Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Το 'ωραίο' πλιάτσικο των ρόλων!

Ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ ήταν μια μικρογραφία της κοινωνίας. Και ως μικρογραφία μπορούσε να επικαλείται τόσο τον κινηματικό χαρακτήρα των απαρχών του για αλλαγές στην ελληνική κοινωνία όσο και τον τρόπο λειτουργίας του εσωκομματικά.

Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε πολλά χρόνια. Και άλλαξε:Τόσο στην εκπροσώπηση της κοινωνίας εσωκομματικά όσο και στον τρόπο λειτουργίας λήψης αποφάσεων, προώθησης προσώπων, καθημερινής δράσης και επικοινωνίας των μελών του με τους Πολίτες. Ισως να προχώρησε ακόμα παραπάνω απο μια απλή μεταλλαγή...φοβάμαι μήπως ξεχάστηκε. Και ξέχασε.

Οι προτάσεις του Μ.Ανδρουλάκη για διάλογο μιλούν για αλλαγές εις τριπλούν.


Ωστόσο, εκκρεμεί ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Πώς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την υλοποίηση και την επικοινωνία των προτάσεων θα χαίρουν εμπιστοσύνης απο την κοινωνία; Πώς θα επιστρέψει η πολιτική αφύπνιση στους πολίτες όταν δεν εμπιστεύονται και, καλώς κατά την άποψή μου, όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες παλιές 'καλές' συνταγές της παρέας, των κολλητών, των γραμμών και των εξυπηρετήσεων.


Αλλαγή σημαίνει: Αλλάζω πρώτα εγώ και επομένως αλλάζω μ' εναν τρόπο που δεν φαίνεται μόνο αλλά είναι δημοκρατικός. Ο δρόμος της αυτονομίας και της δράσης για το συλλογικό ήταν και παραμένει πρόκληση τόσο για την πατρίδα όσο και για τον σοσιαλισμό. Ειδάλλως αυτό το 'ωραίο' πλιάτσικο των ρόλων θα επισκιάζει πάντα ακόμα και τις όποιες καλές προθέσεις υπάρχουν και που τελικά ίσως να οδηγούν σ' αδιέξοδο μόνο και μόνο γιατί δεν φθάνουν....

15 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Ελένη πρώτα αλλάζεις τις δομές και τις πολιτικές σου και μετά επιλέγεις τα πρόσωπα που μπορούν να τις διαμορφώσουν. Σημασία δεν έχει ποιοι είναι αυτή την στιγμή στην ΚΟΕΣ, αλλά ποιοι θα αναλάβουν μετά να σηκώσουν το βάρος της επανίδρυσης. Και έχω την αίσθηση οτι θα δούμε εκπλήξεις.

tractatus είπε...

Παναγιώτη γιατί κάτι μου λέει(παλιές συνταγές) ότι τα ίδια πρόσωπα θα αναλάβουν να 'στηρίξουν' τις αλλαγές;
Και κάτι άλλο όταν θέλεις να περάσεις νέες δομές και πολιτικές για να τις υποστηρίξεις το δείχνεις εμπράκτως κάνοντας την έκπληξη εκ των προτέρων...ακριβώς για να πείσεις ότι το εννοείς. Οι προθέσεις δεν φθάνουν, Παναγιώτη για τό άλμα που θέλουμε να κάνουμε με τον ΓΑΠ...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Ελένη εγω απλά θέλω να πω, οτι πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν οτι το συνέδριο είναι η κατάληξη.
Το συνέδριο είναι ο βατήρας για το μετά.

vagnes είπε...

Οι μονιμοι ΑΙΡΕΤΟΙ απεδειξαν οτι χανουν την ΑΡΕΤΗ.
Εμπρος για κληρωτους με μεγιστο δυο θητειες...αυτο θα πει Δημοκρατια με αλλα λογια ολοι στην εξουσια, δηλ τελικα ο λαος στην εξουσια.
Αντε να βρουμε περασμα μεταξυ Παγκαλου, Τζουμακα κλπ συμπληγαδων πετρων...

tractatus είπε...

