Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Απλά...

Φοβάμαι ότι τελικά υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να συνεχίσει να κυβερνά ακόμα και μετά τη παραίτηση, απόσυρση, αποχή όλου του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πώς να εξηγήσει κανείς ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της κι ενώ καταγράφονται σκάνδαλα, διαφθορά, ανικανότητα διαχείρισης, σφάλματα, καθυστερήσεις, ξεπουλήματα, ακόμα και απώλειες ζωής συνανθρώπων μας, όπως έγινε με τις πυρκαγιές, εκείνη είναι ακόμα κυβέρνηση και προηγείται και στις δημοσκοπήσεις.
Ποιος από τους πολίτες μπορεί να πει ότι είδε ‘άσπρη μέρα’ με τη ΝΔ, ποιος μπορεί να πει ότι σε κάτι έχει ωφεληθεί, ότι επιτέλους λύθηκε κάποιο πρόβλημά του, ξεχρέωσε, ξεκουράστηκε, προχώρησε η ζωή του ….Ποιος μπορεί να πει ότι οι μέρες που ζούμε, εμείς οι περισσότεροι Έλληνες Πολίτες, έγιναν σε κάτι καλύτερες;

Κι όμως, ακόμα ο θυμός για το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερος από εκείνον για τη ΝΔ. Ακόμα αυτή η δυσανασχέτηση σε πρόσωπα δεν αφήνει τον Έλληνα Πολίτη να μας εμπιστευτεί. Αναρωτιέμαι τι φταίει και τίποτα από τη φθορά δεν εισπράττουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τι δεν κάνουμε καλά; Φταίει ο αρχηγός; Τα πρόσωπα; Η ταυτότητα του κινήματος; Ο πολιτικός μας λόγος στην Βουλή; Στην TV; Η ανικανότητα και η αλαζονεία των στελεχών μας; Τι φταίει, τέλος πάντων;

Λοιπόν, στα πολλά χρόνια που κυβερνήσαμε αλλάξαμε. Είμαστε άλλοι. Και είναι άλλοι –όχι οι ‘πρωτοκλασσάτοι’ μας- αλλά είμαστε άλλοι κι εμείς-τα μεσαία στελέχη. Αυτοί που αναμειγνύονται περισσότερο με τον κόσμο, αυτοί που είναι ο ‘μεσαίος άνθρωπος’ μέσα στην κοινωνία, αυτοί βλάπτουν περισσότερο. Οι περισσότεροι έχουν περάσει από κάποιες θέσεις, οι περισσότεροι συνεργάστηκαν με εκείνους που κατείχαν θέσεις και η πλειοψηφία έχει καρφωμένη στο μυαλό της ‘μια θέση’. Μια θέση για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους. Μια διαδοχή. Γι’ αυτό και όλη η συζήτηση, ακόμα και στα blogs, περιστρέφεται πολλές φορές στα πρόσωπα που είναι και σ’ εκείνα που δεν είναι. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι αυτή η ανησυχία είναι απλά η ανθρώπινη φιλοδοξία. Όχι δεν είναι ανθρώπινη φιλοδοξία γιατί ο επιθετικός προσδιορισμός «ανθρώπινη» εμπεριέχει και την έννοια της σκέψης για τον συνάνθρωπο. Δεν είναι εγωϊστική στάση το ανθρώπινο. Αντίθετα είναι συλλογική αυτοσυνειδησία, είναι Κοινός Νούς που σκέφτεται πέρα από το ατομικό.
Κι έτσι η φθορά συνεχίζεται αυθωρεί μέσα στην κοινωνία. Από τους ίδιους που δεν αλλάζουν συμπεριφορά, από αυτούς που δεν θέλουν καμία συνέχεια πλην της δικής τους, της οικογένειάς τους ή της ομάδας τους. Αυτά βλέπει η κοινωνία και μας απορρίπτει. Είναι τόσο κοντά στον κόσμο όλα αυτά. Δίπλα μας, δίπλα σας, δίπλα τους. Στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, στο καφενείο, στη Τ.Α., στην εκπαίδευση, στο διαδίκτυο, στις επιτροπές, στα συμβούλια, στα αμφιθέατρα, στο δρόμο…παντού. Πώς να ξεχάσει ο κόσμος; Τον αφήνουμε;

14 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

...

tractatus είπε...

