουνε γιατί το blog είναι μέσο ενημέρωσης, κατάθεσης άποψης και σχολίων. "
Ετσι ειναι, ακριβώς.

Βέβαια το αν και πώς και σε ποιούς θα πρέπει να εκτεθούν οι πολιτικοί ειναι μια άλλη κουβέντα, γιατι ξέρεις καλά οτι οι περισσότεροι δεν θέλουν να εκτθούν ως κανονικοί μπλόγκερς.

Εκει δε που διαφωνώ ειναι ως προς την χρήση του μπλόγκ για πολιτική, με την στενή έννοια του όρου.
Οταν εγω πχ βάζω σατυρικό θεματάκι με τον Βουλγαράκη και τα λιμάνια, ή με τις λάθος πινακίδες σήμανσης, αυτο για μενα ειναι πολιτική επειδή φωτίζει σημεία της κοινωνίας που σήμερα τρέχει, και πολιτική χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν Ελένη ας ξεκινήσω με τα επίκαιρα. Τώρα σκέφτηκα:
Ας πούμε ένας υπουργός και ένας μεγαλοδημοσιογράφος εκβιάζονται ή ακόμα απλά συκοφαντούνται από ένα μπλογκ.
Έχουν όλα τα ΜΜΕ μπροστά τους για να απαντήσουν ή να αποκαλύψουν τον εκβιασμό του μπλόγκερ. Οι επιχειρηματίες με ολοσέλιδες καταχωρήσεις το ίδιο.
Η δύναμη του μπλόγκερ είναι ο κόσμος που τον διαβάζει, άρα αργά ή γρήγορα, αν αποδειχθεί ότι είναι "τομάρι".. θα σταματήσουν να τον διαβάζουν οι πολλοί.
Μας περνάνε για ηλίθιους επειδή πιάνει η τηλεοπτική πλύση εγκεφάλου, αλλά όχι τόσο..

Κατά τα άλλα έχεις δίκαιο. Όσοι έσκυψαν πολύ για να μπορεί να "ακούγονται" με διάφορους τρόπους τρομάζουν στην ιδέα ότι κάποιος από ένα νετ καφέ, αν έχει κάτι καλό να πει θα ακουστεί...

Unknown είπε...

Ελένη
Οι απόψεις σου με καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό που θα πρέπει να βρούμε είναι ο τρόπος που θα μπορέσουν αυτές οι απόψεις - και των άλλων φίλων - να φτάσουν "εκεί που πρέπει". Γιατί ότι κατευθύνεται προς "τα πάνω" φιλτράρεται και καταλήγει να φτάνει μια ωραιοποιημένη κατάσταση, η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι το στοίχημά μας.

Grammateas είπε...

Αυτά έγραψα και στο post μου! Η ενασχόληση με τη βελτίωση του τόπου μας, νομίζω ότι είναι η μόνη πειστική απάντηση στην απογοήτευση που μας κερνάει αφιδώς το κεντρικό κομματικό σύστημα και η κρατική λειτουργία. Εκεί μπορούμε πράγματι ν' αλλάξουμε κάτι!

Με Παρρησία είπε...