Εγω προσωπικά δεν περιμένω ότι τα προβλήματα θα λυθούν απο το συνέδριο. Ωστόσο, η γυναίκα του καίσαρα πρέπει να φαίνεται και να είναι τίμια...οσο για τα περι βατήρα...συνήθως είναι προσωπικός βατήρας γι' αυτό και το πλιάτσικο.
Vagnes η κλήρωση όταν δεν λειτουργούν δημοκρατικά οι διαδικασίες είναι μια λύση αλλά μεσοπρόθεσμα. Το σωστό είναι να εκλέγεις δίνοντας ισότιμα ευκαιρίες σε όλους και δοκιμάζοντας δημιουργικότητα και εντιμότητα(αφού κι αυτό ζητούμενο είναι στην εποχή μας...;-)

vagnes είπε...

Το να εκλεγεις ελευθερα ειναι δημοκρατια και αυτο απεχει πολυ απο το να ειναι αληθινο.
Οι περισσοτεροι πολιτες, δυστυχως, επιλεγουν τους γνωστους, τους ρουσφετολογους, τους κουμπαρους και νονους, με αποτελεσματικους μηχανισμους εκλογης κλπ κλπ.
Αντε μεσα απο κει να βρεις καθαρες και αδεσμευτες συνειδησεις πολιτικων.
Εκλεγουμε ΒΟΛΕΥΤΕΣ οχι βουλευτες

OnWine είπε...

Tractatus (ή Ελένη): σε χαίρομαι, γιατί δείχνεις να είσε εντεταγμένη "με μισό πόδι": Να αμφισβητείς...

Συνεχώς ρωτώ τους (με κρίση) φίλους του ΠΑΣΟΚ: Πώς με παλιά υλικά θα χτίσετε καινούργιο σπίτι? Και, όπως να το κάνουμε, δεν υπάρχει τίποτα νέο στο ΠΑΣΟΚ? Δεν αναδείχθηκε κανείς, αυτά τα χρόνια που να μπορεί να αντικαταστήσει τις φθαρμένες "εικόνες"?

Με Τζουμάκα, Πάγκαλο, Βάσω και (συγνώμη, αλλά...) με Γιωργάκη θα γίνει η νέα "αλλαγή"? Με στήριγμα τον Ακη του Jeorge Sinq, και με τα κείμενα του "εισαγόμενου" Μίμη θα προχωρήσουν?

Ο κόσμος έχει ταυτίσει τις "εικόνες" των στελεχών με την "εικόνα" του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε 2 φορές... Με την εικόνα του ΠΑΣΟΚ που ξεμπροστιάστηκε από τα ίδια του τα στελέχη κατά την διάρκεια της ανεκδιήγητης προσπάθειας "αλλαγής" αρχηγού! (πολύ κακό γιά το τίποτα... με τεράστια ζημιά γιά το κόμα)

Μπορεί η "εικόνα" να αδικεί πολλούς, αλλά... ζούμε στην εποχή της εικόνας... Η ταύτιση είναι αναπόφευκτη...

Δεν αλλάζεις πρώτα τις δομές, όπως γράφει ο φίλος Παναγιώτης... Πρώτα αλλάζεις τα πρόσωπα, και όχι με ...βελούδινες διαδικασίες. Τουλάχιστον αλλάζεις αρχηγό, ηγεσία, ηγετική ομάδα...

Την γνώμη μου την έχω πεί πολλές φορές... Το ΠΑΣΟΚ μόνο υλικά κατεδάφισης μπορεί να προσφέρει... και το γεγονός ότι η¨"κατεδάφιση" θα παρασύρει και πολλά άλλα, θα αλλάξει το σκηνικό... Προς το καλύτερο? Μα... η όποια αλλαγή σήμερα, μάλλον προς το καλύτερο θα είναι- χειρότερα δεν γίνεται...