@ παναγιώτη.....

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που έστω κι ένας από την ΝΔ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, να δεις πόσο θα γίνει ο θυμός για το ΠΑΣΟΚ.
Εγώ λοιπόν, ψες βράδι ήμουν με ένα φίλο, προλετάριο από το προλεταριάτο (που θα λεγαν οι κλασσικοί ΚουΚουέδες), παλιό συμμαθητή, απόφοιτο κάποιου ΤΕΙ Κολοπετινίτσης, πρώην STAGE (μπορεί να διαβαστεί και ΣΤΑΖΙ) και νυν 700άρη και τα' χε "με τον εκσυχρονισμό, με τον Αρσένη που κατάργησε την επετηρίδα και η γυναίκα του τώρα θα ήταν μόνιμη καθηγήτρια, ενώ που να προλάβει να διαβάσει τώρα με τα κουτσούβελα, άσε που κι ο διαγωνισμός είναι στημένος με την αλλαγή της γεωργικής πολιτικής επιδοτήσεων κτλ(γιατί κατά βάσει ζει από τα χωράφια του μπαμπά του), με τις τράπεζες που του πίνουν το αίμα" και για όλα αυτά φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Στην απάντησή μου "Καλά οι άλλοι κυβερνάνε τώρα 4 χρόνια και όχι μόνο δεν άλλαξαν κάτι, συνεχίζουν στην ίδια γραμμή και ακόμα πιο χειρότερα.."
ΟΧΙ λέει οι προηγούμενοι τα δημιούργησαν όλα.
Αυτοί απλώς συνεχίζουν και μάλιστα έχουν κι ένα μισοκακόμοιρο ύφος, "τι να κάνουμε;"
Ενώ οι προηγούμενοι "φαινόνταν να απολαβάνουν τον εκσυγχρονισμό στις πλάτες μας".
Αν το πιστεύεις αυτά μου είπε.

tractatus είπε...

@ καπιταλιστικό κουμμούνι Stazi διαβάζεται και μόνο το stage είναι παραφθορά. Κι ο προλετάριος να βολευτεί θέλει και η αλήθεια είναι ότι το κακό με τις τράπεζες, τα δάνεια, τα χρηματιστήρια κ.λ.π.επει των ημερών μας άρχισαν. Δεν θάπρεπε τότε η κυβέρνηση Σημίτη αφού μπήκαμε στην ΟΝΕ να αυξήσει και τους μισθούς αντί να προστρέχουμε στις τράπεζες για κάθε είδους δάνειο; Βέβαια ο 'προλετάριος'δεν έχει δίκιο να αθωώνει τους σημερινούς ως καημένους αλλά ΔΕΝ μπορεί να ξεχάσει ακόμα...είναι νωπά τα πράγματα και τα πρόσωπα ίδια και απαράλλακτα στην καθημερινότητα

αντωνης είπε...

Συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις Ελενη (επιτρεψε μου και τον ενικο). Για μενα ενα πολυ βασικο ακομα ελαττωμα του ΠΑΣΟΚ ειναι η παντελης ελλειψη ανανεωσης των προσωπων, που δεν τους βαρυνουν αμαρτιες του -πολυ προσφατου αλλωστε-παρελθοντος. Κατι βλεπω να αρχιζει να κινειται σιγα σιγα και ελπιζω να προχωρησει με πιο γοργα βηματα.

Καλο βραδυ στην αρχοντικη Λεσβο.

tractatus είπε...

@αντώνη, είναι φορές, πολλές, που σκέφτομαι ότι ακόμα κι αν χρησιμοποιεί ο ΓΑΠ πρόσωπα που τελικά δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, που θα έβρισκε τα κατάλληλα μέσα στην κοινωνία για ν΄αλλάξει άρδην μια κατάσταση....Που να βρείς τους κατάλληλους; Αν, όμως, υπάρχουν και δεν τους αξιοποιείς, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η Λέσβος μας παραμένει ατμοσφαιρική, παρά τα όσα τραβάει, απο τους διοικούντες και τους αγρίους...
και φυσικά μιλάμε ενικό!

Matrix είπε...

