Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Ποιός παίζει με τη νοημοσύνη μας;

Με κούρασε αυτό το κρυφτό που παίζεται στους περισσότερους χώρους άλλοτε σέρνοντας dvd απο το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, άλλοτε σέρνοντας μαύρες πλαστικές σακούλες σε ταμεία κι άλλοτε σέρνοντας τις πολιτικές διαφοροποιήσεις απο τον όμιλο στο ρεύμα και τούμπαλιν.
Μα γιατί κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου; Ποιός είπε ότι επειδή καθόμαστε ώρες μπροστά στα '΄δελτία ειδήσεων" και συμμετέχουμε σε σικέ συζητήσεις ως παρατηρητές, δεν έχουμε άποψη και, μάλιστα, πιο αποκαλυπτική ακόμα κι απο τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων;
Ποιός παίζει με τη νοημοσύνη μας;
Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι επειδή κατέχουν ακαδημαϊκή γνώση, παιδεία και βήμα(με γειά τους και χαρά τους!) δικαιούται να διαμορφώνουν και να προετοιμάζουν ένα νέο σκηνικό ερήμην μας; Κι εξηγούμαι: Ποιός πιστεύει ότι κάτω απο αυτές τις συνθήκες και μόλις τελείωσε μια εσωκομματική διαδικασία με θέμα την ανάληψη αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, οι συνθήκες είναι ώριμες για ακαδημαϊκή συζήτηση και, μάλιστα με καθοδηγητή ένα εκ των υποψηφίων; Δηλαδή, σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν όποιος δεν γινόταν αρχηγός εντός 3 μηνών άνοιγε κι έναν όμιλο ...'προβληματισμού'. Μήπως αυτό θα ήταν ένα ακόμα πρόβλημα απο τη στιγμή που οι καιροί είναι δυσμενείς για την πολιτική; Οι καιροί δεν είναι καιροί ειρήνης. Είναι καιροί που θέλουν αχθοφόρους της πολιτικής εντός της κοινωνίας και ένας ακόμα διαχωρισμός- ε! δεν χωράει. Είναι μικροαστικές πολυτέλειες και δήθεν όλα αυτά.
Οσοι δεν το καταλαβαίνουν, δεν έχουν παρά να αφουγκραστούν όσο γρηγορότερα γίνεται τα πραγματικά προβλήματα του τόπου όχι ως ελίτ αλλά ανάμεσά μας αλλιώς Να πούν σύντομα και ευθαρσώς τα Πράγματα με τ΄όνομά τους...σύντομα, όμως, γιατί το καζάνι που λέγεται κοινωνία βράζει κι έχει απαιτήσεις απ' όλους μας.
Αρκετά μας σέρνουν οι σακούλες και τα dvd...

14 σχόλια:

KΑΡΜΕΝ είπε...

Για άλλη μια φορά θαυμάζω την αφοσίωση σου στο Σοσιαλιστικό Κίνημα των απλών Ανθρώπων. Μερικοί μπορούν να μην καταλάβουν τι θέλω να γράφω ακριβώς, εσύ όμως, είμαι σίγουρη ότι ξέρεις και τι σημαίνει η λέξη- Κίνημα, είσαι και Άνθρωπος με «Α» κεφαλαίο και είσαι πέρα για πέρα Σοσιαλίστρια.
Έχω να πω κάτι: σαν απλός άνθρωπος, με «ταπεινό» μυαλό, νομίζω ότι πολλά είναι προμελετημένα και εμείς είμαστε απλοί θεατές (η έτσι μας θέλανε κάποιοι). Και βεβαίως όταν γεννιέται κάτι, ότι όνομα και να έχει (όμιλο η κάτι άλλο) με στόχο τον διχασμό, δεν πρέπει να υπάρχει. Και βεβαίως δεν βρίσκει κανείς το νόημα, όταν ο σκοπός δεν είναι παρά μόνο να υπάρχει σαν βαρίδι. Η σαν ένα άλλο βήμα προς την «καρέκλα». Επειδή ζω και υπάρχω, δεν θα μου επιβάλει κανείς τι θα σκέφτομαι. Έχω το δικό μου μυαλό και ξέρω να το χρησιμοποιώ. (Φτάνει να το θέλουμε).
Συγχαρητήρια, για άλλη μια φορά, για την στάση σου. Είσαι «βράχος».
Υ.Γ. Συγνώμη αν δεν έχω καλή «πέννα», μιλάω και γράφω απλά και σταράτα, με λόγια της καρδιάς.

vagnes είπε...