Και, αν συνεχίσει με "μία από τα ίδια", τουλάχιστον να θυμηθεί ότι είναι κόμμα, όχι σύλλογος πολιτικού προβληματισμού...

Πάντως, εκ των έσω επανάσταση, αν δεν γελιέμαι, ο τελευταίος που την έκανε ήταν ο Μάο... Λέτε να την ξανακάνει ο Γιωργάκης?

tractatus είπε...

σχολιαστή καλά κάνεις και με χαίρεσαι γιατί έρχομαι απο εποχές που η εσωκομματική κριτική προχωρούσε τα πράγματα ένα βήμα παρα πέρα και τότε πράγματι γινόταν σύνθεση απόψεων. Ναι αμφισβητώ γιατί μόνο έτσι θα γίνει ολική επαναφορά σε αξίες που πίστεψα κάποτε και που απο αυτές αντλώ ακόμα και παραμένω στο χώρο αλλά υπο όρους...εσωκομματικής δημοκρατίας.
Εχεις δίκιο για τα φθαρμένα υλικά. Ωστόσο, εγώ το βάρος δεν το ρίχνω στον αρχηγό και φυσικά δεν τον αποκαλώ Γιωργάκη. Δεν θα μπορούσα να συμμετέχω σ' ενα χώρο που αμφισβητώ συνεχώς τον αρχηγό και τον υποτιμώ. Το αντίθετο. Γι' αυτό και δεν θα ταυτιστώ με την εικόνα που λές. Η εικόνα για μένα είναι η πράξη εντός. Εντός κόμματος, εντός προσώπων. Κι εγώ τον Μάο θυμάμαι τελαυταίο αλλά δεν κάνω ταυτίσεις σε άλλο χώρο είμαστε και σ' άλλες εποχές. Για ένα να είσαι σίγουρος:Αυτοί που στο τέλος κερδίζουν πρώτα τα έχουν καλά με την συνείδησή τους. Κι εγώ τις παιδικές ασθένειες τις πέρασα για να έχω συνείδηση και όχι μια απο τα ίδια...;)))

OnWine είπε...

Σου εύχομαι προσωπικά να μην απογοητευτείς. Πίστεψέ με, ξέρω τι σημαίνει να έχεις αγωνιστεί γιά κάτι, να θεωρείς το εαυτό σου αναπόσπαστο τμήμα του, και στην πορεία... να μην είσε πιά και τόσο σίγουρος. Και κάποια στιγμή, να συνειδητοποιείς ότι... "ονειρο" ήταν, όσο κράτησε... να αισθάνεσαι όλο και περισσότερο πιό ξένος... οι ιδέες σου να μην ταυτίζονται πιά με αυτών που "προχώρησαν"... και να βρίσκεις το κουράγιο, με πόνο ψυχής, να το αφήσεις και να φύγεις...

Πραγματικά, σου εύχομαι να μην συμβεί αυτό σε εσένα. Οπως επίσης, να μην πάψεις να αμφισβητείς.

tractatus είπε...

Και τα δύο που μου εύχεσαι μου έχουν συμβεί. Το ένα, η αμφιβολία, γιατί είναι θέση μου (χωρίς να είμαι καχύποπτη) έχω ερωτήματα πάντα και άποψη που εκφράζεται -συμφωνεί ή διαφωνεί- και το άλλο, η απογοήτευση το έχω ζήσει στο παρελθόν και δεν αποκλείω να το ξαναζήσωα. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Τι να κάνουμε ;) Αλλωστε έτσι μαθαίνουμε-απο τα λάθη, τις απογοητεύσεις μας, τις λάθος επιλογές μας...κι απο αυτά χαιρόμαστε κατά βάθος όταν τελικά κάτι καρποφορεί. Πάντως μην ανησυχείς...είπαμε έχουμε κάνει τα εμβόλιά μας και επιπλέον έχουμε κι άλλα ενδιαφέροντα, ευτυχώς....