Ας του βρούμε πρώτα στις τοπικές κοινωνίες που υπάρχουν, ας τους δώσουμε μια ώθηση και μετά βλέπουμε και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι να το κάνουν οι συντοπίτες μας, αν αλλάξει κάποιος στο Πολιτικό Συμβούλιο και είναι καινούριος, αφού στη Μυτιλήνη είναι οι ίδιοι από τότε που με πήγαινε η μάνα μου να ακούσουμε τον Αντρέα στην πλατεία Σαπφους.

tractatus είπε...

@matrix μα γι'αυτούς τα γράφω....για ποιούς νομίζεις. Δυστυχώς, είμαστε στο ίδιο ακριβώς έργο θεατές,με τους ίδιους πρωταγωνιστές και κομπάρσους ακόμα. Για βάλε κι εσύ ένα χέρι....μήπως και δεί ο τόπος και κάτι διαφορετικό...

katerina είπε...

Ελένη, σκεπτομαι συνέχεια αν οι πολίτες (οι λέξεις κόσμος, λαός, με ενοχλούν πια,προτιμώ το πολίτης, σαν ένας τίτλος τιμής)έχουμε πια τόσο χαμηλα αντανακλαστικά στην διαφθορά, στον εκμαυλισμό ή αν θέλουμε να πιστεψουμε σε κάτι, να ταυτιστούμε πολιτικά, ηθικά, αισθητικά με κάτι.
Δεν έχω απάντηση.
Ίσως τα "θέλω" μας να είναι μεγάλα. Ισως τα "μπορώ" μας μικρά.
Δεν ξέρω.....

vagnes είπε...

Ο προβληματισμος σου που εδω αναπτυσεις μου εδωσε την εμπνευση για το δικο μου post, οπου ελπιζω και νομιζω δινω τη δικη μου απαντηση στα ερωτηματα σου.
Ενα εχω να σου πω, η ελλειψη αξιοπιστιας του ΠΑΣΟΚ ανεξαρτητα απο που προερχεται και αν ειναι δικαιη ή οχι ειναι το σοβαροτερο θεμα που ουδολως ή υποκριτικα μόνο απασχολει την ηγεσια του.

tractatus είπε...

@κατερίνα εγώ νομίζω ότι υπάρχουν χαμηλά αντανακλαστικά στους πολίτες, δυστυχώς... αλλά απο την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν ν'αναγνωρίσουμε το καλύτερο απο εμάς και να προβληματιστούμε...φθάνει να μας πείσει ότι αυτό το καλύτερο έχει ειλικρίνεια και το 'θέλω' του το αποδεικνύει. Σε κάθε περίπτωση οι μειοψηφίες ανοίγουν δρόμο...
@vagnes δεν είμαι σίγουρη ότι η υποκρισία των στελεχών δεν απασχολεί την ηγεσία, εμένα που στηρίζω την ηγεσία -όχι άκριτα- με απασχολεί...

ap είπε...