H Δημοκρατία είναι δρόμος Ελένη μου όχι η πολιτική , και μάλιστα ένας δρόμος που πρέπει ο κάθε ένας από μας να τον περπατάει καθημερινά. Η Δημοκρατία από τη φύση της είναι ένα πολίτευμα που έχει τη τάση να ξεχειλώνει έτσι είναι πολύ εύκολο μια δημοκρατία να καταλήξει σε απολυταρχία ή ολιγαρχία χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι αφού εξακολόυθούμε να την υπηρετούμε και μάλιστα με ζήλο.Τώρα για το τι μπορεί να γίνει είναι απλό α] να επαναπροσδιοριστούν οι θεσμοί όχι απ' αυτούς που τους διακωμωδούν αλλά από μάς τους πολίτες β] να απαιτήσουμε την δια βίου εκπαίδευση και την παροχή μιας ολιστικής και ουσιαστικής παιδείας που θα μας κάνει πολίτες ικανούς να υπηρετήσουμε τη Δημοκρατία γ] να ελαχιστοποιηθεί μέχρι να καταργηθεί η αντιπροσώπευση μας από ενδιάμεσους [ βουλευτές], διαπλεκόμενα στελέχη κομμάτων και οργανωμένα συμφέροντα πολιτικών ομάδων που αποφασίζουν γι' αυτούς κι όχι για μας. Αυθεντικά δημοκρατικοί θεσμοί είναι η "κλήρωση" των αρχόντων ,η κυκλική περιοδικότητα όλων στις θέσεις εξουσίας ,η ανακλητότητα ,η ισηγορία και η ισοπολιτεία ,η ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ,η "σεισάχθεια" των οικονομικών βαρών ,που επομίζονται μονόπλευρα οι πολλοί υπέρ των λίγων ,ο "οστρακισμός" κατα των εξουσιαστών ,η "γραφή παρανόμων" κατα των λαοπλάνων και οι οποιες αυθεντικά δημοκρατικές αρχές στις οποίες βασίστηκε η μη παραποιημένη απο τους θεσμούς αντιπροσώπευσης των πολιτών Δημοκρατία.Η συμμετοχική δημοκρατία του Πασοκ για παράδειγμα έδωσε σε πολλούς τη δυνατότητα να μιλούν για επιστροφή στη πολιτική και ιδιαίτερα τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς αλλά και σε αναλυτές και ιδεολόγους του συστήματος.όμως δεν είναι επιστροφή στη πολιτική απλά είναι μια δημοκρατία δημοψηφισματικού χαρακτήρα όπου κάθε ένας από μας ερωτάται ατομικά και όχι συλλογικά ώστε να προκύψει το αποτέλεσμα μέσα από το διάλογο. Ετσι ουσιαστικά καταργείται και η λαϊκή αυτοθέσμιση και η αυτοκυβέρνηση. Ευχαριστώ

Elli είπε...

ελένη μου, εδώ δεν γνωρίζουν τι είναι το ίντερνετ, οι επιφανείς πολιτικοί μας, τι να πείς!
Έχεις δίκιο, η πολιτική είναι μέρος της καθημερινής ζωής και όχι λόγιδρίων, εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ.
Πολιτική είναι τα λόγια που λές και ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στις συναναστροφές σου καθημερινά.
Εκτός από τη διπλωματία, η οποία σίγουρα δεν έιναι για πολλούς.

tractatus είπε...

Tzonako βεβαίως είναι πολιτική η σάτυρα και θέση φυσικά...εδώ είναι η 'μεταξύ τυρίου και αχλαδίου' πολιτική....αλλά εννοώ ότι θα έπρεπε οι πολιτικοί να είναι 'εκτεθειμένοι' στο διαδίκτυο, διαφανείς, να γνωρίζουμε τι κάνουν, αν κάνουν καθώς και τι θέσεις έχουν. Και βέβαια να απαντάνε όταν ερωτώνται και όχι να τους ψάχνουμε ακόμα και στη Βουλή. Πρέπει να είναι παρόντες!!!

Κουμμούνι "Η δύναμη του μπλόγκερ είναι ο κόσμος που τον διαβάζει, άρα αργά ή γρήγορα, αν αποδειχθεί ότι είναι "τομάρι".. θα σταματήσουν να τον διαβάζουν οι πολλοί"¨ακριβώς αυτό είναι. Και όχι μόνο μας περνάνε για ηλίθιους αλλά θεωρούν ότι επειδή μάλλον ξεχνάμε εύκολα, δεν θα θυμηθούμε ακαριαία να τους απαντήσουμε, ότι αυτοί αλληλοσυκοφαντούνται, αυτοί μιλάνε για εκβιασμούς και μάυρο χρήμα, κάποιοι απο αυτούς υπογράφουν αναλόγως επώνυμα-ανώνυμα, και φυσικά κανείς απο αυτούς δεν κρίνεται...το ίδιο σύστημα το δικό τους φροντίζει για την καθιέρωση και την αναπαραγωγή του είδους τους....;)

Γιώργιο Κόλλια "Γιατί ότι κατευθύνεται προς "τα πάνω" φιλτράρεται και καταλήγει να φτάνει μια ωραιοποιημένη κατάσταση, η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα" εκεί είναι, λοιπόν, η μαγκιά: Να σπάσουμε αυτή τη ψευδεπίγραφη δημοκρατία που ο καθένας με το μέσον του έχει ανάλογη πρόσβαση και προβολή της όποιας ιδέας ή του εαυτού του. Αυτό το 'πάνω' πρέπει να έχει καθαρή δίοδο προς το 'κάτω' κι εκεί θέλει μετροπόντικα όπως έχουν συντηρήσει το κατεστημένο των ρόλων τους....