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Αποκλείεται Ελένη να προέρχεσαι από τις εποχές της επικοδομητικής αυτοκριτικής, φαίνεσαι πολύ πιο νέα;)

Συμφωνώ με τον προβληματισμό σου, αλλά...

Οι πολιτικές συνθήκες είναι τόσο οριακές και επομένως επικίνδυνες που επιτρέπουν την παραβίαση των κανόνων.

Θα κρίνω τον ΓΑΠ σκληρά όταν επικρατήσει. Όχι τώρα που παλεύουμε με τα θηρία.

Βέβαια το να μαζεύεις το κάθε τίποτα που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ πίσω του και να το αναδεικνύεις είναι θέμα, αλλά ας το λύσουμε στις διαδικασίες μετά το Συνέδριο (τοπικές οργανώσεις κλπ).

Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να έχω άδικο.... Που είναι οι εποχές που είμασταν σίγουροι ρε γαμώτο;

tractatus είπε...

@Γιώργο: 'Που είναι οι εποχές που είμασταν σίγουροι ρε γαμώτο;' ;()
Βλέπεις; Αναρωτιώμαστε κι ελπίζουμε βεβαίως. Ποιός είπε το αντίθετο. Αυτό, όμως, που δεν θα έπρεπε να κάνουμε είναι να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε κιόλας.
Και πράγματι και φαίνομαι και είμαι νέα ;)))))) αλλά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τους Ιταλούς τους θυμάμαι ακόμα. Ολο το ακροατήριο σιωπούσε προκειμένου να μιλήσουν. Κι επειδή τότε ήμουν παιδί -μάθαινα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Να μαθαίνεις απο ανθρώπους διαβασμένους και αγωνιστές; Εχουμε τέτοιους τώρα ή πρόκειται για δεδομένα και βαρετά πράγματα. Οι εποχές είναι δύσκολες αλλά θα γίνονταν ευκολότερες εάν τα όπλα μας είχαν περισσότερη αποτελεσματικότητα. Κανείς δεν θα μπορούσε να μιλάει τότε....

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Εκεί ήμουν και εγώ Ελένη τότε.

Σκέψου όμως ότι ζούμε στην εποχή που ακμόμη και η ανανεωτική αριστερά επιλέγει αρχηγό με επικοινωνιακόυς όρους. Ότι το ΚΚΕ ασχολείτεαι με το σούργελο την Κανέλλη.

Τέτοιες εποχές, τέτοιο και το ΠΑΣΟΚ... Πάλι καλά!

Grammateas είπε...

Ακουσα το ΓΑΠ την Παρασκευή και μπερδεύτηκα με τις επιτροπές και υποεπιτροπές, και είμαι και εξοικιωμένος! Σαν να διαβάζω προσπέκτους στα κινέζικα. Συμφωνώ ότι νέα οργανα με παλιά στελέχη δεν γίνεται. Επαναλαμβάνω: Μιλάμε για το κόμμα, όχι την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας. Ας κάνει την γενναία ανανέωση στο κόμμα. Τα στελέχη αφού μόνο τα υπουργεία επωφθαλμιούν. Ερώτημα: Αν και το Συνέδριο δεν "εκτοξεύσει" το ΠΑΣΟΚ ποιος είναι ο επόμενος βατήρας; Γιατί 4 χρονια τα ίδια ακούω...

tractatus είπε...

Ισως πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί όλοι οι 'άλλοι' που είμαστε καθημερινοί άνθρωποι και μιλάμε με τον κόσμο. Απλά και ο κόσμος θα πρέπει να κρίνει με κριτήρια ανάγνωσης ανθρώπου και όχι 'αναγνωρισιμότητας' διασημοτήτων...