Στην Ελλάδα , κατά τη γνώμη μου ,
είναι επιτακτικό να γίνουν σημαντικές αλλάγές σε πολλούς τομείς ( αν όχι στα πάντα ).Δε μας αρέσει ( αναφέρομαι σε εμάς ,τους νέους )και δε δεχόμαστε να ζούμε σε μία χώρα που είναι τελευταία στα πάντα και δεν υπάρχει ένας τομέας να πούμε σε αυτό πάμε καλα.Απο το πως είναι οργανωμένα τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία (μιλάω για τα δημόσια..)μέχρι την καθημερινότητα μας , που ολο και κάποιον γνωστό χρειάζεσαι για να μπορέσεις να κάνεις κάτι μέχρι και το πώς οδηγάμε στούς δρόμους.Το δίλλημα λοιπόν για μένα σήμερα είναι το εξής : Αλλαγές ή όχι?Το προς ποια κατεύθυνση και για ποιο σκόπό το συζητάμε..πάντως έτσι τα πράγματα δε μπορούν να εξακολουθήσουν ως έχουν.
Εγω , για αυτές τις αλλαγές , εμπιστεύομαι απόλυτα τον Γ.Παπανδρεόυ για τον οποίον θεωρώ οτι και ξέρει και θέλει να κάνει τις αλλαγές.Το πρόβλημα ξεκινάει απο το γεγονός οτι 1) οι περισσότεροι Έλληνες , με κοντόφθαλμο μάτι ,θεωρούν τους εαυτούς τους ,λόγω του ότι έχουν μια θέση κάπου , ως δήθεν "βολεμένους" που νομίζουν οτι είναι κάποιοι εξασφαλισμένοι επειδή παιρνούν και έναν μισθό και σου λέει μια χαρά είμαι εδώ γιατι να αλλάξω?ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥΣ .Αυτοί οι Έλληνες δεν είναι αμελητεό ποσοστό του πλυθησμού.Είναι όλα αυτα τα κυκλώματα που αφήνουν λαμπρούς επιστήμονες να πεθαίνουν στο εξωτερικό ή να φεύγουν για το εξωτερικό.2)Τόσα χρόνια σε ρωτάει ο αλλος γιατι δεν έκανε τις αλλαγές το ΠΑΣΟΚ? Αντε να τον πείσεις οτι κάθε εποχή έχει τις δικές της προτεραιότητες.Τι σχέχη έχει η μεταπολίτευση με το σήμερα άραγε?Άλλες οι ανάγκες άλλες οι απαιτήσεις και άλλο το ακρωατήριο.Θεώρω οτι το πρόβλημα είναι και θέμα προσώπων αλλά οχι κύρια.Το ρεύμα των αλλαγών δεν είναι δυστυχώς ακόμα πλειοψηφικό στην χώρα.Νομίζω οτι το κορυφαίο δίλλημα αριστερας δεξιάς δεν είναι σήμερα ,λόγω πραγματικότητας , κυριότερο του διλλήματος να αλλάξουν τα πάντα ή να μην αλλάξει τίποτα το οποίο και πρέπει να αναδειχθεί.

Akis Karatrantos είπε...

Ελένη για μένα οι αιτίες του κακού είναι 2. πρώτον το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κλασικό δίλημμα ασφάλειας και δεύτερον έχει κάνει από το 2004 4 σημαντικά λάθη.
Ας πάμε πρώτα στο δίλημμα ασφάλειας το οποίο είναι ένα κλασικό μεθοδολογικό εργαλείο του κλασικού παραδείγματος των ρεαλιστών στις διεθνείς σχέσεις. Σύμφωνα με το δίλημμα λοιπόν αυτό ασφάλειας το ΠΑΣΟΚ έχει δύο μικρά υπο-διλήμματα ένα δίλημμα ερμηνείας για το αποτέλεσμα των εκλογών που έχασε και ένα δίλημμα μετάφρασης της ερμηνείας αυτής σε πολιτική. Αποτέλεσμα της μη απάντησης αυτών των δύο διλημμάτων είναι να ενεργοποιηθεί το κλασικό δίλημμα ασφάλειας σε συνδυασμό με τον άλλο πόλο του δικομματισμού που μας έχει οδηγήσει σε μία βαθιά κρίση που δύσκολα θα καταφέρουμε να βγούμε.
Πάμε τώρα στα 4 λάθη
1)λάθος εκτίμησης: Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχτηκαν πλήρως το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης και εγλωβίστηκαν στη χείμαιρα της άμεσης επιστροφής στην εξουσιά χωρίς να καταφέρον να εκμεταλλευθούν παραγωγικά τον χρόνο που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
2)λάθος στρατηγικής: Το ΠΑΣΟΚ μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, πάσχει από όραμα και όταν ένα κόμμα δεν έχει όραμα δεν μπορεί να δώσει όραμα και στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά δεν έχει σαφές στίγμα, σαφή ταυτότητα, προσνατολισμό, πολιτικό μήνυμα κ.α.
πελαγοδρομεί και πισωγυρίζει άγεται και φέρεται με αποτέλεσμα να μειώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς αυτό
Το ΠΑΣΟΚ δεν διαμορφώνει πλέον την πολιτική agenda με αποτέλσμα να έχουμε περάσει σε μία διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής, η οποία διευκολύνει τη στρατηγική των γενικεύσεων, της καμένη γης, της συλλογικής ευθύνης και του συστήματος ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ.
3)λάθος τακτικής: το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου τσίμοησαν στο δόλωμα της ΝΔ και του Καραμανλή και άρχισαν να αυτομαστιγώνονται για πλουτισμούς, κυβερνητισμούς και διαφθορά, χωρίς ονόματα- χωρίς αποδείξεις αποτέλεσμα: συνολική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και αισθήματα ντροπής και αηδίας από τους ψηφοφόρους.
4)λάθος ρητορικής: η συνεχής αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου σε αλλαγές προσώπων, δομών, πολιτικών, θεσμών κ.α. δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες ας μην ξεχνάμε ότι η εντολή της 11ης Σεπτεμβρίου αφορούσε αυτό ακριβώς το κομμάτι την ικανότητα του Παπανδρέου να αλλάξει το κόμμα.
Όμως μέχρι τώρα έχουμε μείνει μόνο στη ρητορική και στις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν απογοήτευση άλλωστε είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι οι άγγελοι της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να είναι και οι άγγελοι της νέας αλλαγής, επανίδρυσης ή όποιου άλλου συνθήματος επιλέξει ο Παπανδρέου ως κεντρικό moto του.