Μα παρρησία που η Δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα; Δηλαδή κάποιος γεννιέται με τη Δημοκρατία στο dna του, την έχει στο κούτελο...;;;Γι' αυτό ακολουθούν τα συμπαμαρτούντα που λές παρακάτω. Η πολιτική ως βούληση και ως δράση φροντίζει για όλα οσα προτείνεις άλλο αν καταλήξαμε στο:"είναι μια δημοκρατία δημοψηφισματικού χαρακτήρα όπου κάθε ένας από μας ερωτάται ατομικά και όχι συλλογικά ώστε να προκύψει το αποτέλεσμα μέσα από το διάλογο" μα ναταν και ατομικά...είναι οικογενειακά, είναι οικονομικά, είναι συντεχνιακά και όλα αυτά με επίφαση το συλλογικό!!!Οποία υποκρισία και οποία κατάλυση τελικά της δημοκρατίας....

Ellie πολιτική είναι πράγματι λόγια αλλά και ανταπόκριση στην πράξη και όχι "άλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε' ή '3 πουλάκια κάθονται'. Για παράδειγμα θέλω να ξέρω ποιούς ακριβώς εκπροσωπούν στο συνέδριο οι σύνεδροι και τι θα πούνε για το οποίο δεσμεύτηκαν κα συμφώνησαν δημόσια απο εκείνους που τους έστειλαν εκεί;
Αν κάποιος ξέρει ας απαντήσει...δημοκρατία έχουμε τουλάχιστον στα blogs ακόμα...;)))

mania είπε...

tractatus μου,
πολύ ωραία αυτά που γράφεις, είναι πράγματι ένας ωραίος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ πολιτικού και ψηφοφόρου το μπλογκ. Πόσοι όμως μπορούν να το κάνουν;; Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί εξοικειωμένοι με τη τεχνολογία. Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι θα βάζουν κανένα γραμματέα να διεκπεραιώνει αυτή τη διαδικασία.

Ξέρεις σκέφτηκα και την πρόσκληση που μου έκανες σε προηγούμενο ποστ σου να αναδημοσιεύσω το γράμμα του πατέρα με το γιο στα ναρκωτικά. Προς στιγμή απέρριψα την ιδέα, γιατί σκέφτηκα ότι δεν είμαι ειδική πάνω στη μεθαδόνη. Φτιάχνω τώρα ένα ποστ με αποσπάσματα από το γράμμα και 2-3 απόψεις ειδικών πάνω στο θέμα (τις βρήκα από το διαδίκτυο). Απόψε αργά ή ίσως αύριο το δημοσιεύσω.
Να σαι καλά που μου έδωσες την ιδέα

tractatus είπε...

mania μου κάνεις πολύ καλά που φιάχνεις post για τα ναρκωτικά. Εμείς σκεφτήκαμε να ανεβάσουμε το θέμα στους φακέλλους και να σας προσκαλέσουμε να γράψετε αλλά ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει το ασφαλιστικό για να προχωρήσουμε στα ναρκωτικά και πρέπει να το δούμε και ως ομάδα. Εσύ πάντως κάνεις πολύ καλά που το ξεκινάς. Αυτό κάνει το blog.Θα σε επισκεφτω να διαβάσω και να γράψω.

Οσο για τους πολιτκούς και το internet αυτό γράφω. Οτι δεν ξέρουν πολλοί να πατάνε ένα κουμπί οπότε πάει και η ενημέρωση...μόνο εφημερίδες και TV οπότε...εξαρτημένοι πολλαπλά απο αυτά τα παραδοσιακά μέσα....

Με Παρρησία είπε...

Bloggers πέστε αλεύρι ο Ρουσόπουλος σας γυρεύει .... περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα μου.
ΥΓ.
Μη σας φαίνεται παράξενο ότι η ιστορία press.gr είναι στημένη..

Odyssey είπε...