Οταν ενα κομμα αφηνει κενα, μοιραια εκει αναμεσα μπορει να φυτρωσουν καθε ειδους φυτα ακομη και ζιζανια.
Ουτε τα φυτα ουτε τα ζιζανια, φταινε γι αυτο.

Ειμαστε δηλ. ικανοποιημενοι απο την πορεια του Πασοκ και μας φταινε οι ομιλοι;

Αν κατι δεν τραβαει και δεν κινειται, δεν το ταριχευουμε για να το δοξαζουμε, προσπαθουμε να το ξυπνησουμε.

Η αποψη μου; Το Πασοκ με τη σημερινη του πρακτικη μπορει να παρει εξουσια, μόνο απο τη φθορα της ΝΔ, που μαλλον καποτε θα ερθει.
Αυτο περιμενουν οι πολιτες απο ενα κομμα;

Καννενας ομιλος δεν θα φυτρωνε αν υπηρχε παραγωγη πολιτικης, ιδεων, παρεμβασεων, δρασεων κλπ.
Ειδες κατι απ' αυτα μηπως εγω αδικω την τωρινη ηγεσια;

KΑΡΜΕΝ είπε...

Και αν κατάλαβα καλά, θα «κινηθεί» με τα ζιζάνια? Τέτοια εξουσία δεν την θέλω. Την ξαναείδα άλλη μια φορά και τώρα ακούω ότι είμαστε «μια από τα ίδια». Χωρίς ζιζάνια, φίλε, και οποίος αντέξει. Έτσι και αλλιώς έχω μια τρομερά έντονη αίσθηση ότι συνεχίζεται το ψυχρώ πόλεμο παγκόσμιος και δεν μου αρέσει να με «κάνει» κανένας πιόνι του, ειδικά ΟΧΙ να ανήκω στους «κακούς». Τώρα, αν ζω για το τώρα, αν δίνω στα παιδιά μου σαν αξία ζωής: «ότι φάμε και ότι πιούμε» και «ζήσε μόνο για το τώρα», χωρίς να με ενδιαφέρουν τα παιδιά των παιδιών μου και όλου του κόσμου, σαν να ήταν δικά μου (που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει), αυτή είναι άλλη υπόθεση και δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο. ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, ΘΕΛΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΛΙΓΟ, ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.

KΑΡΜΕΝ είπε...

«Κάτι δεν τραβάει και δεν κινείται» επειδή μερικοί από μας δεν θέλουνε να τραβάει και βοηθάνε τα βαρίδια με την στάση τους. Φτάνει πια. Αυτό ακούω εγώ. Αλλιώς…
Ο λαός αρχίζει να ξυπνάει…Τον ακούτε?... Η πιστεύετε ακόμα ότι είναι μόνο «μάζες»?

tractatus είπε...

vagnes ξέρεις επειδή γράφω ανοικτά για ό,τι με απασχολεί ότι δεν χαϊδεύω αυτιά και ότι δεν έχω παρωπίδες. Ωστόσο, εσύ πιστεύεις ότι είναι σωστή η χρονική στιγμή για την ίδρυση προβληματισμού σκέψεων, μετά απο μια τόσο έντονη και τραυματική περίοδο στο εσωτερικό του κόμματος; Κανείς δεν θέλει να ταριχεύσει τίποτα αλλά δεν μπορεί κάποιος κάθε 2 και 3 να απολογείται, να αμφισβητείται και τελικά να λοιδορείται απο τα μέσα! Ποιός πιστεύει, που ξέρει απο κομματικά δρώμενα, ότι ένας τέτοιος όμιλος δεν είναι παρά μια ομάδα που με προσκλήσεις θα αναγορεύεται ανα την Ελλάδα ως όμιλος και στην ουσία θα διακινεί πρσωπικές απόψεις και δρώμενα; Ειδάλλως εδώ είναι το 'άπραγο', όπως το ονομάζεις ΠΑΣΟΚ για να συμβάλλουμε όλοι να γίνει δραστικό και αποτελεσματικό...αλλά μέσα απο τις διαδικασίες. Δεν είμαι φανατική γιατί αυτό δεν βοηθάει αλλά δεν θέλω να μου υποτιμούν και τη νοημοσύνη μου ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Ελα τώρα....
agapi χαίρομαι που συμφωνούμε και φυσικά η πένα σου είναι μια χαρά και τα ελληνικά σου, επίσης. Μην αμφιβάλεις γι' αυτό. Ευχαριστώ για τα τιμητικά σου λόγια αλλά νομίζω, υπερβάλλεις...

vagnes είπε...