Υπάρχουν και άλλα πολλά, απουσία ηγετικής ομάδας, προγραμματικών θέσεων, συμμετοχής της περιφέρειας, οργανωτικά ελλείματα κ.α.
αλλά εδώ προσπάθησα να μαζέψω τη συζήτηση σε ένα δίλημμα και 4 λάθη

Χρόνια Πολλά

tractatus είπε...

@ap "Το ρεύμα των αλλαγών δεν είναι δυστυχώς ακόμα πλειοψηφικό στην χώρα" Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια και πολλές φορές νοιώθω ότι ακριβώς γι' αυτό εξοστρακίζονται όσοι φέρουν κάτι νέο, διαφορετικό και, κυρίως, στις μέρες μας έντιμο. Γιατί ενώ το έντιμο θα έπρεπε να νοείται ως αυτονόητο, σήμερα είναι ζητούμενο.Συμφωνώ με όσα λές. Πρέπει, όμως, σε όσα συμφωνούν οι άνθρωποι να βρίσκουν και πρακτική διέξοδο. Εκεί είναι το γερό στομάχι...
@ Ακη, η ΄ταυτότητα΄δεν είναι παίξε-γέλασε...θέλει χρόνο και φοβάμαι μήπως θέλει και τουλάχιστον μια γενιά γιατί τα διακυβεύματα σήμερα είναι διαφορετικά...
"Το ΠΑΣΟΚ δεν διαμορφώνει πλέον την πολιτική agenda με αποτέλσμα να έχουμε περάσει σε μία διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής". Δίκιο έχεις γιατί έτσι φαίνεται να γίνεται αλλά σε αυτό συμβάλλει και η στάση της κοινωνίας και των στελεχών που κυκλοφορούν μέσα σε αυτή. Το παράδειγμα ότι αλλάζουμε εμείς για να αλλάξουν κι οι άλλοι σε νοοτροπία δεν περνάει όταν τα άτομα αυτά μπλοκάρουν κάθε νέα φωνή ή την ανταγωνίζονται με μηχανισμούς....
"Όμως μέχρι τώρα έχουμε μείνει μόνο στη ρητορική και στις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν απογοήτευση". Σκέφτομαι αν τελικά υπάρχουν διαθέσιμα άτομα που να μην συνδυάζουν την προσωπική τους ανέλιξη με τη πολιτική στάση κι αναρωτιέμα πόσο εύκολο είναι στον ΓΑΠ να τα βρεί και να τα αναδείξει αυτά τα άτομα για να πάψει η ρητορική και να περάσουμε στην πράξη. Ισως τελικά το λάθος να βρίσκεται στο γεγονός ότι ακόμα και τώρα μετά απο 4 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον τρόπο ν'αναδεικνύουμε τον πολιτικό λόγο μέσα στο κίνημα και τη κοινωνία. Ο διάλογος στο διαδίκτυο ίσως επισπεύδει την 'ανακάλυψη' αυτού του νέου τρόπου προσέγγισης της πολιτικής...
Κλέινω με τις αυτές τις σκέψεις που σύντομα θα με οδηγήσουν και σε μια ανάρτηση...