ψυχραιμία. δεχόμαστε επίθεση.
μπόρα είναι θα περάσει.
Σαν πολλά λόγια λέμε. (αυτοκριτική).
Θα σας χαλάσω το κέφι. Ριξτε μια ματιά εδώ: http://www.bulgarmak.org/mainpage.htm
Με θύμωσαν. Με τέτοια προπαγάνδα ούτρ όνομα, ούτε επίθετο. Αλλά χώρα, που δεν ακουμπά πάνω από το άρρωστο παιδί, χώρα που δεν αγαπιέται από τους πολίτες της,χώρα που χάνει παντού,για;τί έχει μέτριους επαγγελματίες της πολιτικής δεν μπορεί να γίνει διεθνώς σεβαστή.
Με ποιους ευρωπαίους θα συμμαχήσουμε, ελένη, κατά πως λέει ο Μίμης; Με αυτούς που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια διεθνείς αρχές; Ποια είναι η θέση μας για το Κοσσυφοπέδιο; Δεν έχω χρόνο, για να γράψω το γιατί έχουμε λάθος "συμμάχους".

tractatus είπε...

παρρησία δεν βλέπω να πέρνεις θέση στο blog σου; Εσύ τι λές δηλαδή; Βαλτοί είναι ή πραγματικοί;
odyssey σα νάχεις δίκιο. Περιμένω όμως να το αναλύσεις...εδω είμαστε.Είδα και το blog και έφριξα; Τι είναι ετούτο;;!!!

Ανώνυμος είπε...

ντάξει βρε παιδιά..
ας μη κολλάμε σε προβοκάτσιες αυτών που θέλουν να ξαναματοκυλλήσουν τα βαλκάνια
Ο Νίκος Ψυρούκης έχει γράψει ένα θαυματουργό μικρό βιβλιαράκι για την Μικρασιατική Καταστροφή και τις Εταιρείες Πετρελαίων. Δεν θυμάμαι τώρα νυχτιάτικα τον πλήρη τίτλο του..
Πετρέλαια στην Κυλικία το 1922 Αγωγοί Αερίου στην ΘρακοΜακεδονία το 2008..

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά τα λέω για την σελίδα που παρέθεσε ο Δυσσέας.
Ντάξει υπάρχει και η ανατολική Ρωμυλία η Φιλιππούπολη (Πλόντιβ) κτλ κτλ.
Ευτυχώς ή δυστυχώς ο Βενιζέλος πριν πεθάνει φρόντισε με την ανταλλαγή πληθυσμών να μην έχουμε προβλήματα σήμερα...
Ε, κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό δώθε- κείθε..

tractatus είπε...

καπκουμ το θέμα είναι όταν σου δίνεται το βήμα να μην κάνεις καταχρήσεις...βλέπε press.gr Εσύ τι λές; Μήπως η δουλειά είναι στημένη για να περάσει το νομοσχέδιο ελέγχου στα blogs? Αρκετά ενόχλησαν φαίνεται μεγαλοδημοσιογράφους και πολιτικούς...λέω;!

Ανώνυμος είπε...

το λες για μένα και για την άσχετη κριτική για την αντεθνική ιστοσελίδα που έβαλε ο Οδυσσέας;
Μα αυτό ήθελα να πω..
αν εκφράζεται στη ζωή αυτό.. θα εκφραστεί και στα μπλογκ;

Η υπερβολή του πρες τζι αρ είναι ότι δεν έλεγχε τα σχόλια...
Αλλά πάλι πως να ελέγξει εκατοντάδες σχόλια;
Αν έκλεινε τα σχόλια θα έχανε επισκέψεις..
Ήταν φανερό ότι "χτυπούσαν" τις επισκέψεις...
εκεί ήταν η δύναμή τους..

gpapoul είπε...

Για να φτάσει όμως στο σημείο να ενημερώνεται σωστά, πρέπει να έχει δεχθεί την κατάλληλη παιδεία, που θα του προσφέρει την ικανότητα όχι μόνο να κρίνει -κυρίως- και να επιλέγει αλλά και να συμμετέχει. Γιατί δυστυχώς σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ορθή κριτική ή η κατανόηση της πολιτικής αλλά η ενασχόληση με αυτήν. Αυτή η "σαρκοβόρα" για την δημοκρατία και την κοινωνία -γιατί εκεί καταλήγει τελικά η κρίση- αποχή των πολιτών από τα κοινά, έχει σαν αποτέλεσμα την διαχείριση της πολιτικής από μια κλειστή "παρέα ομοαίματων" συμφεροντολόγων , που καταστρατηγούν και την ουσία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Odyssey είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣΤΕ ΜΕ…
...αρκεί να μου δίνετε το απεριόριστο δικαίωμα να απαντήσω.
Αν πρέπει να διαλέξω, ανάμεσα στη χυδαιότητα και τη λογοκρισία, προτιμώ τη χυδαιότητα. Αρκεί να συνοδεύεται από το απεριόριστο δικαίωμα του ελεύθερου λόγου και της υπεράσπισης.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ
http://www-ithacanet-gr.pblogs.gr/2008/02/kyrioi-toy-press-gr-parakalw-sykofanteiste-me.html