Το ζιζανιο δεν το θελω ουτε εγω αλλα ξαναλεω δεν φταει το ζιζανιο.
Αν ειναι ετσι ζιζανια θα πουμε και τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κλπ κλπ;;

Το Πασοκ τι κανει για να μη φυτρωνουν αυτα τα ζιζανια η τα φυτα. Καθαρισε ποτε τον κηπο του, τον βοτανισε τον λιπανε; Καννενα ζιζανιο δεν θα φυτρωνε τοτε.

Χωρις τις απαραιτητες και σωστες κινησεις πως περιμενουμε να συλλεξουμε υγιεις καρπους;

tractatus είπε...

Τα πράγματα δεν αλλάζουν τόσο εύκολα ιδιαίτερα όταν η κοινωνία βομβαρίζεται απο το τίποτα και τα σκουπίδια. Τα ζιζάνια μέσα σε 3 μήνες δεν μπορούν να πολεμηθούν γιατί ακριβώς υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες όπως τα ζιζάνια με καμουφλάζ. Επομένως, εν αναμονή vagnes. Ο κήπος βλέπει....

Elias είπε...

Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2008
ΔΙΑΣΠΑΣΗ;
Ο Βενιζέλος δεν θα τολμήσει, το ξέρουν αρκετοί. Αν τολμήσει ,ίσως γίνει ο σύγχρονος αποστάτης που ψάχνει μανιωδώς ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
''Βλέπεις φαντάσματα ...΄΄ είπε στον Γιώργο, και το εννοούσε.
Οι καθηγητές και οι άνθρωποι στην διακύρηξη του Ομίλου, είναι στην πλειοψηφία τους ευκατάστατοι αριστεροί, με κοινωνική αντίληψη της αγοράς και των θεσμών, σχεδόν δηλαδή σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας( αν και απεχθάνομαι τις ταμπέλες). Αυτό μπορέι να λέει πολλά, ίσως και τίποτα: εξαρτάται πώς το αντιλαμβάνεται κάποιος σήμερα, στο 2008.
Τσάτσος, Τσουκαλάς ,Μουζέλης και λοιποί αποτελούν κάτι μεταξύ άγνωστων στο ευρύ κοινό θεωρητικών διανοούμενων και χρήσιμων αριστερών παρεμβατιστών.
Είναι μια περίοδος ανάλογη της ανόδου των σημιτικών-εκσυγχρονιστών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με βρήκε σύμφωνο τότε: είδα υπουργούς όπως ο Σταθόπουλος, ο Στεφανής, ο Χριστοδουλάκης , ο Βερελής και ένιωσα οτι με κυβερνούν άνθρωποι που μπορεί να είναι απόμακροι απο τον λαό και την σύγχρονη φτώχεια αλλά τουλάχιστον κατέχουν τεχνογνωσία παρέμβασης για τις βάσεις στην κοινωνική πρόοδο ( ας μην γελιόμαστε: οι σταθερές που εγκατέστησε η διακυβέρνηση Σημίτη στην Ελλάδα, αποτέλεσαν οτι πιο χρήσιμο και αναγκαίο χρειαζότανε ο τόπος, με τα όποια λάθή έγιναν και τις στρεβλώσεις)
Δεν θέλω στις υπουργικές καρέκλες ανθρώπους που δεν έχουν συλλάβει το υψηλό αντικείμενο της κρατικής διοίκησης. Δεν θέλω ψευτο-σοσιαλιστές συνθηματολόγους που δεν γνωρίζουν απο τις δυσκολίες προσαρμογής στην εποχή της λαίλαπας του κεφαλαίου.
Αλλά δεν θέλω και στείρους θεωρητικούς, γραφειοκράτες και τεχνοκράτες χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.
Γνωρίζω την βασική παρέα του Βενιζέλου( παρεοκρατίας το ευαγγέλιο και εδώ). Είναι στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι μιας σοσιαλδημοκρατικής άποψης για το μέλλον.
Ο Βενιζέλος είναι ο Πολιτικός της παρέας, ο αναγκαίος ρήτορας που θα περάσει τα μηνύματα στην κοινωνία ,στις μάζες(καλό είναι να τα περνάει περισσότερο αποκωδικοποιημένα, πιο κατανοητά ...)
Μπορεί να στηρίζονται απο Λαμπράκη, Ψυχάρη και τους λοιπούς, όπως στηρίχθηκε και ο Σημίτης : δεν με ενοχλεί ,αρκεί να μην εξοφλήσουν επιταγές άμεσα και επώδυνα για την κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας ΄70 (και του ΄80) δεν το έχει ανάγκη η σύγχρονη πραγματικότητα . Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μια περισσότερο ανθρώπινη και το ίδιο εργατική διακυβέρνηση Σημίτη. Η χώρα έχει ανάγκη απο ανθρώπους που δεν οραματίζονται μόνο,αλλά σχεδιάζουν σωστά και με βάθος χρόνου.