tractatus είπε...

Γιώργο δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Πάντως σήμερα, αν τελικά θέλει κάποιος να ενημερωθεί, μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύκολα φθάνει να ξέρει να αξιοποιεί το διαδίκτυο και την πληροφορία. Το θέμα είναι,λοιπόν, πώς 'μαθαίνεις' να αξιολογείς. Νομίζω με τρόπους που μέσα στην πληθώρα και την ταχύτητα ακόμα ή δεν έχουν εφευρευθεί ή δεν έχουν ξεδιαλύνει. Εκεί είναι λοιπόν που έρχεται η πολιτική και οι πολιτικοί όταν βέβαια το δεύτερο δεν έχει αφανισει το πρώτο εξαιτίας του προσωπικού συμφέροντος. Τελικά ο άνθρωπος είναι και ύλη....
καπκουμ η ποσότητα στο βωμό της ποιότητας...τελικά τα bloggs είναι για να μετράνε τις επισκέψεις ή για να αποδίδουν στην ενημέρωση, τη γραφή, την επικοινωνία και την ποιότητα της σκέψης; Μια χαρά είναι που μιλάει με τόσους και όσους μπαίνετε στο blog μου και με τιμάτα όπως κι εγω άλλους. Δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε εδώ μέσα την τακτική των παραδοσιακών ΜΜΕ ή των εκδόσεων..;)))βλ. στο λήμα: σκουπίδια ....

gpapoul είπε...

"Δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε εδώ μέσα την τακτική των παραδοσιακών ΜΜΕ ή των εκδόσεων"

Αυτό πιστεύω κι εγώ ότι είναι το μέτρο επιτυχίας ή αποτυχίας ενός blog. Κατά το πόσο δηλαδή είναι ταυτισμένο με τα ειωθότα του παραδοσιακού εκδοτικού κατεστημένου, το οποίο τον τελευταίο καιρό δρα ανεξέλεγκτο και πέρα από κανόνες δεοντολογίας και παρουσίασης των γεγονότων και των απόψεων.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να γίνεται το blog, που υποτίθεται ότι προσφέρει κάτι καινούργιο και εναλλακτικό σε σχέση με τα παλαιωμένα, ο κακός καθρέπτης των ΜΜΕ με τον ψευτομανδία του "νέου".
Φαντάζομαι ότι ταυτιζόμαστε στο κατά πόσο και σε ποια σημεία "ξέφυγε" το blog για το οποίο γίνεται χαμός τις τελευταίες μέρες, κυνηγώντας την, επισκεψιμότητα όπως κάποιοι κυνηγούν την θεαματικότητα... ;)

Unknown είπε...

Φίλοι
Και μόνο που αρχίσαμε να συζητάμε πως θα συμμορφωθούμε με τις επερχόμενες ρυθμίσεις είναι μια επιτυχία αυτών που θέλουν να φιμώσουν τα blogs.
Οι κάθε μορφής εξουσίες ΤΡΕΜΟΥΝ την ελεύθερη έκφραση. Και τα τελευταία χρόνια είχαν καταφέρει να βάλουν τα πράγματα να κινούνται στον δικό τους ρυθμό. Αποβλακωτική Τηλεόραση, ελεγχομένη πληροφόρηση από τον Τύπο, φίμωμα κάθε αντίθετης φωνής. Και ήρθαν τα blogs να “χαλάσουν την σούπα”.
Γι΄ αυτό σας λέω. ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ.
Νομίζω ότι σ΄ αυτήν την φάση η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Η ευθύνη μας να παλέψουμε για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.
Μια ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Σύνταγμα θα ήταν ίσως αναγκαία.
Σκεφτείτε το!