Αναρτήθηκε από Elias στις 1:51 πμ

tractatus είπε...

Elias είναι αρκετά καλά εμπεριστατωμένη η ανάλυσή σου και γι' αυτό όποιος την διαβάζει δεν μπορεί παρά να την πάρει στα σοβαρά. Ωστόσο, αγαπητέ μου Ηλία, πέρα απο το προσωπικό ή το συνθετικό που μπορεί να προσφέρει και ο τεχνοκράτης, υπάρχει και κάτι που ξεχωρίζει τα καλά που περιγφράφεις και είναι το timing. Δεν σου θυμίζει κάτι απο το παρελθόν όλη αυτή η βιασύνη του μελλοντικού αρχηγού; Πώς μπορούμε, Ηλία, να μείνουμε σε τόσα δημιουργικά που περιγράφεις όταν έχουμε υποστεί επι δύο μήνες μια πρόσφατη ανθρωποφαγία;;; λες ο έξυπνος πανεπιστημιακός να μην το ξέρει;

Elias είπε...

Συμφωνώ απόλυτα,ειδικά στην τελευταία σου πρόταση!

Grammateas είπε...

@ Αυτά που σου γράφει η agapi πρόλαβα και στα έγραψα πριν καιρό εγώ! Πραγματικά όταν σε διαβαζω λέω "αυτή είναι ΠΑΣΟΚ!". Όμως μην είσαι τόσο καχύποπτη για κάτι που απλά πήρε δημοσιότητα εντέχνως και με δόλο, από εξωΠΑΣΟΚικούς κύκλους. Οι ακαδημαϊκοί έχου δικαίωμα να συνευρίσκονται όποτε θέλουν, δικαίωμα τους. Δεν καταλαβαίνω πχ τη διαφορά από μία ένωση διαφόρων πχ bloggers. Άλλο αν κάποιοι το παίρνουν σαν αφορμή...

Grammateas είπε...

@ agapi
Όσοι λένε για "ζιζάνια" που άσκησαν "κυβερνητισμό και καθεστωτισμό" την περίοδο 1996-2004 ξεχνάνε ότι ήταν αδιαλλείπτως Υπουργοί εκείνοι την περιόδο; Δεν είδα κανέναν τότε να διαριγνύει τα ιμάτια του, αλλά κάθονταν αναπαυτικά στις υπουργικές mercedes τους...

tractatus είπε...

grammatea, elias εξηγούμαι ακόμα καλύτερα στο επόμενο post και περιμένω τις διαφωνίες σας...

NdN είπε...

Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Οποιος έχει ασχοληθεί ελάχιστα με τα του ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνει ότι ο Ομιλος του Βενιζέλου δημιουργείται για να λειτουργήσει ως παραμάγαζο μέσα στο κόμμα. Οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να φτιάξουν το κλίμα μέσα στους 2 μήνες που ακολούθησαν δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα να γίνει στο μέλλον. Δυστυχώς η αποχώρηση είναι η μόνη λύση. Αλλιώς μετά τον ομιλο θα βρεθεί κάτι άλλο.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαφορέςς τους είναι απολύτως προσωπικές. Τα πράγματα δεν θα διορθωθούν ακόμα και αν υποχωρήσει ο Βενιζέλος.